TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
'Αγχος και κατάθλιψη «χτυπούν» την καρδιά
Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση  καρδιολογικών προβλημάτων  παίζει η ψυχική κατάσταση, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, η μία από  τις οποίες αποκαλύπτει πως το άγχος  και η κατάθλιψη αυξάνουν τη συχνότητα της στηθάγχης και η άλλη πως η  κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει ραγδαία σοβαρά προβλήματα, όπως η  καρδιακή ανεπάρκεια.
Το χαμόγελο ενός μωρού σάς επιστρέφει το πορτοφόλι
Αν τύχει να χάσουμε το πορτοφόλι μας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτός που θα το βρει θα μας το επιστρέψει; Ναι, απαντούν οι ειδικοί. Αρκεί να έχουμε βάλει μέσα τη σωστή φωτογραφία.
Ξεκλείδωσαν τα μυστικά της σχιζοφρένειας
Επιστήμονες ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη ομοιότητα ανάμεσα στα γενετικά ελαττώματα που βρίσκονται πίσω από τη σχιζοφρένεια και τη μανιοκατάθλιψη. Η ανακάλυψη αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο σε νέες θεραπείες για δύο από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές νόσους που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπων. Ως τώρα οι γιατροί υπέθεταν ότι είναι πολύ διαφορετικές.
Μήπως υποφέρετε από το… «Σύνδρομο Βαρεμάρας»;
Οι γερμανοί συγγραφείς Philippe Rothlin και Peter R. Werder αναλύουν σε βιβλίο τους σχετικό με το μάνατζμεντ ένα νέο σύνδρομο που ονομάζεται «Bore-out» και σχετίζεται με την επαγγελματική βαρεμάμα. Εάν εκτιμάται ότι πάσχετε από αυτό, κάντε το τεστ για να το διαπιστώσετε.
Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη εγείρει ποικίλες αλλαγές και ανατροπές στον ψυχισμό της γυναίκας. Οι ψυχικές και σωματικές αλλαγές δεν είναι πάντα αυτονόητη διαδικασία για την ίδια. Άγχος αν θα τα καταφέρει στον μητρικό ρόλο, φόβος απέναντι σε μια κατακλυσμική αίσθηση ευθύνης, δυσκολίες μετάβασης στις νέες συνθήκες, αίσθηση συμβολικής απώλειας της νεότητας και της ανεξαρτησίας, είναι μερικές αλλαγές στον ψυχισμό της νέας μητέρας.
Το γέλιο χαρίζει υγεία...
Πόσο γελάσατε σήμερα; Ένα καλό, γνήσιο, από καρδιάς γέλιο δεν βελτιώνει μόνο την ψυχική μας διάθεση, αλλά είναι σημαντικό και για τη σωματική υγεία, σύμφωνα με επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότας.
Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών 
Ετυμολογικά, το παραμύθι σημαίνει «αυτό που είναι πλησίον ενός μύθου». Ο Φρόιντ έλεγε ότι οι μύθοι είναι όνειρα που αντανακλούν τη λειτουργία του ασυνείδητου. Η μαγεία των παραμυθιών έγκειται στη δύναμή τους να αποτυπώνουν με τη χρήση πολλαπλών συμβόλων θεματολογίες.
Η τελειομανία «τιμωρεί» τις γυναίκες
Οι περισσότερες γυναίκες είναι πιθανότερο να νιώθουν αισθήματα ανεπάρκειας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά τους, λόγω της τελειομανίας που τις διακατέχει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε ότι η μία στις τρεις νιώθουν ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις που οι ίδιες έχουν θέσει στον εαυτό τους όσον αφορά την οικογένεια και το επάγγελμά τους.
Και οι άντρες παθαίνουν κατάθλιψη...
Ολοένα περισσότεροι άντρες στρέφονται στους ειδικούς ζητώντας βοήθεια, στήριξη και λύση στο πρόβλημα κατάθλιψης που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας και κάτοικοι αστικών περιοχών.
Ημερομηνία λήξης έχουν οι... φίλοι
Επτά χρόνια διαρκούν οι περισσότερες φιλίες, αφού σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν μία στις δύο πιθανότητες, ο φίλος που έχουμε σήμερα να μην υφίσταται σε επτά χρόνια.
Η αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας
Ένας στους τρεις ενηλίκους στις δυτικές κοινωνίες αναφέρει δυσκολίες στον ύπνο, εκ των οποίων περίπου 20% αντιμετωπίζει χρόνια μορφή αϋπνίας.
Λιγότερο ευτυχισμένες οι γυναίκες
Τα τελευταία 40 χρόνια οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλά οχυρά. Η γυναίκα του 2009 έχει σε σύγκριση με τη γυναίκα της δεκαετίας του 1970 καλύτερη μόρφωση, καλύτερο μισθό, μεγαλύτερη σεξουαλική και αναπαραγωγική ελευθερία, σαφώς μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Γιατί λοιπόν δεν είναι περισσότερο ευτυχισμένη; Γιατί είναι συχνά λιγότερο ευτυχισμένη;
Το 10λεπτο που διώχνει το στρες
Ένας στους τέσσερις Έλληνες «γονατίζει» από το πολύ άγχος. Ωστόσο, λύση υπάρχει - και ως φαίνεται ότι είναι πολύ πιο απλή απ' ό,τι νομίζουμε. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξηγεί πως με 10 λεπτά ειδικές ασκήσεις την ημέρα, μπορούμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό το στρες.
Πλούτος και δόξα δεν φέρνουν την ευτυχία
Το να έχει κανείς πολλά χρήματα, ομορφιά και φήμη μπορεί να μοιάζει με σίγουρο εισιτήριο για την ευτυχία, αλλά νέα μελέτη δείχνει πως μάλλον δεν είναι αρκετό. Και αυτό, διότι δεν ικανοποιούν βασικές, εσωτερικές ανάγκες του ανθρώπου.
Shopping therapy λόγω... οικονομικής κρίσης κάνουν οι γυναίκες
Στις περιόδους κρίσης, οι γυναίκες ψωνίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι συνήθως. Οι ίδιες εξηγούν, στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας, πως η κρίση τους φέρνει μελαγχολία και προσπαθούν να την καταπολεμήσουν με… shopping therapy.
Τι είναι η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή
Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μια πολύπλοκη και μυστηριώδη ψυχική διαταραχή, της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν να ισορροπούν ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και τις συναισθηματικές διαταραχές (διαταραχές της διάθεσης).
Γυναίκες και άνεργοι κινδυνεύουν από κατάθλιψη
Δεύτερη πιο συχνή αιτία ψυχοκοινωνικών «αναπηριών» αναμένεται να είναι έως το 2020 η κατάθλιψη (μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα), σύμφωνα με τους επιστήμονες της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η κατάθλιψη - φανερή ή κρυφή - αυξάνεται συνεχώς ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρώπους, καθώς αυξάνονται και τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, μείωση της οικογενειακής συνοχής κ.ά.), που συντελούν στην εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, άνεργοι και γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξουν.
Η οικονομική κρίση «λυγίζει» τους άντρες
Δύσκολες ώρες περνούν οι άντρες προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα αισθάνονται έντονη εργασιακή ανασφάλεια, με συνέπεια να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους, στρες, αλλά και κατάθλιψη. Δυστυχώς, ελάχιστοι είναι αυτοί που μιλούν για ό,τι τους βασανίζει και ακόμα λιγότεροι απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για στήριξη.
Η ευτυχία... κολλάει σαν τη γρίπη!
Ο επιστήμονας που απέδειξε με τις έρευνές του ότι «η ευτυχία, σαν τη γρίπη, μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο», όπως έγραψε το «Τime», λέγεται Νικόλας Χρηστάκης. Γι΄ αυτές τις διαπιστώσεις του ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ κέρδισε μια θέση στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Πως μπορείτε να γίνετε αισιόδοξοι
Βλέπετε το ποτήρι της ζωής μισοάδειο ή μισογεμάτο; Η απάντηση που δίνετε σε αυτήν την κλασική ερώτηση, μπορεί να κάνει την διαφορά στο αν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος - και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να γίνετε αισιόδοξοι...
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα