TA NEA Logo
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η κακοποίηση, το διαζύγιο και τα παιδιά
Η βία πάντοτε αφήνει χνάρια, ακόμη και μετά το τέλος της. Όταν ένα διαζευγμένο ζευγάρι έχει παιδιά, η βία και ο έλεγχος συνεχίζονται υπό μία έννοια, μέσα από την αρνητική στάση του ενός, της άλλης ή και των δύο απέναντι στο παιδί.
Όταν η τελειομανία στη δουλειά οδηγεί στην αμφισβήτηση
Η τελειομανία είναι ένα προσωπικό ιδανικό αλλά και μία καταστροφική δύναμη του εαυτού. Ερευνες δείχνουν ότι σχετίζεται με οργανικές και ψυχιατρικές ασθένειες όπως τα καρδιακά νοσήματα, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές προσωπικότητας και η κατάθλιψη.
Η θεραπεία για τους κατά φαντασίαν ασθενείς
Η υποχονδρίαση περιγράφει τον φόβο του ατόμου ότι είναι άρρωστο στο παρόν ή ότι θα είναι στο μέλλον. Είναι μια σοβαρή κλινική διαταραχή, η οποία υπερβαίνει τον φυσιολογικό φόβο απέναντι στην ασθένεια, καθότι διαταράσσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου.
«Πάψτε να αντιμετωπίζετε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική νόσο»
Να πάψουν να προσπαθούν να «διορθώσουν» τους ομοφυλόφιλους ζήτησε από τα μέλη της η μεγαλύτερη ένωση ψυχοθεραπευτών της Βρετανίας, έπειτα από την αποκάλυψη ότι υπάρχουν ακόμα θεραπευτές οι οποίοι προσφέρουν «θεραπείες» για την ομοφυλοφιλία.
Ο ένας στους δέκα παίρνει αναρρωτική λόγω κατάθλιψης
Ένας στους δέκα εργαζόμενους παίρνουν αναρρωτική άδεια εξαιτίας της κατάθλιψης, αποκαλύπτει μία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Τι σηματοδοτεί το παρατεταμένο πένθος
Τα άτομα που δεν ξεσπούν απέναντι στην απώλεια και το πένθος και που πνίγουν τα συναισθήματα τους είναι πιθανό να υποφέρουν από παρατεταμένο και δισεπίλυτο πένθος, το οποίο μπορεί να μεταμφιεστεί σε κατάθλιψη ή ψυχοσωματικές παθήσεις.
Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων πανικού
Κάθε κρίση πανικού δημιουργεί μια αγωνιώδη ανησυχία για την επόμενη, με επακόλουθο το άτομο να ζει κάθε στιγμή με τον φόβο μιας ψυχολογικής ή σωματικής κατάρρευσης.
Βρήκαν τρόπο να «σβήνουν» τη μνήμη
Ερευνητές από τη Σουηδία κατόρθωσαν να διαγράψουν μία τρομακτική, πρόσφατη ανάμνηση που προκάλεσαν σε ομάδα εθελοντών - ένα επίτευγμα που ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπιση διαταραχών, όπως το μετατραυματικό στρες.
Η αγοραφοβία και οι κρίσεις πανικού
Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το άτομο νιώθει έντονο φόβο όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους, στους οποίους αισθάνεται ότι η διαφυγή θα είναι δύσκολη σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Η διαχείριση του ξαφνικού χωρισμού
Ενας χωρισμός μπορεί να φαίνεται απότομος, αλλά συνήθως ακολουθεί μια μεγάλη περίοδο σύγκρουσης και απόστασης, σιωπηλής ή μη. Τα σημάδια συχνά υπάρχουν, αλλά αρνούμαστε να τα δούμε.
Λίγο στρες κάνει καλό στην υγεία
Όλοι ξέρουμε ότι το πολύ στρες υπονομεύει την υγεία και ανοίγει το δρόμο για σοβαρά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια. Ως φαίνεται, όμως, ούτε η απόλυτη... αναισθησία είναι φίλη μας.
Τα μάτια προδίδουν τους παιδόφιλους
Πρόσφατη μελέτη από ομάδα επιστημόνων της Γερμανίας έδειξε ότι μια συσκευή που καταγράφει την κίνηση των ματιών, καθώς ο άνδρας κοιτάει φωτογραφίες παιδιών, μπορεί να αποκαλύψει με μεγάλη ακρίβεια τους παιδόφιλους.
Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην ψύχωση
Τα ψυχωσικά σύνδρομα έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων που πάσχουν από ψύχωση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιοι απ' ότι άτομα του γενικού πληθυσμού.
Η μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές
Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην φθινοπωρινή καθημερινότητα οδηγεί κατά κανόνα ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων σε διαταραχές στον ύπνο, αίσθηση σωματικής και ψυχικής κόπωσης, ευμεταβλητότητα της ψυχολογικής διάθεσης και έλλειψη κινήτρου για εργασία.
Μας αρρωσταίνουν στ’ αλήθεια οι ειδήσεις
Πόσες φορές έχετε πει «είδα ειδήσεις και αρρώστησα»; Λοιπόν, έχετε απόλυτο δίκιο: μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν διαρκώς βλέπουμε να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας τραγικά γεγονότα, αυξάνονται τα ψυχικά και σωματικά μας προβλήματα.
Οι επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης στους φοιτητές
Όταν ένας νέος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ταυτόχρονα υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του, επιλέγει τον δρόμο της αποφυγής προκειμένου να μην βιώσει τον πόνο της αποτυχίας, κάτι που άλλωστε θα τον έφερνε σε επαφή με την κακή εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
Όταν ο σύντροφος φαίνεται να έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας...
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας όταν νομίζουμε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας είναι να αποποιηθούμε τον ρόλο του «λυτρωτή» που θα τον κάνει καλά και να τον ενθαρρύνουμε να πάει σε έναν ειδικό.
Πως σχετίζονται κατάθλιψη και σεξουαλικές δυσλειτουργίες
Οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σεξουαλικό πρόβλημα, ενώ οι πάσχοντες από σεξουαλική δυσλειτουργία έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη του φθινοπώρου
Η επιστροφή από τις διακοπές – αλλά και για όσους δεν κατάφεραν φέτος να φύγουν μακριά από την πόλη, απλώς και μόνο το τέλος του καλοκαιριού – μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που ατύπως ονομάζεται «σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές».
Μήπως πάσχετε από εργασιακό στρες?
Το εργασιακό στρες περιγράφει τις νοσηρές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις μας όταν νιώθουμε ότι οι εργασιακές πιέσεις που δεχόμαστε υπερβαίνουν τις ικανότητές μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα