TA NEA Logo
Δευτέρα 1 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Κατάθλιψη και αυτοκτονίες λόγω οικονομικής κρίσης
Οι οικονομικές αναταραχές αυξάνουν το στρες και τα ψυχικά νοσήματα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Τα τέσσερα στάδια του πένθους
Το πένθος είναι η αντίδραση στην απώλεια ατόμου, καταστάσεως ή αντικειμένου που αποτελούσε αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της ζωής. Η εκδήλωσή του γίνεται σε στάδια που μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 χρόνια...
Οι μύθοι για τους «ψυχασθενείς δολοφόνους»
Τις τελευταίες εβδομάδες, μία σειρά ακραίων συζυγικών εγκλημάτων συγκλονίζουν την κοινή γνώμη. Τα ΜΜΕ στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν ακραίες συγκινησιακές αντιδράσεις από το κοινό (κερδίζοντας έτσι όλο και περισσότερα νούμερα τηλεθέασης) επιδίδονται σε μια σειρά στρεβλών ερμηνειών.
Παιδιά και εφήβους «χτυπά» η ανορεξία
Μάχη με τις διατροφικές διαταραχές δίνουν ολοένα περισσότερα παιδιά, τα οποία φτάνουν στο σημείο να τρέφονται με μόλις μισό μήλο την ημέρα ή ένα καρότο για να μην παχύνουν! Κι όμως, όταν αντικρίζουν το σκελετωμένο είδωλο τους στο καθρέφτη φαντάζει στα μάτια τους…παχύσαρκο, με αποτέλεσμα να καταδικάζουν τον εαυτό τους στην απόλυτη πείνα.
Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να εκτιμούνται για κατάθλιψη
Την ανάγκη τακτικού ελέγχου των καρδιοπαθών ασθενών για κατάθλιψη τονίζουν οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η μοναξιά ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος
Μοναξιά και παγωνιά είναι δύο έννοιες που συνδέονται συχνά στην καθημερινή γλώσσα. Καναδοί ψυχολόγοι όμως ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η κοινωνική απομόνωση κάνει πράγματι τους ανθρώπους να κρυώνουν.
Και το μυαλό θέλει τη… γυμναστική του
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο μυαλό αναπτύσσει νέες νευρικές συνάψεις όταν ο άνθρωπος μαθαίνει καινούρια πράγματα ή όταν αλλάζει τον τρόπο σκέψης του μετά από ψυχολογική θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος βρίσκεται σε αντικαταθλιπτική αγωγή.
Οι δυσκολίες της πρώτης ημέρας στον παιδικό σταθμό
Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό αποτελεί για το μικρό παιδί έναν από τους σημαντικότερους αποχωρισμούς στη ζωή του. Αποχωρισμός σημαίνει απώλεια και κάθε παιδί νοηματοδοτεί την απώλεια αυτή με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ανάλογα με την προσωπικότητα και τα βιώματά του.
Οι θεραπείες για την κατάθλιψη
Η αντικαταθλιπτική αγωγή δεν πρέπει να εγκαταλείπεται δίχως την ενημέρωση του γιατρού, ακόμα κι αν φαίνεται ότι δεν αποδίδει. Οι ασθενείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μερικές φορές είναι απαραίτητη η μακροχρόνια λήψη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Νικήστε την μελαγχολία του φθινοπώρου
Σχεδόν ένας στους δέκα ενήλικες νιώθει την ψυχική του διάθεση να χαλάει ολοένα περισσότερο καθώς μικραίνουν οι μέρες και μεγαλώνουν οι νύχτες. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν επηρεάζει μόνο το συναίσθημα αλλά και τη συμπεριφορά.
Τα 7 βήματα διαχείρισης του στρες
Αύξηση των κρουσμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής παρατηρείται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με το συνεχές άγχος και την αδυναμία διαχείρισης των απαιτήσεων της καθημερινότητας λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Πιο «αδύναμη» η ψυχική υγεία των γκέι
Οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και αυτοκτονικής συμπεριφοράς από τους ετεροφυλόφιλους ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMC Psychiatry.
Αυξάνουν το στρες οι γυναίκες μάνατζερ
Το φύλο του προϊσταμένου σας μπορεί να επηρεάζει την ψυχική και τη σωματική υγεία σας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 1.800 εργαζόμενους ενήλικες από τις ΗΠΑ.
Μελαγχολία και κατάθλιψη στο χώρο εργασίας
Ένας ασθενής με διπολική διαταραχή έχει περιόδους μανίας ή υπομανίας και βαριάς μελαγχολίας. Στην πρώτη περίπτωση εκδηλώνει υπερδραστηριότητα, ευφορία, γρήγορη ομιλία και αϋπνία χωρίς ποτέ να κουράζεται. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να εμφανίσει παρανοϊκές σκέψεις.
Η κατάθλιψη χτυπά στα 40
Η κατάθλιψη χτυπά άνδρες και γυναίκες ηλικίας 31- 45 ετών, διαπιστώνουν οι επιστήμονες της Γραμμής Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.
Πες μου τι μουσική ακούς…
Σας αρέσει η τζαζ; Τότε μάλλον έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση, είστε δημιουργικοί, εξωστρεφείς και «χαλαροί». Μήπως προτιμάτε το χέβι μέταλ; Ευγενικοί και «χαλαροί» θα είστε, αλλά η αυτοεκτίμησή σας ίσως δεν είναι στο… φόρτε της, ενώ το πιθανότερο είναι πως δεν σας αρέσει να δουλεύετε και πολύ σκληρά. Όλ’ αυτά – και πολλά άλλα – προκύπτουν από μία νέα μελέτη, με χιλιάδες εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, η οποία έδειξε πως οι μουσικές προτιμήσεις και η προσωπικότητά μας σχετίζονται στενά.
Ο χειμώνας επηρεάζει τον εγκέφαλο
Επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες επέρχονται με τις εποχές και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις αιτίες της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής και τις διακυμάνσεις της διάθεσης τις οποίες αυτή προκαλεί.
Τρεις ερωτήσεις για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό
Τρεις απλές ερωτήσεις είναι εξίσου καλές με τις συμβατικές μεθόδους για την ανίχνευση της επιλόχειας κατάθλιψης στις νεαρές μητέρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ψυχική ασθένεια «χτυπάει» και τα αδέλφια
Συγγενείς πασχόντων από ψυχικά νοσήματα καταφεύγουν σε ομάδες αλληλοϋποστήριξης για να βρουν οι ίδιοι ψυχολογική υποστήριξη και να ενημερωθούν καλύτερα για την ασθένεια των οικείων τους.
Πως να αποφύγετε τη μελαγχολία της επιστροφής
Εκνευρισμός χωρίς λόγο, μελαγχολία το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, άγχος και σε λίγες ώρες κούραση που φτάνει σε σημείο να σας προκαλεί… πονοκέφαλο; Επιστρέψατε από τις καλοκαιρινές διακοπές στην εργασία σας και αισθάνεστε πως οι ιδέες σας έχουν «στερέψει»; Εάν ισχύει κάτι από αυτά, τότε σας έχει «χτυπήσει» η κατάσταση που ονομάζεται «μελαγχολία μετά τις διακοπές». Μάθετε πως να αποφύγετε τα χειρότερα και αντιμετωπίστε τα συμπτώματά της.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα