TA NEA Logo
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η θρεπτική αξία του καφέ με γάλα
Δημοσίευση: 18-5-2017
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Είναι αλήθεια ότι δεν παίρνουμε από τον καφέ τις ωφέλιμες ουσίες του όταν τον πίνουμε με γάλα;
(Δ.Ζ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι βασικό χαρακτηριστικό του καφέ εκτός της καφεΐνης που περιέχει είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες (έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 100). Αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν, μετατρέποντάς τες σε αβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (85 ml) περιέχει πολυφαινόλες, που μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να φτάσουν τα 223 mg αντιοξειδωτικών, περιεκτικότητα μεγαλύτερη ακόμα και από τον χυμό τριών πορτοκαλιών.

Είναι αλήθεια ότι για να απολαύσετε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών στον καφέ δεν θα πρέπει να προσθέτετε γάλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μέρος των αντιοξειδωτικών συστατικών του καφέ δεσμεύονται από το γάλα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η βιοδιαθεσιμότητά τους.

Επιπλέον, ο καφές στο γάλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου. Από την άλλη πλευρά, όμως, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ τον καθιστά πιο φιλικό προς το στομάχι, γεγονός που είναι σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, έλκος στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Ερωτήσεις για την κατηγορία: Διατροφή
Τελευταίες ερωτήσεις
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα