TA NEA Logo
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Δοκιμάζουν τα άβαταρ ως θεραπεία της σχιζοφρένειας
Η χρήση των άβαταρ μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία πασχόντων από σχιζοφρένεια οι οποίοι ακούνε φωνές, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Πόσο επηρεάζει το στρες της εργασίας την καρδιά
Μία πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει πως όταν κάποιος κάνει μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά, την οποία δεν μπορεί να βάλει σε τάξη ούτε να ελέγξει, αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη σοβαρής καρδιοπάθειας που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του.
Η επιλογή του ψυχολόγου
Η σχέση ανάμεσα στον ασθενή και τον θεραπευτή του είναι σημαντικότερη από την θεραπευτική προσέγγιση. Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη αποτελούν προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία.
Ο ψυχαναγκασμός της τελειότητας
Ψυχολογικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η τελειομανία συνδέεται και συχνά αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης σε οργανικές και ψυχιατρικές ασθένειες, π.χ. καρδιακά νοσήματα, ψυχογενή ανορεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχές προσωπικότητας.
Οι Έλληνες με οικονομικά προβλήματα ξεσπούν στις γυναίκες τους
Τον εφιάλτη της σωματικής κακοποίησης βιώνουν τρεις στις δέκα Ελληνίδες, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο «πληρώνουν» την ανασφάλεια, τον θυμό και την απογοήτευση που νιώθει το έτερό τους ήμισυ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Το στρες στη δουλειά ανεβάζει τη χοληστερίνη
Το εργασιακό στρες μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό των λιπών από τον οργανισμό, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και καρδιοπάθεια, αναφέρουν ισπανοί ερευνητές.
Ψυχολογική υποστήριξη για την χρόνια παχυσαρκία
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση τε μπορεί να είναι πρόδρομος της παχυσαρκίας, μεταμορφώνοντας το φαγητό σε όχημα συμπλήρωσης συναισθηματικών ελλείψεων, αλλά και συνέπειά της λόγω των εγγενών ψυχολογικών και διαπροσωπικών δυσκολιών που η χρόνια μορφή της επιφέρει.
Η κατάθλιψη στην έφηβη έγκυο
Η μικρή ηλικία της εγκύου επιτείνει την επίδραση των παραγόντων που σχετίζονται με την κατάθλιψη, λόγω της αναντιστοιχίας ανάμεσα στην πίεση και ευθύνη του νέου μητρικού ρόλου και της προσωπικότητας που βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει.
Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού για τις 40άρες με κατάθλιψη
Οι 40άρες και οι 50άρες γυναίκες με κατάθλιψη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Πως επηρεάζει το εργασιακό στρες την σεξουαλική ζωή
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες με στρες στην εργασία έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν ένα ή περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έχουν σημαντικές επαγγελματικές ανησυχίες.
Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες
Αρκετοί πολίτες επιχειρούν να «σβήσουν» το στρες και την ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης με την κατανάλωση οινοπνεύματος και την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Στα άδυτα της καχυποψίας
Ο καχύποπτος άνθρωπος είναι κατά βάση δύσπιστος απέναντι στα κίνητρα των άλλων, τα οποία συστηματικά ερμηνεύει ως απειλητικά, κακόβουλα και κακεντρεχή, ακόμη και όταν τα ερεθίσματα γύρω του είναι φαινομενικά ουδέτερα.
Το θάρρος δείχνει πόσα θα επιτύχουμε στη ζωή μας
Το θάρρος δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας που «αποτυπώνεται» στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η κατάθλιψη «είναι μεταδοτική»
Η κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα που προηγούνται της εμφάνισής της μπορεί να είναι μεταδοτική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το μπότοξ προκαλεί κατάθλιψη, σύμφωνα με ειδικούς
Άνθρωποι που έχουν κάνει ενέσεις μπότοξ στο πρόσωπο για την λείανση των ρυτίδων, είναι πιο συχνό να εκδηλώνουν κατάθλιψη επειδή δεν μπορούν να χαμογελάσουν σωστά και γενικότερα δεν μπορούν να δείξουν στους άλλους τα συναισθήματά τους με τη σωστή έκφραση του προσώπου.
Η εκδήλωση κατάθλιψης στην εφηβική ηλικία
Η κατάθλιψη πλήττει το 5-10% των εφήβων και παρουσιάζεται με έντονη και παρατεταμένη θλίψη, κλάμα, άγχος, ενοχές, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αδράνεια των νοητικών λειτουργιών και άλλα συμπτώματα.
Η απώλεια του ελέγχου στο φαγητό
Η διαταραχή επεισοδίων υπερφαγίας (binge eating disorder) παρουσιάζεται όταν το άτομο βιώνει μια αίσθηση απώλειας ελέγχου απέναντι στο φαγητό. Η σχέση με το φαγητό είναι καθαρά συναισθηματική και λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός εξισορρόπησης βαθύτερων αρνητικών συναισθημάτων.
Και τώρα, η... σχεδόν ανορεξία και βουλιμία
Μία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι μία στις 20 γυναίκες και 1 στα 10 κορίτσια εφηβικής ηλικίας είναι σχεδόν ανορεξικά ή βουλιμικά, επειδή επιδεικνύουν μερικά από τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά συμπτώματα των δύο διατροφικών διαταραχών.
Ο ρόλος της ψυχολογίας στο αδυνάτισμα
Αν πιστεύει κάποιος στην ικανότητά του να επιτύχει ένα ρεαλιστικό βάρος, ότι οι συνέπειες της απώλειας θα είναι θετικές για τον ίδιο και ότι του αξίζει να είναι πιο αδύνατος, είναι πιθανότερο να καταφέρει να αδυνατίσει.
Οι συνέπειες της υποχονδρίασης
Η υποχονδρίαση είναι η έντονη φοβία του ατόμου ότι έχει ή ότι θα πάθει από μια αρρώστια. Ανήκει διαγνωστικά στις αγχώδεις διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει σημαντική έκπτωση στην ποιότητα της ζωής και την λειτουργικότητα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα