TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πώς να προστατεύσετε τα μικρά παιδιά από τη ζέστη και τον ήλιο
Για να αντέξουν τα μικρά παιδιά τη ζέστη χρειάζεται να τους προσφέρετε νερό κάθε ώρα ή και συχνότερα σε συνθήκες καύσωνα, ενώ η προστασία από τον ήλιο δεν χρειάζεται μόνο αντηλιακό αλλά και σωστό ντύσιμο.
Το κολύμπι προσφέρει πολλά οφέλη στα μωρά
Η βρεφική κολύμβηση (baby swimming) είναι η εκμάθηση κολύμβησης και η καλλιέργεια των έμφυτων βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού σε μωράκια ηλικίας 3 μηνών έως 4 ετών.
Η πιπίλα εμπόδιο στην συναισθηματική ανάπτυξη των αγοριών
Η πιπίλα μπορεί να μοιάζει με την ιδανική λύση για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει, αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να εμποδίζει την συναισθηματική ανάπτυξη των αγοριών.
Το καθημερινό μπάνιο
Σε κάθε περίπτωση είναι επιθυμητό το καθημερινό μπάνιο, ιδιαίτερα αν το παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό. Το καθημερινό λούσιμο δεν είναι απαραίτητο, εκτός αν τα μαλλιά έχουν λερωθεί από το παιχνίδι με τα χώματα. Έχετε υπόψη ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να χρησιμοποιείτε σφουγγάρι ούτε μεγάλη ποσότητα σαπουνιού.
Πλύσιμο χεριών
Το καλό πλύσιμο των χεριών επιβάλλεται με την είσοδο στο σπίτι απ’ έξω, πριν και μετά το φαγητό, μετά την τουαλέτα ή σε κάθε περίπτωση που είναι βρόμικα, π.χ. μετά από παιχνίδι με υλικά όπως μπογιές ή πλαστελίνες...
Φροντίδα δοντιών
Η φροντίδα των πρώτων δοντιών συνεχίζεται και εντατικοποιείται κατά τον τρίτο χρόνο, με στόχο την προστασία και ενίσχυσή τους. Η φροντίδα, εξάλλου, των πρώτων δοντιών αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και την ανώδυνη έξοδο των μόνιμων δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι υγιή νεογιλά δόντια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για υγιή μόνιμα δόντια.
Λούσιμο – χτένισμα
Τα παιδιά κατά κανόνα αντιπαθούν το χτένισμα. Αν και χρειάζεται να χτενίζονται καθημερινά, το χτένισμα δεν πρέπει να αποτελεί καθημερινό θέμα διαμάχης με το παιδί. Γι’ αυτό...
Εκπαίδευση στο... ντύσιμο
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να θέλουν συγκεκριμένα ρούχα χωρίς να τους ενδιαφέρει αν είναι καθαρά ή να έχουν εξωφρενικές προτιμήσεις, π.χ. να θέλουν να φορέσουν το κοντομάνικο μπλουζάκι με τους αγαπημένους ήρωες στην καρδιά του χειμώνα.
Αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου
Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα ωράριο προσαρμοσμένο -κατά το δυνατόν- στις δικές σας ώρες ύπνου, ώστε να μην ξυπνάει πολύ νωρίτερα από την ώρα που εσείς σηκώνεστε, αλλά και να μη μένει μέχρι αργά το βράδυ ξύπνιο.
Πείτε «αντίο» στην πάνα
Παρόλο που στα δύο το παιδί έχει φτάσει σε μια σχετική σωματική και ψυχική ωρίμανση και έχει κάποιο βαθμό ελέγχου του εντέρου και της κύστης, δηλαδή μπορεί να αρχίσει να κρατιέται, για κάποια παιδιά ακόμα και η ηλικία των δυόμισι είναι νωρίς για να πουν αντίο στην πάνα. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι γονείς που ξεκινούν τις εντατικές και συστηματικές προσπάθειες από τα τρία χρόνια και μετά.
Γιογιό αντί για πάνα
Σε ό,τι αφορά το θέμα γιογιό, ο βαθμός ετοιμότητας και ωριμότητας διαφέρει από παιδί σε παιδί, ενώ η πίεση μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά. Το 30% των παιδιών είναι έτοιμο γύρω στα δυόμισι, ενώ το 70% στα τρία, με τα κοριτσάκια συνήθως να τα καταφέρνουν γρηγορότερα. Μέχρι να αποχαιρετήσουν οριστικά την πάνα, κάποια μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα τέσσερα.
Προφυλάξεις από διάφορους κινδύνους
Το παιδί των τριών χρόνων εξακολουθεί να έχει άγνοια του κινδύνου και να είναι επιρρεπές στα ατυχήματα. Τώρα όμως είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση πώς θα προστατεύεται από τα ατυχήματα. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να εξηγείτε στο παιδί τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και τι είναι επικίνδυνο.
Παιδί στο αυτοκίνητο
Αρκετοί είναι οι γονείς, οι οποίοι όταν μεγαλώνει το παιδί καταργούν το καρεκλάκι και το αφήνουν ελεύθερο στο πίσω κάθισμα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Επίσης, μεγάλο λάθος είναι να κρατάτε το παιδί αγκαλιά είτε στη θέση του συνοδηγού είτε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, καθώς δεν είναι προστατευμένο σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα