TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ημερομηνία λήξης έχουν οι... φίλοι
Επτά χρόνια διαρκούν οι περισσότερες φιλίες, αφού σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν μία στις δύο πιθανότητες, ο φίλος που έχουμε σήμερα να μην υφίσταται σε επτά χρόνια.
Η αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας
Ένας στους τρεις ενηλίκους στις δυτικές κοινωνίες αναφέρει δυσκολίες στον ύπνο, εκ των οποίων περίπου 20% αντιμετωπίζει χρόνια μορφή αϋπνίας.
Λιγότερο ευτυχισμένες οι γυναίκες
Τα τελευταία 40 χρόνια οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλά οχυρά. Η γυναίκα του 2009 έχει σε σύγκριση με τη γυναίκα της δεκαετίας του 1970 καλύτερη μόρφωση, καλύτερο μισθό, μεγαλύτερη σεξουαλική και αναπαραγωγική ελευθερία, σαφώς μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Γιατί λοιπόν δεν είναι περισσότερο ευτυχισμένη; Γιατί είναι συχνά λιγότερο ευτυχισμένη;
Το 10λεπτο που διώχνει το στρες
Ένας στους τέσσερις Έλληνες «γονατίζει» από το πολύ άγχος. Ωστόσο, λύση υπάρχει - και ως φαίνεται ότι είναι πολύ πιο απλή απ' ό,τι νομίζουμε. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξηγεί πως με 10 λεπτά ειδικές ασκήσεις την ημέρα, μπορούμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό το στρες.
Πλούτος και δόξα δεν φέρνουν την ευτυχία
Το να έχει κανείς πολλά χρήματα, ομορφιά και φήμη μπορεί να μοιάζει με σίγουρο εισιτήριο για την ευτυχία, αλλά νέα μελέτη δείχνει πως μάλλον δεν είναι αρκετό. Και αυτό, διότι δεν ικανοποιούν βασικές, εσωτερικές ανάγκες του ανθρώπου.
Shopping therapy λόγω... οικονομικής κρίσης κάνουν οι γυναίκες
Στις περιόδους κρίσης, οι γυναίκες ψωνίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι συνήθως. Οι ίδιες εξηγούν, στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας, πως η κρίση τους φέρνει μελαγχολία και προσπαθούν να την καταπολεμήσουν με… shopping therapy.
Τι είναι η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή
Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μια πολύπλοκη και μυστηριώδη ψυχική διαταραχή, της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν να ισορροπούν ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και τις συναισθηματικές διαταραχές (διαταραχές της διάθεσης).
Γυναίκες και άνεργοι κινδυνεύουν από κατάθλιψη
Δεύτερη πιο συχνή αιτία ψυχοκοινωνικών «αναπηριών» αναμένεται να είναι έως το 2020 η κατάθλιψη (μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα), σύμφωνα με τους επιστήμονες της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η κατάθλιψη - φανερή ή κρυφή - αυξάνεται συνεχώς ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρώπους, καθώς αυξάνονται και τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, μείωση της οικογενειακής συνοχής κ.ά.), που συντελούν στην εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, άνεργοι και γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξουν.
Η οικονομική κρίση «λυγίζει» τους άντρες
Δύσκολες ώρες περνούν οι άντρες προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα αισθάνονται έντονη εργασιακή ανασφάλεια, με συνέπεια να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους, στρες, αλλά και κατάθλιψη. Δυστυχώς, ελάχιστοι είναι αυτοί που μιλούν για ό,τι τους βασανίζει και ακόμα λιγότεροι απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για στήριξη.
Η ευτυχία... κολλάει σαν τη γρίπη!
Ο επιστήμονας που απέδειξε με τις έρευνές του ότι «η ευτυχία, σαν τη γρίπη, μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο», όπως έγραψε το «Τime», λέγεται Νικόλας Χρηστάκης. Γι΄ αυτές τις διαπιστώσεις του ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ κέρδισε μια θέση στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Πως μπορείτε να γίνετε αισιόδοξοι
Βλέπετε το ποτήρι της ζωής μισοάδειο ή μισογεμάτο; Η απάντηση που δίνετε σε αυτήν την κλασική ερώτηση, μπορεί να κάνει την διαφορά στο αν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος - και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να γίνετε αισιόδοξοι...
Ξέρετε να ελέγχετε τα νεύρα σας;
O θυμός αποτελεί φυσιολογικό συναίσθημα και από μόνος του δεν είναι επιζήμιος - αντιθέτως, εάν εκφρασθεί σωστά μπορεί να ωφελήσει την υγεία. Τα δύσκολα έρχονται όταν το αίμα μας «βράζει» σε κάθε μικρή αναποδιά της ζωής (όπως είναι το να μας πάρει κανείς την θέση στο πάρκινγκ) ή όταν μονίμως έχουμε τα νεύρα μας...
Τηλε-διαγνώσεις με ψυχιατρικές ανακρίβειες
Στα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας που κάνουν  την εμφάνισή τους στις μέρες μας, προστέθηκε ένα αποτρόπαιο συμβάν. Δεκαεννιάχρονος  έκανε διπλή δολοφονική απόπειρα και κατόπιν  αυτοκτόνησε σε Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ.
Όμορφοι μαθητές, καλύτεροι βαθμοί
Για να πάρει ένας μαθητής καλούς βαθμούς στο σχολείο, εκτός από την καλή επίδοσή του στα μαθήματα, φέρεται τελικά πως μετράει και η… εμφάνιση.
Ο μύθος της κακιάς πεθεράς στοιχειώνει τις οικογενειακές σχέσεις
«Η φουκαριάρα η μάνα» ανέθρεψε πολλές γενιές σύγχρονων Ελλήνων και χάραξε τον δρόμο, στον οποίο πάτησε η «κακιά πεθερά». Η φτώχεια στην προπολεμική και μεταπολεμική Ελλάδα άφησε πίσω της ερημωμένα χωριά, που τα συντηρούσαν κυρίως γυναίκες.
Μια μουντζούρα, χίλιες λέξεις...
Ο κ. Γιώργος Δημόπουλος είναι υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία, στο παρελθόν εργαζόταν ως ασυρματιστής και όπως λέει «τις ατελείωτες ώρες που περίμενα να ακούσω κάτι στον ασύρματο όταν ταξίδευα, σχεδίαζα μανιωδώς». Δεν μπορεί να σκεφθεί ένα συγκεκριμένο λόγο που έκανε σκαριφήματα, «ίσως για να περνάει η ώρα και να βγάλω και κάτι από μέσα μου», σημειώνει.
Η προαγωγή βλάπτει την ψυχική υγεία!
Αν επιδιώκετε να πάρετε προαγωγή στην δουλειά σας, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές. Μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως η προαγωγή μπορεί να πλήξει την ψυχική μας υγεία, καθώς οι αυξημένες ευθύνες, ο πρόσθετος φόρτος εργασίας και η αύξηση της διάρκειας της απασχόλησης οδηγούν σε περισσότερο στρες, άγχος και κατάθλιψη!
Ο φόβος του οδοντιάτρου και πώς να τον ξεπεράσετε
Αν φοβάστε να πάτε στον οδοντίατρο, δεν είστε ο μόνος. Μεταξύ 9% και 15% των ενηλίκων δηλώνουν ότι αποφεύγουν να πάνε στον οδοντίατρο από άγχος ή φόβο, αλλά αν τελικά αναγκαστούν να το κάνουν αισθάνονται ολοένα εντεινόμενη ανησυχία όσο πλησιάζει η μέρα και η ώρα του ραντεβού.
«Σ΄ αγαπάω, ρε φίλε»
Οι εκδηλώσεις φιλίας μεταξύ των ανδρών στον δυτικό κόσμο επί πολλά χρόνια ήταν περιορισμένες σε μια χειραψία, ένα χτύπημα στον ώμο, ίσως ένα χαϊδευτικό κεφαλοκλείδωμα καθώς και σε λακωνικές εκφράσεις. Πλέον όλα αυτά αλλάζουν, χάρη σε κάτι που ονομάζεται «κολληταγάπη».
Το ψυχογράφημα των παικτών των ριάλιτι
Η βιομηχανία των ριάλιτι σόου, σύμφωνα  με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νew  Υork Daily Νews», σημειώνει άνοδο στις  ΗΠΑ κατά την περίοδο της οικονομικής  κρίσης. Εκατομμύρια τηλεθεατές εθίζονται σε μία καθημερινή ηδονοβλεπτική διαδικασία, καθηλωμένοι και υποταγμένοι σε μία εύκολη και εύπεπτη μορφή ψυχαγωγίας. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς καθετί εύκολο μοιάζει θελκτικό.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα