TA NEA Logo
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι δουλειές στο σπίτι χαρίζουν χρόνια στη ζωή
Η φροντίδα του κήπου και οι επιδιορθώσεις στο σπίτι μπορεί να προσθέσουν χρόνια στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.
«Ελιξίρια» ζωής στη μάχη κατά του καρκίνου
Σχεδόν 2.000 μελέτες που αναζητούσαν το «ελιξίριο κατά του καρκίνου» (μια ουσία, μια συμπεριφορά, μια συνήθεια που θα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου δίχως να έχει παρενέργειες) ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας. Η πρόληψη του καρκίνου, όμως, εξακολουθεί να βασίζεται σε συγκεκριμένους, απλούς κανόνες.
Μαθηματική εξίσωση αποκαλύπτει αν κοιμόμαστε καλά
Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν μία μαθηματική εξίσωση η οποία υπολογίζει αν κάποιος κοιμάται καλά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν από την ώρα που μπαίνει για ύπνο μέχρι την κουβέρτα του.
Ο έξτρα ύπνος «δεν αναπληρώνει όλες τις απώλειες της εβδομάδας»
Ο έξτρα ύπνος το Σαββατοκύριακο μπορεί να μας ξεκουράζει, αλλά δεν αναπληρώνει όλες τις βλάβες που έχουν προκληθεί στον οργανισμό από τον λιγοστό ύπνο μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο θόρυβος των αεροπλάνων αρρωσταίνει την καρδιά
Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από αεροδρόμια ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας και νοσημάτων του κυκλοφοριακού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Ο πολύς ύπνος αυξάνει (και) τον κίνδυνο άνοιας
Εννέα ή περισσότερες ώρες ύπνου το 24ωρο μπορεί να επιταχύνουν την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών και ίσως να αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μία νέα, ισπανική μελέτη.
Τα ρούχα που πλένονται στους 40 βαθμούς «εξίσου μολυσμένα με τα άπλυτα»
Το πλύσιμο των ρούχων και των παιχνιδιών στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να κάνει καλό στο περιβάλλον, αλλά αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το καθημερινό περπάτημα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού
Οι γυναίκες που περπατούν επί μία ώρα την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού - και όσο πιο γρήγορα περπατάνε, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο λίγος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, ο πολύς για στηθάγχη
Λιγότερες από 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ περισσότερες από 8 ώρες αυξάνουν τον κίνδυνο στηθάγχης και στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα «μπορεί να πυροδοτεί τις αλλεργίες»
Το καθάρισμα του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να πυροδοτεί τις αλλεργίες, επειδή δημιουργεί ένα λεπτό «νέφος» από σκόνη, βακτήρια και μούχλα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ζουν περισσότερο οι άντρες που κάνουν δουλειές στο σπίτι
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η συστηματική ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να αποτελεί μυστικό μακροζωίας για τους άντρες, καθώς μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ο ευτυχισμένος γάμος «ασπίδα για την υγεία»
Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να καυγαδίσετε με το ταίρι σας, να ξέρετε ότι μπορεί να βλάψετε την υγεία σας. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ευτυχισμένος γάμος σημαίνει καλύτερη υγεία, ενώ ο κακός γάμος μοιάζει να την υπονομεύει.
Συνηθισμένα χημικά «βλάπτουν την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών»
Δύο κορυφαίες ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνθετικά χημικά που υπάρχουν στο περιβάλλον βλάπτουν την ικανότητα των γυναικών να κάνουν παιδιά.
Η καθιστική ζωή σκοτώνει
Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως σε όλο τον κόσμο από έμφραγμα εξαιτίας της καθιστικής ζωής, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πιο μολυσμένοι οι καναπέδες από τις τουαλέτες
Την επόμενη φορά που θα καθίσετε στον καναπέ σας, θυμηθείτε αυτό: φέρει στα «μπράτσα» του 19.200 μικρόβια ανά 100 τετραγωνικά εκατοστά - 12 φορές περισσότερα απ’ όσα η... λεκάνη της τουαλέτας.
Μήπως σας αρρωσταίνει η... μπουγάδα σας;
Το πλύσιμο των ρούχων με κρύο νερό μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια και να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά μας αφήνει εκτεθειμένους σε επικίνδυνα μικρόβια, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Οι ρύποι των οχημάτων και ο καπνός των ξύλων επιδεινώνουν το άσθμα
Οι πάσχοντες από άσθμα που εκτίθενται στους ρύπους των οχημάτων και τον καπνό από τζάκια και ξυλόσομπες μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Ποιοι είναι οι... αγαπημένοι των κουνουπιών
Eίναι μια από τις πιο ενοχλητικές αδικίες: άλλοι γίνονται... σουρωτήρια από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και άλλοι είναι σαν να μην υπάρχουν γι’ αυτά τα έντομα. Ο καθηγητής Νικόλαος Βακάλης εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.
Κλιματισμός: Απολαύστε με ασφάλεια τη δροσιά
Όταν η ζέστη λιώνει την άσφαλτο, η λαχτάρα για τη δροσιά του κλιματιστικού γίνεται ασίγαστη. Ωστόσο, οι υπερβολές μπορεί να βλάψουν την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Και εξηγούν τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε.
Οι θερινές παγίδες για τα δόντια
Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ανεμελιάς, η οποία δυστυχώς δεν είναι το καλύτερο για τη στοματική υγεία. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ουλής εξηγεί τι μπορεί να πάει στραβά και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα