TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ιδιαίτερο το στρες στις γυναίκες
Γυναίκα εργαζόμενη, μαμά, σύζυγος, ερωμένη, σύντροφος, φίλη, κόρη…οι ρόλοι της σημερινής γυναίκας είναι πολλαπλοί, όπως και το στρες που τη χαρακτηρίζει προκειμένου να ανταπεξέλθει στους διαφορετικούς –και συχνά ανταγωνιστικούς- ρόλους που έχει. Το στρες δημιουργείται μέσω διαδικασιών αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων και του περιβάλλοντος τους.
Αντιστάσεις στα χάπια κατά της κατάθλιψης
Αν και η κατάθλιψη θεωρείται ιάσιμη νόσος, μόνο ένας στους τρεις ασθενείς επισκέπτεται κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας - και από αυτούς, το 30% διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή μόλις μέσα στον πρώτο μήνα, πολύ πριν τα φάρμακα αρχίσουν να δρουν.
Κληρονομική η πραότητα
Η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να παραμένουν ήρεμοι κάτω από πίεση και αντίξοες συνθήκες, φαίνεται πως είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό.
Τα 7+ 1 κλειδιά της ευτυχίας
Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους και τους οδηγεί σε μια ειρηνική κατάσταση με τον εαυτό τους, ήταν το ζητούμενο σε αρκετές επιστημονικές μελέτες ομάδων ψυχολόγων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματά τους καταλήγουν σε 8 βασικά σημεία.
Γράψτε, είναι χαλαρωτικό
Ένα ημερολόγιο, στίχοι που δεν θα γίνουν ποτέ τραγούδι- ακόμη και αποτυχημένα ποιήματαμπορεί να βοηθήσουν όσους το επιχειρήσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να νιώσουν χαρούμενοι, υποστηρίζουν Αμερικανοί ψυχολόγοι.
Τα προβλήματα που οδηγούν στην ανορεξία
Η νευρογενής ανορεξία είναι μία αναγνωρισμένη ψυχοσωματική ασθένεια που συνήθως αρχίζει στα μέσα της εφηβείας (μετά τα 13 χρόνια) και προσβάλλει το 1% έως 2% των γυναικών ηλικίας 15 έως 30 ετών, καθώς και το 0,1% των ανδρών ίδιας ηλικίας. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, στο 30% των περιπτώσεων όμως γίνεται χρόνιο πρόβλημα ενώ για το 5% αποβαίνει τελικά μοιραία.
Το σύνδρομο της «τέλειας γυναίκας»
Πολλαπλοί και αντιφατικοί ρόλοι βασανίζουν τη σύγχρονη γυναίκα. Ή μήπως όχι; Υπάρχει περίπτωση ακριβώς η πολλαπλότητα αυτή να την οχυρώνει ψυχικά; Κοινωνιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κάθε επιπλέον ρόλος για μια γυναίκα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια, κάτι που συχνά δεν είναι εφικτό. Σύμφωνα με μία αντίθετη άποψη, οι πολλαπλοί γυναικείοι ρόλοι ενισχύουν τη λειτουργικότητα της γυναίκας στην καθημερινότητά της, προστατεύοντάς την από το στρες του κάθε μεμονωμένου ρόλου.
«Ξυπνάω τη νύχτα από το άγχος»
Έχεις πέσει στο κρεβάτι από τις 12 με το όνειρο να χορτάσεις ύπνο. Αλλά ξαφνικά, εκεί γύρω στις 4 το πρωί, ξυπνάς και αδυνατείς να ξανακοιμηθείς. Το μυαλό σου γεμίζει αρνητικές ή αγχωτικές σκέψεις, σε κυριεύει κάτι σαν μελαγχολία... Ακούγεται γνώριμο; Συμβαίνει σε πολλούς - και σε ακόμα πιο πολλές.
Αιχμάλωτοι του εργασιακού άγχους...
Έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αναδεικνύονται πρωταθλητές στο άγχος του γραφείου, καθώς το 24,6% δηλώνουν ότι το στρες, τα προβλήματα αϋπνίας και η οξυθυμία είναι τα «δώρα» που τους χαρίζει η επαγγελματική σταδιοδρομία.
Τα παιδιά απέναντι στο διαζύγιο
Μπορεί το διαζύγιο στην εποχή μας να είναι  πολύ διαδεδομένο και περίπου αναμενόμενο  φαινόμενο, ωστόσο η απήχηση που έχει για το  παιδί δεν παύει να είναι επώδυνη. Το διαζύγιο σημαίνει τον αποχωρισμό του ενός από τους δύο γονείς και εμπεριέχει το βίωμα της απώλειας, η οποία βιώνεται από το παιδί σαν συμβολικός θάνατος.
Το άγχος χτυπάει και στο έντερο
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου περιγράφεται ως διαταραχή της κινητικότητας που μεταβάλλει τη συμπεριφορά των εντερικών μυών του πάσχοντος. Η συχνότητά του αυξάνεται διαρκώς και πλέον ο ένας σχεδόν στους δύο ασθενείς που απευθύνεται στους γαστρεντερολόγους πάσχει από αυτό, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.
Και οι «γονείς» σκύλων κερδίζουν χαρά!
Την ίδια συναισθηματική εμπειρία που βιώνουν οι γονείς παιδιών, βιώνουν και οι… «γονείς» σκύλων. Το κλειδί των κοινών βιωμάτων είναι η ορμόνη «ωκυτοκίνη» που θεμελιώνει την εν λόγω σχέση, σύμφωνα με έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.
«Αρρώστια» για τον εγκέφαλο η αστική ζωή
«Ο θόρυβος και τα καυσαέρια όταν περπατάμε στους δρόμους της πόλης δεν επιτρέπουν τη σωστή ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονές μας και επομένως την καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου μας.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη φοβία του γιατρού
Ένας στους 10 ενήλικες πάσχει από το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υπερβολικών και παράλογων φόβων για τους γιατρούς, τις ενέσεις, το αίμα, τον οδοντίατρο, τις ιατρικές εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η φοβία αυτή.
Πότε χρειαζόμαστε ψυχανάλυση, πότε ψυχοθεραπεία
Oι απαντήσεις «ποτέ» ή «αχρείαστοι να είναι» ή ότι «είναι μόνο για τους τρελούς» είναι ξεπερασμένες. Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία για καλό, ή για κάποιους λίγους που πιστεύουν ότι είναι για κακό, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας... ομιλία.
Η σημασία της αυτοεκτίμησης
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται συχνά στη βάση της πυραμίδας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις, στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα. Ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργούμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να είμαστε ικανοποιημένοι και αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Όταν ο τζόγος γίνεται εθισμός...
Η πράσινη τσόχα έχει την τιμητική της την Πρωτοχρονιά, καθώς άντρες και γυναίκες σπεύδουν να δοκιμάσουν την εύνοια της Τύχης. Άλλο, όμως, είναι «λίγο χαρτάκι για το καλό» και άλλο ο παθολογικός εθισμός στον τζόγο, ο οποίος προσβάλλει το 1% έως 3 % του γενικού πληθυσμού.
Τα Χριστούγεννα γεμίζουν με στρες τους Αμερικανούς
Η κακή διάθεση και η μελαγχολία «ανθίζουν» τον χειμώνα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Και δυστυχώς τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα χειρότερα των τελευταίων τριών δεκαετιών για τους Αμερικανούς, αφού τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά και η αγοραστική κίνηση πεσμένη
Ασπίδα προστασίας από το στρες των γιορτών
Την περίοδο των εορτών πολλοί παθαίνουν κρίση στρες ή κατάθλιψη, που προκαλούνται από την διάψευση των μεγάλων προσδοκιών που έχουν για τις γιορτές. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι λάθος να επιδιώκει κανείς το τέλειο, διότι είναι πολύ πιθανό να απογοητευθεί οικτρά...
Όταν η ανησυχία γίνεται ασθένεια
Ορισμένες φορές η ανησυχία προσπερνά ως αντίδραση τα ορατά γεγονότα, γίνεται δυσανάλογη ως προς αυτά, με αποτέλεσμα να συνθέτει ένα εξαιρετικά σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα για τον άνθρωπο που τη βιώνει.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα