TA NEA Logo
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Όλο λέω θα το κόψω, αλλά...»
«Κάπνισμα, μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ είναι οι πιο ανθυγιεινές συνήθειες που έχω. Το καθένα από μόνο του δεν θα ήταν τόσο κακό αλλά δυστυχώς έχω το ταλέντο να συνδυάζω και τα τρία με μεγάλη επιτυχία...».
Ο έρωτας περνάει από... τις δουλειές του σπιτιού
Θα πίστευε κανείς ότι οι δουλειές του σπιτιού σκοτώνουν τον έρωτα. Κι όμως, η επιστήμη έχει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όσο περισσότερο μοιράζονται το νοικοκυριό τα ζευγάρια τόσο συχνότερα καταλήγουν στο κρεβάτι.
Λιγότερο στρες, περισσότερες εγκυμοσύνες
«Χαλαρώστε». Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές «ιατρικές» εκφράσεις, που σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρικής Αναπαραγωγής στην Ατλάντα, θα πρέπει να εφαρμόσουν όσες πραγματικά επιθυμούν να μείνουν έγκυες.
Οι χώροι πρασίνου ευεργετικοί για την ψυχή και το σώμα
Μια ακόμη επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι όσο πιο κοντά στη φύση ή σε χώρους πρασίνου ζούμε, τόσο καλύτερη υγεία και ιδιαίτερα ψυχική έχουμε. Μάλιστα θετική η επίδραση είναι μεγαλύτερη στον ψυχισμό των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Όταν το σεξ γίνεται εμμονή…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σεξ αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της ανθρώπινης ζωής. Όταν, όμως, μονοπωλεί τις σκέψεις, όταν η ανάγκη γι' αυτό γίνεται τόσο μεγάλη ώστε επεμβαίνει στην εργασία και τις σχέσεις και όταν δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τις ορμές του όσο κι αν προσπαθεί, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει μετατραπεί σε αληθινό πρόβλημα, λένε οι ειδικοί.
Οι ψυχικές παθήσεις επιβαρύνουν και το σώμα
Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, γι΄ αυτό και επιμένουν στο γεγονός πως είναι αναγκαία η ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών.
Οι φοβίες και οι τρόποι για να τις νικήσετε
Η φοβία είναι ο έντονος και αδικαιολόγητος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μια κατάσταση. Συχνά, η φοβία συγχέεται με τον «φόβο», που είναι βασικό ανθρώπινο συναίσθημα απέναντι στην απειλή (π.χ. πόνος, επικείμενος κίνδυνος) ή με το «άγχος», που αποτελεί μία δυσάρεστη κατάσταση διάχυτης απειλής ή ανησυχίας, χωρίς να προηγείται απαραίτητα ένα εντοπισμένο εξωγενές φοβογόνο ερέθισμα.
Η ψυχική και σωματική υγεία συνδέονται στενά
Η ψυχική και η σωματική υγεία δεν είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, συνδέονται στενά γι αυτό και τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι αναγκαία η ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και την φροντίδα των ασθενών.
To παιδικό στρες «κόβει» χρόνια από τη ζωή
Μια τραυματική παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε πιο πρώιμο θάνατο, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η έκθεσή τους βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 17.000 εθελοντές.
Γνωσιακή ψυχοθεραπεία κατά της βουλιμίας
Μία ειδικού τύπου βραχεία ψυχοθεραπεία ίσως βοηθάει άτομα με διατροφική διαταραχή που ονομάζεται νευρογενής βουλιμία να σταματήσουν την ανθυγιεινή συμπεριφορά της υπερφαγίας σε μόλις μερικές συνεδρίες.
Έκθεση: Ελλιπώς εκπαιδευμένοι πολλοί ψυχολόγοι
Τρεις ειδικοί υποστηρίζουν σε έκθεσή τους ότι πάρα πολλοί ψυχοθεραπευτές είναι ελλιπώς εκπαιδευμένοι και χρησιμοποιούν ξεπερασμένες ή χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση μεθόδους, ενώ ταυτοχρόνως αγνοούν όσες στ’ αλήθεια έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν.
«Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα όλων μας»
Οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι άνθρωποι με ευαίσθητη σωματική και ψυχική υγεία: αυτοί είναι οι εύκολοι στόχοι των ψυχιατρικών προβλημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Παχυσαρκία προκαλούν τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα
Συχνές ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η μελαγχολία και η κατάθλιψη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. Μάλιστα άτομα που βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια καταθλιπτικόμορφης διάθεσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
«Φάρμακο» για την κατάθλιψη η μεσογειακή διατροφή
Η ακολούθηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη, σύμφωνα με μία ισπανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες. Όπως έδειξε, η κατάθλιψη ήταν κατά 30% λιγότερο πιθανή σε όσους έτρωγαν πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, και λίγο κρέας.
Η προσαρμογή στη φθινοπωρινή ρουτίνα
Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών σημαίνει για πολλούς τη λήξη μιας αίσθησης ελευθερίας, την απόδοση μίας νέας σημασίας  και βαρύτητας στην έννοια του χρόνου, ενδεχόμενα συναισθήματα εκνευρισμού, άγχους, θλίψης, ταραγμένου ύπνου, αισθήματος κόπωσης, καθώς και ευμεταβλητότητα της ψυχολογικής μας διάθεσης.
Τις δομές του εγκεφάλου «χτυπάει» το στρες
Ακόμη και τη δομή του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει το χρόνιο στρες, δημιουργώντας νέες συνδέσεις στα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να «χτυπάει» ακόμη στο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί (και) κατάθλιψη
Είναι γνωστό πως κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχική διαταραχή δεν κοιμάται καλά ή δεν κοιμάται καθόλου, ως αποτέλεσμα της ασθένειάς του. Τι θα λέγατε αν συνέβαινε το αντίθετο; Δηλαδή, αν η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που προκαλεί την κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη βλάπτει σοβαρά την καρδιά
Ένας στους πέντε ανθρώπους που επιβιώνει από το έμφραγμα υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη μέσα σε λίγες εβδομάδεςκαι εάν δεν την ξεπεράσει μέσα σε ένα εξάμηνο, διατρέχει σημαντικό κίνδυνο να πάθει νέο έμφραγμα ή και να χάσει τη ζωή του ακόμα σε λίγα χρόνια, αναφέρει η επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής».
Οι διακοπές μειώνουν τους θανάτους
Οι διακοπές μας κρατούν ζωντανούς, επιβεβαιώνει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση CMAJ.
Το σώμα προδίδει τις σκέψεις μας
Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου. Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά από τον κορμό του σώματος του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση. Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του, πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα