TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Υγεία από το Α ως το Ω: Υ
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα. Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε την ασθένεια που σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας το παρακάτω πεδίο.
Τελευταία άρθρα
Υπέρταση
Επέµβαση στο νεφρό κατά της υπέρτασης
Θεραπεία της υπέρτασης µε µία µικρή επέµβαση στο νεφρό πέτυχαν αµερικανοί επιστήµονες και σε µερικούς µήνες αναµένεται να αρχίσουν και στη χώρα µας τέτοιου είδους επεµβάσεις. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, «ήδη υπάρχει µία λίστα 50 ασθενώνπου κρίθηκαν κατάλληλοι για την επέµβαση».
Υπέρταση
«Αρρύθμιστοι» 2 στους 3 υπερτασικοί
Νέες, πολλά υποσχόμενες τεχνικές αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της υπέρτασης στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας στο Μιλάνο.
Υπέρταση
«Η θεραπεία της πίεσης πρέπει να αρχίζει από πιο χαμηλά»
Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης πάνω από τις οποίες χορηγείται θεραπεία είναι πολύ υψηλές και θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων που ζητά άμεση αναθεώρηση των οδηγιών που ισχύουν παγκοσμίως.
Υπέρταση
«Μουσικοθεραπεία» κατά της υπέρτασης
Θεραπευτικές ιδιότητες φαίνεται πως έχει η «χαλαρού» τέμπο μουσική, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Μάλιστα τα αποτελέσματά της στη μείωση της πίεσης σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μετρήθηκαν επακριβώς και βρέθηκε πως η κλασική και η έθνικ ήχοι μειώνουν σημαντικά την πίεση.
Υπέρταση
«Φάρμακο» ο ύπνος για την πίεση
Μία ωρίτσα ύπνου περισσότερη κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει την οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Υπέρταση
10+1 SOS για την υπέρταση
Φύλο, ηλικία, άσκηση, διατροφή, κληρονομικότητα, κάπνισμα, προσωπικότητα και κατάχρηση κοινών φαρμάκων επηρεάζουν άμεσα τις πιθανότητές σας να παρουσιάσετε αρτηριακή υπέρταση - την πάθηση που τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακό έμφραγμα και επταπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο λέκτορας Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης επισημαίνει τους υπερτασιογόνους παράγοντες, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι μπορεί να προβλεφθούν ή να τροποποιηθούν. Απαντώντας σε έντεκα απλές ερωτήσεις, μπορείτε να μετρήσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε να παρουσιάσετε υπέρταση.
Υπέρταση
9+1 επικίνδυνοι μύθοι για την υπέρταση
Λίγες πεποιθήσεις είναι πιο επικίνδυνες από την εικασία ότι αν κάποιος έχει υπέρταση θα το ξέρει γιατί θα το αισθάνεται (η αλήθεια είναι ότι η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα), αλλά υπάρχουν κι άλλοι εξίσου επικίνδυνοι μύθοι γι' αυτήν.
Υπέρταση
Βρήκαν τον «διακόπτη» της υπέρτασης
Το «διακόπτη» της υπέρτασης ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν σύντομα να βρουν και τη θεραπεία που θα τον «κλείνει».
Υπέρταση
Για καλή πίεση, προσοχή σε αλάτι και κάλιο
όταν το θέμα είναι η προστασία της καρδιάς, το σημαντικό δεν είναι πόσο αλάτι τρώει κανείς, αλλά η αναλογία νατρίου (το αλάτι είναι η κύρια πηγή του) και καλίου στην διατροφή του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Υπέρταση
Γιατί δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλή η «μικρή» πίεση
Η υπερβολικά χαμηλή διαστολική αρτηριακή πίεση (η «μικρή» πίεση, στη μέτρηση) σχετίζεται με μία ουσία που απελευθερώνεται όταν καταστρέφεται το μυοκάρδιο, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή ρύθμιση της υπέρτασης.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα