TA NEA Logo
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Δημιούργησαν μίνι μαγνητικό τομογράφο για νεογέννητα μωρά
Με έναν μίνι μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι κατάλληλος για μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε πρόωρα και νεογέννητα μωρά, εφοδιάστηκαν δύο νοσοκομεία σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Το σκληρό νερό στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο για έκζεμα στα μωρά
Το πολύ σκληρό νερό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για έκζεμα στην βρεφική ηλικία, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.300 οικογένειες.
«Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο, θα έκανα το εμβόλιο»
Τις τύψεις της για την άρνησή της να εμβολιαστεί εναντίον του κοκκύτη δημοσιοποίησε μία νεαρή μητέρα από την Αυστραλία, η οποία μετέδωσε τη νόσο στο νεογέννητο μωρό της.
Κίνδυνος για τα μωρά της καισαρικής από τα κολπικά υγρά της μητέρας
Η μόδα που θέλει τις γυναίκες οι οποίες γεννούν με καισαρική να εκθέτουν τα νεογέννητα στα κολπικά υγρά τους, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μωρά, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.
Βρετανία: Νεαρό ζευγάρι απέκτησε δίδυμα διαφορετικής φυλής
Ένα νεαρό ζευγάρι από τη Βρετανία απέκτησε δίδυμα κοριτσάκια τα οποία, όπως και οι γονείς τους, ανήκουν σε διαφορετική φυλή. Οι πιθανότητες να συνέβαινε κάτι τέτοιο ήταν μία στο εκατομμύριο, λένε οι γιατροί.
Λ. Αμερική: Επιδημία ιού που συρρικνώνει το κεφάλι των μωρών
Ένας λίγο γνωστός ιός που μεταδίδεται με τα κουνούπια, προκαλεί μία από τις πιο ανησυχητικές υγειονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ φαίνεται πως οδεύει προς τις ΗΠΑ.
Ο αυτισμός αρχίζει στη μήτρα
Νέες ενδείξεις ότι ο αυτισμός αρχίζει κατά την ενδομήτριο ζωή και γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή του, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Βρέφος γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το στήθος
Εξιτήριο μετά από τρεισήμισι μήνες πήρε χθες ένα βρέφος από το Τέξας, το οποίο γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το στήθος και χρειάσθηκε εγχείρηση για να τοποθετηθεί το ευαίσθητο όργανο στην θέση του, μέσα στην θωρακική κοιλότητα.
Χαρτογράφησαν το DNA νεογέννητων μέσα σε δύο μέρες
Αλματώδη πρόοδο στην ανάλυση του γενετικού υλικού σοβαρά άρρωστων βρεφών πέτυχε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, οι οποίοι κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν ολόκληρο το γονιδίωμά τους μέσα σε 50 ώρες.
Προβλήματα στην όραση εμφανίζουν τα πρόωρα
Η αύξηση επιβίωσης στα πρόωρα βρέφη, έχει προκαλέσει και κατακόρυφη αύξηση βρεφών που εμφανίζουν προβλήματα όρασης, λόγω ανώμαλης ανάπτυξης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Ίκτερος: είναι φυσιολογικός;
Ο νεογνικός ίκτερος μπορεί να εκδηλωθεί από τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα μετά τη γέννηση του μωρού. Οι ενδείξεις είναι το κίτρινο χρώμα στο δέρμα και ιδιαίτερα στο λευκό των οφθαλμών. Συνήθως ξεκινά από το κεφάλι και προχωρά στο σώμα. Μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία και υπνηλία. Συνήθως αρχίζει να υποχωρεί, όταν το νεογέννητο συμπληρώσει μία εβδομάδα ζωής.
Δυσκολεύεστε να το ακούσετε ν’ αναπνέει;
Πολλές φορές, καθώς θα παρατηρείτε το μικρό σας να κοιμάται στην κούνια του, ίσως ανησυχήσετε, καθώς δυσκολεύεστε να το ακούσετε ν’ αναπνέει. Η αναπνοή στα νεογέννητα άλλοτε επιταχύνεται και άλλοτε επιβραδύνεται. Ο φυσιολογικός ρυθμός είναι γύρω στις 30 με 40 αναπνοές το λεπτό.
Κολικοί
Στον πρώτο μήνα, πάνω που διαπιστώνετε ότι κλαίει όλο και λιγότερο, μπορεί ν’ αρχίσει να διαμαρτύρεται πιο έντονα ή να δείχνει ιδιαίτερο εκνευρισμό κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ για μία έως τρεις ώρες.
Ομφαλοκήλη
Η φυσιολογική εικόνα του αφαλού (που έχει πέσει από τις πρώτες ημέρες που φέρατε το μωράκι στο σπίτι) είναι να σχηματίζει μια κοιλότητα και να μην έχει εκκρίσεις. Αν ο αφαλός του μωρού δείχνει φουσκωμένος, δηλαδή σχηματίζει βουναλάκι αντί για κοιλότητα, μπορεί να υπάρχει ομφαλοκήλη, ένα κενό στην κοιλιά.
Γουλίτσες ή εμετός
Οι γουλίτσες ή ο εμετός είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα μωρά. Πολλά βγάζουν γουλίτσες με γάλα σχεδόν μετά από κάθε γεύμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η δίοδος από τον οισοφάγο στο στομάχι δεν λειτουργεί ακόμα σωστά, με αποτέλεσμα η τροφή να μη φεύγει μέσω του στομάχου στο έντερο αλλά αντίθετα να πηγαίνει προς τα πάνω...
Κενώσεις
Τα μωρά που θηλάζουν ενεργούνται πιο συχνά -συνήθως μετά από κάθε γεύμα- και οι κενώσεις τους είναι υδαρείς (ρευστές) και μαλακές. Αντίθετα, τα μωρά που πίνουν τροποποιημένο γάλα έχουν συνήθως λιγότερες κενώσεις -γύρω στις δύο με τρεις την ημέρα- και τα κακά τους είναι πιο σκούρα και παχύρρευστα. Από μωρό σε μωρό πάντως υπάρχουν διαφορές.
Διάρροια
Αν δείτε ότι τα κόπρανα είναι πολύ υδαρή (νερουλά), έχουν βλέννες και ο αριθμός των κενώσεων αυξάνει, τότε το μωρό μπορεί να έχει διάρροια. Χρειάζεται να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης από την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.
Πυρετός
Ο πυρετός είναι ένδειξη ότι το μωρό έχει προσβληθεί από κάποια λοίμωξη. Ο οργανισμός ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος στην προσπάθειά του να την καταπολεμήσει.
Ρινίτιδα
Η ρινίτιδα δεν είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται σε ίωση ή -σπάνια- να είναι αλλεργικής φύσεως. Η βουλωμένη μύτη ή η μύτη που τρέχει μπορεί πραγματικά να ταλαιπωρήσει το μωρό και εσάς για έναν πολύ απλό λόγο: το μωρό δεν ξέρει να φυσά τη μύτη του.
Βήχας
Ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει βήχα στα μωρά, που επειδή δεν ξέρουν να φυσούν τη μύτη και μένουν ξαπλωμένα, καταπίνουν τη βλέννα.
Λαρυγγίτιδα
Είναι χαρακτηριστική από το βήχα που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου, αποτέλεσμα οιδήματος στο λάρυγγα. Παρουσιάζει κορύφωση σε παιδιά μεταξύ έξι μηνών έως τριών ετών. Συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά τη νύχτα κι εμποδίζει το μωρό ν’ αναπνεύσει.
« 1 2 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα