TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πως επηρεάζει το παιδί η καταθλιπτική μητέρα
Μία μητέρα που νοσεί από κατάθλιψη, αδυνατεί λόγω της ψυχικής της δυσλειτουργίας να ανταποκριθεί επαρκώς στον ρόλο της και να απαντήσει στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού της.
Όταν ο νέος σύντροφος πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά το αν θα παραμείνει κανείς σε σχέση με καταθλιπτικό σύντροφο εξαρτάται από το τι αντλεί από τη σχέση αυτή.
Ο έλεγχος του στρες περνάει από το... πιάτο
Το στρες μπορεί να ενταθεί ή να αμβλυνθεί απ' ό,τι τρώμε ή πίνουμε, καθώς μερικά τρόφιμα έχουν την ικανότητα να το οξύνουν, ενώ άλλα δρουν αγχολυτικά.
Για τον εγκέφαλο, ίδιος ο εθισμός στο Διαδίκτυο και στα ναρκωτικά
Οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο νέοι παρουσιάζουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους εθισμένους στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τα προκαταρτικά ευρήματα νέας μελέτης.
Το πένθος μπορεί να ραγίσει την καρδιά
Τελικά είναι αλήθεια: το πένθος μπορεί όντως να ραγίσει την καρδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που αποκαλύπτει πως η οδύνη από την απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφράγματος. Μάλιστα η αύξηση του κινδύνου αφορά τους πάντες - ακόμα και τους νέους.
Όταν το παιδί έχει κατάθλιψη
H κατάθλιψη είναι σοβαρή νόσος στα παιδιά και εκδηλώνεται κυρίως με παρατεταμένη μελαγχολία, κλάμα, απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πτώση της σχολικής επίδοσης, οξυθυμία κ.α.
Τα συμπτώματα και η ρύθμιση του εργασιακού στρες
Το εργασιακό στρες είναι σημείο των καιρών μας και στις χρόνιες μορφές του αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας πάθησης, η οποία προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και στην ψυχική υγεία.
Θεράπευσαν την κατάθλιψη με βηματοδότη στον εγκέφαλο
Οι πάσχοντες από κατάθλιψη ή από διπολική διαταραχή, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, μπορεί να βοηθηθούν από έναν βηματοδότη στον εγκέφαλο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Τι χάνουν όσοι αναζητούν με αγωνία το τέλειο
Οι υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μας και ο μόνιμος αγώνας δρόμου προς έναν τέλειο στόχο, μεταμορφώνουν τη ζωή σε ένα καθήκον, με μικρά περιθώρια προσωπικής ευημερίας.
Στρες από τις βαριές... σακούλες με τα ψώνια!
Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, προσέξτε: αν οι τσάντες που θα μεταφέρετε είναι βαριές, μπορεί να σας επιβαρύνουν ψυχικά, εκτοξεύοντας το στρες σας στα ύψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελαγχολία των Χριστουγέννων
Η μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι μία περιστασιακή θλίψη, που πολύς κόσμος βιώνει πριν ή κατά τη διάρκεια των εορτών και η οποία σχετίζεται με μια πραγματικότητα που απέχει από το ιδανικό ή με τις μεγάλες προσδοκίες.
Τι σημαίνουν τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια για τα παιδιά
Ο Άγιος Βασίλης - η προσωποποίηση του καλού, της άνευ όρων αγάπης, της προσφοράς και του οικουμενικού σεβασμού στην παιδική ύπαρξη - παρέχει μια σειρά από σημαντικά από οφέλη στα μικρά παιδιά.
Όταν το άγχος προκαλεί σωματικά προβλήματα
Το συναίσθημα της ανησυχίας προκαλείται από τις αρνητικές σκέψεις και εικόνες, που εστιάζονται στην αποφυγή μιας επερχόμενης απειλής που μας φοβίζει.
Η κοινωνική φοβία στο παιδί
Η κόρη μας είναι 10 ετών και αποφεύγει την επαφή με τους συμμαθητές της και τη συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες. Φοβάται κάτι ή είναι ντροπαλή;
Η προσωπικότητα επηρεάζει τη μυρωδιά του σώματος
Το να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο συνήθως απαιτεί μία πρώτη συζήτηση. Μια νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει πως ενδείξεις για την προσωπικότητά του μπορούμε να λάβουμε και από την… μυρωδιά του.
Οι συνέπειες της φοβίας για το αεροπλάνο
Φοβία για τα αεροπλάνα αναπτύσσουν τα άτομα τα οποία έχουν ψυχική προδιάθεση στο άγχος, που εξαιτίας της παρουσιάζουν σταδιακή απώλεια της αυτονομίας, της ελευθερίας των κινήσεων και βαθύτερο κλονισμό της αυτοεικόνας.
Πότε έχουμε υποτακτική προσωπικότητα
Η υποτακτικότητα εκφράζεται με την ανάγκη ικανοποίησης των αναγκών των άλλων ανθρώπων, εις βάρος του εαυτού μας. Όμως η αποχή από τα προσωπικά «θέλω» τείνει να δημιουργεί χρόνιο αίσθημα ματαίωσης και θυμού.
Όταν η γυναίκα είναι ζηλιάρα
Τα όρια ανάμεσα στην φυσιολογική και την παθολογική ζήλεια μοιάζουν δυσδιάκριτα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι αδύνατον να αγαπάς και να μην φοβάσαι ότι ο άλλος θα φύγει. Η κατάληξη της παθολογικής ζήλειας, όμως, συχνά είναι μοιραία.
Ο ύπνος «γλυκαίνει» τις επώδυνες αναμνήσεις
Επιστημονική υπόσταση στο παλιό γνωμικό που μας θέλει να βλέπουμε τη ζωή με άλλο μετά έπειτα από έναν καλό ύπνο, δίνει μια νέα μελέτη. Όπως έδειξε, ο ύπνος έπειτα από ένα δυσάρεστο ή τραυματικό γεγονός καταστέλλει μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα και οξύνει μία άλλη που σχετίζεται με τη λογική.
Καλύτεροι ηγέτες όσοι έχουν μπάσα φωνή
Οι ψηφοφόροι προτιμούν τους άντρες πολιτικούς με βαθιά φωνή, διότι την εκλαμβάνουν ως ένδειξη κυριαρχικής προσωπικότητας και ηγετικής ικανότητας, αναφέρουν καναδοί ερευνητές.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα