TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι αντιδράσεις της οικογένειας στις φοβίες ενός μέλους της
Η αποφυγή των αντικειμένων που φοβίζουν αποτελεί αναπόφευκτη παρενέργεια των φοβιών, αλλά εγκλωβίζει τον πάσχοντα σε έναν φαύλο κύκλο ανημποριάς και φόβου, τον οποίο οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν.
Η φοβία για τις αρρώστιες και τον θάνατο
Η υποχονδρίαση περιγράφει τον έντονο και επίμονο φόβο ότι κάποιος είναι άρρωστος ή θα αρρωστήσει στο μέλλον - έναν φόβο που γίνεται πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί το μοιραίο.
Η δυνατότητα ψυχοθεραπείας εν καιρώ κρίσης
Δυστυχώς η ψυχοθεραπεία είναι συχνά σχεδόν τελευταία στην «λίστα» σε ανθρώπους που την έχουν κατά τα άλλα ανάγκη αλλά αρνούνται να κάνουν τις ανάλογες θυσίες.
«Ο εθισμός στο σεξ είναι υπαρκτό, ψυχικό νόσημα»
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες αναφέρουν πως όσοι χρησιμοποιούν συχνά το σεξ για να αντιμετωπίσουν το στρες της ζωής και το βλέπουν να επεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή, μπορεί να πάσχουν από εθισμό στο σεξ.
Οι πολλές σαλάτες χαρίζουν... ευτυχία
Χρόνια τώρα οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών για να είμαστε υγιείς. Τώρα, όμως, επιστήμονες λένε πως αν τρώμε επτά ή περισσότερες, θα είμαστε και πολύ πιο ευτυχισμένοι.
Οι κακές ειδήσεις επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες
Οι κακές ειδήσεις, όπως αυτές από το αστυνομικό δελτίο, φαίνεται να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι γυναίκες στα στρεσογόνα γεγονότα, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.
Η κακοποίηση, το διαζύγιο και τα παιδιά
Η βία πάντοτε αφήνει χνάρια, ακόμη και μετά το τέλος της. Όταν ένα διαζευγμένο ζευγάρι έχει παιδιά, η βία και ο έλεγχος συνεχίζονται υπό μία έννοια, μέσα από την αρνητική στάση του ενός, της άλλης ή και των δύο απέναντι στο παιδί.
Όταν η τελειομανία στη δουλειά οδηγεί στην αμφισβήτηση
Η τελειομανία είναι ένα προσωπικό ιδανικό αλλά και μία καταστροφική δύναμη του εαυτού. Ερευνες δείχνουν ότι σχετίζεται με οργανικές και ψυχιατρικές ασθένειες όπως τα καρδιακά νοσήματα, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές προσωπικότητας και η κατάθλιψη.
Η θεραπεία για τους κατά φαντασίαν ασθενείς
Η υποχονδρίαση περιγράφει τον φόβο του ατόμου ότι είναι άρρωστο στο παρόν ή ότι θα είναι στο μέλλον. Είναι μια σοβαρή κλινική διαταραχή, η οποία υπερβαίνει τον φυσιολογικό φόβο απέναντι στην ασθένεια, καθότι διαταράσσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου.
«Πάψτε να αντιμετωπίζετε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική νόσο»
Να πάψουν να προσπαθούν να «διορθώσουν» τους ομοφυλόφιλους ζήτησε από τα μέλη της η μεγαλύτερη ένωση ψυχοθεραπευτών της Βρετανίας, έπειτα από την αποκάλυψη ότι υπάρχουν ακόμα θεραπευτές οι οποίοι προσφέρουν «θεραπείες» για την ομοφυλοφιλία.
Ο ένας στους δέκα παίρνει αναρρωτική λόγω κατάθλιψης
Ένας στους δέκα εργαζόμενους παίρνουν αναρρωτική άδεια εξαιτίας της κατάθλιψης, αποκαλύπτει μία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Τι σηματοδοτεί το παρατεταμένο πένθος
Τα άτομα που δεν ξεσπούν απέναντι στην απώλεια και το πένθος και που πνίγουν τα συναισθήματα τους είναι πιθανό να υποφέρουν από παρατεταμένο και δισεπίλυτο πένθος, το οποίο μπορεί να μεταμφιεστεί σε κατάθλιψη ή ψυχοσωματικές παθήσεις.
Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων πανικού
Κάθε κρίση πανικού δημιουργεί μια αγωνιώδη ανησυχία για την επόμενη, με επακόλουθο το άτομο να ζει κάθε στιγμή με τον φόβο μιας ψυχολογικής ή σωματικής κατάρρευσης.
Βρήκαν τρόπο να «σβήνουν» τη μνήμη
Ερευνητές από τη Σουηδία κατόρθωσαν να διαγράψουν μία τρομακτική, πρόσφατη ανάμνηση που προκάλεσαν σε ομάδα εθελοντών - ένα επίτευγμα που ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπιση διαταραχών, όπως το μετατραυματικό στρες.
Η αγοραφοβία και οι κρίσεις πανικού
Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το άτομο νιώθει έντονο φόβο όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους, στους οποίους αισθάνεται ότι η διαφυγή θα είναι δύσκολη σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Η διαχείριση του ξαφνικού χωρισμού
Ενας χωρισμός μπορεί να φαίνεται απότομος, αλλά συνήθως ακολουθεί μια μεγάλη περίοδο σύγκρουσης και απόστασης, σιωπηλής ή μη. Τα σημάδια συχνά υπάρχουν, αλλά αρνούμαστε να τα δούμε.
Λίγο στρες κάνει καλό στην υγεία
Όλοι ξέρουμε ότι το πολύ στρες υπονομεύει την υγεία και ανοίγει το δρόμο για σοβαρά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια. Ως φαίνεται, όμως, ούτε η απόλυτη... αναισθησία είναι φίλη μας.
Τα μάτια προδίδουν τους παιδόφιλους
Πρόσφατη μελέτη από ομάδα επιστημόνων της Γερμανίας έδειξε ότι μια συσκευή που καταγράφει την κίνηση των ματιών, καθώς ο άνδρας κοιτάει φωτογραφίες παιδιών, μπορεί να αποκαλύψει με μεγάλη ακρίβεια τους παιδόφιλους.
Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην ψύχωση
Τα ψυχωσικά σύνδρομα έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων που πάσχουν από ψύχωση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιοι απ' ότι άτομα του γενικού πληθυσμού.
Η μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές
Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην φθινοπωρινή καθημερινότητα οδηγεί κατά κανόνα ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων σε διαταραχές στον ύπνο, αίσθηση σωματικής και ψυχικής κόπωσης, ευμεταβλητότητα της ψυχολογικής διάθεσης και έλλειψη κινήτρου για εργασία.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα