TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Το φύλο επηρεάζει το «βεληνεκές» της όρασης
Oι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα από τις γυναίκες στο να βλέπουν και να αξιολογούν πράγματα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, ενώ οι γυναίκες υπερτερούν όταν βλέπουν πράγματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το οπτικό τους πεδίο.
Η τριχόπτωση στις γυναίκες
Η τριχόπτωση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τις γυναίκες, αλλά τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται γράφει στην εφημερίδα «Τάιμς» ο δερματολόγος δρ Ντέιβιντ Φέντον από το Νοσοκομείο St Τhomas, στο Λονδίνο.
Προστασία της μέσης κατά την εγκυμοσύνη
Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος κατά την εγκυμοσύνη, ιδίως στα προχωρημένα στάδιά της. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων έχει μερικές συμβουλές για τις εγκύους, που μπορεί να τον αποτρέψουν ή να τον καταπραΰνουν.
Οι «κρίσεις» φέρνουν κορίτσια
Τη θεωρία των βιολόγων Trivers & Willard, σύμφωνα με την οποία το βιοτικό επίπεδο επηρεάζει το φύλο του παιδιού, έρχεται να ενισχύσει μία νέα έρευνα του Thomas Pollet από Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ο οργανισμός της μητέρας “σαμποτάρει” τη γονιμοποίηση όταν πρόκειται να γεννηθούν γιοι και στην περίπτωση που οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι καλές».
Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη εγείρει ποικίλες αλλαγές και ανατροπές στον ψυχισμό της γυναίκας. Οι ψυχικές και σωματικές αλλαγές δεν είναι πάντα αυτονόητη διαδικασία για την ίδια. Άγχος αν θα τα καταφέρει στον μητρικό ρόλο, φόβος απέναντι σε μια κατακλυσμική αίσθηση ευθύνης, δυσκολίες μετάβασης στις νέες συνθήκες, αίσθηση συμβολικής απώλειας της νεότητας και της ανεξαρτησίας, είναι μερικές αλλαγές στον ψυχισμό της νέας μητέρας.
Η παχυσαρκία σχετίζεται (και) με τον καρκίνο του ενδομητρίου
Κάθε γυναίκα έχει μία στις 41 πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου κάποια στιγμή στη ζωή της (συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών), αλλά αν είναι παχύσαρκη και έχει την τελευταία έμμηνο ρύση πριν από τα 45 της χρόνια, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 22 φορές, αναφέρει η επιθεώρηση «Οbstetrics & Gynecology».
Γέννησε το παιδί της κόρης της
Το περασμένο Σάββατο έγινε στη χώρα μας πραγματικότητα η γνωστή ρήση: «του παιδιού μου το παιδί, είναι δύο φορές παιδί μου». Μια Ελληνίδα μητέρα κυοφόρησε τα έμβρυα της κόρης της, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να κυοφορήσει αφού γεννήθηκε χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα…
Προσωρινή διαταραχή στη σκέψη προκαλεί η κλιμακτήριος
Τελικά, έχουν δίκιο οι γυναίκες που μπαίνουν στην κλιμακτήριο και παραπονούνται ότι ο εγκέφαλός τους μοιάζει να μη λειτουργεί τόσο καλά όσο παλαιότερα. Νέα μελέτη δείχνει πως το μυαλό τους... αργεί να «πάρει μπρος» - ευτυχώς όμως η διαταραχή αυτή είναι προσωρινή.
Η οικονομική κρίση ωθεί τις Ελληνίδες στον θηλασμό!
«Ναι» στον θηλασμό λένε οι Ελληνίδες, κάνοντας στροφή 180 μοιρών αφού μέχρι πρόσφατα έδειχναν σαφή προτίμηση στο μπιμπερό! Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αλλαγή στάσης κυρίως στην οικονομική κρίση, ελπίζουν ωστόσο πως ο βρεφικός θηλασμός θα γίνει στο μέλλον ο κανόνας…
Οι έγκυοι ευάλωτες στη νέα γρίπη
Ο θάνατος μιας 38χρονης γυναίκας στη Σκωτία – του πρώτου θύματος της νέας γρίπης στην Ευρώπη – φέρνει στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβει η νόσος για τις εγκύους. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γυναίκες για να προστατεύσουν τον εαυτό και τα αγέννητα μωρά τους.
Ένα στα έξι ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί
Ένα στα έξι ζευγάρια παραγωγικής ηλικίας αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως με τη βοήθεια της επιστήμης το παρόν και το μέλλον της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολλά υποσχόμενο…
SOS για την μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο
Οι διαταραχές στην ικανότητα του αίματος να πήζει συχνά μένουν αδιάγνωστες στις γυναίκες, προειδοποιεί ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάρτισαν έναν κατάλογο με ύποπτα συμπτώματα. Ο κατάλογος αυτός, που δημοσιεύεται online στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Μαιευτικής και Γυναικολογίας», δεν απευθύνεται μόνο στους γιατρούς.
Η τελειομανία «τιμωρεί» τις γυναίκες
Οι περισσότερες γυναίκες είναι πιθανότερο να νιώθουν αισθήματα ανεπάρκειας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά τους, λόγω της τελειομανίας που τις διακατέχει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε ότι η μία στις τρεις νιώθουν ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις που οι ίδιες έχουν θέσει στον εαυτό τους όσον αφορά την οικογένεια και το επάγγελμά τους.
Και οι άντρες παθαίνουν κατάθλιψη...
Ολοένα περισσότεροι άντρες στρέφονται στους ειδικούς ζητώντας βοήθεια, στήριξη και λύση στο πρόβλημα κατάθλιψης που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας και κάτοικοι αστικών περιοχών.
Λιγότερο ευτυχισμένες οι γυναίκες
Τα τελευταία 40 χρόνια οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλά οχυρά. Η γυναίκα του 2009 έχει σε σύγκριση με τη γυναίκα της δεκαετίας του 1970 καλύτερη μόρφωση, καλύτερο μισθό, μεγαλύτερη σεξουαλική και αναπαραγωγική ελευθερία, σαφώς μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Γιατί λοιπόν δεν είναι περισσότερο ευτυχισμένη; Γιατί είναι συχνά λιγότερο ευτυχισμένη;
Οι επιπλοκές της κύησης πιο συχνές με τα αγόρια
Μια παλιά λαϊκή ρήση πρεσβεύει ότι μια δύσκολη εγκυμοσύνη σημαίνει πως το μωρό θα είναι αγόρι. Την αλήθεια του ισχυρισμού αυτού διερεύνησαν τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες, στις οποίες εξετάστηκαν δεκάδες χιλιάδες γεννήσεις και οι τυχόν επιπλοκές τους.
Shopping therapy λόγω... οικονομικής κρίσης κάνουν οι γυναίκες
Στις περιόδους κρίσης, οι γυναίκες ψωνίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι συνήθως. Οι ίδιες εξηγούν, στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας, πως η κρίση τους φέρνει μελαγχολία και προσπαθούν να την καταπολεμήσουν με… shopping therapy.
Υπάρχει ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση
Oι αμφιβολίες για την ασφάλεια της ορμονοθεραπείας μετά την εμμηνόπαυση, δεν έχουν επισκιάσει ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτηματικά των γυναικών μιας κάποιας ηλικίας: πόσο θα  επηρεάσει η κλιμακτήριος την ερωτική τους ζωή.
Συχνότερους οργασμούς έχουν γυναίκες με υψηλό Ε.Q.
Οι γυναίκες που έχουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης (E.Q.), απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ και έχουν συχνότερους οργασμούς.
Πως να έχετε καλή σχέση με το ταίρι σας
Είναι πολύ απλό, πολύ εύκολο να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε: να είμαστε πιο καλοί, πιο στοργικοί, πιο ανεκτικοί. Όμως αυτές οι οδηγίες που δίνονται καλοπροαίρετα είναι εν τέλει τόσο γενικευμένες, ώστε καταλήγουν χωρίς ουσία. Ίσως να μας βοηθούσε περισσότερο το να κατανοήσουμε τι να «μην» κάνουμε...
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα