TA NEA Logo
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Όταν η καρδιά στέλνει «SOS»
Ο έντονος, επίμονος πόνος στο στήθος δεν είναι συνήθως…αθώος, ιδίως όταν διοχετεύεται στη πλάτη, στον αυχένα και στο αριστερό χέρι. Όμως, παρά το γεγονός ότι λίγο – πολύ όλοι έχουν ακούσει για τα συμπτώματα του οξέος εμφράγματος, λίγοι είναι αυτοί που σπεύδουν στο νοσοκομείο με το που θα λάβουν τα πρώτα «μηνύματα» που τους στέλνει η καρδιά τους.
Μικρές αποφάσεις, μεγάλες βελτιώσεις
Αποφασίσατε να υιοθετήσετε μία ή περισσότερες υγιεινές συνήθειες αυτή τη νέα χρονιά; Δεν είστε οι μόνοι. Περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες αποφασίζουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους με την έναρξη κάθε νέου έτους, με τις περισσότερες αποφάσεις να αφορούν την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, την διακοπή του καπνίσματος ή την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Θωρακίστε την υγεία σας αρχίζοντας τον χορό!
«Ας χορέψουμε!». Δεν είναι μόνο οι djs στα κλαμπ που δίνουν το σύνθημα, αλλά και οι ειδικοί: ο χορός θωρακίζει την υγεία μας από πολλές ασθένειες και μας χαρίζει μακροβιότητα. Δεν έχουμε παρά να ανακαλύψουμε τον Φρεντ Αστέρ, τον Τραβόλτα ή τον Μπαρίσνικοφ που κρύβουμε μέσα μας.
Οι νότες «καθαρίζουν» τα αγγεία
Τριάντα λεπτά αγαπημένων μουσικών ήχων την ημέρα συνιστώνται πλέον σε όσους θέλουν να προστατεύσουν την καρδιά τους και να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η μουσική μπορεί όντως να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία - αρκεί να μην είναι... αγχωτική.
5 μύθοι για τις γιορτές
Πέντε ιατρικούς μύθους απομόνωσαν δύο αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσον έχουν επιστημονικά τεκμηρίωση πολλά απ' όσα πιστεύουμε για την υγεία μας.
Τα αντίδοτα στις ασθένειες του χειμώνα
Προσαρμοστείτε στον χειμώνα χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα για την υγεία σας. Το κρύο ταλαιπωρεί τα αγγεία και το δέρμα, ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς σφυγμούς και αυξάνει τους κινδύνους για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, οι εποχικοί ιοί επιτίθενται από πολλές οδούς στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, ο παθολόγοςανοσολόγος και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος και ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Σύψας, συμβουλεύουν τους καρδιοπαθείς, όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και τους υγιείς, πώς να προφυλαχθούν σωστά τους χειμερινούς μήνες.
Πως να προλάβετε τη μυϊκή φθορά του σώματος
Η μείωση της μυϊκής μάζας με την πάροδο της ηλικίας (η σαρκοπενία, όπως λέγεται επιστημονικά) προδιαθέτει για την ανάπτυξη σοβαρών νοσημάτων και γι΄ αυτό πρέπει να προλαμβάνεται από την ηλικία των 40 χρόνων.
Αϋπνίες από τα κινητά
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του κινητού τηλεφώνου βλάπτουν τον ύπνο: αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα. Oι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να τα απενεργοποιούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά…
Δεν χρειάζεται να ζει κανείς με την αϋπνία: αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί σε όσους δίνουν αγώνα να «χαθούν» στον ύπνο. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι πολλοί αυτοί που δεν μπορούν να κλείσουν μάτι. Το «μυστικό» όμως, για ένα καλό ύπνο φαίνεται πως κρύβεται στα…μωρά.
Η κατάλληλη διατροφή αναλόγως με το επάγγελμα
Η διατροφή ενός ανθρώπου δεν επηρεάζει μόνον την σιλουέτα του, αλλά και την εργασία του. Την άποψη αυτή ενστερνίζονται ολοένα περισσότεροι ερευνητές, οι οποίοι μελετούν τις επιδράσεις της διατροφής σε πλήθος επαγγελμάτων. Όπως λένε, με μερικές απλές αλλαγές σε ό,τι τρώει και ό,τι πίνει, μπορεί ένας επαγγελματίας να κάνει την διαφορά στις επιδόσεις του στην δουλειά, βελτιώνοντας την νοητική οξύτητά του, καταπολεμώντας την κόπωση και αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορσή του.
Το κόκκινο κρασί αποκαλύπτει τα μυστικά της γήρανσης
Το κόκκινο κρασί μάς αποκαλύπτει τα μυστικά της διαδικασίας της γήρανσης. Επιστήμονες διαπίστωσαν πως ένα ήσσον συστατικό του, η ρεσβερατρόλη, βελτιώνει την υγεία και τη διάρκεια ζωής των ποντικών του εργαστηρίου.
Ο κακός διευθυντής βλάπτει σοβαρά την καρδιά μας
Οι αναίσθητοι διευθυντές όχι μόνον αυξάνουν το εργασιακό στρες, αλλά μπορεί να αυξάνουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου, που διατρέχουν οι υφιστάμενοί τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Διατροφή: τι πρέπει να τρώμε ανάλογα με την ηλικία μας
Από τις παραμέτρους του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία και τη ζωή μας, η διατροφή είναι ίσως ο πιο σημαντικός, καθώς έχει διαπιστωθεί πως πλήθος ασθενειών - από την αναιμία και την οστεοπόρωση έως τον καρκίνο και την στεφανιαία νόσο - σχετίζονται με αυτήν. Οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού, όμως, μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου - και ανάλογα πρέπει να μεταβάλλουμε τη διατροφή μας, αναλόγως με την ηλικία μας.
Γυμναστική στις σκάλες του Μετρό
Το καθάρισμα του σπιτιού, το παρκάρισμα του αυτοκινήτου μακριά από το σπίτι, το να πει κανείς «όχι» στις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό... ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μπορούν να γυμνάσουν το σώμα και να... κάψουν τις περιττές θερμίδες. Γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, το σώμα και ο μεταβολισμός «ξυπνάει» γρήγορα, όταν έχει συνηθίσει στην καθιστική ζωή!
Κούραση: πότε να ξεκουραστείτε, πότε να ανησυχήσετε
Μερικές μέρες αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι, που σας πιάνει υπνηλία το μεσημέρι και κοιμάστε όρθιοι μέχρι το απόγευμα. Τι είναι αυτό που σας προκαλεί τόσο έντονη κόπωση; Το στρες, η ανθυγιεινή διατροφή, η υπερβολική δουλειά, ακόμα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μας εξαντλήσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, η αιτία της κούρασης είναι κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να καταλάβετε τι μπορεί να συμβαίνει στη δική σας περίπτωση.
Η μόδα είναι... ανθυγιεινή!
Οι ευρύχωρες τσάντες με... ταυτότητα, τα ψηλά τακούνια που προσδίδουν θηλυκότητα, τα αποκαλυπτικά ρούχα αλλά και τα ελκυστικά εσώρουχα πρωταγωνιστούν στη γκαρνταρόμπα των γυναικών. Οι γιατροί ωστόσο υπογραμμίζουν πως πολλές φορές καταδικάζουν κατ' αυτό τον τρόπο το σώμα τους στον πόνο...
10 κανόνες για να τα εκατοστίσετε
Είναι αισιόδοξοι, αγαπούν τη ζωή, εξακολουθούν να ασκούνται και δεν αφήνουν την πνευματική τους καλλιέργεια στην άκρη. Αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, συνοδεύουν σχεδόν πάντα το φαγητό με ένα κόκκινο ποτήρι κρασί και δεν έχουν - οι περισσότεροι τουλάχιστον - γευθεί τον καπνό: ο συνδυασμός αυτός είναι το μυστικό όσων κατάφεραν να σπάσουν το ηλικιακό φράγμα των 100 ετών.
Ροχαλητό: 13 τρόποι για να το διακόψετε
Περίπου το 40% των ανδρών και 25% των γυναικών ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση. Στο παρελθόν δεν θεωρούνταν τίποτε άλλο παρά μία ακουστική ενόχληση που κρατούσε ξύπνιο το σύντροφό μας. Σήμερα όμως έχει γίνει γνωστό πως μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο του ανώτερου αναπνευστικού και να προκαλέσει υπνική άπνοια. Γι’ αυτό εάν γνωρίζεται ότι ροχαλίζετε για αρκετό καιρό θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, διότι είναι περισσότερο δικό σας πρόβλημα, παρά αυτού που βρίσκεται δίπλα σας στο κρεβάτι.
10 μυστικά για το κρυολόγημα
Τις τελευταίες εβδομάδες, ολοένα περισσότερα άτομα, μικροί και μεγάλοι, παρουσιάζουν συνάχι, βήχα και «μπούκωμα», που συχνά-πυκνά τους κρατούν στο σπίτι. Είναι η εποχή του κρυολογήματος και η εμφάνιση τέτοιου είδους συμπτωμάτων υποδηλώνει πως το χειμερινό «πάρτυ» των ιών έχει αρχίσει.
Έχετε γρίπη ή κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα. Το να γίνει η σωστή διάγνωση, όμως, αποδεικνύεται μερικές φορές σωτήριο, διότι σε αντίθεση περίπτωση υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένης νόσου και σοβαρών επιπλοκών.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα