TA NEA Logo
Πέμπτη 24 Μαίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ο χρόνιος πόνος στο ισχίο και η κοκκυγωδυνία
Δημοσίευση: 26-6-2008
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Είμαι γυναίκα. Πριν από είκοσι χρόνια αισθάνθηκα ένα μεγάλο πόνο στο ιερό οστό, ύστερα από παραμονή σε καθιστική θέση επί τέσσερις ώρες. Η διάγνωση ήταν κοκκυγωδυνία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, πονώ πολύ στον αριστερό γοφό. Η μαγνητική στη μέση έδειξε μικρές αλλοιώσεις στον 4ο και 5ο σπόνδυλο, που ο ορθοπεδικός θεωρεί αμελητέες. Δεν με ανακουφίζουν τα φάρμακα. Έκανα ρευματολογικό έλεγχο, σπινθηρογράφημα οστών, αγγειογράφημα στο πόδι, μαγνητική ισχίου και εξέταση για ιερολαγονίτιδα και ήταν όλες αρνητικές. Ο γιατρός μου συνέστησε να πάω σε φυσίατρο, για θεραπεία απευαισθητοποίησης της περιοχής με βελόνες. Έκανα 15 συνεδρίες, χωρίς αποτέλεσμα. Ως τελευταία λύση, μου συνέστησε να πάω σε Ιατρείο Πόνου, για ένεση στη σπονδυλική στήλη. Προσθέτω ότι έχω οστεοπενία μετρίου βαθμού στο ισχίο που πονά. Τι να κάνω;
(Λ.Κ.)
Ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Λυρίτης απαντά ότι πρόκειται για ένα δυσδιάγνωστο πρόβλημα, που απαιτεί σχολαστικότερη παρακολούθηση και ακριβέστερη διάγνωση.

Η κοκκυγωδυνία είναι ιδιαίτερα επώδυνο νόσημα, στο οποίο ο πόνος στον κόκκυγα («ουρά») μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, με πιο συνήθεις τους τραυματισμούς (κάταγμα, εξαρθρήματα, συνδεσμικές κακώσεις). Παράγοντες που επιτείνουν τα συμπτώματα είναι οι διαταραχές του παχέος εντέρου και η κακή ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς.

Η διάγνωση είναι δυσχερής, λόγω τεχνικών δυσκολιών στην ακτινολογική εντόπιση του προβλήματος.

Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με διήθηση της περιοχής με κορτιζόνη και τοπικά αναισθητικά. Σπανίως, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ο πόνος στο ισχίο, εφόσον δεν οφείλεται σε βλάβη της άρθρωσης, πιθανότατα είναι αντανακλαστικός από ερεθισμό της 1ης ιεράς ρίζας, δηλαδή της ρίζας του νωτιαίου μυελού μεταξύ του 5ου οσφυϊκού και του 1ου ιερού σπονδύλου.

Η ρίζα αυτή δίνει αισθητικές απολήξεις σε διάφορες περιοχές του γλουτού, μεταξύ των οποίων και της πρόσθιας επιφάνειας του ισχίου. Ίσως λοιπόν να μην είναι άσκοπη μια επανάληψη της μαγνητικής τομογραφίας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η προσφυγή στο Ιατρείο Πόνου συνιστάται μόνον όταν δεν βρεθεί συγκεκριμένη αιτία.

Η οστεοπενία δεν παίζει ρόλο.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Ερωτήσεις για την κατηγορία: Ορθοπεδική
Τελευταίες ερωτήσεις
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα