TA NEA Logo
Τρίτη 25 Ιουλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Νικήστε την μελαγχολία του φθινοπώρου
Σχεδόν ένας στους δέκα ενήλικες νιώθει την ψυχική του διάθεση να χαλάει ολοένα περισσότερο καθώς μικραίνουν οι μέρες και μεγαλώνουν οι νύχτες. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν επηρεάζει μόνο το συναίσθημα αλλά και τη συμπεριφορά.
Τα 7 βήματα διαχείρισης του στρες
Αύξηση των κρουσμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής παρατηρείται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με το συνεχές άγχος και την αδυναμία διαχείρισης των απαιτήσεων της καθημερινότητας λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Πιο «αδύναμη» η ψυχική υγεία των γκέι
Οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και αυτοκτονικής συμπεριφοράς από τους ετεροφυλόφιλους ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMC Psychiatry.
Αυξάνουν το στρες οι γυναίκες μάνατζερ
Το φύλο του προϊσταμένου σας μπορεί να επηρεάζει την ψυχική και τη σωματική υγεία σας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 1.800 εργαζόμενους ενήλικες από τις ΗΠΑ.
Μελαγχολία και κατάθλιψη στο χώρο εργασίας
Ένας ασθενής με διπολική διαταραχή έχει περιόδους μανίας ή υπομανίας και βαριάς μελαγχολίας. Στην πρώτη περίπτωση εκδηλώνει υπερδραστηριότητα, ευφορία, γρήγορη ομιλία και αϋπνία χωρίς ποτέ να κουράζεται. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να εμφανίσει παρανοϊκές σκέψεις.
Η κατάθλιψη χτυπά στα 40
Η κατάθλιψη χτυπά άνδρες και γυναίκες ηλικίας 31- 45 ετών, διαπιστώνουν οι επιστήμονες της Γραμμής Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.
Πες μου τι μουσική ακούς…
Σας αρέσει η τζαζ; Τότε μάλλον έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση, είστε δημιουργικοί, εξωστρεφείς και «χαλαροί». Μήπως προτιμάτε το χέβι μέταλ; Ευγενικοί και «χαλαροί» θα είστε, αλλά η αυτοεκτίμησή σας ίσως δεν είναι στο… φόρτε της, ενώ το πιθανότερο είναι πως δεν σας αρέσει να δουλεύετε και πολύ σκληρά. Όλ’ αυτά – και πολλά άλλα – προκύπτουν από μία νέα μελέτη, με χιλιάδες εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, η οποία έδειξε πως οι μουσικές προτιμήσεις και η προσωπικότητά μας σχετίζονται στενά.
Ο χειμώνας επηρεάζει τον εγκέφαλο
Επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες επέρχονται με τις εποχές και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις αιτίες της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής και τις διακυμάνσεις της διάθεσης τις οποίες αυτή προκαλεί.
Τρεις ερωτήσεις για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό
Τρεις απλές ερωτήσεις είναι εξίσου καλές με τις συμβατικές μεθόδους για την ανίχνευση της επιλόχειας κατάθλιψης στις νεαρές μητέρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ψυχική ασθένεια «χτυπάει» και τα αδέλφια
Συγγενείς πασχόντων από ψυχικά νοσήματα καταφεύγουν σε ομάδες αλληλοϋποστήριξης για να βρουν οι ίδιοι ψυχολογική υποστήριξη και να ενημερωθούν καλύτερα για την ασθένεια των οικείων τους.
Πως να αποφύγετε τη μελαγχολία της επιστροφής
Εκνευρισμός χωρίς λόγο, μελαγχολία το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, άγχος και σε λίγες ώρες κούραση που φτάνει σε σημείο να σας προκαλεί… πονοκέφαλο; Επιστρέψατε από τις καλοκαιρινές διακοπές στην εργασία σας και αισθάνεστε πως οι ιδέες σας έχουν «στερέψει»; Εάν ισχύει κάτι από αυτά, τότε σας έχει «χτυπήσει» η κατάσταση που ονομάζεται «μελαγχολία μετά τις διακοπές». Μάθετε πως να αποφύγετε τα χειρότερα και αντιμετωπίστε τα συμπτώματά της.
Τα «κρυφά» κλειδιά της μακροζωίας
Τι πρέπει να κάνει κανείς για να ζήσει πολλά και καλά χρόνια; Να κόψει το τσιγάρο και να μην παχύνει - αλλά ταυτοχρόνως να είναι δραστήριος άνθρωπος, να ελέγχει τα νεύρα του, να είναι ενημερωμένος, να έχει αυτοπειθαρχία και να είναι οργανωτικός...
Ήρωες όσοι… δεν κάνουν σκονάκια
Κάνατε σκονάκι όταν πηγαίνατε σχολείο; Αν ναι, πιθανότατα δεν είστε επακριβώς γενναίοι – ούτε νιώθετε ιδιαίτερη συμπόνια για τους άλλους! Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων μελετών, οι οποίες παρουσιάσθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΑΡΑ), στη Βοστώνη. Οι μελέτες έγιναν για να διερευνηθεί η ψυχολογία των φοιτητών που κάνουν σκονάκια και αυτών που δεν κάνουν. Το πιο εντυπωσιακό εύρημά της είναι πως όσο πιο γενναίος είναι ένας φοιτητής, τόσο πιο δύσκολα θα κάνει σκονάκι – ίσως διότι είναι ισχυρή προσωπικότητα και δύσκολα υποκύπτει στους πειρασμούς…
Σκρουτζ ή ανοιχτοχέρης ο πιο ευτυχισμένος;
Δεν είναι δυνατή η εξοικονόμηση χρημάτων; Ξοδεύετε υπερβολικά πολλά χρήματα σε αγορές ή ταξίδια; Η κάθε κίνηση που έχει σχέση με τη δαπάνη ή την εξοικονόμηση χρημάτων, έχει και το αντίκτυπο στο επίπεδο της ευτυχίας. Με δύο νέες έρευνες, ειδικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι μάρκετινγκ διαπιστώνουν πως η σωστή ρύθμιση του οικονομικού προϋπολογισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ η χαρά του shopping δεν διαρκεί όσο η τέρψη που προκαλούν τα ταξίδια.
Γονίδια υπεύθυνα και για διαταραχές της διάθεσης
Πιο ευεπίφοροι στο στρες είναι κάποιοι άνθρωποι και τις αγωνίες εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης την οποία έχουν κληρονομήσει, σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες για τη διερεύνηση της γενετικής βάσης των διαφορών στην προσωπικότητα που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές σχετιζόμενες με το στρες.
Πότε διαπράττουν φόνο άτομα με ψυχική νόσο
Μόνο το 2% όσων διαπράττουν φόνους στη χώρα μας έχει κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ το 98% έχει σώας τας φρένας. Σύμφωνα με καθηγητές Ψυχιατρικής, αυτό που οδηγεί κάποιον σε έγκλημα εναντίον ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του και όχι η ψυχική ή διανοητική του κατάσταση. Η λανθασμένη κοινή αντίληψη έχει δημιουργηθεί από τους στυγερούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς φόνους, που δημιουργούνται ακριβώς για να «τραβήξουν» την προσοχή.
Ποια είδη ασκήσεως καταπολεμούν την κατάθλιψη
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση  της Αμερικανικής Εταιρείας  Προληπτικής Ιατρικής» έδειξε  ότι η μετρίου εντάσεως αερόβια άσκηση, που πραγματοποιείται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, μπορεί να αμβλύνει κατά 50% τα  συμπτώματα της κατάθλιψης.
Πώς να συμπεριφέρονται οι γονείς στον ερωτευμένο έφηβο
Στις καλοκαιρινές διακοπές οι εφηβικοί  έρωτες ανθούν. Το καλοκαίρι ο έφηβος  νιώθει ανακούφιση από τη συχνή καταπίεση την οποία συνδέει με το σχολείο και  ελευθερία που μπορεί να απομακρυνθεί  με τους φίλους του από τον ασφυκτικό οικογενειακό κλοιό, αλλά  και ταραχή στην αγωνιώδη  του προσπάθεια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά  του και να νιώσει αποδεκτός.
3 στους 10 καταθλιπτικούς δεν έχουν δει ποτέ γιατρό
Λάθος αντιλήψεις για τα φάρμακα, μεγάλη ανάγκη για συνομιλία με έναν ειδικό, αλλά δίχως να πουν το όνομά τους και σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας επικρατούν μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας.
Ευτυχισμένοι όσοι δεν κάνουν παιδιά αμέσως μετά τον γάμο
Τα νεόνυμφα ζευγάρια που θέλουν να «επιζήσουν» στα δύσκολα τρία πρώτα χρόνια του γάμου τους, καλό είναι να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών, σύμφωνα με μία συνεχιζόμενη μελέτη του Πανεπιστημίου της Άιοβα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα