TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τι κρύβει η υποτακτική προσωπικότητα
Πίσω από έναν υποτακτικό χαρακτήρα συχνά καραδοκεί μια βαθύτερη ενοχή, ένας φόβος απέναντι στην ευτυχία, ένας ριζωμένος παρεμποδισμός απέναντι στη ζωή. Η συνεχής υποταγή, όμως, οδηγεί σε χρόνιο θυμό και κενό.
Όταν ο θυμός είναι άμυνα στη θλίψη
Ο θυμός δεν είναι ποτέ μόνο θυμός, συχνά είναι μία άμυνα απέναντι στην θλίψη. Θυμώνουμε γιατί νιώθουμε αδικημένοι, αλλά και για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την θλίψη.
Η ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι αποτελεσματικός όταν εξαιτίας της κατάθλιψης η ποιότητα της ζωής πλήττεται και συρρικνώνεται σταδιακά και η δυνατότητα άντλησης χαράς από την καθημερινότητα ελαττώνεται.
Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με την κατάθλιψη
Η συστηματική υπερκατανάλωση αναψυκτικών, ιδίως λάιτ, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντιθέτως ο καφές μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αιτίες και αντιμετώπιση της ψυχογενούς βουλιμίας
Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια διαταραχή διατροφής που πλήττει το 1%-3% των νεαρών γυναικών και χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο εβδομαδιαία επεισόδια υπερφαγίας, τα οποία το άτομο αισθάνεται ανίκανο να ελέγξει ή να σταματήσει.
H κλεπτομανία στο παιδί
Η φύση και η βαρύτητα της κλεπτομανίας διαφέρει από το παιδί στον ενήλικo διότι τα παιδιά είναι εκ φύσεως λιγότερο λογικά και περισσότερο παρορμητικά.
Γιορτές και οικονομική κρίση
Στις εορταστικές ημέρες που διανύουμε όχι μόνο εκείνοι που είναι αλλά και εκείνοι που νιώθουν ευάλωτοι, πληρώνουν το τίμημα μιας σκληρής αναντιστοιχίας ανάμεσα στο μέσα και το έξω.
Η εορταστική μελαγχολία εν καιρώ κρίσης
Η οικονομική κρίση δημιουργεί πραγματικά και συμβολικά εμπόδια στην δυνατότητά μας να αντλήσουμε χαρά από τις εορταστικές ημέρες, αλλά τρόποι υπάρχουν για να αναταχθούν ψυχικά.
Το πολύ στρες εξίσου επικίνδυνο για την καρδιά με 5 τσιγάρα την ημέρα
Οι άνθρωποι που νιώθουν να «γονατίζουν» από το στρες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου – είναι σαν να καπνίζουν 5 τσιγάρα την ημέρα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
Όταν ο σύντροφος είναι εξαρτημένος από τον τζόγο
Η εξάρτηση από τον τζόγο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, τον οποίο ουδείς άλλος μπορεί να σπάσει πέρα από τον ίδιο τον πάσχοντα - και μόνο με την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια μπορεί να τα καταφέρει.
Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας
Η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ψυχολογικής στήριξης (π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική) και η επιλογή του είδους της θεραπείας είναι υποκειμενική υπόθεση.
Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους νιώθουν μόνοι
Οι άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι τους διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, ακόμα κι αν έχουν φίλους και οικογένεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι ντομάτες προστατεύουν από την κατάθλιψη
Η ταπεινή τομάτα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως αποκαλύπτει, όσοι τρώνε τομάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Η ζωή με την κυκλοθυμία και την αρνητική αυτοκριτική
Τα «σκαμπανεβάσματα» είναι φυσιολογικές εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης και συχνά απορρέουν από ένα συσσωρευμένο μη εκφρασμένο άγχος, το οποίο αλληλεπιδρά αρνητικά με την μελαγχολία.
Στα άδυτα της μυθομανίας
Στη μυθομανία η φαντασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διηγήσεων, το οποίο όσο το άτομο τις εξιστορεί τόσο εισχωρεί μέσα στις κατασκευές του με απόλυτη πίστη ότι πράγματι συνέβησαν.
Πιο ευδιάθετοι οι παχύσαρκοι εξαιτίας των γονιδίων τους
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συνήθως είναι πιο ευδιάθετοι από τους αδύνατους, επειδή φέρουν ένα γονίδιο το οποίο μειώνει τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο αντίκτυπος της συναισθηματικής στέρησης στην παιδική ηλικία
Η μάνα για το παιδί είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο το οποίο δομεί τον συναισθηματικό του κόσμο και την ασφάλεια που θα νιώθει μέσα του. Ωστόσο, η φυσική παρουσία μίας μητέρας δεν εξασφαλίζει την συναισθηματική της παρουσία.
Η αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού
Όταν η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση (γνωσιακού-συμπεριφορικού τύπου) γίνεται σύντομα μετά από την εμφάνιση κρίσεων πανικού, η πρόγνωση για τους πάσχοντες είναι πολύ θετική.
Μας προκαλεί κατάθλιψη η χρήση των κομπιούτερ το βράδυ
Η χρήση των κομπιούτερ το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, επειδή η χρόνια έκθεση σε φωτεινές οθόνες τη νύχτα αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.
Τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους
Η κοινωνική φοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που εμφανίζεται με τον έντονο φόβο μιας σειράς κοινωνικών καταστάσεων, τον φόβο ότι θα σας κριτικάρουν και ότι θα γίνετε ρεζίλι - οπότε μοιραία επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητας.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα