TA NEA Logo
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τι είναι η διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή (κάποτε γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή όπου ο ασθενής βιώνει εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο
Η διαταραχή της εξάρτησης από το Ίντερνετ περιγράφει μια σύγχρονη μορφή εθισμού, που πλήττει περίπου έναν στους οκτώ ενήλικες και χαρακτηρίζεται από ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερο χρόνο χρήσης και σταδιακή μείωση της ευχαρίστησης απ' τη χρήση.
Τι είναι η ψυχανάλυση και που αποσκοπεί
Η ψυχανάλυση αποτελεί θεωρία για τον ανθρώπινο ψυχισμό αλλά μέθοδο θεραπείας των ψυχικών προβλημάτων. Ο «πατέρας» της, Σίγκμουντ Φρόιντ, ανέδειξε την καταλυτική σημασία του ασυνείδητου (όνειρα, μνήμες, φαντασιώσεις) στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Μήπως σας αρρωσταίνει ο χαρακτήρας σας;
Ολοένα περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την μακροζωία μας, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά της συσχετίζονται με δεινά που κυμαίνονται από την καρδιοπάθεια έως την άνοια.
«Συναισθηματικά δεμένοι» με τη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου
Τα γράμματα του πληκτρολογίου που βρίσκονται από την αριστερή πλευρά δημιουργούν υποσυνείδητα αρνητικά συναισθήματα, ενώ όσες λέξεις σχηματίζονται αποκλειστικά από τα γράμματα της δεξιάς πλευράς, είναι ιδιαίτερα αγαπημένες!
Η ψυχολογική θεραπεία στη βουλιμία
Η ψυχολογική θεραπεία για τη βουλιμία έχουν πολλούς δυνητικούς θεραπευτικούς στόχους, όπως την καθημερινή αυτοπαρατήρηση της λήψης φαγητού, την υιοθέτηση προγράμματος τακτικής διατροφής και την υποκατάσταση της βουλιμίας με εναλλακτικές δραστηριότητες.
Καλλιεργούν κύτταρα ανθρώπινου εγκεφάλου στο εργαστήριο
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου καλλιεργούν στο εργαστήριο εγκεφαλικά κύτταρα ανθρώπων, προκειμένου να ελέγξουν σε αυτά νέες θεραπείες για ψυχικά νοσήματα.
Τα παυσίπονα «μαλακώνουν» και τον ψυχικό πόνο
Τα παυσίπονα φάρμακα μπορούν να καταλαγιάσουν τα πληγωμένα συναισθήματα, ακριβώς όπως καταπολεμούν τον σωματικό πόνο, υποστηρίζουν αμερικανοί νευροεπιστήμονες.
Πότε έχει ένα άτομο χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνοδεύεται από έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς, αυτομομφές, ενοχές, άγχος, αναποφασιστικότητα και εμπλοκή σε νοσηρές σχέσεις που καθιστούν το άτομο ανήμπορο και θυματοποιημένο.
Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον γονέα και το παιδί
Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού και η εμπιστοσύνη του γονιού προς το παιδί και τον έξω κόσμο αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί το ίδιο να νιώσει εμπιστοσύνη.
Η ψυχοθεραπεία απέναντι στα οικογενειακά προβλήματα
Όταν η αρνητική ψυχολογία λόγω οικογενειακών προβλημάτων μπλοκάρει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής, είναι καθημερινή και στερεί την ευχαρίστηση, η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει.
Η πολλή δουλειά προκαλεί κατάθλιψη
Είναι καλά γνωστό ότι οι συνεχείς υπερωρίες προκαλούν πολλά προβλήματα στην προσωπική και την κοινωνική ζωή, αλλά μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην κατάθλιψη.
Μνημόνιο και στην ψυχική υγεία
Σε κατάληψη βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τους εργαζομένους στην ψυχική υγεία να διαμαρτύρονται για το «νυστέρι» στον προϋπολογισμό κατά 55%. Μετά τις εξελίξεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές θα οδηγήσουν στην ασυλοποίηση των ασθενών.
Η αντικαταθλιπτική δύναμη της άσκησης
Η συστηματική σωματική άσκηση προσφέρει σημαντικά αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά οφέλη, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ατόμου απέναντι στο στρες, σύμφωνα με δεκάδες μελέτες.
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η κοινωνική φοβία
Η κοινωνική φοβία εκδηλώνεται σε άτομα με έντονο άγχος, που νιώθουν υπερβολικό φόβο όταν βρίσκονται με άλλους, ντροπή ότι θα εκτεθούν και χάνουν εύκολα την αυτοπεποίθησή τους όταν νιώσουν ότι κάποιος τους ασκεί κριτική.
Νιώθουμε εγκατάλειψη όταν περνάμε απαρατήρητοι
Η ανάγκη να είμαστε με άλλους ανθρώπους είναι τόσο ισχυρή, ώστε όταν μας αγνοεί ένας ξένος αισθανόμαστε εγκατάλειψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη βελτίωση της αυτογνωσίας
Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης νόσου ή ενός συμπτώματος για να πάει κάποιος σε ψυχολόγο. Η ανάγκη κατανόησης του εαυτού και εσωτερικής «τακτοποίησης» της προσωπικής διαδρομής και της ιστορίας είναι σημαντικά κίνητρα από μόνα τους.
Γιατί αρνούνται την ψυχοθεραπεία πολλοί άντρες με κατάθλιψη
Η εποχή μας ευνοεί τις καταθλιπτικές εκδηλώσεις στους άνδρες, οι οποίοι «οφείλουν» κοινωνικά να κρατούν πάντα τα ηνία και την παντοδυναμία της ζωής τους και δύσκολα παραδέχονται ότι είναι δυστυχείς, διότι ταυτίζουν τη μελαγχολία με μια προσωπική αδυναμία ή αποτυχία.
Τα «μαγικά μανιτάρια» θεραπεύουν την κατάθλιψη
Ένα είδος μανιταριών, που αποκαλούνται «μαγικά» και είναι γνωστά για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, μπορεί να αμβλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με δύο νέες, μικρές μελέτες.
Όταν τα αίτια του πονοκεφάλου είναι ψυχολογικά
Οι δυσεπίλυτες ανησυχίες, η ψυχοσωματική υπερένταση και ένα καταθλιπτικό υπόβαθρο συχνά συσσωρεύονται μέσα στο άτομο, μέχρις σημείου ψυχικού «κορεσμού» όπου και πυροδοτείται ο πονοκέφαλος.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα