TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η τερηδόνα είναι... μεταδοτική
Όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να κολλήσουμε γρίπη ή κρυολόγημα. Είναι όμως δυνατό να μπορούμε να κολλήσουμε και τερηδόνα; Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως όχι μόνο είναι δυνατόν, αλλά συμβαίνει και όλη την ώρα!
Το νυκτερινό φαγητό χαλάει τα δόντια
Το φαγητό στη μέση της νύχτας χαλάει τα δόντια, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές. Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους 2.217 εθελοντών, διαπίστωσαν πως τα δόντια χαλάνε πολύ πιο γρήγορα όταν τρώει κανείς νύχτα – ίσως διότι το βράδυ μειώνεται κατακόρυφα η παραγωγή σιέλου.
Η ουλίτιδα κόστισε τη ζωή ενός εμβρύου
Μια 35χρονη Αμερικανίδα έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε όταν βακτήρια από το στόμα της διαπέρασαν τον πλακούντα και μόλυναν το αγέννητο μωρό της, το οποίο γεννήθηκε νεκρό την 39η εβδομάδα της κυήσεως.
Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα οδοντικά εμφυτεύματα
Τα οδοντικά εμφυτεύματα διεκδικούν εδώ και χρόνια δυναμικά τη θέση τους στη σύγχρονη οδοντιατρική. Ήρθαν να προστεθούν στις επιλογές που έχει ο οδοντίατρος όταν πρόκειται να αποκαταστήσει ασθενείς με ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια. Εκτός από τα κλασικά εμφυτεύματα, υπάρχει πλέον και τεχνική κατά την οποία τοποθετούνται άμεσα τα νέα δόντια.
Πως αντιμετωπίζονται οι άφθες στα παιδιά
Oι άφθες αποτελούν τη συχνότερη μορφή ενδοστοματικής εξέλκωσης στα παιδιά, ιδίως μετά την ηλικία των 10 ετών. Συνήθως είναι μικρές και επουλώνονται σε διάστημα μίας - δύο εβδομάδων, αλλά η ταλαιπωρία του παιδιού είναι μεγάλη, καθώς πονάει πολύ και είναι πιθανό να μην μπορεί να φάει. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε.
Τα χαλασμένα δόντια «δείχνουν» καρδιοπάθειες
Καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που αφήνουν αρρύθμιστο τον διαβήτη και επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι κάποιες καταστάσεις που μπορούν να πυροδοτηθούν από χαλασμένα δόντια. Για τη διάγνωσή τους ενδείκνυται η αυτοεξέταση του στόματος, αλλά και η επίσκεψη σε ειδικό. Δύο ειδικοί επιστήμονες, ο κ. Γιώργος Λάσκαρης, στοματολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ο κ. Πέτρος Δ. Δαμουλής, DΜD, DΜSc, περιοδοντολόγος-οδοντίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ηarvard και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Τufts, μιλούν για όλα όσα αφορούν τη σχέση στόματος και πρόληψης νόσων.
Ο φόβος του οδοντιάτρου και πώς να τον ξεπεράσετε
Αν φοβάστε να πάτε στον οδοντίατρο, δεν είστε ο μόνος. Μεταξύ 9% και 15% των ενηλίκων δηλώνουν ότι αποφεύγουν να πάνε στον οδοντίατρο από άγχος ή φόβο, αλλά αν τελικά αναγκαστούν να το κάνουν αισθάνονται ολοένα εντεινόμενη ανησυχία όσο πλησιάζει η μέρα και η ώρα του ραντεβού.
Φρονιμίτες, πόνος και εξαγωγή
Οι φρονιμίτες είναι το τρίτο και τελευταίο ζεύγος γομφίων που βγάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε ηλικία είκοσι ετών περίπου. Κάποιες φορές τα δόντια αυτά είναι πολύτιμα για το στόμα, αν είναι γερά και ίσια, συνήθως όμως φυτρώνουν στραβά και χρειάζονται εξαγωγή.
Αποχρωματισμός και λεύκανση δοντιών
Τα δόντια γκριζάρουν για διάφορους λόγους....
Διαχειριστείτε τον πονόδοντο
Πονόδοντος είναι ο πόνος μέσα ή γύρω από ένα δόντι και μπορεί να οφείλεται σε...
Τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός)
Αρκετοί τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους κατά καιρούς. Το περιστασιακό τρίξιμο των δοντιών, που στην ιατρική ονομάζεται βρουξισμός, συνήθως δεν βλάπτει, όταν όμως γίνεται σε μόνιμη βάση μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των δοντιών και άλλες επιπλοκές.
Υπερευαισθησία των δοντιών
Υπερευαισθησία των δοντιών σημαίνει ενόχληση σε ένα ή περισσότερα δόντια που προκαλείται από την κατανάλωση ζεστών, κρύων, γλυκών ή ξινών τροφών και ποτών, ή ακόμη και από τον κρύο αέρα. Ο πόνος είναι αιφνίδιος και έντονος και φθάνει βαθιά μέχρι τις νευρικές απολήξεις των δοντιών.
Η οδοντική πλάκα
Πλάκα ονομάζεται η άχρωμη, κολλώδης μικροβιακή μεμβράνη που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Κάνει τα δόντια να μην είναι «λεία» όταν τα αγγίζουμε με τη γλώσσα και γίνεται πιο έντονα αισθητή όταν δεν έχουμε βουρτσίσει τα δόντια.
Στραβά δόντια και κακή σύγκλειση
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα δόντια ορισμένων ανθρώπων φυτρώνουν στραβά, βγαίνει το ένα πάνω στο άλλο ή δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Κάποιοι έχουν πολύ μικρό στόμα σε σχέση με τα δόντια τους κι αυτό δημιουργεί συμφόρηση η οποία αναγκάζει τα δόντια να φυτρώσουν στραβά.
Αποστήματα δοντιών: συμπτώματα και αντιμετώπιση
Το απόστημα είναι μια φλεγμονή στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ ούλου και δοντιού, η οποία συνοδεύεται από πόνο. Συνήθως προκαλείται από βαριά τερηδόνα, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε τραυματισμό του δοντιού, π.χ. κάταγμα ή αποτριβή, ή σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.
Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα: ομοιότητες και διαφορές
Ο όρος ουλίτιδα περιγράφει τη διαδικασία που ξεκινά με την ανάπτυξη βακτηρίων εντός της στοματικής κοιλότητας και μπορεί να καταλήξει, εφόσον δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία, σε απώλεια δοντιών λόγω καταστροφής του ιστού που τα περιβάλλει.
Τερηδόνα: πρόληψη, αντιμετώπιση
Πολλοί πιστεύουν ότι η τερηδόνα προσβάλλει μόνο τα παιδιά, αλλά οι αλλαγές που επέρχονται με τη γήρανση καθιστούν και τους ενήλικες ευάλωτους στην τερηδόνα. Η υφίζηση (υποχώρηση των ούλων από το δόντι), που συνδέεται συχνά με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας, αφήνει τη ρίζα του δοντιού εκτεθειμένη στην πλάκα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα