TA NEA Logo
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ήρωες όσοι… δεν κάνουν σκονάκια
Κάνατε σκονάκι όταν πηγαίνατε σχολείο; Αν ναι, πιθανότατα δεν είστε επακριβώς γενναίοι – ούτε νιώθετε ιδιαίτερη συμπόνια για τους άλλους! Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων μελετών, οι οποίες παρουσιάσθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΑΡΑ), στη Βοστώνη. Οι μελέτες έγιναν για να διερευνηθεί η ψυχολογία των φοιτητών που κάνουν σκονάκια και αυτών που δεν κάνουν. Το πιο εντυπωσιακό εύρημά της είναι πως όσο πιο γενναίος είναι ένας φοιτητής, τόσο πιο δύσκολα θα κάνει σκονάκι – ίσως διότι είναι ισχυρή προσωπικότητα και δύσκολα υποκύπτει στους πειρασμούς…
Σκρουτζ ή ανοιχτοχέρης ο πιο ευτυχισμένος;
Δεν είναι δυνατή η εξοικονόμηση χρημάτων; Ξοδεύετε υπερβολικά πολλά χρήματα σε αγορές ή ταξίδια; Η κάθε κίνηση που έχει σχέση με τη δαπάνη ή την εξοικονόμηση χρημάτων, έχει και το αντίκτυπο στο επίπεδο της ευτυχίας. Με δύο νέες έρευνες, ειδικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι μάρκετινγκ διαπιστώνουν πως η σωστή ρύθμιση του οικονομικού προϋπολογισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ η χαρά του shopping δεν διαρκεί όσο η τέρψη που προκαλούν τα ταξίδια.
Γονίδια υπεύθυνα και για διαταραχές της διάθεσης
Πιο ευεπίφοροι στο στρες είναι κάποιοι άνθρωποι και τις αγωνίες εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης την οποία έχουν κληρονομήσει, σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες για τη διερεύνηση της γενετικής βάσης των διαφορών στην προσωπικότητα που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές σχετιζόμενες με το στρες.
Πότε διαπράττουν φόνο άτομα με ψυχική νόσο
Μόνο το 2% όσων διαπράττουν φόνους στη χώρα μας έχει κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ το 98% έχει σώας τας φρένας. Σύμφωνα με καθηγητές Ψυχιατρικής, αυτό που οδηγεί κάποιον σε έγκλημα εναντίον ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του και όχι η ψυχική ή διανοητική του κατάσταση. Η λανθασμένη κοινή αντίληψη έχει δημιουργηθεί από τους στυγερούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς φόνους, που δημιουργούνται ακριβώς για να «τραβήξουν» την προσοχή.
Ποια είδη ασκήσεως καταπολεμούν την κατάθλιψη
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση  της Αμερικανικής Εταιρείας  Προληπτικής Ιατρικής» έδειξε  ότι η μετρίου εντάσεως αερόβια άσκηση, που πραγματοποιείται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, μπορεί να αμβλύνει κατά 50% τα  συμπτώματα της κατάθλιψης.
Πώς να συμπεριφέρονται οι γονείς στον ερωτευμένο έφηβο
Στις καλοκαιρινές διακοπές οι εφηβικοί  έρωτες ανθούν. Το καλοκαίρι ο έφηβος  νιώθει ανακούφιση από τη συχνή καταπίεση την οποία συνδέει με το σχολείο και  ελευθερία που μπορεί να απομακρυνθεί  με τους φίλους του από τον ασφυκτικό οικογενειακό κλοιό, αλλά  και ταραχή στην αγωνιώδη  του προσπάθεια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά  του και να νιώσει αποδεκτός.
3 στους 10 καταθλιπτικούς δεν έχουν δει ποτέ γιατρό
Λάθος αντιλήψεις για τα φάρμακα, μεγάλη ανάγκη για συνομιλία με έναν ειδικό, αλλά δίχως να πουν το όνομά τους και σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας επικρατούν μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας.
Ευτυχισμένοι όσοι δεν κάνουν παιδιά αμέσως μετά τον γάμο
Τα νεόνυμφα ζευγάρια που θέλουν να «επιζήσουν» στα δύσκολα τρία πρώτα χρόνια του γάμου τους, καλό είναι να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών, σύμφωνα με μία συνεχιζόμενη μελέτη του Πανεπιστημίου της Άιοβα.
Οι φοβίες στο μικρό παιδί
Ο δίχως όρια φαντασιακός κόσμος χαρακτηρίζει τον παιδικό ψυχισμό στην προσχολική ηλικία και αντανακλάται στη θεματολογία των φοβιών: το μεταφυσικό, οι κεραυνοί, οι αστραπές, τέρατα που αναδύονται από παραμύθια, το σκοτάδι...
«Μιλάνε» τα παιχνίδια στην άμμο
Η άμμος εξάπτει τη φαντασία των παιδιών με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους. Κάποια απλώς σκάβουν, άλλα φτιάχνουν πύργους και ορισμένα σχηματίζουν ρυάκια. Από τα έργα στην άμμο, όμως, οι ψυχολόγοι μπορούν να καταλάβουν πολλά για τον ψυχισμό ενός παιδιού.
Οι διακοπές σαν παγίδα και σαν «πρέπει»
Στις μέρες μας τα οικογενειακά βάρη, τα δάνεια, οι ασύλληπτες τιμές καθιστούν τις διακοπές ένα λίγο πολύ μακρινό όνειρο. Γνωρίζουμε όμως ότι η σπανιότητα ενός αγαθού το καθιστά ακόμη πιο θελκτικό.
Τα όρια μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης
«Έπαθα κατάθλιψη στο τέλος της ταινίας», «καταθλίβομαι όταν βρέχει», «τι κατάθλιψη με πιάνει όταν δεν βρίσκω τι να φορέσω»... Σήμερα, ο ψυχιατρικός όρος «κατάθλιψη» μοιάζει να αναδύεται περισσότερο από ποτέ μέσα από τον καθημερινό μας λόγο.
Εικονικός κόσμος, αληθινή θεραπεία
Την εικονική πραγματικότητα μελετούν ειδικοί από ΗΠΑ και Βρετανία, πιστεύοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση πλήθους ψυχικών και μη διαταραχών
Τα σημάδια της κατάθλιψης
Συχνά ακούμε πως κάποιος «τον τελευταίο καιρό είναι... μελαγχολικός», αισθάνεται θλίψη ή έχει τις μαύρες του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι 6 μήνες αποτελούν το καθοριστικό χρονικό διάστημα που θα καθορίσουν αν χρειάζεται στήριξη από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.
Τα «αντίδοτα» στον θυμό
Αίσθημα αδικίας; Προσβολής; Ντροπής; Υποτίμησης; Απώλειας ελέγχου; Σκέψεις ότι ο άλλος καταπατά τα δικαιώματά σου; Ότι σε υποτιμά; Ότι σε ταπεινώνει; Οι παραπάνω ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις αποτελούν συνήθη αίτια πίσω από το ισχυρό και οδυνηρό συναίσθημα: τον θυμό.
Ο φόβος του οδοντιάτρου
Περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες νιώθουν κάποιου βαθμού φόβο όταν πρέπει να πάνε στον οδοντίατρο, ενώ ποσοστό έως 10% έχουν αληθινή φοβία και αποφεύγουν την επίσκεψη με κάθε κόστος. Ωστόσο, ο φόβος τους μπορεί να καταπολεμηθεί.
Με βοηθάει ή όχι η ψυχοθεραπεία;
Πώς μπορεί ένας θεραπευόμενος που ακολουθεί μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία να είναι σίγουρος ότι εκείνη τον βοηθά; Η απάντηση δεν είναι διόλου εύκολη...
Ποιοι χρειάζονται την ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σημαίνει θεραπεία της ψυχής.  Στην κλινική πράξη, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων.
Αντιμετωπίζοντας το στρες του καρκίνου
Οι πάσχοντες από καρκίνο που καταγράφουν σε ημερολόγιο τους βαθύτερους φόβους για την ασθένειά τους, μπορεί να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες...
Η «ανατομία» της γυναικείας απιστίας
Παράδοξα, η εικόνα της γυναίκας είναι συνυφασμένη με δύο αντίθετα μεταξύ τους στερεότυπα. Το στερεότυπο της πιστής συντρόφου  (Πηνελόπη), της αφοσιωμένης αιώνια στον άντρα της που αγόγγυστα υπομένει τις όποιες  στερήσεις ή κακουχίες που οι  περιστάσεις ή ο ίδιος ο άντρας της θα της επιβάλλουν. 
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα