TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Αναζητώντας τη μαγική φόρμουλα κατά των ρυτίδων
Ο πόλεμος με τις ρυτίδες τελειωμό δεν έχει. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η πρόοδος στην ιατρική και την τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για την επιστήμη σε έναν τομέα που ενδιαφέρει ανεξαιρέτως όλους τους ανθρώπους και αποφέρει μεγάλα κέρδη στις εταιρείες καλλυντικών.
Η κίνηση συντομεύει τον τοκετό
Οι έγκυοι που παραμένουν ξαπλωμένες κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού μπορεί να τον επιβραδύνουν, αλλά εάν κάθονται, στέκονται όρθιες ή περπατούν, μπορεί να τον επιταχύνουν με ασφάλεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Η μητέρα μου θα γεννήσει τα παιδιά μου»
Τα τελευταία χρόνια περίπου 50 ζευγάρια στη χώρα μας έχουν επισκεφθεί τα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να πάρουν τη δικαστική άδεια που θα τους επιτρέψει να κινήσουν τις διαδικασίες για την παρένθετη μητρότητα.
Βραβεία «L’Oreal Unesco» για γυναίκες επιστήμονες
Για τις γυναίκες επιστήμονες των θετικών και υλικώνεπιστημών τα πέντε βραβεία L’Oreal Unesco θεωρούνται πολύ σημαντικά. Όχι μόνο γιατί το χρηματικό ποσό των 100.000 δολαρίων που τα συνοδεύει. Όχι μόνο επειδή οι υποψήφιες επιλέγονται από τη λίστα των υποψηφίων για Νόμπελ.Αλλά επειδή είναι τα μοναδικά βραβεία που αφορούν επιστήμονες από όλες τις ηπείρους.
Όταν η έγκυος έχει ηπατίτιδα...
Η ηπατίτιδα Β είναι επικίνδυνη για τα νεογέννητα και τα μωρά. Εάν μία έγκυος είναι φορέας του ιού που την προκαλεί, μπορεί να την μεταδώσει στο μωρό της, υπονομεύοντας έτσι τη μελλοντική του υγεία. Ευτυχώς, με την έγκαιρη ανίχνευση του προβλήματος και την κατάλληλη θεραπεία, η μετάδοση αυτή μπορεί να αποτραπεί.
Εμβρυομητρική ιατρική κατά συνδρόμου Down
Νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά και με μεγαλύτερη ακρίβεια, μπορεί πλέον να διαγνωσθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου. Πώς; Με τη μέτρηση της γωνίας προσώπου του εμβρύου, μεταξύ άλλων…
Γυναίκες κάνουν δίαιτα για λόγους… καριέρας
Όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για λόγους… καριέρας θα πρέπει να κάνουν δίαιτα οι υπέρβαρες και παχύσαρκες κυρίες, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, ο αριθμός των υπέρβαρων γυναικών σε διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των υπέρβαρων ανδρών.
Ο θηλασμός προστατεύει τις μητέρες από τα καρδιακά προβλήματα
Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό από τις γυναίκες που επέλεξαν να μην το κάνουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που επικεντρώθηκε σε γυναίκες οι οποίες θήλασαν τα παιδιά τους επί ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για να καθυστερεί την εμμηνόπαυση
Οι γυναίκες θα μπορούν στο εγγύς μέλλον να καθυστερούν την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με ευρήματα κινεζικής έρευνας, που δείχνουν ότι είναι εφικτό να παρατείνουμε τη λειτουργία των ωοθηκών μετεμφυτεύοντας θηλυκά βλαστοκύτταρα που αναπτύσσονται σε ώριμα ωάρια.
Τα συμπτώματα του εμφράγματος διαφέρουν στα δύο φύλα
Οι άνδρες είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν την κλασική εικόνα του εμφράγματος με τον πόνο στο στήθος, τη δύσπνοια και τον πόνο που αντανακλά στον αυχένα, στην πλάτη, στην γνάθο και στο χέρι. Οι γυναίκες συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα που τυπικά δεν συσχετίζονται με το έμφραγμα και μπορεί να εκδηλωθούν εβδομάδες πριν από αυτό.
Τα σημάδια για τον καρκίνο στις ωοθήκες
Οι ωοθήκες όχι μόνον είναι αόρατες για τους περισσότερους από εμάς, αλλά σπανίως συζητάμε γι΄ αυτές. Ως επακόλουθο, λίγες γυναίκες γνωρίζουν τα συμπτώματα που προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σε αυτές επικίνδυνες αλλοιώσεις.
15 απαντήσεις για τους γυναικείους καρκίνους
Οι γυναίκες αισθάνονται συχνά μπερδεμένες για το τι πρέπει να κάνουν για την πρόληψη των καρκίνων... θηλυκού γένους. Ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ. Βασίλης Κοντόπουλος απαντά στα 15 πιο συνηθισμένα ερωτήματά τους.
Ελληνίδες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά: αυτοί είναι οι ρόλοι που καλείται να αναλάβει η σύγχρονη Ελληνίδα. Στην προσπάθειά της όμως να δώσει το 100% του εαυτού της στους διαφορετικούς και ανταγωνιστικούς ρόλους, πέφτει θύμα του άγχους. Οι ψυχολόγοι μιλούν για μία αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι των γυναικών που επισκέπτονται τα γραφεία τους.
Οι ορμόνες ευθύνονται για τις σπατάλες των γυναικών
Οι δέκα μέρες πριν από την έμμηνο ρύση είναι κρίσιμες για το... πορτοφόλι. Οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν τις γυναίκες στα μαγαζιά, από τα οποία σπανίως βγαίνουν με τα άδεια χέρια. Έρευνα στη Βρετανία έδειξεπως το περίπου 70% των γυναικών αδυνατούν στη διάρκεια αυτών των ημερών να αντισταθούν στις αγορές κι ας το μετανιώσουν αργότερα.
«Πλαστική» στήθους με βλαστοκύτταρα
Γίνεται αυξητική στήθους με «φυσικό» τρόπο, χωρίς ενθέματα, χωρίς ξένα σώματα- σιλικόνες ή ορούς- μέσα στους μαστούς; Ναι, απαντούν Βρετανοί επιστήμονες και σύντομα σκοπεύουν να το δοκιμάσουν: αυξητική στήθους με βλαστοκύτταρα, τα οποία αφαιρούνται από το περίσσιο κοιλιακό λίπος ή των μηρών.
Προστασία από τον διαβήτη της κυήσεως
Τέσσερις στις 100 γυναίκες εκδηλώνουν διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους - συνήθως στα μέσα της, γύρω στην 28η εβδομάδα. Ακόμα και μια μικρή αύξηση του σακχάρου είναι επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη, γι' αυτό και η έγκυος πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα προστασίας που συνιστά ο γιατρός.
Τεστ που «διαβάζουν» τους όγκους
Διαγνωστικά τεστ που απαλλάσσουν τους ασθενείς από άσκοπες χημειοθεραπείες: αυτό ήταν το στοίχημα που φαίνεται να έχουν κερδίσει οι ερευνητές, οι οποίοι «διαβάζοντας» τα γονίδια του όγκου του μαστού είναι σε θέση να συμπεράνουν εάν και πόσο επιθετικός είναι.
1.000.000 γυναίκες ξέρουν καλύτερα
Ακόμα και ένα ποτήρι κρασί ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο στις γυναίκες να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου, προειδοποίησαν ερευνητές της Οξφόρδης- κι αμέσως άρχισε η αμφισβήτηση. Όπως επισημαίνει ωστόσο η βρετανική εφημερίδα Γκάρτνιαν είναι η μεγαλύτερη του είδους στον πλανήτη και δεν κινδυνολογεί.
Βρέθηκε ο «διακόπτης» της γυναικείας γονιμότητας
Ομάδα βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε μία νέα ορμόνη η οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσει τη λύση για αποτελεσματική και λιγότερο επικίνδυνη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας. Η ουσία αυτή "ανοίγει" ξανά την πόρτα της εφηβείας.
Γυναίκες: Όταν το σεξ οδηγεί στον καρκίνο
Περισσότερες από 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ετησίως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ περίπου 288.000 χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι (περίπου 80%) καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ούτε τεστ Παπανικολάου γίνεται συστηματικά ούτε υπάρχουν τα εμβόλια που προστατεύουν τις γυναίκες από τον υπαίτιο ιό.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα