TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πώς να συμπεριφέρονται οι γονείς στον ερωτευμένο έφηβο
Στις καλοκαιρινές διακοπές οι εφηβικοί  έρωτες ανθούν. Το καλοκαίρι ο έφηβος  νιώθει ανακούφιση από τη συχνή καταπίεση την οποία συνδέει με το σχολείο και  ελευθερία που μπορεί να απομακρυνθεί  με τους φίλους του από τον ασφυκτικό οικογενειακό κλοιό, αλλά  και ταραχή στην αγωνιώδη  του προσπάθεια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά  του και να νιώσει αποδεκτός.
3 στους 10 καταθλιπτικούς δεν έχουν δει ποτέ γιατρό
Λάθος αντιλήψεις για τα φάρμακα, μεγάλη ανάγκη για συνομιλία με έναν ειδικό, αλλά δίχως να πουν το όνομά τους και σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας επικρατούν μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας.
Ευτυχισμένοι όσοι δεν κάνουν παιδιά αμέσως μετά τον γάμο
Τα νεόνυμφα ζευγάρια που θέλουν να «επιζήσουν» στα δύσκολα τρία πρώτα χρόνια του γάμου τους, καλό είναι να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών, σύμφωνα με μία συνεχιζόμενη μελέτη του Πανεπιστημίου της Άιοβα.
Οι φοβίες στο μικρό παιδί
Ο δίχως όρια φαντασιακός κόσμος χαρακτηρίζει τον παιδικό ψυχισμό στην προσχολική ηλικία και αντανακλάται στη θεματολογία των φοβιών: το μεταφυσικό, οι κεραυνοί, οι αστραπές, τέρατα που αναδύονται από παραμύθια, το σκοτάδι...
«Μιλάνε» τα παιχνίδια στην άμμο
Η άμμος εξάπτει τη φαντασία των παιδιών με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους. Κάποια απλώς σκάβουν, άλλα φτιάχνουν πύργους και ορισμένα σχηματίζουν ρυάκια. Από τα έργα στην άμμο, όμως, οι ψυχολόγοι μπορούν να καταλάβουν πολλά για τον ψυχισμό ενός παιδιού.
Οι διακοπές σαν παγίδα και σαν «πρέπει»
Στις μέρες μας τα οικογενειακά βάρη, τα δάνεια, οι ασύλληπτες τιμές καθιστούν τις διακοπές ένα λίγο πολύ μακρινό όνειρο. Γνωρίζουμε όμως ότι η σπανιότητα ενός αγαθού το καθιστά ακόμη πιο θελκτικό.
Τα όρια μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης
«Έπαθα κατάθλιψη στο τέλος της ταινίας», «καταθλίβομαι όταν βρέχει», «τι κατάθλιψη με πιάνει όταν δεν βρίσκω τι να φορέσω»... Σήμερα, ο ψυχιατρικός όρος «κατάθλιψη» μοιάζει να αναδύεται περισσότερο από ποτέ μέσα από τον καθημερινό μας λόγο.
Εικονικός κόσμος, αληθινή θεραπεία
Την εικονική πραγματικότητα μελετούν ειδικοί από ΗΠΑ και Βρετανία, πιστεύοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση πλήθους ψυχικών και μη διαταραχών
Τα σημάδια της κατάθλιψης
Συχνά ακούμε πως κάποιος «τον τελευταίο καιρό είναι... μελαγχολικός», αισθάνεται θλίψη ή έχει τις μαύρες του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι 6 μήνες αποτελούν το καθοριστικό χρονικό διάστημα που θα καθορίσουν αν χρειάζεται στήριξη από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.
Τα «αντίδοτα» στον θυμό
Αίσθημα αδικίας; Προσβολής; Ντροπής; Υποτίμησης; Απώλειας ελέγχου; Σκέψεις ότι ο άλλος καταπατά τα δικαιώματά σου; Ότι σε υποτιμά; Ότι σε ταπεινώνει; Οι παραπάνω ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις αποτελούν συνήθη αίτια πίσω από το ισχυρό και οδυνηρό συναίσθημα: τον θυμό.
Ο φόβος του οδοντιάτρου
Περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες νιώθουν κάποιου βαθμού φόβο όταν πρέπει να πάνε στον οδοντίατρο, ενώ ποσοστό έως 10% έχουν αληθινή φοβία και αποφεύγουν την επίσκεψη με κάθε κόστος. Ωστόσο, ο φόβος τους μπορεί να καταπολεμηθεί.
Με βοηθάει ή όχι η ψυχοθεραπεία;
Πώς μπορεί ένας θεραπευόμενος που ακολουθεί μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία να είναι σίγουρος ότι εκείνη τον βοηθά; Η απάντηση δεν είναι διόλου εύκολη...
Ποιοι χρειάζονται την ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σημαίνει θεραπεία της ψυχής.  Στην κλινική πράξη, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων.
Αντιμετωπίζοντας το στρες του καρκίνου
Οι πάσχοντες από καρκίνο που καταγράφουν σε ημερολόγιο τους βαθύτερους φόβους για την ασθένειά τους, μπορεί να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες...
Η «ανατομία» της γυναικείας απιστίας
Παράδοξα, η εικόνα της γυναίκας είναι συνυφασμένη με δύο αντίθετα μεταξύ τους στερεότυπα. Το στερεότυπο της πιστής συντρόφου  (Πηνελόπη), της αφοσιωμένης αιώνια στον άντρα της που αγόγγυστα υπομένει τις όποιες  στερήσεις ή κακουχίες που οι  περιστάσεις ή ο ίδιος ο άντρας της θα της επιβάλλουν. 
Συμβουλές για ανώδυνη αλλαγή ώρας
O καλός προγραμματισμός και η λήψη μερικών απλών μέτρων μπορεί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια μίας ώρας ύπνου, όταν στις 9 Μαρτίου τα ρολόγια θα πάνε μία ώρα μπροστά, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (ΑΑSΜ). Και συνιστά τα εξής...
Ο θυμός ενώνει τα ζευγάρια
Εάν νομίζετε ότι το ταίρι σας είναι εκνευριστικό, ξανασκεφθείτε το. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο μένουμε με έναν άνθρωπο τόσο πιθανότερο είναι να τον βρίσκουμε ενοχλητικό και απαιτητικό, σύμφωνα με νέα, πολυετή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 800 ζευγάρια...
Η φοβία της ασθένειας
O φόβος ότι ένα άτομο έχει ή ότι μπορεί να έχει στο μέλλον μια σοβαρή ασθένεια, βρίσκεται στο επίκεντρο της υποχονδρίασης, μίας σοβαρής κλινικής διαταραχής η οποία διαταράσσει την ποιότητα της ζωής πολλών ανθρώπων σήμερα.
Τα παιδιά θύματα της σοουμπίζ
Το φαινόμενο των «ενήλικων παιδιών» συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο της ενασχόλησης της τηλεόρασης. Δεν αντιλαμβάνονται οι γονείς ότι έτσι άθελά τους κακοποιούν, παραμορφώνουν την παιδικότητα και υπονομεύουν τις δυνατότητες του παιδιού τους να εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο;
Πρόκληση η αλλαγή συνηθειών
Εάν οι αποφάσεις που λαμβάνετε στις αρχές κάθε νέας χρονιάς ουδέποτε γίνονται πραγματικότητα, μην αποθαρρύνεστε. Δεν είστε οι μόνοι. Αν και το 80% εξ ημών αποφασίζουν κάθε Ιανουάριο ότι ήρθε η ώρα να κάνουν κάποιες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής τους, λιγότεροι από τους μισούς καταφέρνουν να αλλάξουν έστω και μία από τις συνήθειές τους.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα