TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα πολλά αντιβιοτικά «ανοίγουν το δρόμο στην παιδική παχυσαρκία»
Τα μικρά παιδιά που παίρνουν πολλά αντιβιοτικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Πόσο νερό να πίνει;
Δώστε στο παιδί πολύ νερό. Στα δύο του χρόνια η ενεργητικότητα και η κινητικότητα είναι αυξημένες σε σχέση με όταν ήταν μωρό. Άρα έχει ανάγκη από νερό. Το νερό, εξάλλου, είναι απαραίτητο για να γίνουν όλες οι βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Αποφύγετε άχρηστες θερμίδες
Καθώς διανύει τον τρίτο χρόνο της ζωής του, το μικρό συνήθως έχει πια κατασταλάξει στις γευστικές του προτιμήσεις και γίνεται όλο και λιγότερο δεκτικό στις αλλαγές - και Μπορεί μάλιστα να δείχνει σαφή προτίμηση σε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως τα γλυκά.
Αμυγδαλές και κρεατάκια
Αν το παιδί πριν κλείσει τον τρίτο χρόνο της ζωής του αρρωσταίνει πολύ συχνά, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες υποτροπές και ευαισθησίες που πλήττουν τα ίδια κάθε φορά όργανα, π.χ. ωτίτιδα, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, καλό είναι να προγραμματίσετε έναν ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.
Αλλεργίες
Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί είναι πιθανό να έχει εκδηλώσει κάποια αλλεργία. Ανάλογα με την ηλικία, οι αλλεργίες έχουν συγκεκριμένο τρόπο εμφάνισης. Στη βρεφική ηλικία υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί αλλεργία κατά την εισαγωγή νέων τροφών στο διαιτολόγιο του μωρού.
Παιδικό άσθμα
Πολύ συχνά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με συμπτώματα ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να παρουσιάσουν άσθμα. Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια πνευμονική νόσος της παιδικής ηλικίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα αναπνευστικά προβλήματα.
Για γερά δόντια
Η οδοντοφυΐα -η εμφάνιση δηλαδή των είκοσι νεογιλών- ολοκληρώνεται στην ηλικία των τριών χρόνων, οπότε και θα πρέπει να προγραμματίσετε την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο. Η ύπαρξη και ο σχηματισμός των παιδικών δοντιών είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, γιατί αποτελούν το όργανο μάσησης και ομιλίας του παιδιού και τον προθάλαμο που θα δεχτεί τα μόνιμα δόντια.
Πόδια και στάση σώματος: Μήπως χρειάζεται ορθοπεδικό
Κατά το τρίτο έτος το βάδισμα και οι κινητικές δεξιότητες του παιδιού τελειοποιούνται. Τρέχει, ανεβοκατεβαίνει σκάλες, χοροπηδάει, κάνει ποδήλατο. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να ελέγξετε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια του και να επισκεφθείτε τον ορθοπεδικό, αν διαπιστώσετε προβλήματα στα πόδια, τα πέλματα ή όταν το περπάτημα και η στάση του παιδιού σάς προβληματίζει.
Oυρολοίμωξη
Αν και ουρολοίμωξη μπορεί να πάθουν και τα βρέφη, είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά τριών έως πέντε ετών και ιδιαίτερα στα κορίτσια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το παιδί συνήθως βγάζει την πάνα και εκπαιδεύεται στη χρήση του γιογιό ή της τουαλέτας.
Φίμωση
Όταν το μικρό αγοράκι σταματά να φορά πάνα, οι γονείς καλό είναι ν’ αρχίσουν να ελέγχουν τα γεννητικά όργανα για φίμωση. Η φίμωση είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου δηλαδή της κεφαλής του πέους καθώς το δέρμα που περιβάλλει την βάλανο δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω.
Ανεμοβλογιά
Ελαφρύς πυρετός που σύντομα συνοδεύεται από φυσαλίδες, που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, στο πρόσωπο, τον κορμό, μέσα στο στόμα, μέσα στο αυτί, ακόμα και κάτω από τα μαλλιά.
Ερυθρά
Ξεκινά με ελαφρύ πυρετό. Ταυτόχρονα παρατηρείται διόγκωση των αδένων που βρίσκονται κάτω από το λαιμό και πίσω από τα αυτιά. Τη δεύτερη μέρα εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό ροζ εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες, που διαρκεί περίπου τρεις με πέντε ημέρες.
Ιλαρά
Ξεκινά με ρινική καταρροή, υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια που δακρύζουν και βήχα. Την τέταρτη μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα,- κόκκινες κηλίδες συνήθως ενωμένες μεταξύ τους- και υψηλός πυρετός...
Κοκκύτης
Το παιδί παρουσιάζει στις πρώτες μία έως δύο βδομάδες βήχα, ελαφρύ πυρετό και τρέχουν η μύτη και τα μάτια του. Στη συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο έντονος και πιο συχνός. Παροξυσμικά επεισόδια βήχα θα παρουσιάζει αρκετά το παιδί, μέχρι που να μπορέσει να αποβάλλει κάποιο κομμάτι βλέννας, ενώ το τέλος του παροξυσμού συνοδεύεται από έντονο εισπνευστικό θόρυβο.
Οστρακιά
Ξεκινά με πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρά σκληρά κόκκινα σπυράκια και λίγο φουσκωμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο και εμφανίζεται δύο ημέρες μετά.
Παρωτίτιδα
Διόγκωση των αδένων κάτω και μπροστά από τα αυτιά, πρώτα από τη μία πλευρά και ύστερα από την άλλη που προκαλεί πόνο, ειδικά όταν το παιδί καταπίνει ή μιλά. Συνήθως συνοδεύεται από υψηλό πυρετό.
Τρυπήθηκε
Συνήθως αγκίδες και αγκάθια είναι τα πιο συνηθισμένα ξένα σώματα που εισβάλλουν στο τρυφερό δέρμα των μικρών παιδιών. Γι’ αυτό αποφύγετε να έχετε στο σπίτι -όσο το παιδί είναι μικρό- καλάθια από μπαμπού ή έπιπλα, των οποίων οι ξύλινες επιφάνειες δεν είναι απόλυτα λείες.
Τσιμπήματα
Τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, σφήκες και τσούχτρες είναι τα πιο συνηθισμένα, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Γι’ αυτό, αν πρόκειται να πάτε διακοπές ή να μείνετε στην εξοχή, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την αντιμετώπιση τέτοιων τσιμπημάτων. Είναι απαραίτητο να έχετε στικ αμμωνίας, αντιισταμινικό φάρμακο και κορτιζονούχα αλοιφή.
Δάγκωμα
Συνήθως προέρχεται από κατοικίδια ή άγρια ζώα ή ακόμα και φίδια κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Γι’ αυτό μην αφήνετε το παιδί να πλησιάζει ζωάκια, χωρίς να το επιβλέπετε και να το έχετε σε απόσταση ασφαλείας.
Εγκαύματα
Τα εγκαύματα από καυτά υγρά είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στη λίστα των παιδικών ατυχημάτων. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε μπάνιο το παιδί, να μην το αφήνετε ποτέ μόνο του και να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του νερού, ειδικά όταν το ξεβγάζετε.
Τραυματισμοί στα μάτια
Τα μάτια κινδυνεύουν από διάφορα ρινίσματα, όπως χώμα, άμμο, πούδρες αλλά και από ουσίες όπως καλλυντικά ή απορρυπαντικά, γιατί το παιδί μπορεί ανά πάσα στιγμή να τρίψει τα μάτια του έχοντας πιάσει οτιδήποτε με τα χεράκια.
« 1 2 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα