TA NEA Logo
Δευτέρα 1 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Βρήκαν το λόγο που οι γυναίκες ξετρελαίνονται για δώρα
Οι γυναίκες χαίρονται τα δώρα, αλλά οι άνδρες μάλλον τα νοιώθουν σαν βάρος! Η ικανότητα ενός ανθρώπου να νοιώθει ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους παράγοντες - κλειδιά για την ευτυχία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι, από την άποψη της γενναιοδωρίας τουλάχιστον, οι γυναίκες πλεονεκτούν έναντι των ανδρών.
SΟS για τη μεταλλαγμένη κάνναβη
Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου, του «Τhe Lost Child» («Το Χαμένο Παιδί»). Η συγγραφέας, Τζούλι Μάγιερσον, περιγράφει σε αυτό την ιστορία του πρωτότοκού της, Τζέικ, ο οποίος άρχισε στα 15 του να κάνει χρήση σκανκ- με ολέθρια αποτελέσματα για ολόκληρη την οικογένεια. Οι περισσότεροι Βρετανοί κριτικοί στάζουν δηλητήριο για τη Μάγιερσον και την κατηγορούν ότι εκμεταλλεύτηκε μια προσωπική τραγωδία για να πουλήσει. Τον εντεινόμενο κίνδυνο που εκπροσωπεί το σκανκ, ωστόσο, μία μεταλλαγμένη (και πολύ πιο ισχυρή) κάνναβη, (σχεδόν) κανείς δεν τον αρνείται.
 Το προφίλ του δολοφόνου της Στουτγάρδης
Οι προηγούμενες μέρες χαράχτηκαν με αίμα, φόβο και ένα αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στην ίδια την υπόθεση της ζωής. Σε μία σειρά κρουσμάτων βίας που στοιχειώνουν τις μέρες μας, ήρθε να προστεθεί ένα αποτρόπαιο συμβάν. Ο 17χρονος Τιμ Κρέτσχμερ σκότωσε 15 ανθρώπους, τα περισσότερα ήταν παιδιά, στο γερμανικό κολέγιο Άλμπερτβιλ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε...
Η μητρική αγάπη ασπίδα στο στρες
Η μητρική τρυφερότητα αλλάζει την έκφραση ορισμένων γονιδίων στα παιδιά, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν πιο ήπιες σωματικές αντιδράσεις στο στρες. Αντιθέτως, η παραμέληση ή κακοποίηση στην παιδική ηλικία, απ' όποιον κι αν προέρχεται, προκαλεί γενετικές αλλοιώσεις που καθιστούν τα θύματα βιολογικά πιο ευαίσθητα στο στρες.
Τον «ανδρισμό» χτυπάει η οικονομική κρίση
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μεγαλύτερη επίδραση στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς η ανασφάλεια για την εργασία απειλεί την αίσθηση ανδρισμού τους. Αυτό μεσοπρόθεσμα αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική τους υγεία, τα οποία σε μικρό χρονικό διάστημα θα σωματοποιηθούν.
Βρέθηκε ο τρόπος για να φάει το παιδί ό,τι δεν του αρέσει
Στην επιστήμη της ψυχολογίας ήταν, τελικά, κρυμμένος ο τρόπος που μπορείτε να πείσετε ένα παιδί να καταναλώνει τρόφιμα που δεν ήθελε ούτε να δει…
Ιδιαίτερο το στρες στις γυναίκες
Γυναίκα εργαζόμενη, μαμά, σύζυγος, ερωμένη, σύντροφος, φίλη, κόρη…οι ρόλοι της σημερινής γυναίκας είναι πολλαπλοί, όπως και το στρες που τη χαρακτηρίζει προκειμένου να ανταπεξέλθει στους διαφορετικούς –και συχνά ανταγωνιστικούς- ρόλους που έχει. Το στρες δημιουργείται μέσω διαδικασιών αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων και του περιβάλλοντος τους.
Αντιστάσεις στα χάπια κατά της κατάθλιψης
Αν και η κατάθλιψη θεωρείται ιάσιμη νόσος, μόνο ένας στους τρεις ασθενείς επισκέπτεται κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας - και από αυτούς, το 30% διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή μόλις μέσα στον πρώτο μήνα, πολύ πριν τα φάρμακα αρχίσουν να δρουν.
Κληρονομική η πραότητα
Η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να παραμένουν ήρεμοι κάτω από πίεση και αντίξοες συνθήκες, φαίνεται πως είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό.
Τα 7+ 1 κλειδιά της ευτυχίας
Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους και τους οδηγεί σε μια ειρηνική κατάσταση με τον εαυτό τους, ήταν το ζητούμενο σε αρκετές επιστημονικές μελέτες ομάδων ψυχολόγων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματά τους καταλήγουν σε 8 βασικά σημεία.
Γράψτε, είναι χαλαρωτικό
Ένα ημερολόγιο, στίχοι που δεν θα γίνουν ποτέ τραγούδι- ακόμη και αποτυχημένα ποιήματαμπορεί να βοηθήσουν όσους το επιχειρήσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να νιώσουν χαρούμενοι, υποστηρίζουν Αμερικανοί ψυχολόγοι.
Τα προβλήματα που οδηγούν στην ανορεξία
Η νευρογενής ανορεξία είναι μία αναγνωρισμένη ψυχοσωματική ασθένεια που συνήθως αρχίζει στα μέσα της εφηβείας (μετά τα 13 χρόνια) και προσβάλλει το 1% έως 2% των γυναικών ηλικίας 15 έως 30 ετών, καθώς και το 0,1% των ανδρών ίδιας ηλικίας. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, στο 30% των περιπτώσεων όμως γίνεται χρόνιο πρόβλημα ενώ για το 5% αποβαίνει τελικά μοιραία.
Το σύνδρομο της «τέλειας γυναίκας»
Πολλαπλοί και αντιφατικοί ρόλοι βασανίζουν τη σύγχρονη γυναίκα. Ή μήπως όχι; Υπάρχει περίπτωση ακριβώς η πολλαπλότητα αυτή να την οχυρώνει ψυχικά; Κοινωνιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κάθε επιπλέον ρόλος για μια γυναίκα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια, κάτι που συχνά δεν είναι εφικτό. Σύμφωνα με μία αντίθετη άποψη, οι πολλαπλοί γυναικείοι ρόλοι ενισχύουν τη λειτουργικότητα της γυναίκας στην καθημερινότητά της, προστατεύοντάς την από το στρες του κάθε μεμονωμένου ρόλου.
«Ξυπνάω τη νύχτα από το άγχος»
Έχεις πέσει στο κρεβάτι από τις 12 με το όνειρο να χορτάσεις ύπνο. Αλλά ξαφνικά, εκεί γύρω στις 4 το πρωί, ξυπνάς και αδυνατείς να ξανακοιμηθείς. Το μυαλό σου γεμίζει αρνητικές ή αγχωτικές σκέψεις, σε κυριεύει κάτι σαν μελαγχολία... Ακούγεται γνώριμο; Συμβαίνει σε πολλούς - και σε ακόμα πιο πολλές.
Αιχμάλωτοι του εργασιακού άγχους...
Έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αναδεικνύονται πρωταθλητές στο άγχος του γραφείου, καθώς το 24,6% δηλώνουν ότι το στρες, τα προβλήματα αϋπνίας και η οξυθυμία είναι τα «δώρα» που τους χαρίζει η επαγγελματική σταδιοδρομία.
Τα παιδιά απέναντι στο διαζύγιο
Μπορεί το διαζύγιο στην εποχή μας να είναι  πολύ διαδεδομένο και περίπου αναμενόμενο  φαινόμενο, ωστόσο η απήχηση που έχει για το  παιδί δεν παύει να είναι επώδυνη. Το διαζύγιο σημαίνει τον αποχωρισμό του ενός από τους δύο γονείς και εμπεριέχει το βίωμα της απώλειας, η οποία βιώνεται από το παιδί σαν συμβολικός θάνατος.
Το άγχος χτυπάει και στο έντερο
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου περιγράφεται ως διαταραχή της κινητικότητας που μεταβάλλει τη συμπεριφορά των εντερικών μυών του πάσχοντος. Η συχνότητά του αυξάνεται διαρκώς και πλέον ο ένας σχεδόν στους δύο ασθενείς που απευθύνεται στους γαστρεντερολόγους πάσχει από αυτό, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.
Και οι «γονείς» σκύλων κερδίζουν χαρά!
Την ίδια συναισθηματική εμπειρία που βιώνουν οι γονείς παιδιών, βιώνουν και οι… «γονείς» σκύλων. Το κλειδί των κοινών βιωμάτων είναι η ορμόνη «ωκυτοκίνη» που θεμελιώνει την εν λόγω σχέση, σύμφωνα με έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.
«Αρρώστια» για τον εγκέφαλο η αστική ζωή
«Ο θόρυβος και τα καυσαέρια όταν περπατάμε στους δρόμους της πόλης δεν επιτρέπουν τη σωστή ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονές μας και επομένως την καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου μας.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη φοβία του γιατρού
Ένας στους 10 ενήλικες πάσχει από το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υπερβολικών και παράλογων φόβων για τους γιατρούς, τις ενέσεις, το αίμα, τον οδοντίατρο, τις ιατρικές εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η φοβία αυτή.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα