TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα «αντίδοτα» στον θυμό
Αίσθημα αδικίας; Προσβολής; Ντροπής; Υποτίμησης; Απώλειας ελέγχου; Σκέψεις ότι ο άλλος καταπατά τα δικαιώματά σου; Ότι σε υποτιμά; Ότι σε ταπεινώνει; Οι παραπάνω ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις αποτελούν συνήθη αίτια πίσω από το ισχυρό και οδυνηρό συναίσθημα: τον θυμό.
Ο φόβος του οδοντιάτρου
Περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες νιώθουν κάποιου βαθμού φόβο όταν πρέπει να πάνε στον οδοντίατρο, ενώ ποσοστό έως 10% έχουν αληθινή φοβία και αποφεύγουν την επίσκεψη με κάθε κόστος. Ωστόσο, ο φόβος τους μπορεί να καταπολεμηθεί.
Με βοηθάει ή όχι η ψυχοθεραπεία;
Πώς μπορεί ένας θεραπευόμενος που ακολουθεί μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία να είναι σίγουρος ότι εκείνη τον βοηθά; Η απάντηση δεν είναι διόλου εύκολη...
Ποιοι χρειάζονται την ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σημαίνει θεραπεία της ψυχής.  Στην κλινική πράξη, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων.
Αντιμετωπίζοντας το στρες του καρκίνου
Οι πάσχοντες από καρκίνο που καταγράφουν σε ημερολόγιο τους βαθύτερους φόβους για την ασθένειά τους, μπορεί να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες...
Η «ανατομία» της γυναικείας απιστίας
Παράδοξα, η εικόνα της γυναίκας είναι συνυφασμένη με δύο αντίθετα μεταξύ τους στερεότυπα. Το στερεότυπο της πιστής συντρόφου  (Πηνελόπη), της αφοσιωμένης αιώνια στον άντρα της που αγόγγυστα υπομένει τις όποιες  στερήσεις ή κακουχίες που οι  περιστάσεις ή ο ίδιος ο άντρας της θα της επιβάλλουν. 
Συμβουλές για ανώδυνη αλλαγή ώρας
O καλός προγραμματισμός και η λήψη μερικών απλών μέτρων μπορεί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια μίας ώρας ύπνου, όταν στις 9 Μαρτίου τα ρολόγια θα πάνε μία ώρα μπροστά, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (ΑΑSΜ). Και συνιστά τα εξής...
Ο θυμός ενώνει τα ζευγάρια
Εάν νομίζετε ότι το ταίρι σας είναι εκνευριστικό, ξανασκεφθείτε το. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο μένουμε με έναν άνθρωπο τόσο πιθανότερο είναι να τον βρίσκουμε ενοχλητικό και απαιτητικό, σύμφωνα με νέα, πολυετή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 800 ζευγάρια...
Η φοβία της ασθένειας
O φόβος ότι ένα άτομο έχει ή ότι μπορεί να έχει στο μέλλον μια σοβαρή ασθένεια, βρίσκεται στο επίκεντρο της υποχονδρίασης, μίας σοβαρής κλινικής διαταραχής η οποία διαταράσσει την ποιότητα της ζωής πολλών ανθρώπων σήμερα.
Τα παιδιά θύματα της σοουμπίζ
Το φαινόμενο των «ενήλικων παιδιών» συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο της ενασχόλησης της τηλεόρασης. Δεν αντιλαμβάνονται οι γονείς ότι έτσι άθελά τους κακοποιούν, παραμορφώνουν την παιδικότητα και υπονομεύουν τις δυνατότητες του παιδιού τους να εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο;
Πρόκληση η αλλαγή συνηθειών
Εάν οι αποφάσεις που λαμβάνετε στις αρχές κάθε νέας χρονιάς ουδέποτε γίνονται πραγματικότητα, μην αποθαρρύνεστε. Δεν είστε οι μόνοι. Αν και το 80% εξ ημών αποφασίζουν κάθε Ιανουάριο ότι ήρθε η ώρα να κάνουν κάποιες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής τους, λιγότεροι από τους μισούς καταφέρνουν να αλλάξουν έστω και μία από τις συνήθειές τους.
Όμοιος τον όμοιον... ερωτεύεται
Άνδρες και γυναίκες επιλέγουν συντρόφους με όγκο παρόμοιο με τον δικό τους, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι η τάση αυτή συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας που πλήττει τη Δύση.
Η χρόνια αϋπνία σύμπτωμα κατάθλιψης
Γ ια μερικούς ανθρώπους, η χρόνια αϋπνία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα προβλήματος ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 εθελοντές από τη Νορβηγία...
«Είμαι ντροπαλός»: η αιτιολογία και η αντιμετώπιση
Τι μπορούν να κάνουν οι ντροπαλοί.
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται ο εθισμός στο κομπιούτερ
Μια νέα μορφή εξάρτησης εμφανίζεται στον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει μάλιστα αρκετά κοινά στοιχεία με την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες: η Διαταραχή Εξάρτησης από το Διαδίκτυο. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι - κυρίως νέοι άνδρες υψηλού μορφωτικού επιπέδου - εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις on line δραστηριότητες, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους, καθώς και στην ψυχική υγεία τους. Η κλινική ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτις του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βαλέρια Πομίνι και η κλινική ψυχολόγος κ. Τάνια Καβαλιέρου αναλύουν το σύγχρονο αυτό φαινόμενο και συμβουλεύουν πώς να το αντιμετωπίσετε.
Και διαταραχές ύπνου έχουν τρία στα τέσσερα παιδιά με κατάθλιψη
Τρία στα τέσσερα παιδιά με κατάθλιψη υποφέρουν επίσης από διαταραχές ύπνου, αναφέρει η επιθεώρηση «Sleep». Η σχετική μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ με εθελοντές 533 παιδιά μέσης ηλικίας 11,7 ετών.
Η αλλαγή ως επιθυμία και ως φόβος
Η αλλαγή του χρόνου συμβολίζει μια ανάγκη για εσωτερική αλλαγή, ένα ερέθισμα για να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς πώς κύλησε η προηγούμενη χρονιά, ποιους στόχους θέτουμε από εδώ και στο εξής, πόσο ικανοποιημένοι ή απογοητευμένοι είμαστε από τον εαυτό μας, αλλά και πόσο στάσιμοι μπορεί να παραμένουμε με ορισμένα υποκειμενικά «δυσεπίλυτα» ζητήματα που μας ταλανίζουν
Η απαισιοδοξία «σκοτώνει» την καρδιά
Εάν είστε απαισιόδοξοι, τώρα έχετε έναν αληθινό λόγο για να ανησυχείτε: την υγεία σας. Ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι όσοι είναι εκ φύσεως απαισιόδοξοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο και άλλες αιτίες σε σύγκριση με όσους είναι εκ φύσεως αισιόδοξοι.
Αντιμετωπίστε τη χειμωνιάτικη μελαγχολία
Oι κρύες ημέρες του χειμώνα έφτασαν· και οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων ήγειραν χαρά, ψυχική ηδονή, ενώ παρέσχον και τη δυνατότητα για μια- έστω και ολιγοήμερη- αποφόρτιση, ψυχική και σωματική.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Στην εποχή της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, ένα από τα σοβαρότερα καθήκοντα της Πολιτείας αλλά και του οικογενειακού γιατρού πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση του πολίτη για τις ψυχικές διαταραχές και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους, με στόχο την υγεία και την ευεξία.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα