TA NEA Logo
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Γυναίκες κάνουν δίαιτα για λόγους… καριέρας
Όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για λόγους… καριέρας θα πρέπει να κάνουν δίαιτα οι υπέρβαρες και παχύσαρκες κυρίες, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, ο αριθμός των υπέρβαρων γυναικών σε διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των υπέρβαρων ανδρών.
Ο θηλασμός προστατεύει τις μητέρες από τα καρδιακά προβλήματα
Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό από τις γυναίκες που επέλεξαν να μην το κάνουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που επικεντρώθηκε σε γυναίκες οι οποίες θήλασαν τα παιδιά τους επί ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για να καθυστερεί την εμμηνόπαυση
Οι γυναίκες θα μπορούν στο εγγύς μέλλον να καθυστερούν την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με ευρήματα κινεζικής έρευνας, που δείχνουν ότι είναι εφικτό να παρατείνουμε τη λειτουργία των ωοθηκών μετεμφυτεύοντας θηλυκά βλαστοκύτταρα που αναπτύσσονται σε ώριμα ωάρια.
Τα συμπτώματα του εμφράγματος διαφέρουν στα δύο φύλα
Οι άνδρες είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν την κλασική εικόνα του εμφράγματος με τον πόνο στο στήθος, τη δύσπνοια και τον πόνο που αντανακλά στον αυχένα, στην πλάτη, στην γνάθο και στο χέρι. Οι γυναίκες συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα που τυπικά δεν συσχετίζονται με το έμφραγμα και μπορεί να εκδηλωθούν εβδομάδες πριν από αυτό.
Τα σημάδια για τον καρκίνο στις ωοθήκες
Οι ωοθήκες όχι μόνον είναι αόρατες για τους περισσότερους από εμάς, αλλά σπανίως συζητάμε γι΄ αυτές. Ως επακόλουθο, λίγες γυναίκες γνωρίζουν τα συμπτώματα που προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σε αυτές επικίνδυνες αλλοιώσεις.
15 απαντήσεις για τους γυναικείους καρκίνους
Οι γυναίκες αισθάνονται συχνά μπερδεμένες για το τι πρέπει να κάνουν για την πρόληψη των καρκίνων... θηλυκού γένους. Ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ. Βασίλης Κοντόπουλος απαντά στα 15 πιο συνηθισμένα ερωτήματά τους.
Ελληνίδες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά: αυτοί είναι οι ρόλοι που καλείται να αναλάβει η σύγχρονη Ελληνίδα. Στην προσπάθειά της όμως να δώσει το 100% του εαυτού της στους διαφορετικούς και ανταγωνιστικούς ρόλους, πέφτει θύμα του άγχους. Οι ψυχολόγοι μιλούν για μία αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι των γυναικών που επισκέπτονται τα γραφεία τους.
Οι ορμόνες ευθύνονται για τις σπατάλες των γυναικών
Οι δέκα μέρες πριν από την έμμηνο ρύση είναι κρίσιμες για το... πορτοφόλι. Οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν τις γυναίκες στα μαγαζιά, από τα οποία σπανίως βγαίνουν με τα άδεια χέρια. Έρευνα στη Βρετανία έδειξεπως το περίπου 70% των γυναικών αδυνατούν στη διάρκεια αυτών των ημερών να αντισταθούν στις αγορές κι ας το μετανιώσουν αργότερα.
«Πλαστική» στήθους με βλαστοκύτταρα
Γίνεται αυξητική στήθους με «φυσικό» τρόπο, χωρίς ενθέματα, χωρίς ξένα σώματα- σιλικόνες ή ορούς- μέσα στους μαστούς; Ναι, απαντούν Βρετανοί επιστήμονες και σύντομα σκοπεύουν να το δοκιμάσουν: αυξητική στήθους με βλαστοκύτταρα, τα οποία αφαιρούνται από το περίσσιο κοιλιακό λίπος ή των μηρών.
Προστασία από τον διαβήτη της κυήσεως
Τέσσερις στις 100 γυναίκες εκδηλώνουν διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους - συνήθως στα μέσα της, γύρω στην 28η εβδομάδα. Ακόμα και μια μικρή αύξηση του σακχάρου είναι επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη, γι' αυτό και η έγκυος πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα προστασίας που συνιστά ο γιατρός.
Τεστ που «διαβάζουν» τους όγκους
Διαγνωστικά τεστ που απαλλάσσουν τους ασθενείς από άσκοπες χημειοθεραπείες: αυτό ήταν το στοίχημα που φαίνεται να έχουν κερδίσει οι ερευνητές, οι οποίοι «διαβάζοντας» τα γονίδια του όγκου του μαστού είναι σε θέση να συμπεράνουν εάν και πόσο επιθετικός είναι.
1.000.000 γυναίκες ξέρουν καλύτερα
Ακόμα και ένα ποτήρι κρασί ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο στις γυναίκες να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου, προειδοποίησαν ερευνητές της Οξφόρδης- κι αμέσως άρχισε η αμφισβήτηση. Όπως επισημαίνει ωστόσο η βρετανική εφημερίδα Γκάρτνιαν είναι η μεγαλύτερη του είδους στον πλανήτη και δεν κινδυνολογεί.
Βρέθηκε ο «διακόπτης» της γυναικείας γονιμότητας
Ομάδα βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε μία νέα ορμόνη η οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσει τη λύση για αποτελεσματική και λιγότερο επικίνδυνη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας. Η ουσία αυτή "ανοίγει" ξανά την πόρτα της εφηβείας.
Γυναίκες: Όταν το σεξ οδηγεί στον καρκίνο
Περισσότερες από 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ετησίως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ περίπου 288.000 χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι (περίπου 80%) καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ούτε τεστ Παπανικολάου γίνεται συστηματικά ούτε υπάρχουν τα εμβόλια που προστατεύουν τις γυναίκες από τον υπαίτιο ιό.
Τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών
Η καλή και ομαλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας είναι εξίσου σημαντική με του άνδρα, αλλά και πιο πολύπλοκη. Οι διαταραχές της μπορεί να αφορούν την ερωτική επιθυμία, την διέγερση, τον οργασμό και τον πόνο. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες πάσχει από κάποια τέτοιου είδους διαταραχή, με συνέπεια να μην μπορεί να απολαύσει το σεξ.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η αναπαραγωγή στο εργαστήριο
Υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα ζευγάρι αδυνατεί να τεκνοποιήσει μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός έτους ελεύθερων σεξουαλικών σχέσεων. Η συχνότητα της υπογονιμότητας σ’ έναν πληθυσμό καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες, σύμφωνα δε με διάφορες στατιστικές ανέρχεται στο 15%-20% των νιόπαντρων ζευγαριών.
Νέο SΟS για αλκοόλ και καρκίνο στις γυναίκες
Ακόμη κι ένα οινοπνευματώδες ποτό την ημέρα φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες οι γυναίκες να εμφανίσουν αρκετές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η αποκατάσταση έπειτα από τη μαστεκτομή
Η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή αποτελεί κοινή πρακτική στην εποχή μας. Οι λόγοι που οδήγησαν στο γεγονός αυτό είναι κυρίως η βελτίωση των τεχνικών και των μεθόδων, η καλύτερη εκπαίδευση των πλαστικών χειρουργών και η ευρύτερη ενημέρωση των ασθενών, που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το σύνδρομο της «τέλειας γυναίκας»
Πολλαπλοί και αντιφατικοί ρόλοι βασανίζουν τη σύγχρονη γυναίκα. Ή μήπως όχι; Υπάρχει περίπτωση ακριβώς η πολλαπλότητα αυτή να την οχυρώνει ψυχικά; Κοινωνιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κάθε επιπλέον ρόλος για μια γυναίκα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια, κάτι που συχνά δεν είναι εφικτό. Σύμφωνα με μία αντίθετη άποψη, οι πολλαπλοί γυναικείοι ρόλοι ενισχύουν τη λειτουργικότητα της γυναίκας στην καθημερινότητά της, προστατεύοντάς την από το στρες του κάθε μεμονωμένου ρόλου.
Η εγκυμοσύνη ήρθε στην εφηβεία
Οι δραστηριότητες ενός παιδιού που βρίσκεται στην εφηβεία, πρέπει να συνδέονται με την εκπαίδευσή του και φυσικά με την ανεμελιά και την ξενοιασιά, λένε οι ειδικοί. Και μια εγκυμοσύνη, παραβιάζει το στάδιο ανάπτυξής τους. Ωστόσο, στη χώρα μας σχεδόν 3.300 κορίτσια γίνονται κάθε χρόνο μητέρες πριν από τα 19 τους χρόνια.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα