TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι προστριβές μετά το διαζύγιο
Έπειτα από ένα διαζύγιο, τα συναισθήματα που μπορεί να επιφορτίζουν το πρώην ζευγάρι μπορεί να είναι οι ενοχές, η θλίψη, η απελπισία, η μοναξιά, ο θυμός και ο φόβος να προχωρήσουν, με συνέπεια να υπάρχουν συνεχείς διενέξεις.
Γιατί μας αρρωσταίνει το στρες
Το στρες διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να μολυνθούμε από κάποιο μικρόβιο και να αρρωστήσουμε εξαιτίας του, αλλά και να αναπτύξουμε χρόνια φλεγμονή στο σώμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Πότε ο θυμός γίνεται ψυχική διαταραχή;
Η διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή είναι μια νοσολογική οντότητα που υπάγεται στις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων και ο επιπολασμός της θεωρείται ότι κυμαίνεται περίπου στο 4% στον γενικό πληθυσμό.
Με το σκύλο στη δουλειά για λιγότερο στρες
Αν θέλετε να μειώσετε το στρες που σας προκαλεί η δουλειά σας, πάρτε μαζί στο γραφείο τον… σκύλο σας. Μία νέα μελέτη έδειξε πως η παρουσία του σκύλου ελαττώνει το εργασιακό στρες και κάνει τη δουλειά πιο ικανοποιητική για όλους τους εργαζόμενους.
Οι αγχώδεις διαταραχές και η αντιμετώπισή τους
Οι αγχώδεις διαταραχές περιγράφουν μία ομάδα κλινικών καταστάσεων στις οποίες το άτομο αντιδρά με υπερβολικό άγχος σε ερεθίσματα εσωτερικά (φόβους, σκέψεις, σωματικές αισθήσεις) ή εξωτερικά (π.χ. κλειστοί χώροι) τα οποία αντιλαμβάνεται ως απειλητικά.
Κάνετε σεξ την Πέμπτη, διακόψτε το κάπνισμα την Παρασκευή
Η Πέμπτη είναι η καλύτερη μέρα για σεξ, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το London School of Economics (LSE), ενώ η Δευτέρα η χειρότερη ημέρα για να ξεκινήσει η δίαιτα. Επιστήμονες προτείνουν μια σειρά από δραστηριότητες και ποιά ημέρα της εβδομάδας είναι η κατάλληλη για να εκτελεστούν.
«Θηλιά» τα δάνεια για την ψυχολογία των Ελλήνων
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας το 2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην οικονομική κρίση.
Η στεναχώρια «διαλύει» τις άμυνες του οργανισμού
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μια μεγάλη στεναχώρια επηρεάζει τόσο πολύ τον οργανισμό, ώστε εξασθενεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε επικίνδυνα μικρόβια να του επιτεθούν και να τον αρρωστήσουν βαριά.
Η αντιμετώπιση της υπερβολικής ανησυχίας
Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα το οποίο προκαλείται από τις αρνητικές σκέψεις και τις νοητικές προσπάθειες που καταβάλλει ένα άτομο για να αποφύγει μία επερχόμενη «απειλή».
Η εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε ένα παιδί. Ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την εξάρτηση είναι τα αγόρια ηλικίας 8-18 ετών.
Διπλάσιος ο κίνδυνος κατάθλιψης σε όσες δεν τρώνε κρέας
Οι γυναίκες που αφαιρούν το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Τι είναι η διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή (κάποτε γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή όπου ο ασθενής βιώνει εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο
Η διαταραχή της εξάρτησης από το Ίντερνετ περιγράφει μια σύγχρονη μορφή εθισμού, που πλήττει περίπου έναν στους οκτώ ενήλικες και χαρακτηρίζεται από ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερο χρόνο χρήσης και σταδιακή μείωση της ευχαρίστησης απ' τη χρήση.
Τι είναι η ψυχανάλυση και που αποσκοπεί
Η ψυχανάλυση αποτελεί θεωρία για τον ανθρώπινο ψυχισμό αλλά μέθοδο θεραπείας των ψυχικών προβλημάτων. Ο «πατέρας» της, Σίγκμουντ Φρόιντ, ανέδειξε την καταλυτική σημασία του ασυνείδητου (όνειρα, μνήμες, φαντασιώσεις) στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Μήπως σας αρρωσταίνει ο χαρακτήρας σας;
Ολοένα περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την μακροζωία μας, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά της συσχετίζονται με δεινά που κυμαίνονται από την καρδιοπάθεια έως την άνοια.
«Συναισθηματικά δεμένοι» με τη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου
Τα γράμματα του πληκτρολογίου που βρίσκονται από την αριστερή πλευρά δημιουργούν υποσυνείδητα αρνητικά συναισθήματα, ενώ όσες λέξεις σχηματίζονται αποκλειστικά από τα γράμματα της δεξιάς πλευράς, είναι ιδιαίτερα αγαπημένες!
Η ψυχολογική θεραπεία στη βουλιμία
Η ψυχολογική θεραπεία για τη βουλιμία έχουν πολλούς δυνητικούς θεραπευτικούς στόχους, όπως την καθημερινή αυτοπαρατήρηση της λήψης φαγητού, την υιοθέτηση προγράμματος τακτικής διατροφής και την υποκατάσταση της βουλιμίας με εναλλακτικές δραστηριότητες.
Καλλιεργούν κύτταρα ανθρώπινου εγκεφάλου στο εργαστήριο
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου καλλιεργούν στο εργαστήριο εγκεφαλικά κύτταρα ανθρώπων, προκειμένου να ελέγξουν σε αυτά νέες θεραπείες για ψυχικά νοσήματα.
Τα παυσίπονα «μαλακώνουν» και τον ψυχικό πόνο
Τα παυσίπονα φάρμακα μπορούν να καταλαγιάσουν τα πληγωμένα συναισθήματα, ακριβώς όπως καταπολεμούν τον σωματικό πόνο, υποστηρίζουν αμερικανοί νευροεπιστήμονες.
Πότε έχει ένα άτομο χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνοδεύεται από έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς, αυτομομφές, ενοχές, άγχος, αναποφασιστικότητα και εμπλοκή σε νοσηρές σχέσεις που καθιστούν το άτομο ανήμπορο και θυματοποιημένο.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα