TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι παρενέργειες της χαμένης αυτοπεποίθησης
Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι εγκλωβισμένα σε καθημερινές αυτομομφές, και αποφεύγουν να συμμετέχουν στις προκλήσεις της ζωής και τις διαπροσωπικές σχέσεις από φόβο μην αποτύχουν ή απορριφθούν.
Ο θυμός για τον ψυχοθεραπευτή
Όσο προχωράει η ψυχοθεραπεία «ξεβολεύει» τον θεραπευόμενο, ο οποίο εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του εαυτού του, που συχνά εμπεριέχουν συγκρούσεις, φόβους και κρυμμένα μυστικά. Έτσι, ο ψυχοθεραπευτής εύκολα γίνεται στόχος θυμού και αμφισβήτησης.
«Μας θυμώνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής»
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να ικανοποιεί βασικές ανάγκες μας, αλλά μας κάνει ολοένα πιο θυμωμένους, υποστηρίζει μια βρετανίδα καθηγήτρια Ψυχολογίας.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση
Το προφίλ των ατόμων που νιώθουν απομονωμένα ποικίλλει. Άλλοι γίνονται συστηματικά αντικείμενο ταπείνωσης από το περιβάλλον τους, άλλοι ζουν σιωπηλά μέσα στην κοινωνική αφάνεια και κάποιοι συγκαλύπτουν ό,τι νιώθουν με το να είναι υπερβολικά κοινωνικοί.
Το στρες «αποτυπώνεται» στο σπέρμα
Το έντονο στρες που νιώθει ένας άντρας μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στα σπερματοζωάριά του, οι οποίες μπορεί να «περάσουν» στα παιδιά του, αλλάζοντας την αντίδραση του οργανισμού τους στους στρεσογόνους παράγοντες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η διαχείριση του καθημερινού στρες χωρίς τη βοήθεια ειδικού
Μία κατάσταση θεωρείται στρεσογόνος όταν το άτομο την αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο. Η γνωστική αντίληψη μιας κατάστασης ως απειλητικής ή συνδεόμενης με μία απώλεια, βλάβη ή κίνδυνο είναι αυτή που πυροδοτεί τα συμπτώματα του στρες.
Η φοβία για τους γιατρούς και τις εξετάσεις
Ο έντονος φόβος των ιατρικών εξετάσεων πλήττει συχνά άτομα τα οποία είχαν μια αρνητική εμπειρία στο παρελθόν με κάποιον γιατρό, έχουν χρόνια προβλήματα υγείας ή υποφέρουν από υποχονδριακές ενασχολήσεις.
Το επίμονο στρες «κρυφή» αιτία... οσφυαλγίας
Γιατί πονάει η μέση σας; Πριν σπεύσετε να κατηγορήσετε την ηλικία ή τον τρόπο που κάθεστε, σκεφτείτε αν και πόσο στρες νιώθετε, διότι νέα ευρήματα δείχνουν ότι το μυαλό μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση αλλά και στην διαχείριση της οσφυαλγίας.
Μουσική και σοκολάτες προσφέρουν περισσότερη ευχαρίστηση από το σεξ
Η μουσική δεν είναι απλώς η «τροφή του έρωτα», αλλά και το ελιξίριο της ευεξίας, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση ακόμα και από το σεξ, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Πότε γίνεται παθολογικό το άγχος για μια πιθανή απόλυση
Η ανησυχία γίνεται νοσηρή όταν είναι αναντίστοιχη με το μέγεθος της πραγματικής απειλής. Η ανησυχία που έχει μεγάλη ένταση, συχνότητα και διάρκεια περιγράφει μια αγχώδη διαταραχή που ονομάζεται γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.
Τι είναι οι κρίσεις πανικού
Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται ως βραχείες, αιφνίδιες και μη αναμενόμενες οξείες κρίσεις άγχους. Διαρκούν τουλάχιστον 10 λεπτά, όπου κυριαρχεί ένας έντονος φόβος μιας επερχόμενης ενδοψυχικής ή εξωγενούς απειλής.
Δοκιμάζουν τα άβαταρ ως θεραπεία της σχιζοφρένειας
Η χρήση των άβαταρ μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία πασχόντων από σχιζοφρένεια οι οποίοι ακούνε φωνές, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Πόσο επηρεάζει το στρες της εργασίας την καρδιά
Μία πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει πως όταν κάποιος κάνει μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά, την οποία δεν μπορεί να βάλει σε τάξη ούτε να ελέγξει, αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη σοβαρής καρδιοπάθειας που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του.
Η επιλογή του ψυχολόγου
Η σχέση ανάμεσα στον ασθενή και τον θεραπευτή του είναι σημαντικότερη από την θεραπευτική προσέγγιση. Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη αποτελούν προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία.
Ο ψυχαναγκασμός της τελειότητας
Ψυχολογικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η τελειομανία συνδέεται και συχνά αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης σε οργανικές και ψυχιατρικές ασθένειες, π.χ. καρδιακά νοσήματα, ψυχογενή ανορεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχές προσωπικότητας.
Οι Έλληνες με οικονομικά προβλήματα ξεσπούν στις γυναίκες τους
Τον εφιάλτη της σωματικής κακοποίησης βιώνουν τρεις στις δέκα Ελληνίδες, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο «πληρώνουν» την ανασφάλεια, τον θυμό και την απογοήτευση που νιώθει το έτερό τους ήμισυ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Το στρες στη δουλειά ανεβάζει τη χοληστερίνη
Το εργασιακό στρες μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό των λιπών από τον οργανισμό, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και καρδιοπάθεια, αναφέρουν ισπανοί ερευνητές.
Ψυχολογική υποστήριξη για την χρόνια παχυσαρκία
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση τε μπορεί να είναι πρόδρομος της παχυσαρκίας, μεταμορφώνοντας το φαγητό σε όχημα συμπλήρωσης συναισθηματικών ελλείψεων, αλλά και συνέπειά της λόγω των εγγενών ψυχολογικών και διαπροσωπικών δυσκολιών που η χρόνια μορφή της επιφέρει.
Η κατάθλιψη στην έφηβη έγκυο
Η μικρή ηλικία της εγκύου επιτείνει την επίδραση των παραγόντων που σχετίζονται με την κατάθλιψη, λόγω της αναντιστοιχίας ανάμεσα στην πίεση και ευθύνη του νέου μητρικού ρόλου και της προσωπικότητας που βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει.
Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού για τις 40άρες με κατάθλιψη
Οι 40άρες και οι 50άρες γυναίκες με κατάθλιψη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα