TA NEA Logo
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Θηλιά» τα δάνεια για την ψυχολογία των Ελλήνων
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας το 2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην οικονομική κρίση.
Η στεναχώρια «διαλύει» τις άμυνες του οργανισμού
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μια μεγάλη στεναχώρια επηρεάζει τόσο πολύ τον οργανισμό, ώστε εξασθενεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε επικίνδυνα μικρόβια να του επιτεθούν και να τον αρρωστήσουν βαριά.
Η αντιμετώπιση της υπερβολικής ανησυχίας
Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα το οποίο προκαλείται από τις αρνητικές σκέψεις και τις νοητικές προσπάθειες που καταβάλλει ένα άτομο για να αποφύγει μία επερχόμενη «απειλή».
Η εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε ένα παιδί. Ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την εξάρτηση είναι τα αγόρια ηλικίας 8-18 ετών.
Διπλάσιος ο κίνδυνος κατάθλιψης σε όσες δεν τρώνε κρέας
Οι γυναίκες που αφαιρούν το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Τι είναι η διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή (κάποτε γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή όπου ο ασθενής βιώνει εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο
Η διαταραχή της εξάρτησης από το Ίντερνετ περιγράφει μια σύγχρονη μορφή εθισμού, που πλήττει περίπου έναν στους οκτώ ενήλικες και χαρακτηρίζεται από ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερο χρόνο χρήσης και σταδιακή μείωση της ευχαρίστησης απ' τη χρήση.
Τι είναι η ψυχανάλυση και που αποσκοπεί
Η ψυχανάλυση αποτελεί θεωρία για τον ανθρώπινο ψυχισμό αλλά μέθοδο θεραπείας των ψυχικών προβλημάτων. Ο «πατέρας» της, Σίγκμουντ Φρόιντ, ανέδειξε την καταλυτική σημασία του ασυνείδητου (όνειρα, μνήμες, φαντασιώσεις) στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Μήπως σας αρρωσταίνει ο χαρακτήρας σας;
Ολοένα περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την μακροζωία μας, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά της συσχετίζονται με δεινά που κυμαίνονται από την καρδιοπάθεια έως την άνοια.
«Συναισθηματικά δεμένοι» με τη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου
Τα γράμματα του πληκτρολογίου που βρίσκονται από την αριστερή πλευρά δημιουργούν υποσυνείδητα αρνητικά συναισθήματα, ενώ όσες λέξεις σχηματίζονται αποκλειστικά από τα γράμματα της δεξιάς πλευράς, είναι ιδιαίτερα αγαπημένες!
Η ψυχολογική θεραπεία στη βουλιμία
Η ψυχολογική θεραπεία για τη βουλιμία έχουν πολλούς δυνητικούς θεραπευτικούς στόχους, όπως την καθημερινή αυτοπαρατήρηση της λήψης φαγητού, την υιοθέτηση προγράμματος τακτικής διατροφής και την υποκατάσταση της βουλιμίας με εναλλακτικές δραστηριότητες.
Καλλιεργούν κύτταρα ανθρώπινου εγκεφάλου στο εργαστήριο
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου καλλιεργούν στο εργαστήριο εγκεφαλικά κύτταρα ανθρώπων, προκειμένου να ελέγξουν σε αυτά νέες θεραπείες για ψυχικά νοσήματα.
Τα παυσίπονα «μαλακώνουν» και τον ψυχικό πόνο
Τα παυσίπονα φάρμακα μπορούν να καταλαγιάσουν τα πληγωμένα συναισθήματα, ακριβώς όπως καταπολεμούν τον σωματικό πόνο, υποστηρίζουν αμερικανοί νευροεπιστήμονες.
Πότε έχει ένα άτομο χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνοδεύεται από έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς, αυτομομφές, ενοχές, άγχος, αναποφασιστικότητα και εμπλοκή σε νοσηρές σχέσεις που καθιστούν το άτομο ανήμπορο και θυματοποιημένο.
Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον γονέα και το παιδί
Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού και η εμπιστοσύνη του γονιού προς το παιδί και τον έξω κόσμο αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί το ίδιο να νιώσει εμπιστοσύνη.
Η ψυχοθεραπεία απέναντι στα οικογενειακά προβλήματα
Όταν η αρνητική ψυχολογία λόγω οικογενειακών προβλημάτων μπλοκάρει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής, είναι καθημερινή και στερεί την ευχαρίστηση, η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει.
Η πολλή δουλειά προκαλεί κατάθλιψη
Είναι καλά γνωστό ότι οι συνεχείς υπερωρίες προκαλούν πολλά προβλήματα στην προσωπική και την κοινωνική ζωή, αλλά μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην κατάθλιψη.
Μνημόνιο και στην ψυχική υγεία
Σε κατάληψη βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τους εργαζομένους στην ψυχική υγεία να διαμαρτύρονται για το «νυστέρι» στον προϋπολογισμό κατά 55%. Μετά τις εξελίξεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές θα οδηγήσουν στην ασυλοποίηση των ασθενών.
Η αντικαταθλιπτική δύναμη της άσκησης
Η συστηματική σωματική άσκηση προσφέρει σημαντικά αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά οφέλη, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ατόμου απέναντι στο στρες, σύμφωνα με δεκάδες μελέτες.
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η κοινωνική φοβία
Η κοινωνική φοβία εκδηλώνεται σε άτομα με έντονο άγχος, που νιώθουν υπερβολικό φόβο όταν βρίσκονται με άλλους, ντροπή ότι θα εκτεθούν και χάνουν εύκολα την αυτοπεποίθησή τους όταν νιώσουν ότι κάποιος τους ασκεί κριτική.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα