TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Γνωσιακή ψυχοθεραπεία κατά της βουλιμίας
Μία ειδικού τύπου βραχεία ψυχοθεραπεία ίσως βοηθάει άτομα με διατροφική διαταραχή που ονομάζεται νευρογενής βουλιμία να σταματήσουν την ανθυγιεινή συμπεριφορά της υπερφαγίας σε μόλις μερικές συνεδρίες.
Έκθεση: Ελλιπώς εκπαιδευμένοι πολλοί ψυχολόγοι
Τρεις ειδικοί υποστηρίζουν σε έκθεσή τους ότι πάρα πολλοί ψυχοθεραπευτές είναι ελλιπώς εκπαιδευμένοι και χρησιμοποιούν ξεπερασμένες ή χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση μεθόδους, ενώ ταυτοχρόνως αγνοούν όσες στ’ αλήθεια έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν.
«Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα όλων μας»
Οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι άνθρωποι με ευαίσθητη σωματική και ψυχική υγεία: αυτοί είναι οι εύκολοι στόχοι των ψυχιατρικών προβλημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Παχυσαρκία προκαλούν τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα
Συχνές ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η μελαγχολία και η κατάθλιψη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. Μάλιστα άτομα που βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια καταθλιπτικόμορφης διάθεσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
«Φάρμακο» για την κατάθλιψη η μεσογειακή διατροφή
Η ακολούθηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη, σύμφωνα με μία ισπανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες. Όπως έδειξε, η κατάθλιψη ήταν κατά 30% λιγότερο πιθανή σε όσους έτρωγαν πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, και λίγο κρέας.
Η προσαρμογή στη φθινοπωρινή ρουτίνα
Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών σημαίνει για πολλούς τη λήξη μιας αίσθησης ελευθερίας, την απόδοση μίας νέας σημασίας  και βαρύτητας στην έννοια του χρόνου, ενδεχόμενα συναισθήματα εκνευρισμού, άγχους, θλίψης, ταραγμένου ύπνου, αισθήματος κόπωσης, καθώς και ευμεταβλητότητα της ψυχολογικής μας διάθεσης.
Τις δομές του εγκεφάλου «χτυπάει» το στρες
Ακόμη και τη δομή του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει το χρόνιο στρες, δημιουργώντας νέες συνδέσεις στα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να «χτυπάει» ακόμη στο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί (και) κατάθλιψη
Είναι γνωστό πως κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχική διαταραχή δεν κοιμάται καλά ή δεν κοιμάται καθόλου, ως αποτέλεσμα της ασθένειάς του. Τι θα λέγατε αν συνέβαινε το αντίθετο; Δηλαδή, αν η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που προκαλεί την κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη βλάπτει σοβαρά την καρδιά
Ένας στους πέντε ανθρώπους που επιβιώνει από το έμφραγμα υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη μέσα σε λίγες εβδομάδεςκαι εάν δεν την ξεπεράσει μέσα σε ένα εξάμηνο, διατρέχει σημαντικό κίνδυνο να πάθει νέο έμφραγμα ή και να χάσει τη ζωή του ακόμα σε λίγα χρόνια, αναφέρει η επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής».
Οι διακοπές μειώνουν τους θανάτους
Οι διακοπές μας κρατούν ζωντανούς, επιβεβαιώνει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση CMAJ.
Το σώμα προδίδει τις σκέψεις μας
Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου. Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά από τον κορμό του σώματος του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση. Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του, πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος.
«Σ΄αγαπάω αλλά μόνο όταν δεν κάνεις αταξίες»
Πριν από 50 χρόνια και πλέον, ο ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς είπε ότι το να αγαπάμε απλώς τα παιδιά μας δεν είναι αρκετό. Και τόνισε ότι πρέπει να τα αγαπάμε άνευ όρων γι΄ αυτό που είναι, όχι γι΄ αυτό που κάνουν.
Σώστε τη σχέση σας με ένα τάνγκο
Το έχουν αποκαλέσει «κάθετο σεξ». Το τάνγκο, ο πιο ερωτικός χορός του κόσμου, αποδεικνύεται τώρα και ένα θεραπευτικό μέσο για τη σωτηρία μιας κλονισμένης σχέσης. Και ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, οι τανγκοθεραπευτές έπιασαν δουλειά.
«Το τρέξιμο μού έσωσε τη ζωή»
«Από την παιδική μου ηλικία πάλευα να ξεπεράσω την κατάθλιψη που μου κατέστρεφε τη ζωή. Όταν η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα απέτυχαν να με βοηθήσουν, στράφηκα σε άλλους δρόμους. Το τρέξιμο μού έσωσε τη ζωή», λέει η Ντάνιελ Σέις, δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» η οποία περιγράφει σε άρθρο της πως κέρδισε τη μάχη με την κατάθλιψη.
Ζητείται θεραπεία για... κατά φαντασίαν ασθενείς
Μπορεί οι υπόλοιποι να τους ειρωνεύονται συνήθως, αλλά ο τρόμος που βιώνουν οι κατά φαντασίαν ασθενείς δεν είναι καθόλου αστείος. Οι υποχόνδριοι ζουν μια καθημερινότητα ανεξήγητων συμπτωμάτων και φανταστικών ασθενειών, μετρώντας τις ώρες ζωής που τους απομένουν. Υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει;
Το αλκοόλ προστατεύει από την κατάθλιψη
Παρότι το αλκοόλ θεωρείται πως έχει καταθλιπτικές ιδιότητες, μια νέα μελέτη δείχνει πως όσοι το αποφεύγουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους πίνουν λίγο.
Πολεμούν την κατάθλιψη με ψυχοθεραπεία ον λάιν
Δεν απαιτείται επαφή με τον θεραπευτή και ο ασθενής δεν χρειάζεται φυσικά να ξαπλώσει στον καναπέ, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η ψυχοθεραπεία ον λάιν, κατά την οποία ασθενής και θεραπευτής επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη.
Το γούστο στη ζωγραφική αποκαλύπτει τον χαρακτήρα μας
Το αγαπημένο μας είδος ζωγραφικής μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχολογίας και έδειξε ότι οι προτιμήσεις μας στη ζωγραφική σχετίζονται με σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.
Η ψυχική υγεία στο μικροσκόπιο
Πέντε στους δέκα ασθενείς που πάσχουν από ψυχική νόσο δεν γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο υποφέρουν. Η αιτία; Οι μισοί από εκείνους που επισκέπτονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας παραμένουν αδιάγνωστοι.
Η τιμωρία έχει τους κανόνες της
Η τιμωρία ίσως είναι απαραίτητη κάποιες φορές και πιθανόν να λειτουργεί ως τρόπος διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για να επιφέρει θετικά αποτελέσματα χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο - σωματικό και ψυχικό - για ένα παιδί.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα