TA NEA Logo
Σάββατο 22 Ιουλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Καστανή ή άσπρη ζάχαρη;
Δημοσίευση: 5-6-2008
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Θα ήθελα να έχω την επιστημονική άποψη για την αξία της καστανής και της άσπρης ζάχαρης. Είναι προτιμότερη για την υγεία μας η καστανή; Πόσες θερμίδες έχουν ίδιες ποσότητες από τα δύο είδη ζάχαρης; Για να έχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα, απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα καστανής ζάχαρης;
(Φ.Δ., Χολαργός)
Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Κ. Ξένος απαντά ότι η καστανή ζάχαρη περιέχει τη μελάσα, το σιρόπι που της δίνει το χρώμα της. Αυτή περιέχει ιχνοστοιχεία (όπως ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό και φώσφορο) και βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β.

Η άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο κενές θερμίδες. Βέβαια, η ποσότητα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παίρνουμε από την καστανή ζάχαρη είναι πάρα πολύ μικρή.

Οι θερμίδες που δίνουν η λευκή και η καστανή ζάχαρη είναι παρεμφερείς. Η λευκή ζάχαρη, όμως, είναι πιο γλυκιά από την καστανή, γιατί το σιρόπι της μελάσας είναι κάπως γλυκόπικρο. Γενικά, καλό είναι να αποφεύγεται, όσο το δυνατόν, η ζάχαρη στη διατροφή μας.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Ερωτήσεις για την κατηγορία: Διατροφή
Τελευταίες ερωτήσεις
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα