TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών
Η καλή και ομαλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας είναι εξίσου σημαντική με του άνδρα, αλλά και πιο πολύπλοκη. Οι διαταραχές της μπορεί να αφορούν την ερωτική επιθυμία, την διέγερση, τον οργασμό και τον πόνο. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες πάσχει από κάποια τέτοιου είδους διαταραχή, με συνέπεια να μην μπορεί να απολαύσει το σεξ.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η αναπαραγωγή στο εργαστήριο
Υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα ζευγάρι αδυνατεί να τεκνοποιήσει μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός έτους ελεύθερων σεξουαλικών σχέσεων. Η συχνότητα της υπογονιμότητας σ’ έναν πληθυσμό καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες, σύμφωνα δε με διάφορες στατιστικές ανέρχεται στο 15%-20% των νιόπαντρων ζευγαριών.
Νέο SΟS για αλκοόλ και καρκίνο στις γυναίκες
Ακόμη κι ένα οινοπνευματώδες ποτό την ημέρα φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες οι γυναίκες να εμφανίσουν αρκετές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η αποκατάσταση έπειτα από τη μαστεκτομή
Η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή αποτελεί κοινή πρακτική στην εποχή μας. Οι λόγοι που οδήγησαν στο γεγονός αυτό είναι κυρίως η βελτίωση των τεχνικών και των μεθόδων, η καλύτερη εκπαίδευση των πλαστικών χειρουργών και η ευρύτερη ενημέρωση των ασθενών, που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το σύνδρομο της «τέλειας γυναίκας»
Πολλαπλοί και αντιφατικοί ρόλοι βασανίζουν τη σύγχρονη γυναίκα. Ή μήπως όχι; Υπάρχει περίπτωση ακριβώς η πολλαπλότητα αυτή να την οχυρώνει ψυχικά; Κοινωνιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο κάθε επιπλέον ρόλος για μια γυναίκα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια, κάτι που συχνά δεν είναι εφικτό. Σύμφωνα με μία αντίθετη άποψη, οι πολλαπλοί γυναικείοι ρόλοι ενισχύουν τη λειτουργικότητα της γυναίκας στην καθημερινότητά της, προστατεύοντάς την από το στρες του κάθε μεμονωμένου ρόλου.
Η εγκυμοσύνη ήρθε στην εφηβεία
Οι δραστηριότητες ενός παιδιού που βρίσκεται στην εφηβεία, πρέπει να συνδέονται με την εκπαίδευσή του και φυσικά με την ανεμελιά και την ξενοιασιά, λένε οι ειδικοί. Και μια εγκυμοσύνη, παραβιάζει το στάδιο ανάπτυξής τους. Ωστόσο, στη χώρα μας σχεδόν 3.300 κορίτσια γίνονται κάθε χρόνο μητέρες πριν από τα 19 τους χρόνια.
Εκλαμψία και προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη
Προεκλαμψία είναι μία κατάσταση που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην ουσία πρόκειται για το προηγούμενο στάδιο της εκλαμψίας, μιας, πιθανόν, επικίνδυνης κατάστασης του οργανισμού που όμως λόγω των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που έχει η προεκλαμψία προλαμβάνεται. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι την προκαλεί ωστόσο η πιθανότερη αιτία φαίνεται πως είναι ο γυναικείος οργανισμός στη συγκεκριμένη κατάσταση. Λόγω δηλαδή της εγκυμοσύνης δεν εκτελεί φυσιολογικά όλες τις λειτουργίες του, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μη αναμενόμενες «καταστάσεις». Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι την προκαλεί, αλλά είναι γνωστοί αρκετοί παράγοντες οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή της πιο πιθανή.
«Καμπανάκι» για τις παχύσαρκες εγκύους
Τους ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι παχύσαρκες γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, υπογραμμίζουν στα αποτελέσματα νέας έρευνας ειδικοί από το Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου.
Το διαζύγιο κάνει ρυτίδες
Το διαζύγιο είναι ένας από τους παράγοντες που «προσθέτει χρόνια» στο πρόσωπο μιας γυναίκας, αυξάνοντας σημαντικά τις ρυτίδες, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές. Πόσα χρόνια; Κατά μέσον όρο δύο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν σε δίδυμες γυναίκες.
Οδηγός για ασφαλή εγκυμοσύνη στα 40
Μία στις πέντε γυναίκες κάνει παιδί μετά την ηλικία των 35-40 χρόνων, ενώ η μέση ηλικία των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι τα 38 χρόνια. Ολοένα και πιο αργά στη ζωή τους αποφασίζουν οι γυναίκες να αποκτήσουν παιδί.Ολοένα και πιο αργά στη ζωή τους αποφασίζουν οι γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Είτε γιατί δεν επιθυμούν να παντρευτούν σε νεαρή ηλικία, είτε γιατί προτάσσουν τις σπουδές και την καριέρα, είτε γιατί δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν καικαταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Ιωάννης Μεσσήνης επισημαίνει τους κινδύνους από την εγκυμοσύνη στην ηλικία των 40 χρόνων και συμβουλεύει τις γυναίκες ποιες εξετάσεις να κάνουν και τι να προσέξουν.
Η διατροφή που «διώχνει» τις ρυτίδες
Για να έχει κανείς νεανικό δέρμα πρέπει να μείνει μακριά από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ζάχαρη, όπως τα μάφιν, τα μπισκότα, τα κέικ, οι κρέμες, τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά. Με άλλα λόγια, να προσέχει τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων, ο οποίος έχει ζωτική σημασία για την υγεία του δέρματος.
Επικίνδυνος ο ξιφίας για τις εγκύους
Να αποφεύγουν οι μέλλουσες μητέρες τη κατανάλωση ξιφία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αυτό συστήνουν Έλληνες διατροφολόγοι μετά από έρευνα που έγινε για βαρέα τοξικά μέταλλα σε φέτες ξιφία και σολομού.
Τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες;
Τι επιθυμεί μια γυναίκα; Το ερώτημα αυτό που έθεσε πριν από έναν αιώνα ο Ζίγκμουντ Φρόιντ δεν έχει βρει ακόμα απάντηση. Οι έρευνες μάλιστα - πολλές και ποικίλες - που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα: οι γυναίκες δείχνουν να διεγείρονται με πολύ πιο περίπλοκο τρόπο απ΄ ό,τι οι άνδρες...
Οι ιοί που προκαλούν καρκίνο στη μήτρα
Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί σημαντικά. Παρ΄ όλα αυτά, η συχνότητα των αδενοκαρκινωμάτων - τα οποία πιο εύκολα ξεφεύγουν από την έγκαιρη ανίχνευση με το τεστ κατά Παπανικολάου και που η πρόγνωσή τους είναι συνήθως χειρότερη - αυξάνεται, κυρίως σε νεώτερες γυναίκες.
Μήπως σας αρρωσταίνει η γκαρνταρόμπα σας;
Η μόδα έχει μακρά παράδοση στον πόνο - από το κινέζικο έθιμο της επίδεσης των ποδιών για να παραμείνουν μικρά και κομψά έως τους ασφυκτικούς κορσέδες της βικτοριανής εποχής. Το αιώνιο ρητό «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος» εξακολουθεί να ισχύει και στις μέρες μας. Η περίπτωση των πανύψηλων τακουνιών που επιφέρουν πολλά δεινά σε πόδια και μέση είναι ίσως η πιο γνωστή. Ωστόσο δεν είναι η μόνη...
Απροστάτευτες οι Ελληνίδες
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά στη μάχη κατά του καρκίνου της μήτρας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, μόλις τρεις στις δέκα Ελληνίδες υποβάλλονται τακτικά σε τεστ Παπ ενώ ο εμβολιασμός των γυναικών που προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου πραγματοποιείται στη χώρα μας με ρυθμούς... χελώνας
Όσο πιο θηλυκή, τόσο πιο άπιστη
Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων (θηλυκών ορμονών) όχι απλώς αισθάνονται πιο γοητευτικές, αλλά αυτό είναι και το αντίκτυπο που έχουν στους άνδρες. Ωστόσο η επίδραση των αυξημένων ορμονών δεν σταματά εκεί…
Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από την υποτροπή του καρκίνου του μαστού
Στο ένα τρίτο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού οι γυναίκες που υπερκαταναλώνουν φρούτα και λαχανικά.
Eνυδατικές επιδεινώνουν τον καρκίνο του μαστού
Γυναίκες που προσεβλήθησαν από καρκίνο του μαστού, σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκονται, μπορεί να λαμβάνουν, δίχως να το γνωρίζουν, επιβλαβείς για την πορεία της υγείας τους ποσότητες οιστρογόνων από τις ενυδατικές κρέμες που χρησιμοποιούν.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα