TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πως επηρεάζει το εργασιακό στρες την σεξουαλική ζωή
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες με στρες στην εργασία έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν ένα ή περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έχουν σημαντικές επαγγελματικές ανησυχίες.
Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες
Αρκετοί πολίτες επιχειρούν να «σβήσουν» το στρες και την ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης με την κατανάλωση οινοπνεύματος και την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Στα άδυτα της καχυποψίας
Ο καχύποπτος άνθρωπος είναι κατά βάση δύσπιστος απέναντι στα κίνητρα των άλλων, τα οποία συστηματικά ερμηνεύει ως απειλητικά, κακόβουλα και κακεντρεχή, ακόμη και όταν τα ερεθίσματα γύρω του είναι φαινομενικά ουδέτερα.
Το θάρρος δείχνει πόσα θα επιτύχουμε στη ζωή μας
Το θάρρος δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας που «αποτυπώνεται» στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η κατάθλιψη «είναι μεταδοτική»
Η κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα που προηγούνται της εμφάνισής της μπορεί να είναι μεταδοτική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το μπότοξ προκαλεί κατάθλιψη, σύμφωνα με ειδικούς
Άνθρωποι που έχουν κάνει ενέσεις μπότοξ στο πρόσωπο για την λείανση των ρυτίδων, είναι πιο συχνό να εκδηλώνουν κατάθλιψη επειδή δεν μπορούν να χαμογελάσουν σωστά και γενικότερα δεν μπορούν να δείξουν στους άλλους τα συναισθήματά τους με τη σωστή έκφραση του προσώπου.
Η εκδήλωση κατάθλιψης στην εφηβική ηλικία
Η κατάθλιψη πλήττει το 5-10% των εφήβων και παρουσιάζεται με έντονη και παρατεταμένη θλίψη, κλάμα, άγχος, ενοχές, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αδράνεια των νοητικών λειτουργιών και άλλα συμπτώματα.
Η απώλεια του ελέγχου στο φαγητό
Η διαταραχή επεισοδίων υπερφαγίας (binge eating disorder) παρουσιάζεται όταν το άτομο βιώνει μια αίσθηση απώλειας ελέγχου απέναντι στο φαγητό. Η σχέση με το φαγητό είναι καθαρά συναισθηματική και λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός εξισορρόπησης βαθύτερων αρνητικών συναισθημάτων.
Και τώρα, η... σχεδόν ανορεξία και βουλιμία
Μία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι μία στις 20 γυναίκες και 1 στα 10 κορίτσια εφηβικής ηλικίας είναι σχεδόν ανορεξικά ή βουλιμικά, επειδή επιδεικνύουν μερικά από τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά συμπτώματα των δύο διατροφικών διαταραχών.
Ο ρόλος της ψυχολογίας στο αδυνάτισμα
Αν πιστεύει κάποιος στην ικανότητά του να επιτύχει ένα ρεαλιστικό βάρος, ότι οι συνέπειες της απώλειας θα είναι θετικές για τον ίδιο και ότι του αξίζει να είναι πιο αδύνατος, είναι πιθανότερο να καταφέρει να αδυνατίσει.
Οι συνέπειες της υποχονδρίασης
Η υποχονδρίαση είναι η έντονη φοβία του ατόμου ότι έχει ή ότι θα πάθει από μια αρρώστια. Ανήκει διαγνωστικά στις αγχώδεις διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει σημαντική έκπτωση στην ποιότητα της ζωής και την λειτουργικότητα.
Το στρες σπρώχνει τους εργαζόμενους στο ποτό
Το στρες στη δουλειά είναι ο κυριότερος παράγοντας που ωθεί τους ενήλικες στο ποτό, τα χάπια και την κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Αφρική: Μαζικός πανικός για τις… κλοπές γεννητικών οργάνων
Τα «θύματα» δίνουν πάντοτε την ίδια περιγραφή: την ώρα που τους αγγίζει κάποιος, κατά κανόνα άγνωστος, νιώθουν ένα σοκ και αμέσως το πέος τους αρχίζει να «συρρικνώνεται».
Το αλκοόλ στην εφηβεία
Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε οικογένεια με εξαρτημένο από ουσίες μέλος, πάσχει από κατάθλιψη, δέχεται πιέσεις από τους συνομηλίκου τους ή έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυξάνονται οι πιθανότητες να στραφεί στο αλκοόλ αναζητώντας μία ψυχική διέξοδο.
Εχθρός της χοληστερίνης η... αισιοδοξία
Όσοι βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η αντιμετώπιση συγγενούς με ψυχογενή βουλιμία
Στην ψυχογενή βουλιμία το άτομο ενδίδει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε βουλιμικά επεισόδια όπου καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα (λίγες ώρες ή ακόμη και λεπτά), αλλά μετά υιοθετεί ακραίες μεθόδους ελέγχου του βάρους.
Κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, αυτισμός έχουν κοινά γονίδια
Οι πέντε πιο συχνές ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές μοιράζονται κοινές γενετικές ρίζες, αποκαλύπτει μία πρωτοποριακή μελέτη. Οι διαταραχές αυτές είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Όταν οι υπόνοιες για απιστία περιπλέκονται από χρόνιο νόσημα
Μια χρόνια νόσος μπορεί να επηρεάσει βαθιά τον ψυχισμό του ασθενούς. Οι χρόνιες οργανικές ασθένειες συχνά χτίζουν ένα έδαφος κατάθλιψης, πάνω στο οποίο εκλύονται πολλές αλλαγές στην συμπεριφορά του πάσχοντος.
Η αντιμετώπιση της κυκλοθυμίας
Η κυκλοθυμία είναι μια συναισθηματική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες περιόδους υπομανίας που ακολουθούνται από κατάθλιψη για τουλάχιστον 2 χρόνια. Η διάγνωση γίνεται μόνον από ψυχίατρο.
«Αθώο» το εργασιακό στρες για τον καρκίνο
Καλά νέα για όσους νιώθουν έντονο στρες στη δουλειά τους: δεν αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουν ορισμένους από τους πιο συχνούς καρκίνους, σύμφωνα με μία νέα, ευρωπαϊκή μελέτη.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα