TA NEA Logo
Δευτέρα 1 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η αγοραφοβία και οι κρίσεις πανικού
Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το άτομο νιώθει έντονο φόβο όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους, στους οποίους αισθάνεται ότι η διαφυγή θα είναι δύσκολη σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Η διαχείριση του ξαφνικού χωρισμού
Ενας χωρισμός μπορεί να φαίνεται απότομος, αλλά συνήθως ακολουθεί μια μεγάλη περίοδο σύγκρουσης και απόστασης, σιωπηλής ή μη. Τα σημάδια συχνά υπάρχουν, αλλά αρνούμαστε να τα δούμε.
Λίγο στρες κάνει καλό στην υγεία
Όλοι ξέρουμε ότι το πολύ στρες υπονομεύει την υγεία και ανοίγει το δρόμο για σοβαρά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια. Ως φαίνεται, όμως, ούτε η απόλυτη... αναισθησία είναι φίλη μας.
Τα μάτια προδίδουν τους παιδόφιλους
Πρόσφατη μελέτη από ομάδα επιστημόνων της Γερμανίας έδειξε ότι μια συσκευή που καταγράφει την κίνηση των ματιών, καθώς ο άνδρας κοιτάει φωτογραφίες παιδιών, μπορεί να αποκαλύψει με μεγάλη ακρίβεια τους παιδόφιλους.
Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην ψύχωση
Τα ψυχωσικά σύνδρομα έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων που πάσχουν από ψύχωση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιοι απ' ότι άτομα του γενικού πληθυσμού.
Η μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές
Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην φθινοπωρινή καθημερινότητα οδηγεί κατά κανόνα ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων σε διαταραχές στον ύπνο, αίσθηση σωματικής και ψυχικής κόπωσης, ευμεταβλητότητα της ψυχολογικής διάθεσης και έλλειψη κινήτρου για εργασία.
Μας αρρωσταίνουν στ’ αλήθεια οι ειδήσεις
Πόσες φορές έχετε πει «είδα ειδήσεις και αρρώστησα»; Λοιπόν, έχετε απόλυτο δίκιο: μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν διαρκώς βλέπουμε να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας τραγικά γεγονότα, αυξάνονται τα ψυχικά και σωματικά μας προβλήματα.
Οι επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης στους φοιτητές
Όταν ένας νέος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ταυτόχρονα υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του, επιλέγει τον δρόμο της αποφυγής προκειμένου να μην βιώσει τον πόνο της αποτυχίας, κάτι που άλλωστε θα τον έφερνε σε επαφή με την κακή εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
Όταν ο σύντροφος φαίνεται να έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας...
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας όταν νομίζουμε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας είναι να αποποιηθούμε τον ρόλο του «λυτρωτή» που θα τον κάνει καλά και να τον ενθαρρύνουμε να πάει σε έναν ειδικό.
Πως σχετίζονται κατάθλιψη και σεξουαλικές δυσλειτουργίες
Οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σεξουαλικό πρόβλημα, ενώ οι πάσχοντες από σεξουαλική δυσλειτουργία έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη του φθινοπώρου
Η επιστροφή από τις διακοπές – αλλά και για όσους δεν κατάφεραν φέτος να φύγουν μακριά από την πόλη, απλώς και μόνο το τέλος του καλοκαιριού – μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που ατύπως ονομάζεται «σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές».
Μήπως πάσχετε από εργασιακό στρες?
Το εργασιακό στρες περιγράφει τις νοσηρές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις μας όταν νιώθουμε ότι οι εργασιακές πιέσεις που δεχόμαστε υπερβαίνουν τις ικανότητές μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά.
Τι κρύβει η λατρεία για τα ψώνια
Το «καταναλώνω» γίνεται μανία όταν φορτίζεσαι διαρκώς από θυμό, άγχος, απογοήτευση, νιώθεις έντονη και καθημερινή ανάγκη να καταναλώνεις, εύκολα χάνεις τον έλεγχο των χρημάτων σου και καταλήγεις να χρησιμοποιείς ασυνείδητα τα ψώνια σαν μέσο αγχόλυσης και ψυχικής ευφορίας.
Τι είναι η δραματική διαταραχή προσωπικότητας
Άτομα με προσωπικότητες δραματικές, που νοσηρά επιζητούν την προσοχή των άλλων μέσα από μια υπερβολική έκφραση συναισθημάτων η οποία θυμίζει θεατρική παράσταση, πάσχουν από δραματική διαταραχή προσωπικότητας.
Η συναισθηματική εξάρτηση του ερωτευμένου εφήβου
Η εξάρτηση από τις σχέσεις με το άλλο φύλο είναι ένα πρόβλημα που πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν και το οποίο σχετίζεται αφενός με τα υπαρξιακά ερωτήματα που εγείρει η εφηβεία, αφετέρου και με την ιδιαίτερη προσωπικότητα των εφήβων.
«Σημάδι» κατάθλιψης τα πολλά chat και email
Πόσο συχνά στέλνετε email, κάνετε chat online, περνάτε από τη μία εφαρμογή στην άλλη ή χρησιμοποιείτε ταυτοχρόνως πολλές εφαρμογές; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να αποκαλύπτουν την παρουσία ή μη καταθλιπτικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Πως συρρικνώνει η κατάθλιψη τον εγκέφαλο
Η κατάθλιψη συρρικνώνει μία περιοχή του εγκεφάλου εξαιτίας ενός γονιδιακού «διακόπτη», ο οποίος υπερπαράγεται και υπερλειτουργεί στους ασθενείς λόγω χρόνιου στρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τι κρύβει η μανία με την καθαριότητα
Η υπερβολική ανάγκη για τάξη, οργάνωση, συμμετρία ή καθαριότητα μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη μιας ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, δηλαδή μιας αγχώδους διαταραχής που εμφανίζεται με ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς.
Η δυσφορία για την εικόνα του σώματος
Η δυσφορία με το σώμα κάνει μια γυναίκα να νιώθει ότι δεν αξίζει συνολικά σαν άνθρωπος, ότι είναι ανεπιθύμητη, ότι δεν θα τα καταφέρει ποτέ να έχει το επιθυμητό βάρος και σχήμα του σώματος, ότι είναι καταδικασμένη να νιώθει δυστυχής με τον εαυτό της.
Οξύ στρες στο παιδί από παρενόχληση
Τα συμπτώματα της διαταραχής από οξύ στρες διαρκούν από λίγες ημέρες έως και ένα μήνα και συμπεριλαμβάνουν απουσία συναισθηματικής απαντητικότητας στο περιβάλλον, απόσυρση και αμνησία για το τραυματικό γεγονός, επαναβίωση της απειλής, υπερβολικό άγχος και αϋπνία.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα