TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον γονέα και το παιδί
Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού και η εμπιστοσύνη του γονιού προς το παιδί και τον έξω κόσμο αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί το ίδιο να νιώσει εμπιστοσύνη.
Η ψυχοθεραπεία απέναντι στα οικογενειακά προβλήματα
Όταν η αρνητική ψυχολογία λόγω οικογενειακών προβλημάτων μπλοκάρει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής, είναι καθημερινή και στερεί την ευχαρίστηση, η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει.
Η πολλή δουλειά προκαλεί κατάθλιψη
Είναι καλά γνωστό ότι οι συνεχείς υπερωρίες προκαλούν πολλά προβλήματα στην προσωπική και την κοινωνική ζωή, αλλά μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην κατάθλιψη.
Μνημόνιο και στην ψυχική υγεία
Σε κατάληψη βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τους εργαζομένους στην ψυχική υγεία να διαμαρτύρονται για το «νυστέρι» στον προϋπολογισμό κατά 55%. Μετά τις εξελίξεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές θα οδηγήσουν στην ασυλοποίηση των ασθενών.
Η αντικαταθλιπτική δύναμη της άσκησης
Η συστηματική σωματική άσκηση προσφέρει σημαντικά αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά οφέλη, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ατόμου απέναντι στο στρες, σύμφωνα με δεκάδες μελέτες.
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η κοινωνική φοβία
Η κοινωνική φοβία εκδηλώνεται σε άτομα με έντονο άγχος, που νιώθουν υπερβολικό φόβο όταν βρίσκονται με άλλους, ντροπή ότι θα εκτεθούν και χάνουν εύκολα την αυτοπεποίθησή τους όταν νιώσουν ότι κάποιος τους ασκεί κριτική.
Νιώθουμε εγκατάλειψη όταν περνάμε απαρατήρητοι
Η ανάγκη να είμαστε με άλλους ανθρώπους είναι τόσο ισχυρή, ώστε όταν μας αγνοεί ένας ξένος αισθανόμαστε εγκατάλειψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη βελτίωση της αυτογνωσίας
Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης νόσου ή ενός συμπτώματος για να πάει κάποιος σε ψυχολόγο. Η ανάγκη κατανόησης του εαυτού και εσωτερικής «τακτοποίησης» της προσωπικής διαδρομής και της ιστορίας είναι σημαντικά κίνητρα από μόνα τους.
Γιατί αρνούνται την ψυχοθεραπεία πολλοί άντρες με κατάθλιψη
Η εποχή μας ευνοεί τις καταθλιπτικές εκδηλώσεις στους άνδρες, οι οποίοι «οφείλουν» κοινωνικά να κρατούν πάντα τα ηνία και την παντοδυναμία της ζωής τους και δύσκολα παραδέχονται ότι είναι δυστυχείς, διότι ταυτίζουν τη μελαγχολία με μια προσωπική αδυναμία ή αποτυχία.
Τα «μαγικά μανιτάρια» θεραπεύουν την κατάθλιψη
Ένα είδος μανιταριών, που αποκαλούνται «μαγικά» και είναι γνωστά για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, μπορεί να αμβλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με δύο νέες, μικρές μελέτες.
Όταν τα αίτια του πονοκεφάλου είναι ψυχολογικά
Οι δυσεπίλυτες ανησυχίες, η ψυχοσωματική υπερένταση και ένα καταθλιπτικό υπόβαθρο συχνά συσσωρεύονται μέσα στο άτομο, μέχρις σημείου ψυχικού «κορεσμού» όπου και πυροδοτείται ο πονοκέφαλος.
Πως επηρεάζει το παιδί η καταθλιπτική μητέρα
Μία μητέρα που νοσεί από κατάθλιψη, αδυνατεί λόγω της ψυχικής της δυσλειτουργίας να ανταποκριθεί επαρκώς στον ρόλο της και να απαντήσει στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού της.
Όταν ο νέος σύντροφος πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά το αν θα παραμείνει κανείς σε σχέση με καταθλιπτικό σύντροφο εξαρτάται από το τι αντλεί από τη σχέση αυτή.
Ο έλεγχος του στρες περνάει από το... πιάτο
Το στρες μπορεί να ενταθεί ή να αμβλυνθεί απ' ό,τι τρώμε ή πίνουμε, καθώς μερικά τρόφιμα έχουν την ικανότητα να το οξύνουν, ενώ άλλα δρουν αγχολυτικά.
Για τον εγκέφαλο, ίδιος ο εθισμός στο Διαδίκτυο και στα ναρκωτικά
Οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο νέοι παρουσιάζουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους εθισμένους στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τα προκαταρτικά ευρήματα νέας μελέτης.
Το πένθος μπορεί να ραγίσει την καρδιά
Τελικά είναι αλήθεια: το πένθος μπορεί όντως να ραγίσει την καρδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που αποκαλύπτει πως η οδύνη από την απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφράγματος. Μάλιστα η αύξηση του κινδύνου αφορά τους πάντες - ακόμα και τους νέους.
Όταν το παιδί έχει κατάθλιψη
H κατάθλιψη είναι σοβαρή νόσος στα παιδιά και εκδηλώνεται κυρίως με παρατεταμένη μελαγχολία, κλάμα, απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πτώση της σχολικής επίδοσης, οξυθυμία κ.α.
Τα συμπτώματα και η ρύθμιση του εργασιακού στρες
Το εργασιακό στρες είναι σημείο των καιρών μας και στις χρόνιες μορφές του αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας πάθησης, η οποία προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και στην ψυχική υγεία.
Θεράπευσαν την κατάθλιψη με βηματοδότη στον εγκέφαλο
Οι πάσχοντες από κατάθλιψη ή από διπολική διαταραχή, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, μπορεί να βοηθηθούν από έναν βηματοδότη στον εγκέφαλο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Τι χάνουν όσοι αναζητούν με αγωνία το τέλειο
Οι υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μας και ο μόνιμος αγώνας δρόμου προς έναν τέλειο στόχο, μεταμορφώνουν τη ζωή σε ένα καθήκον, με μικρά περιθώρια προσωπικής ευημερίας.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα