TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πως εκδηλώνεται η κρίση της μέσης ηλικίας στον άνδρα
Πολλοί 40άρηδες διανύουν την λεγόμενη κρίση της μέσης ηλικίας, που χαρακτηρίζεται από έντονες συναισθηματικές εναλλαγές και συνοδεύεται από αλλεπάλληλες σκέψεις και αξιολογήσεις γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Το στρες είναι μεταδοτικό, ακόμα και μεταξύ αγνώστων
Το στρες είναι μεταδοτικό και μπορούμε εύκολα να το «κολλήσουμε» ακόμα και από ξένους, αναφέρει ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις (SLU), στο Μισούρι.
Βρήκαν με ποιο τρόπο προκαλεί έμφραγμα το στρες
Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επειδή προκαλεί υπερπαραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία επιδεινώνει τη φλεγμονή στις αθηρωματικές πλάκες των αρτηριών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η καχυποψία διπλασιάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Οι παθολογικά καχύποπτοι άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους εμπιστεύονται τους άλλους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όταν το άγχος προκαλεί αρρυθμίες
Όταν ένας άνθρωπος ερμηνεύει τα ψυχικά και τα σωματικά του συμπτώματα με πολύ αρνητικό τρόπο, συχνά μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο που το ένα προκαλεί το άλλο.
Τα σωματικά συμπτώματα που προκαλεί το στρες
Το στρες είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική κατάσταση που εκδηλώνεται με νοσηρές σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις.
Ο έφηβος με κατάθλιψη και οι πανελλήνιες
Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με τους ενήλικες πάσχοντες, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί την 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως στην εφηβεία μετά από τα ατυχήματα.
Η τελειομανία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η τελειομανία θεωρείται από πολλούς ένα αξιέπαινο χαρακτηριστικό, αλλά μελέτες της τελευταίας δεκαετίας υποδηλώνουν ότι έχει μια σκοτεινή πλευρά, καθώς όχι μόνο προκαλεί έντονο στρες, αλλά μπορεί να υπονομεύσει την σωματική υγεία.
Δημιούργησαν κράνος που θεραπεύει την ανθεκτική κατάθλιψη
Ένα κράνος που εκπέμπει αδιόρατους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από ανθεκτική κατάθλιψη, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Μικρότερος κίνδυνος κατάθλιψης για τις γυναίκες που τρώνε ψάρια
Το μυστικό για την προστασία από την κατάθλιψη μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να τρώει κανείς ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα αίτια της ψυχογενούς ανορεξίας
Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής που χαρακτηρίζεται από αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία λόγω του έντονου φόβου της ασθενούς να παχύνει και προσβάλλει το 1,2-2,2% του γενικού πληθυσμού.
Οι εκρήξεις θυμού στην οικογένεια
Ο θυμός είναι ένα οικουμενικό συναίσθημα, το οποίο απαντά σε ερεθίσματα που απειλούν το αίσθημα «δικαίου» μέσα μας όπως και την αυτοαξία, την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή μας. Ωστόσο, πρέπει να έχει όρια.
Ο εθισμός στα αγχολυτικά φάρμακα
Οι βενζοδιαζεπίνες είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή φάρμακα, αλλά η σωματική εξάρτηση και η αντίδραση στέρησης είναι κίνδυνοι από την μακροχρόνια χρήση τους.
Αλλο θλίψη κι άλλο κατάθλιψη
Η θλίψη είναι ένα παροδικό συναίσθημα που απορρέει από μία πραγματική ή συμβολική απώλεια, ενώ στην κατάθλιψη ο πόνος της απώλειας επιδεινώνεται και η σκέψη του ατόμου γίνεται τόσο αρνητική, ώστε παρεμβαίνει στην καθημερινότητα.
Οι βαθύτερες αιτίες της υποχονδρίασης
Η φοβία πως κάθε σύμπτωμα σηματοδοτεί κάτι σοβαρό έχει βαθύτερα αίτια, τα οποία πρέπει να αναζητηθούν προκειμένου να απαλλαγεί το άτομο από την συνεχή αγωνία.
Το στρες, ο εκρηκτικός χαρακτήρας και οι καρδιοπάθειες
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πολλαπλές «εκρήξεις» θυμού, σε συνδυασμό με την συνύπαρξη παραγόντων κινδύνου αυξάνουν κατακόρυφα τα καρδιαγγειακά επεισόδια στον γενικό πληθυσμό.
Ύψος, φίδια και ομιλίες ενώπιον κοινού οι συχνότερες φοβίες
Ύψος, ομιλίες ενώπιον κοινού και φίδια είναι τα τρία πράγματα που φοβίζουν τους περισσότερους ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Το στρες «αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες»
Οι γυναίκες που νιώθουν έντονο στρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπογονιμότητα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τι σημαίνει «είμαι ντροπαλός»
Ντροπαλός σημαίνει να νιώθει κάποιος άσχημα με τον εαυτό σου, να αγχώνεται σε κοινωνικές καταστάσεις από φόβο ότι οι άλλοι θα τον κρίνουν αρνητικά, να νιώθει αμηχανία με την παρέα του, να μην του αρέσει κατά βάθος ο εαυτός του.
Η παρορμητική προσωπικότητα υποκρύπτει εύθραυστο ψυχισμό
Πίσω από τις φαινομενικά εγωκεντρικές και απειθάρχητες προσωπικότητες κρύβεται ένας εύθραυστος ψυχισμός ο οποίος είναι έτοιμος να αποδομηθεί όταν δεν τραφούν ικανοποιητικά οι συναισθηματικές του ανάγκες.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα