TA NEA Logo
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Το σύνδρομο της «τέλειας γυναίκας»
Πολλαπλοί και αντιφατικοί ρόλοι βασανίζουν τη σύγχρονη γυναίκα. Ή μήπως όχι; Υπάρχει περίπτωση ακριβώς η πολλαπλότητα αυτή να την οχυρώνει ψυχικά; Κοινωνιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κάθε επιπλέον ρόλος για μια γυναίκα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια, κάτι που συχνά δεν είναι εφικτό. Σύμφωνα με μία αντίθετη άποψη, οι πολλαπλοί γυναικείοι ρόλοι ενισχύουν τη λειτουργικότητα της γυναίκας στην καθημερινότητά της, προστατεύοντάς την από το στρες του κάθε μεμονωμένου ρόλου.
«Ξυπνάω τη νύχτα από το άγχος»
Έχεις πέσει στο κρεβάτι από τις 12 με το όνειρο να χορτάσεις ύπνο. Αλλά ξαφνικά, εκεί γύρω στις 4 το πρωί, ξυπνάς και αδυνατείς να ξανακοιμηθείς. Το μυαλό σου γεμίζει αρνητικές ή αγχωτικές σκέψεις, σε κυριεύει κάτι σαν μελαγχολία... Ακούγεται γνώριμο; Συμβαίνει σε πολλούς - και σε ακόμα πιο πολλές.
Αιχμάλωτοι του εργασιακού άγχους...
Έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αναδεικνύονται πρωταθλητές στο άγχος του γραφείου, καθώς το 24,6% δηλώνουν ότι το στρες, τα προβλήματα αϋπνίας και η οξυθυμία είναι τα «δώρα» που τους χαρίζει η επαγγελματική σταδιοδρομία.
Τα παιδιά απέναντι στο διαζύγιο
Μπορεί το διαζύγιο στην εποχή μας να είναι  πολύ διαδεδομένο και περίπου αναμενόμενο  φαινόμενο, ωστόσο η απήχηση που έχει για το  παιδί δεν παύει να είναι επώδυνη. Το διαζύγιο σημαίνει τον αποχωρισμό του ενός από τους δύο γονείς και εμπεριέχει το βίωμα της απώλειας, η οποία βιώνεται από το παιδί σαν συμβολικός θάνατος.
Το άγχος χτυπάει και στο έντερο
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου περιγράφεται ως διαταραχή της κινητικότητας που μεταβάλλει τη συμπεριφορά των εντερικών μυών του πάσχοντος. Η συχνότητά του αυξάνεται διαρκώς και πλέον ο ένας σχεδόν στους δύο ασθενείς που απευθύνεται στους γαστρεντερολόγους πάσχει από αυτό, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.
Και οι «γονείς» σκύλων κερδίζουν χαρά!
Την ίδια συναισθηματική εμπειρία που βιώνουν οι γονείς παιδιών, βιώνουν και οι… «γονείς» σκύλων. Το κλειδί των κοινών βιωμάτων είναι η ορμόνη «ωκυτοκίνη» που θεμελιώνει την εν λόγω σχέση, σύμφωνα με έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.
«Αρρώστια» για τον εγκέφαλο η αστική ζωή
«Ο θόρυβος και τα καυσαέρια όταν περπατάμε στους δρόμους της πόλης δεν επιτρέπουν τη σωστή ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονές μας και επομένως την καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου μας.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη φοβία του γιατρού
Ένας στους 10 ενήλικες πάσχει από το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υπερβολικών και παράλογων φόβων για τους γιατρούς, τις ενέσεις, το αίμα, τον οδοντίατρο, τις ιατρικές εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η φοβία αυτή.
Πότε χρειαζόμαστε ψυχανάλυση, πότε ψυχοθεραπεία
Oι απαντήσεις «ποτέ» ή «αχρείαστοι να είναι» ή ότι «είναι μόνο για τους τρελούς» είναι ξεπερασμένες. Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία για καλό, ή για κάποιους λίγους που πιστεύουν ότι είναι για κακό, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας... ομιλία.
Η σημασία της αυτοεκτίμησης
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται συχνά στη βάση της πυραμίδας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις, στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα. Ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργούμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να είμαστε ικανοποιημένοι και αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Όταν ο τζόγος γίνεται εθισμός...
Η πράσινη τσόχα έχει την τιμητική της την Πρωτοχρονιά, καθώς άντρες και γυναίκες σπεύδουν να δοκιμάσουν την εύνοια της Τύχης. Άλλο, όμως, είναι «λίγο χαρτάκι για το καλό» και άλλο ο παθολογικός εθισμός στον τζόγο, ο οποίος προσβάλλει το 1% έως 3 % του γενικού πληθυσμού.
Τα Χριστούγεννα γεμίζουν με στρες τους Αμερικανούς
Η κακή διάθεση και η μελαγχολία «ανθίζουν» τον χειμώνα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Και δυστυχώς τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα χειρότερα των τελευταίων τριών δεκαετιών για τους Αμερικανούς, αφού τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά και η αγοραστική κίνηση πεσμένη
Ασπίδα προστασίας από το στρες των γιορτών
Την περίοδο των εορτών πολλοί παθαίνουν κρίση στρες ή κατάθλιψη, που προκαλούνται από την διάψευση των μεγάλων προσδοκιών που έχουν για τις γιορτές. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι λάθος να επιδιώκει κανείς το τέλειο, διότι είναι πολύ πιθανό να απογοητευθεί οικτρά...
Όταν η ανησυχία γίνεται ασθένεια
Ορισμένες φορές η ανησυχία προσπερνά ως αντίδραση τα ορατά γεγονότα, γίνεται δυσανάλογη ως προς αυτά, με αποτέλεσμα να συνθέτει ένα εξαιρετικά σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα για τον άνθρωπο που τη βιώνει.
«Έμαθα να στέκομαι πλάι του»
Καταλάβαμε ότι το παιδί μας αντιμετωπίζει κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια πριν από περίπου 18 χρόνια, όταν ήταν στην εφηβεία. Η εμμονή του ότι είναι Άγγλος κι εμείς δεν είμαστε η αληθινή του οικογένεια, μας έκανε να κινητοποιηθούμε».
Χαμογελάστε, είναι μεταδοτικό
Χαμογελάστε και όλος ο κόσμος θα χαμογελάσει μαζί σας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική και ότι για το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό σας θα έπρεπε να ευχαριστήσετε αγνώστους.
Διώξτε τη δουλειά από το σπίτι
Η πολύωρη παραμονή στο γραφείο και το άγχος της δουλειάς δημιουργούν προβλήματα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων. Με μικρά τρικ, όμως, όλοι μπορούν να κερδίσουν την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ψυχικής ηρεμίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ημερίδα για τα αδέλφια πασχόντων από ψυχική νόσο
Tι θα γίνουν τα άρρωστα αδέλφια τους όταν θα φύγουν οι γονείς από τη ζωή; Πού μπορούν να απευθυνθούν και να βρουν κατάλληλη φροντίδα; Απαντήσεις θα προσπαθήσουν να δώσουν οι ειδικοί στην πρώτη επιστημονική εκδήλωση για τα αδέλφια των πασχόντων.
Η καθαριότητα μάς κάνει πιο... ανήθικους
Όταν κάποιος είναι αλλά και αισθάνεται καθαρός, τότε δεν έχει ηθικά δηλήματα και είναι λιγότερο αυστηρός σχετικά με τις πράξεις των άλλων. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος σαπουνίσει τα χέρια συχνά, οι ανήθικες και απαράδεκτες δραστηριότητες γύρω του είναι πιο αποδεκτές και λογικές από ό,τι αν δεν είχαν πλυθεί.
Ψυχικά τραύματα σε δημοσιογράφους προκαλεί η κάλυψη καταστροφικών γεγονότων
Φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, έκτακτες κρίσεις, που προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη και τα λεγόμενα δευτερογενή θύματα, ανάμεσα στο οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα. Η ημερίδα που οργάνωσε σήμερα η ΕΣΗΕΑ με τη συνεργασία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής είχε σκοπό να διερευνήσει το φαινόμενο και ακολούθως να επιχειρήσει θέσει τις βάσεις για μία αποτελεσματική συνεργασία στο μέλλον προς όφελος κοινού και επαγγελματιών.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα