TA NEA Logo
Δευτέρα 1 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πότε χρειαζόμαστε ψυχανάλυση, πότε ψυχοθεραπεία
Oι απαντήσεις «ποτέ» ή «αχρείαστοι να είναι» ή ότι «είναι μόνο για τους τρελούς» είναι ξεπερασμένες. Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία για καλό, ή για κάποιους λίγους που πιστεύουν ότι είναι για κακό, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας... ομιλία.
Η σημασία της αυτοεκτίμησης
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται συχνά στη βάση της πυραμίδας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις, στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα. Ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργούμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να είμαστε ικανοποιημένοι και αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Όταν ο τζόγος γίνεται εθισμός...
Η πράσινη τσόχα έχει την τιμητική της την Πρωτοχρονιά, καθώς άντρες και γυναίκες σπεύδουν να δοκιμάσουν την εύνοια της Τύχης. Άλλο, όμως, είναι «λίγο χαρτάκι για το καλό» και άλλο ο παθολογικός εθισμός στον τζόγο, ο οποίος προσβάλλει το 1% έως 3 % του γενικού πληθυσμού.
Τα Χριστούγεννα γεμίζουν με στρες τους Αμερικανούς
Η κακή διάθεση και η μελαγχολία «ανθίζουν» τον χειμώνα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Και δυστυχώς τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα χειρότερα των τελευταίων τριών δεκαετιών για τους Αμερικανούς, αφού τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά και η αγοραστική κίνηση πεσμένη
Ασπίδα προστασίας από το στρες των γιορτών
Την περίοδο των εορτών πολλοί παθαίνουν κρίση στρες ή κατάθλιψη, που προκαλούνται από την διάψευση των μεγάλων προσδοκιών που έχουν για τις γιορτές. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι λάθος να επιδιώκει κανείς το τέλειο, διότι είναι πολύ πιθανό να απογοητευθεί οικτρά...
Όταν η ανησυχία γίνεται ασθένεια
Ορισμένες φορές η ανησυχία προσπερνά ως αντίδραση τα ορατά γεγονότα, γίνεται δυσανάλογη ως προς αυτά, με αποτέλεσμα να συνθέτει ένα εξαιρετικά σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα για τον άνθρωπο που τη βιώνει.
«Έμαθα να στέκομαι πλάι του»
Καταλάβαμε ότι το παιδί μας αντιμετωπίζει κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια πριν από περίπου 18 χρόνια, όταν ήταν στην εφηβεία. Η εμμονή του ότι είναι Άγγλος κι εμείς δεν είμαστε η αληθινή του οικογένεια, μας έκανε να κινητοποιηθούμε».
Χαμογελάστε, είναι μεταδοτικό
Χαμογελάστε και όλος ο κόσμος θα χαμογελάσει μαζί σας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική και ότι για το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό σας θα έπρεπε να ευχαριστήσετε αγνώστους.
Διώξτε τη δουλειά από το σπίτι
Η πολύωρη παραμονή στο γραφείο και το άγχος της δουλειάς δημιουργούν προβλήματα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων. Με μικρά τρικ, όμως, όλοι μπορούν να κερδίσουν την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ψυχικής ηρεμίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ημερίδα για τα αδέλφια πασχόντων από ψυχική νόσο
Tι θα γίνουν τα άρρωστα αδέλφια τους όταν θα φύγουν οι γονείς από τη ζωή; Πού μπορούν να απευθυνθούν και να βρουν κατάλληλη φροντίδα; Απαντήσεις θα προσπαθήσουν να δώσουν οι ειδικοί στην πρώτη επιστημονική εκδήλωση για τα αδέλφια των πασχόντων.
Η καθαριότητα μάς κάνει πιο... ανήθικους
Όταν κάποιος είναι αλλά και αισθάνεται καθαρός, τότε δεν έχει ηθικά δηλήματα και είναι λιγότερο αυστηρός σχετικά με τις πράξεις των άλλων. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος σαπουνίσει τα χέρια συχνά, οι ανήθικες και απαράδεκτες δραστηριότητες γύρω του είναι πιο αποδεκτές και λογικές από ό,τι αν δεν είχαν πλυθεί.
Ψυχικά τραύματα σε δημοσιογράφους προκαλεί η κάλυψη καταστροφικών γεγονότων
Φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, έκτακτες κρίσεις, που προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη και τα λεγόμενα δευτερογενή θύματα, ανάμεσα στο οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα. Η ημερίδα που οργάνωσε σήμερα η ΕΣΗΕΑ με τη συνεργασία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής είχε σκοπό να διερευνήσει το φαινόμενο και ακολούθως να επιχειρήσει θέσει τις βάσεις για μία αποτελεσματική συνεργασία στο μέλλον προς όφελος κοινού και επαγγελματιών.
Σε «συσσωρευμένα γεγονότα» οφείλεται η εφηβική βία
Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών μπορούν να αρχίσουν έναν κύκλο δυσκολιών που τελικά καταλήγουν σε βία μετέπειτα στη ζωή τους, αλλά υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες παρέμβασης πριν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.
Βάλτε τα αγχολυτικά στο πιάτο σας
Να τρώτε πολύ ψάρι, θαλασσινά, δημητριακά με πίτουρο, ξηρούς καρπούς και μπανάνες και να αποφεύγετε τις πολλές πρωτεΐνες, εάν θέλετε να μειώσετε το καθημερινό στρες και να έχετε καλή διάθεση. Έρευνες δείχνουν ότι τα ιχθυέλαια καταπολεμούν την κατάθλιψη, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το σελήνιο προστατεύουν τον οργανισμό μας στις αγχώδεις στιγμές του. Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος και ο κλινικός διαιτολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Κωνσταντίνος Ξένος και η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο κ. Αγγελική Τσαρούχη, εξηγούν πώς επιδρά η διατροφή στην ψυχική διάθεση και συμβουλεύουν ποιες τροφές να προτιμάμε και ποιες να αποφεύγουμε για την αντιμετώπιση του στρες.
Τρυφερότητα - στρες = 1 - 0
Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι το αντίδοτο του στρες: σύμφωνα με νέα μελέτη τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται, φιλιούνται και βρίσκουν τρόπους να έρχονται κοντά σε καθημερινή βάση έχουν λιγότερες ορμόνες του στρες να κυκλοφορούν στο οργανισμό τους!
Κλάψτε, κάνει καλό στην υγεία
Μας αποφορτίζει, μας ανακουφίζει και, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, το κλάμα μας κάνει πιο υγιείς βοηθώντας στην ανάκτηση της ψυχικής μας ισορροπίας. Παροτρύνουν μάλιστα όσους έχουν δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων τους να μην ξεχνούν πως το κλάμα απελευθερώνει.
20 τρόποι για να νικήσετε το στρες στη δουλειά
Το ρεκόρ του εργασιακού στρες έχουν «κατακτήσει» οι Έλληνες. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας κατέχουν τα πρωτεία στην Ευρώπη. Ειδικά σε εργασιακούς χώρους όπου απαιτούνται υψηλή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, το στρες χτυπά «κόκκινο». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, το άγχος δεν είναι ανίκητο!
Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά της τεχνητής γονιμοποίησης
Ολοένα περισσότερα παιδιά γεννιούνται έπειτα από τεχνητή γονιμοποίηση. Το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς είναι αν και πότε πρέπει να το μάθουν. Η απάντηση είναι «ναι» - και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Η χρόνια κόπωση και η αντιμετώπισή της
Το σύνδρομο χρονίας κοπώσεως ταλαιπωρεί 2 στους 1.000 ανθρώπους - κυρίως νέους, ηλικίας 25 έως 35 ετών, με υψηλό οικονομικό εισόδημα και επίπεδο μόρφωσης.
Μικρά μυστικά για τον έλεγχο του στρες
Για να διαχειριστεί κανείς το στρες της καθημερινότητας, μπορεί να εντάξει στη ζωή του κάποια πράγματα που τεκμηριωμένα το καταπολεμούν.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα