TA NEA Logo
Τρίτη 25 Ιουλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Κλειδί ευτυχίας» η ισορροπία τού σήμερα με το χθες και το αύριο
Η ευτυχία πηγάζει από μια ισορροπημένη προσέγγιση που μας κάνει να σκεφτόμαστε με τρυφερότητα το παρελθόν, να απολαμβάνουμε το παρόν και να έχουμε όνειρα για το μέλλον, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Η περίπτωση του Μπρέιβικ δείχνει τις λάθος αντιλήψεις μας για την τρέλα»
Τα τρομερά εγκλήματα, όπως αυτά που διέπραξε ο Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ, φέρνουν στην επιφάνεια τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για τα ψυχικά νοσήματα, λέει ένας κορυφαίος ειδικός στην ψυχική υγεία.
Ο περίπατος στην ακρογιαλιά κάνει καλό στην υγεία
Τελικά, τραγούδια, καρτ ποστάλ και καλλιτεχνικές απεικονίσεις έχουν δίκιο: η ακρογιαλιά είναι το φυσικό περιβάλλον που μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί περισσότερο απ’ όλα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι αισιόδοξοι «γλιτώνουν» έμφραγμα-εγκεφαλικό
Είναι επίσημο: η θετική στάση απέναντι στη ζωή, παρά τις αντιξοότητες και ανεξάρτητα από την ηλικία ή την οικονομική κατάσταση, μπορεί να κρατήσει υγιή την καρδιά, μειώνοντας έως 50% τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού.
«Φάρμακο» το περπάτημα για την κατάθλιψη
Οι απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα με χαλαρό βήμα, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της κατάθλιψης, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία, οι οποίοι διαπίστωσαν πως ωφελούν την ψυχική διάθεση όσο και η έντονη γυμναστική.
Τι είναι η διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας
Η διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας υφίσταται ώς μια σπάνια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί από ψυχοτραυματικά βιώματα κατά την παιδική ηλικία.
Οι προστριβές μετά το διαζύγιο
Έπειτα από ένα διαζύγιο, τα συναισθήματα που μπορεί να επιφορτίζουν το πρώην ζευγάρι μπορεί να είναι οι ενοχές, η θλίψη, η απελπισία, η μοναξιά, ο θυμός και ο φόβος να προχωρήσουν, με συνέπεια να υπάρχουν συνεχείς διενέξεις.
Γιατί μας αρρωσταίνει το στρες
Το στρες διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να μολυνθούμε από κάποιο μικρόβιο και να αρρωστήσουμε εξαιτίας του, αλλά και να αναπτύξουμε χρόνια φλεγμονή στο σώμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Πότε ο θυμός γίνεται ψυχική διαταραχή;
Η διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή είναι μια νοσολογική οντότητα που υπάγεται στις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων και ο επιπολασμός της θεωρείται ότι κυμαίνεται περίπου στο 4% στον γενικό πληθυσμό.
Με το σκύλο στη δουλειά για λιγότερο στρες
Αν θέλετε να μειώσετε το στρες που σας προκαλεί η δουλειά σας, πάρτε μαζί στο γραφείο τον… σκύλο σας. Μία νέα μελέτη έδειξε πως η παρουσία του σκύλου ελαττώνει το εργασιακό στρες και κάνει τη δουλειά πιο ικανοποιητική για όλους τους εργαζόμενους.
Οι αγχώδεις διαταραχές και η αντιμετώπισή τους
Οι αγχώδεις διαταραχές περιγράφουν μία ομάδα κλινικών καταστάσεων στις οποίες το άτομο αντιδρά με υπερβολικό άγχος σε ερεθίσματα εσωτερικά (φόβους, σκέψεις, σωματικές αισθήσεις) ή εξωτερικά (π.χ. κλειστοί χώροι) τα οποία αντιλαμβάνεται ως απειλητικά.
Κάνετε σεξ την Πέμπτη, διακόψτε το κάπνισμα την Παρασκευή
Η Πέμπτη είναι η καλύτερη μέρα για σεξ, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το London School of Economics (LSE), ενώ η Δευτέρα η χειρότερη ημέρα για να ξεκινήσει η δίαιτα. Επιστήμονες προτείνουν μια σειρά από δραστηριότητες και ποιά ημέρα της εβδομάδας είναι η κατάλληλη για να εκτελεστούν.
«Θηλιά» τα δάνεια για την ψυχολογία των Ελλήνων
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας το 2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην οικονομική κρίση.
Η στεναχώρια «διαλύει» τις άμυνες του οργανισμού
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μια μεγάλη στεναχώρια επηρεάζει τόσο πολύ τον οργανισμό, ώστε εξασθενεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε επικίνδυνα μικρόβια να του επιτεθούν και να τον αρρωστήσουν βαριά.
Η αντιμετώπιση της υπερβολικής ανησυχίας
Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα το οποίο προκαλείται από τις αρνητικές σκέψεις και τις νοητικές προσπάθειες που καταβάλλει ένα άτομο για να αποφύγει μία επερχόμενη «απειλή».
Η εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε ένα παιδί. Ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την εξάρτηση είναι τα αγόρια ηλικίας 8-18 ετών.
Διπλάσιος ο κίνδυνος κατάθλιψης σε όσες δεν τρώνε κρέας
Οι γυναίκες που αφαιρούν το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Τι είναι η διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή (κάποτε γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή όπου ο ασθενής βιώνει εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο
Η διαταραχή της εξάρτησης από το Ίντερνετ περιγράφει μια σύγχρονη μορφή εθισμού, που πλήττει περίπου έναν στους οκτώ ενήλικες και χαρακτηρίζεται από ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερο χρόνο χρήσης και σταδιακή μείωση της ευχαρίστησης απ' τη χρήση.
Τι είναι η ψυχανάλυση και που αποσκοπεί
Η ψυχανάλυση αποτελεί θεωρία για τον ανθρώπινο ψυχισμό αλλά μέθοδο θεραπείας των ψυχικών προβλημάτων. Ο «πατέρας» της, Σίγκμουντ Φρόιντ, ανέδειξε την καταλυτική σημασία του ασυνείδητου (όνειρα, μνήμες, φαντασιώσεις) στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα