TA NEA Logo
Δευτέρα 1 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πως να γίνετε πιο αισιόδοξοι
Η αισιοδοξία ορίζεται ως «η πεποίθηση ότι καλά πράγματα θα μας συμβούν και ότι τα αρνητικά γεγονότα είναι παροδικά εμπόδια που περιμένουν να ξεπεραστούν» - και είναι κάτι που μπορούν να διδαχθούν οι ενήλικες.
Η μοναξιά «ρίχνει» το ανοσοποιητικό
Αισθάνεστε μοναξιά; Αν ναι, καλό είναι να κάνετε κάτι γι’ αυτό, διότι μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η μοναξιά μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την καρδιοπάθεια.
Η αποφευκτική συμπεριφορά λόγω κρίσεων πανικού
Η κρίση πανικού συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη αποφευκτικών συμπεριφορών, προκειμένου να προστατέψει ο πάσχων τον εαυτό του από την επανάληψη του τραυματικού επεισοδίου. Για να το ξεπεράσει, η ψυχοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη.
Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία
Μια ισχυρή απώλεια συνήθως προηγείται της εκδήλωσης της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, η οποία εγείρει από μόνη της βαθιά υπαρξιακά άγχη.
Φρούτα και λαχανικά μάς κάνουν αισιόδοξους
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Γυναίκες με διαβήτη ρισκάρουν τη ζωή τους για να μην παχύνουν
Νεαρές γυναίκες με τύπου 1 διαβήτη ρισκάρουν την υγεία και τη ζωή τους παραλείποντας δόσεις της ζωτικής για την επιβίωσή τους ινσουλίνης προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού βάρους, αναφέρουν βρετανοί ειδικοί.
Τι κρύβει η υποτακτική προσωπικότητα
Πίσω από έναν υποτακτικό χαρακτήρα συχνά καραδοκεί μια βαθύτερη ενοχή, ένας φόβος απέναντι στην ευτυχία, ένας ριζωμένος παρεμποδισμός απέναντι στη ζωή. Η συνεχής υποταγή, όμως, οδηγεί σε χρόνιο θυμό και κενό.
Όταν ο θυμός είναι άμυνα στη θλίψη
Ο θυμός δεν είναι ποτέ μόνο θυμός, συχνά είναι μία άμυνα απέναντι στην θλίψη. Θυμώνουμε γιατί νιώθουμε αδικημένοι, αλλά και για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την θλίψη.
Η ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι αποτελεσματικός όταν εξαιτίας της κατάθλιψης η ποιότητα της ζωής πλήττεται και συρρικνώνεται σταδιακά και η δυνατότητα άντλησης χαράς από την καθημερινότητα ελαττώνεται.
Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με την κατάθλιψη
Η συστηματική υπερκατανάλωση αναψυκτικών, ιδίως λάιτ, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντιθέτως ο καφές μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αιτίες και αντιμετώπιση της ψυχογενούς βουλιμίας
Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια διαταραχή διατροφής που πλήττει το 1%-3% των νεαρών γυναικών και χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο εβδομαδιαία επεισόδια υπερφαγίας, τα οποία το άτομο αισθάνεται ανίκανο να ελέγξει ή να σταματήσει.
H κλεπτομανία στο παιδί
Η φύση και η βαρύτητα της κλεπτομανίας διαφέρει από το παιδί στον ενήλικo διότι τα παιδιά είναι εκ φύσεως λιγότερο λογικά και περισσότερο παρορμητικά.
Γιορτές και οικονομική κρίση
Στις εορταστικές ημέρες που διανύουμε όχι μόνο εκείνοι που είναι αλλά και εκείνοι που νιώθουν ευάλωτοι, πληρώνουν το τίμημα μιας σκληρής αναντιστοιχίας ανάμεσα στο μέσα και το έξω.
Η εορταστική μελαγχολία εν καιρώ κρίσης
Η οικονομική κρίση δημιουργεί πραγματικά και συμβολικά εμπόδια στην δυνατότητά μας να αντλήσουμε χαρά από τις εορταστικές ημέρες, αλλά τρόποι υπάρχουν για να αναταχθούν ψυχικά.
Το πολύ στρες εξίσου επικίνδυνο για την καρδιά με 5 τσιγάρα την ημέρα
Οι άνθρωποι που νιώθουν να «γονατίζουν» από το στρες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου – είναι σαν να καπνίζουν 5 τσιγάρα την ημέρα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
Όταν ο σύντροφος είναι εξαρτημένος από τον τζόγο
Η εξάρτηση από τον τζόγο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, τον οποίο ουδείς άλλος μπορεί να σπάσει πέρα από τον ίδιο τον πάσχοντα - και μόνο με την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια μπορεί να τα καταφέρει.
Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας
Η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ψυχολογικής στήριξης (π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική) και η επιλογή του είδους της θεραπείας είναι υποκειμενική υπόθεση.
Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους νιώθουν μόνοι
Οι άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι τους διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, ακόμα κι αν έχουν φίλους και οικογένεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι ντομάτες προστατεύουν από την κατάθλιψη
Η ταπεινή τομάτα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως αποκαλύπτει, όσοι τρώνε τομάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Η ζωή με την κυκλοθυμία και την αρνητική αυτοκριτική
Τα «σκαμπανεβάσματα» είναι φυσιολογικές εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης και συχνά απορρέουν από ένα συσσωρευμένο μη εκφρασμένο άγχος, το οποίο αλληλεπιδρά αρνητικά με την μελαγχολία.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα