TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Στρες από τις βαριές... σακούλες με τα ψώνια!
Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, προσέξτε: αν οι τσάντες που θα μεταφέρετε είναι βαριές, μπορεί να σας επιβαρύνουν ψυχικά, εκτοξεύοντας το στρες σας στα ύψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελαγχολία των Χριστουγέννων
Η μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι μία περιστασιακή θλίψη, που πολύς κόσμος βιώνει πριν ή κατά τη διάρκεια των εορτών και η οποία σχετίζεται με μια πραγματικότητα που απέχει από το ιδανικό ή με τις μεγάλες προσδοκίες.
Τι σημαίνουν τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια για τα παιδιά
Ο Άγιος Βασίλης - η προσωποποίηση του καλού, της άνευ όρων αγάπης, της προσφοράς και του οικουμενικού σεβασμού στην παιδική ύπαρξη - παρέχει μια σειρά από σημαντικά από οφέλη στα μικρά παιδιά.
Όταν το άγχος προκαλεί σωματικά προβλήματα
Το συναίσθημα της ανησυχίας προκαλείται από τις αρνητικές σκέψεις και εικόνες, που εστιάζονται στην αποφυγή μιας επερχόμενης απειλής που μας φοβίζει.
Η κοινωνική φοβία στο παιδί
Η κόρη μας είναι 10 ετών και αποφεύγει την επαφή με τους συμμαθητές της και τη συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες. Φοβάται κάτι ή είναι ντροπαλή;
Η προσωπικότητα επηρεάζει τη μυρωδιά του σώματος
Το να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο συνήθως απαιτεί μία πρώτη συζήτηση. Μια νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει πως ενδείξεις για την προσωπικότητά του μπορούμε να λάβουμε και από την… μυρωδιά του.
Οι συνέπειες της φοβίας για το αεροπλάνο
Φοβία για τα αεροπλάνα αναπτύσσουν τα άτομα τα οποία έχουν ψυχική προδιάθεση στο άγχος, που εξαιτίας της παρουσιάζουν σταδιακή απώλεια της αυτονομίας, της ελευθερίας των κινήσεων και βαθύτερο κλονισμό της αυτοεικόνας.
Πότε έχουμε υποτακτική προσωπικότητα
Η υποτακτικότητα εκφράζεται με την ανάγκη ικανοποίησης των αναγκών των άλλων ανθρώπων, εις βάρος του εαυτού μας. Όμως η αποχή από τα προσωπικά «θέλω» τείνει να δημιουργεί χρόνιο αίσθημα ματαίωσης και θυμού.
Όταν η γυναίκα είναι ζηλιάρα
Τα όρια ανάμεσα στην φυσιολογική και την παθολογική ζήλεια μοιάζουν δυσδιάκριτα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι αδύνατον να αγαπάς και να μην φοβάσαι ότι ο άλλος θα φύγει. Η κατάληξη της παθολογικής ζήλειας, όμως, συχνά είναι μοιραία.
Ο ύπνος «γλυκαίνει» τις επώδυνες αναμνήσεις
Επιστημονική υπόσταση στο παλιό γνωμικό που μας θέλει να βλέπουμε τη ζωή με άλλο μετά έπειτα από έναν καλό ύπνο, δίνει μια νέα μελέτη. Όπως έδειξε, ο ύπνος έπειτα από ένα δυσάρεστο ή τραυματικό γεγονός καταστέλλει μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα και οξύνει μία άλλη που σχετίζεται με τη λογική.
Καλύτεροι ηγέτες όσοι έχουν μπάσα φωνή
Οι ψηφοφόροι προτιμούν τους άντρες πολιτικούς με βαθιά φωνή, διότι την εκλαμβάνουν ως ένδειξη κυριαρχικής προσωπικότητας και ηγετικής ικανότητας, αναφέρουν καναδοί ερευνητές.
Ο φόβος της απόρριψης στη σχέση
Η απόρριψη και ο φόβος της επανάληψής της είναι ένα σκληρό και επίπονο βίωμα το οποίο μπορεί να δημιουργηθείαπό καταστάσεις όπως η πραγματική ή συμβολική εγκατάλειψη, η κακοποίηση και η κοροϊδία από συμμαθητές.
Μύθοι και αλήθειες για την αυτοκτονία
Ενας στους δύο ανθρώπους που αυτοκτονούν είχε ιστορικό κατάθλιψης και ένα μικρότερο ποσοστό είχαν σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από αλκοόλ/ουσίες. Ωστόσο η αυτοκτονία συχνά απορρέει από την απελπισία που βιώνει ένας άνθρωπος.
Κίνδυνος κατάθλιψης από την πολλή τηλεόραση
Όσοι βλέπουν πολλή τηλεόραση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίοι παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 γυναίκες επί 14 χρόνια. Αντιθέτως, όσοι είναι δραστήριοι, προστατεύονται από αυτήν.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι τραβάνε τα μαλλιά τους
Οι άνθρωποι που κρυιολεκτικά και επίμονα τραβάνε τα μαλλιά τους, πάσχουν από τριχοτιλλομανία - μία ψυχολογική διαταραχή που συχνά σχετίζεται με την χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η ψυχολογία της γυναίκας στην κλιμακτήριο
Η καταθλιπτική «ροπή» στην κλιμακτήριο δεν εξηγείται μόνο από την ορμονική «καταιγίδα» στον οργανισμό, αλλά συνδέεται περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η γυναίκα μεταφράζει μέσα της την εμμηνόπαυση και τον ίδιο της τον εαυτό.
Η μοναξιά «ταράζει» τον ύπνο
Όσοι νιώθουν μόνοι τους, ξυπνούν πιο συχνά μέσα στη νύχτα, κοιμούνται λιγότερο βαθιά και γενικά κάνουν πιο ανήσυχο ύπνο και στριφογυρίζουν περισσότερο στο κρεβάτι τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ελιξίριο μακροζωίας η θετική στάση ζωής
Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και κρατούν θετική στάση απέναντι στη ζωή ζουν περισσότερο, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν επί μια πενταετία σχεδόν 4.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 52 ετών.
«Παιχνίδια» του εγκεφάλου οι επιθανάτιες εμπειρίες
Οι επιθανάτιες εμπειρίες, όπως το να υπερίπταται κανείς πάνω από το σώμα του ή να συναντιέται με νεκρούς συγγενείς του, αποτελούν παιχνίδια του μυαλού και όχι ματιές στην μετά θάνατον ζωή, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Όταν ο άντρας εξαρτάται από μια γυναίκα
Ο φόβος αποχωρισμού και η υπερβολική ανάγκη για φροντίδα χαρακτηρίζουν τα άτομα με εξαρτητικές προσωπικότητες τα οποία συνήθως νιώθουν μια βαθύτερη ανεπάρκεια.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα