TA NEA Logo
Δευτέρα 1 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Το αδυνάτισμα «ανοίγει το δρόμο στην κατάθλιψη»
Είναι επίσημο: το αδυνάτισμα μπορεί να ωφελεί σημαντικά την υγεία του σώματος, αλλά δεν φέρνει την ευτυχία. Αντιθέτως, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλλει στο Αλτσχάιμερ
Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν μοναξιά, έχουν ανορεξία ή παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Εξέταση αίματος «προβλέπει με ακρίβεια 90% την αυτοκτονία»
Μία εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέπει με ακρίβεια 90% αν κάποιος έχει αυξημένες πιθανότητες να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας επινόησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Οι ψυχολογικές συνέπειες της υπογονιμότητας
Η σχέση ανάμεσα στην υπογονιμότητα και το στρες παραμένει αμφίδρομη, ενώ το πώς θα βιώσει την υπογονιμότητα το κάθε άτομο είναι αποτέλεσμα της ερμηνείας που θα της αποδώσει.
Οι ψυχολογικοί εκβιασμοί στη σχέση
Ο ψυχολογικός εκβιασμός είναι μια νοσηρή και χειριστική δυναμική στα πλαίσια μιας σχέσης και περιγράφει την ψυχολογική εξουσία που ασκεί το ένα μέλος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, ενώ το «θύμα» υποχωρεί παθητικά και λειτουργεί μέσα από τον φόβο.
Το στρες παχαίνει τις γυναίκες
Το στρες μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό των γυναικών και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Πως εκδηλώνεται η κρίση της μέσης ηλικίας στον άνδρα
Πολλοί 40άρηδες διανύουν την λεγόμενη κρίση της μέσης ηλικίας, που χαρακτηρίζεται από έντονες συναισθηματικές εναλλαγές και συνοδεύεται από αλλεπάλληλες σκέψεις και αξιολογήσεις γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Το στρες είναι μεταδοτικό, ακόμα και μεταξύ αγνώστων
Το στρες είναι μεταδοτικό και μπορούμε εύκολα να το «κολλήσουμε» ακόμα και από ξένους, αναφέρει ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις (SLU), στο Μισούρι.
Βρήκαν με ποιο τρόπο προκαλεί έμφραγμα το στρες
Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επειδή προκαλεί υπερπαραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία επιδεινώνει τη φλεγμονή στις αθηρωματικές πλάκες των αρτηριών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η καχυποψία διπλασιάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Οι παθολογικά καχύποπτοι άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους εμπιστεύονται τους άλλους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όταν το άγχος προκαλεί αρρυθμίες
Όταν ένας άνθρωπος ερμηνεύει τα ψυχικά και τα σωματικά του συμπτώματα με πολύ αρνητικό τρόπο, συχνά μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο που το ένα προκαλεί το άλλο.
Τα σωματικά συμπτώματα που προκαλεί το στρες
Το στρες είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική κατάσταση που εκδηλώνεται με νοσηρές σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις.
Ο έφηβος με κατάθλιψη και οι πανελλήνιες
Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με τους ενήλικες πάσχοντες, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί την 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως στην εφηβεία μετά από τα ατυχήματα.
Η τελειομανία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η τελειομανία θεωρείται από πολλούς ένα αξιέπαινο χαρακτηριστικό, αλλά μελέτες της τελευταίας δεκαετίας υποδηλώνουν ότι έχει μια σκοτεινή πλευρά, καθώς όχι μόνο προκαλεί έντονο στρες, αλλά μπορεί να υπονομεύσει την σωματική υγεία.
Δημιούργησαν κράνος που θεραπεύει την ανθεκτική κατάθλιψη
Ένα κράνος που εκπέμπει αδιόρατους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από ανθεκτική κατάθλιψη, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Μικρότερος κίνδυνος κατάθλιψης για τις γυναίκες που τρώνε ψάρια
Το μυστικό για την προστασία από την κατάθλιψη μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να τρώει κανείς ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα αίτια της ψυχογενούς ανορεξίας
Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής που χαρακτηρίζεται από αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία λόγω του έντονου φόβου της ασθενούς να παχύνει και προσβάλλει το 1,2-2,2% του γενικού πληθυσμού.
Οι εκρήξεις θυμού στην οικογένεια
Ο θυμός είναι ένα οικουμενικό συναίσθημα, το οποίο απαντά σε ερεθίσματα που απειλούν το αίσθημα «δικαίου» μέσα μας όπως και την αυτοαξία, την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή μας. Ωστόσο, πρέπει να έχει όρια.
Ο εθισμός στα αγχολυτικά φάρμακα
Οι βενζοδιαζεπίνες είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή φάρμακα, αλλά η σωματική εξάρτηση και η αντίδραση στέρησης είναι κίνδυνοι από την μακροχρόνια χρήση τους.
Αλλο θλίψη κι άλλο κατάθλιψη
Η θλίψη είναι ένα παροδικό συναίσθημα που απορρέει από μία πραγματική ή συμβολική απώλεια, ενώ στην κατάθλιψη ο πόνος της απώλειας επιδεινώνεται και η σκέψη του ατόμου γίνεται τόσο αρνητική, ώστε παρεμβαίνει στην καθημερινότητα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα