TA NEA Logo
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Σύμμαχος της ψυχικής διάθεσης η τηλεόραση
Όταν η ενασχόληση με την τηλεόραση γίνεται με μέτρο (γύρω στην 1 ώρα την ημέρα) και η επιλογή των προγραμμάτων γίνεται προσεκτικά, μπορεί και να ωφελήσει την ψυχική διάθεση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.
Πρόωρη διακοπή της ψυχοθεραπείας
Όταν η διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι μικρή, δεν υπάρχει δυνατότητα για δομικές αλλαγές, οι οποίες θα αντέξουν στον χρόνο. Ειδικά στην κατάθλιψη η θεραπεία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6-12 μήνες.
Η κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας
Η κατάθλιψη στο γήρας δεν είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο πέρασμα του χρόνου, αλλά μία σοβαρή συναισθηματική κατάσταση, η οποία διαταράσσει τη συναισθηματική, σωματική, νοητική και συμπεριφορική σφαίρα του ηλικιωμένου ατόμου.
Όταν η ζήλια δημιουργεί προβλήματα στη σχέση
Η ζήλια μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια σχέση (λ.χ. όταν ο ένας νιώθει ευάλωτος και απειλημένος από τον κίνδυνο μιας εγκατάλειψης), αλλά εύκολα μεταμορφώνεται σε νοσηρό συναίσθημα.
Οι μεγάλες στεναχώριες στα 50 «αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας»
Το διαζύγιο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και τα επαγγελματικά προβλήματα στη μέση ηλικία μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας αργότερα στη ζωή, προειδοποιούν σουηδοί ερευνητές.
Η συναισθηματική εξάρτηση από τον/την σύντροφο
Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν σύντομα στη διάρκεια της σχέσης εξάρτηση και φόβο αποχωρισμού, που συνήθως υποδηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης για τον εαυτό μας και έλλειψη αυτονομίας.
Τι είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
Η «κατάθλιψη του φθινοπώρου» είναι ένας υπότυπος της κατάθλιψης που εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίες συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κληρονομική προδιάθεση στην κατάθλιψη.
Οι φοβίες «μπορούν να καταπολεμηθούν στη διάρκεια του ύπνου»
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έντονες μυρωδιές μπορούν να καταπολεμήσουν τις φοβίες την ώρα που κάποιος κοιμάται βαθιά.
Κρέας και γλυκά «ευνοούν την κατάθλιψη στους άνδρες»
Οι μεσήλικες άντρες που τρώνε πάρα πολλά πρόχειρα φαγητά, όπως επεξεργασμένα κρεατικά και ροφήματα με ζάχαρη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία πολυετή μελέτη.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ναρκισσιστή
Η ναρκισσιστική προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από έντονη αίσθηση μεγαλείου και σπουδαιότητας για τον εαυτό, με το άτομο να είναι εγωκεντρικό, επιδειξιμανές, αλαζονικό, υπεροπτικό και να απαιτεί τον θαυμασμό από τους άλλους.
Ο φόβος της θάλασσας
Η φοβία της θάλασσας αποτελεί μια διαδεδομένη ειδική φοβία μεταξύ των ενηλίκων, η οποία εκλύει μια άμεση αντίδραση άγχους στην έμμεση ή άμεση επαφή του ατόμου με το νερό. Η μόνη λύση για τους πάσχοντες είναι να έρθουν αντιμέτωποι με τον φόβο τους.
Δοκιμάζουν τους υπερήχους ως θεραπεία για την κατάθλιψη
Η έκθεση του εγκεφάλου σε υπερηχητικά κύματα μπορεί να είναι μία ριζική θεραπεία για την κατάθλιψη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέπει την αυτοκτονία
Η μέτρηση των επιπέδων ορισμένων μορίων στο αίμα μπορεί να αποκαλύπτει εάν κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσει, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Γιατί «τρώει» το παιδί τα νύχια του
Η ονυχοφαγία είναι μια στοματική έξη μέσα από την οποία το παιδί επιτυγχάνει την αποσυμφόρηση από το άγχος, τη διαχείριση της νευρικότητάς του, την αποφυγή της πλήξης του και τη μεταμφίεση της μοναξιάς του.
Η υπερβολική μόρφωση «βλάπτει την ψυχική υγεία»
Μελέτη σε 21 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε πως όσοι είναι πολύ μορφωμένοι και έτσι έχουν πολύ περισσότερα προσόντα απ’ όσα απαιτεί η δουλειά τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
Το άγχος και οι προσδοκίες από τις διακοπές
Το άγχος δημιουργείται από την αντίληψή μας για τα γεγονότα και όχι από τα γεγονότα καθ' εαυτά. Ένα δυνάμει χαρμόσυνο γεγονός όπως οι διακοπές εύκολα μεταμορφώνεται σε πηγή άγχους εάν κάποιος το εντάξετε μέσα στο αρνητικό πλαίσιο μιας επικείμενης απειλής.
Όταν η ντροπή είναι εμπόδιο στην ζωή
Ντροπαλός σημαίνει να κουβαλάς μια μόνιμη δυσαρμονία με τον εαυτό σου, ένα αίσθημα μειονεξίας σε σχέση με τους άλλους, ένα διαρκές άγχος στις κοινωνικές καταστάσεις, έναν φόβο ότι ο άλλος θα σε κριτικάρει, θα σε κοροϊδέψει, θα σε ταπεινώσει.
Πες μου πότε κοιμάσαι, για να σου πω ποιος είσαι...
Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας πρωινό ή νυχτερινό τύπο; Προσέξτε τι θα απαντήσετε, διότι η απάντησή σας ίσως αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητά σας, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Ό,τι δεν μας «σκοτώνει» χαρίζει χρόνια στη ζωή
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, στο Ισραήλ, επιβεβαίωσαν το γνωμικό «ό,τι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό», καταρρίπτοντας την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ψυχικά τραύματα μπορεί να μειώσουν τη ζωή.
Πως αντιμετωπίζεται η νοσοφοβία
Η νοσοφοβία εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 20-30 ετών και ακολουθεί μία χρόνια πορεία, κατά την οποία ο πάσχων συστηματικά παρερμηνεύει αθώα συμπτώματα όπως ένας παροδικός πονοκέφαλος ή οι γρήγοροι χτύποι της καρδιάς του ως ένδειξη πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα