TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι ψυχολογικές αιτίες της σεξουαλικής «νέκρωσης»
Στην υποτονική σεξουαλική επιθυμία κυριαρχεί η επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είτε απουσιάζουν πλήρως είτε είναι ανεπαρκείς.
Οταν τα σωματικά συμπτώματα έχουν ψυχογενή αιτιολογία
Μία σειρά από ψυχολογικές διαταραχές εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα τα οποία θυμίζουν αυτά μιας ιατρικής νόσου, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποδοθούν σε αυτή.
Τα συμπτώματα της υποχονδρίασης
Η υποχονδρίαση δεν είναι απλά ένας φόβος ότι θα αρρωστήσει κανείς, αλλά ένας ολόκληρος καταστροφικός τρόπος σκέψης, με βαθύτερα αίτια.
Που οφείλονται τα αναίτια ξεσπάσματα θυμού
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και προβλήματα όπως το μόνιμο αίσθημα αδικίας μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδια και ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού, ακόμη και όταν τα ερεθίσματα μοιάζουν ανώδυνα και ουδέτερα.
Όταν το άγχος προκαλεί αϋπνία
Το κλειδί για την καταπολεμήσει της αϋπνίας λόγω άγχους είναι να μην προσπαθεί κάποιος να κοιμηθεί, αλλά να ξαπλώνει μόνο όταν νυστάζει.
Τι σηματοδοτούν οι αυτοτραυματισμοί των νέων
Οι αυτοτραυματισμοί εκδηλώνονται στο πλαίσιο της κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών, ιδίως στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας: το 70% των πασχόντων από αυτήν τραυματίζουν εκούσια το σώμα τους.
Όταν ο έφηβος πάσχει από κλεπτομανία
Πίσω από την κλεπτομανία κρύβονται βαθύτερες ανικανοποίητες ανάγκες ενός παιδιού, όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μοναξιά, το αίσθημα απόρριψης, η συναισθηματική στέρηση και η ανασφάλεια.
Οι παρενέργειες της αγοραφοβίας
Η αγοραφοβία είναι μία αγχώδης διαταραχή η οποία περιγράφει τον έντονο φόβο για τους πολυσύχναστους χώρους, όπου η διαφυγή φαντάζει δύσκολη σε περίπτωση ανάγκης. Η κατάθλιψη και η χρήση αλκοόλ μπορεί να είναι παρενέργειές της.
Πως επηρεάζει η γυμναστική την ψυχική διάθεση
Η άσκηση προστατεύει από τις επώδυνες σωματικές και ψυχικές συνέπειες του στρες στην ζωή μας. Φαίνεται να έχει μια ειδική δράση στην μείζονα κατάθλιψη, μειώνοντας άμεσα την μελαγχολική διάθεση και το αίσθημα κόπωσης που την χαρακτηρίζει.
Πιο ωφέλιμη η ζωή δίπλα σε πάρκο απ' ό,τι το... τζόκερ!
Η μετακόμιση σε αστική περιοχή που διαθέτει μεγάλα πάρκα ασκεί θετική επίδραση στην ψυχική υγεία για περισσότερο καιρό απ' ό,τι το να κερδίσει κάποιος το τζόκερ, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη.
H μελαγχολία μετά τις γιορτές
Η θλίψη των εορτών συχνά επιμένει το νέο έτος, διότι για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή του χρόνου μοιάζει μέσα τους σαν μία ακόμα απώλεια, που τους κάνει να νιώθουν ότι δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι, ακόμα κι αν το θέλουν.
Τα ψυχολογικά αίτια της πολυφαγίας στις γιορτές
Ένας άνθρωπος που δεν νιώθει καλά «μέσα στο πετσί του», που σκέφτεται ότι δεν αξίζει, που θεωρεί ότι το σώμα του δεν είναι αποδεκτό και επιθυμητό, θα βρει εύκολα διέξοδο σε κάτι που μπορεί να ελέγχει κάθε στιγμή: το φαγητό.
Καλύτερα άντρας ή γυναίκα ψυχοθεραπευτής;
Το φύλο του ψυχοθεραπευτή δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην έκβαση μίας θεραπευτικής διαδικασίας, αλλά μερικοί θεραπευόμενοι νιώθουν πιο άνετα με θεραπευτές του ιδίου φύλου.
Οι βαθύτερες αιτίες του εθισμού στον τζόγο
Ο τζόγος αποτελεί μία διέξοδο από ψυχολογικές εντάσεις και συναισθήματα που βιώνονται από το άτομο ως δυσβάσταχτα, ανεξέλεγκτα και δυσεπίλυτα. Η στεναχώρια, η ανημποριά, το άγχος, η ενοχή, είναι μερικά από αυτά.
Η ελπίδα «ξαναγεννιέται» με το νέο έτος
Η ελπίδα μπορεί να ενισχυθεί από την κοντινή επικοινωνία με αγαπημένους ανθρώπους, την αποδοχή των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και την προσπάθεια να βρίσκουμε χαρά και ικανοποίηση μέσα από μικρές, καθημερινές χαρές της ζωής.
Η διαχείριση των νυχτερινών ξεσπασμάτων λαιμαργίας
Στον φαύλο κύκλο της νυχτερινής βουλιμίας η δυσαρέσκεια με το σώμα και τα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και η στεναχώρια λειτουργούν ως συνέπειες και ως ερεθίσματα.
Είναι επικίνδυνη η κυκλοθυμία;
Η κυκλοθυμία είναι μια συναισθηματική διαταραχή όπου εναλλάσσονται υπομανιακά επεισόδια με περιόδους ήπιας κατάθλιψης. Κυριαρχεί μια κυκλική αλλαγή της διάθεσης η οποία παρεμποδίζει την ομαλή κοινωνική και διαπροσωπική ζωή του ατόμου.
Ψυχολόγος ή ψυχίατρος για την κατάθλιψη;
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και η διάρκειά τους είναι δύο από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αν για την αντιμετώπισή της χρειάζεται ψυχολόγος ή ψυχίατρος.
Τα ψυχολογικά αίτια της συχνουρίας
Το χρόνιο άγχος σε σχέση με ένα σημαντικό στρεσογόνο γεγονός πριν την έναρξη των συμπτωμάτων είναι συχνά υπεύθυνο για την εμφάνιση συχνουρίας, που πλήττει την ποιότητα της ζωής και την αυτοεκτίμηση των πασχόντων.
Εχθρός της ψυχικής διάθεσης η υπερβολική γυμναστική
Η υπερβολική γυμναστική είναι εξίσου επιζήμια για την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση με την καθιστική ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα