TA NEA Logo
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Λιγότερος ύπνος για τα νήπια που παίζουν με το smartphone
Τα νήπια που παίζουν με τα κινητά και τα τάμπλετ των γονιών τους φαίνεται ότι κοιμούνται λιγότερο απ’ ό,τι όσα δεν τα πιάνουν στα χέρια τους, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Παιδιά: Ποια είναι τα ορόσημα της ανάπτυξης ανά ηλικία
Αν και κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα επονομαζόμενα «αναπτυξιακά ορόσημα» για να την αξιολογήσουν.
Κίνδυνος για το μωρό, όταν οι γονείς σκεπάζουν το καρότσι
Προειδοποίηση προς τους γονείς να μην σκεπάζουν το καρότσι του μωρού τους έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα το προστατεύσουν από τον ήλιο, απηύθυνε ένας γιατρός από τη Σουηδία.
Αγοράκι ηλικίας 13 μηνών έχει το σώμα και τις ορμές 25χρονου
Ένα αγοράκι ηλικίας μόλις 13 μηνών από την Ινδία παρουσίασε τριχοφυΐα στα γεννητικά όργανα και σεξουαλικές ορμές, εξαιτίας μίας σπάνιας ορμονικής διαταραχής.
Τα «μωρουδίστικα» βοηθούν τα μωρά να μιλήσουν πιο γρήγορα
Οι μητέρες που κάνουν «μωρουδίστικες συζητήσεις» με τα μωρά τους, τα βοηθούν να μιλήσουν πιο γρήγορα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα.
«Τάμπλετ» η πρώτη λέξη για ένα στα 10 μωρά!
Η τεχνολογία έχει μπει τόσο πολύ στην ζωή των σύγχρονων οικογενειών ώστε πλέον αλλάζει ακόμα και την ομιλία των βρεφών, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Όταν το παιδιί μεγαλώνει αναγκαστικά σε άλλη πόλη
Το να μένει ένα μικρό παιδί μακριά από την μαμά του σε μικρή ηλικία δεν ενδείκνυται, παρά μόνο αν απειλείται η σωματική ή η ψυχική του ακεραιότητα - συνεπώς ούτε καν για λόγους εργασίας δεν πρέπει να μεγαλώνει μακριά της.
Δεν μιλούν όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία
Κάθε παιδί έχει εξατομικευμένους ρυθμούς σε ό,τι αφορά τη γλωσσική εξέλιξη. Μερικά παιδιά αναπτύσσονται γλωσσικά και μιλούν γρηγορότερα, ενώ άλλα αργότερα. Δεν χρειάζεται να κάνετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας.
Τα νέα του κατορθώματα
Θα μείνετε κατάπληκτοι με το πόσα καταλαβαίνει και μαθαίνει καθημερινά, καθώς η ικανότητα κατανόησης αναπτύσσεται και η μνήμη του οξύνεται. Μπορεί να αναγνωρίζει εικόνες ζώων ή αντικειμένων σε βιβλία και να τα αποκαλεί με το όνομά τους, καθώς και γνωστά πρόσωπα σε φωτογραφίες.
Κινητική εξέλιξη
Κάποια στιγμή ανάμεσα στους δώδεκα με δεκαέξι μήνες, το παιδί θα αρχίσει να περπατά. Την ανεπανάληπτη συγκίνηση για το κατόρθωμά του θα διαδεχτεί για αρκετό καιρό το ασταμάτητο κυνηγητό, καθώς στην αρχή τα βήματα του μικρού σας δεν είναι ιδιαίτερα σταθερά. Καθώς όμως θα εξασκείται καθημερινά ξανά και ξανά, θα κάνει ολοένα περισσότερα και πιο σίγουρα βήματα. Το περπάτημα θα απορροφά όλη του την ενέργεια, καθώς ανακαλύπτει ότι μπορεί πλέον να πάει όπου θέλει.
Ενθαρρύνετε την εξέλιξη του λόγου
Οι γονείς θα πρέπει και το δεύτερο χρόνο να συνεχίσουν την εντατική προσπάθειά τους να μιλάνε συνέχεια στο παιδί, προκειμένου να το ενισχύσουν στη διαδικασία της γλωσσικής κατάκτησης. Ορισμένοι τρόποι, για να βοηθήσετε το παιδί είναι οι ακόλουθοι...
Τα πρώτα του βιβλία
Η ηλικία αυτή είναι κατάλληλη για να στρέψετε το ενδιαφέρον του μικρού σας στα βιβλία, γι’ αυτό μη χάσετε την ευκαιρία. Το κέρδος θα είναι πραγματικά μεγάλο. Το βιβλίο είναι σε αυτή την ηλικία ένας πολύτιμος τρόπος μάθησης, αφού μέσα από τις σελίδες του το παιδί μπορεί να γνωρίσει καινούργια αντικείμενα, να διευρύνει το λεξιλόγιό του και να κατανοήσει κάποιες απλές έννοιες.
Η πρώτη επαφή με τις μπογιές
Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου το παιδί κάνει την πρώτη απόπειρα να σχεδιάσει. Ίσως σας καταπλήξει η ικανότητά του να κρατά το μολύβι. Η δημιουργικότητά του, ωστόσο, περιορίζεται στις μουτζούρες, πράγμα που πιθανόν να σας απογοητεύσει. Αν και μπορεί να μη δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις μουτζούρες του παιδιού, για εκείνο η ικανοποίηση του μουτζουρώματος είναι από τους πιο στοιχειώδεις νόμους της ενστικτώδους ζωής.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα