TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η σημασία των χριστουγεννιάτικων παραμυθιών για τα παιδιά
Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια προσφέρουν τη δυνατότητα σε παιδί και γονιό να έρθουν πιο κοντά, ενώ το σύμβολο του Αγιου Βασίλη βοηθά το παιδί να επεξεργαστεί και να εξοικειωθεί με σημαντικές ηθικές αξίες, όπως η γενναιοδωρία και η καλοσύνη.
Έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι «δεν πρέπει να πίνουν γάλα από το χωριό»
Οι έγκυοι, τα νήπια και τα παιδιά που πίνουν μη επεξεργασμένο γάλα διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, προειδοποιεί ένας κορυφαίος σύλλογος παιδιάτρων.
Όταν οι γονείς ντρέπονται που δεν έχουν χρήματα
Θέλει κόπο για να υπερβούμε τα οικονομικά, ψυχολογικά και κοινωνικά εμπόδια που η οικονομική κρίση μάς δημιουργεί. Αν απομυθοποιήσουμε την υλική αξία μέσα μας, μπορούμε να περάσουμε το αντίστοιχο μήνυμα στα παιδιά μας.
Η γνωριμία του νέου συντρόφου με τα παιδιά μετά το διαζύγιο
Το διαζύγιο για το μικρό παιδί αποτελεί έναν συμβολικό θάνατο, τον οποίο θα πρέπει να ζήσει, να επεξεργαστεί και να υπερβεί προκειμένου να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.
Ο νυχτερινός τρόμος στο παιδί
Ένα έως έξι παιδιά στα 100 παρουσιάζουν περιστασιακά επεισόδια νυχτερινών τρόμων, τα οποία εμφανίζονται μέσα σε μία ώρα αφότου έχουν αποκοιμηθεί και χαρακτηρίζονται από αιφνίδιο ξύπνημα και κραυγή του παιδιού.
Τα μωρά μπορεί να «κολλήσουν» κατάθλιψη στη μήτρα
Οι έγκυοι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να την μεταδώσουν στα αγέννητα μωρά τους, διότι προκαλεί αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ορμόνη της αγάπης κάνει πιο κοινωνικά τα αυτιστικά παιδιά
Η ορμόνης της αγάπης, η οξυτοκίνη, μπορεί να αλλάζει την δραστηριότητα του εγκεφάλου στα παιδιά με αυτισμό και να τα καθιστά πιο κοινωνικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η συνεχής γκρίνια στο μικρό παιδί
Το μικρό παιδί που γκρινιάζει και κλαίει διαρκώς συχνά βιώνει έντονα ένα συναίσθημα ματαίωσης, το οποίο δεν μπορεί να το εκφράσει επαρκώς λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξής του.
Ο... πελαργός πρέπει να έρχεται στην ώρα του
Για ένα έμβρυο ο χρόνος της γέννησης είναι σημαντικός. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν η εγκυμοσύνη διαρκέσει μία εβδομάδα περισσότερο ή λιγότερο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του βρέφους.
Πιο ευτυχισμένοι οι γονείς που κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους
Οι μητέρες που έχουν τα παιδιά τους πάνω από τον εαυτό τους είναι πιο ευτυχισμένες απ’ ό,τι εκείνες που έχουν τον εαυτό τους προτεραιότητα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ρύπανση... γεννά λιποβαρή βρέφη
Σημαντικό ποσοστό των γεννήσεων βρεφών με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και αναπνευστικά προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή τους θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν μειωνόταν η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Να λέμε στο παιδί όλη την αλήθεια ή όχι;
Ο γονιός, σεβόμενος την προσωπικότητα του παιδιού του, οφείλει να σεβαστεί και την ανάγκη του να κατανοήσει τον κόσμο ως έχει. Η συγκάλυψη της αλήθειας μπορεί να κάνει το παιδί να νιώσει προδομένο.
Η ηλιοφάνεια «προστατεύει τα παιδιά από την υπερκινητικότητα»
Τα παιδιά που ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το ξύλο κάνει επιθετικά τα παιδιά
Το γνωμικό «η βία γεννά βία» επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη που έδειξε ότι το έστω και περιστασιακό ξύλο όχι μόνο δεν συνετίζει τα παιδιά, αλλά τα κάνει πιο επιθετικά και ατίθασα.
Εξέταση αίματος ανιχνεύει το σύνδρομο Ντάουν
Μία νέα εξέταση, στην οποία εξετάζεται το DNA του εμβρύου που κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας του, μπορεί να ανιχνεύσει το σύνδρομο Ντάουν και άλλα εκ γενετής προβλήματα υγείας που οφείλονται σε πρόβλημα των χρωμοσωμάτων.
Λιγότερη ρύπανση, λιγότερα νεογέννητα με χαμηλό σωματικό βάρος
Σημαντικό ποσοστό των γεννήσεων βρεφών με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος θα μπορούσε να αποφευχθεί στην Ευρώπη, εάν μειωνόταν η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Έκρηξη» στις γεννήσεις με εξωσωματική την τελευταία εξαετία
Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο χάρη στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής - με τα μισά από αυτά να γεννιούνται την τελευταία εξαετία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οριακή παχυσαρκία στο ανήλικο παιδί
Τα γονίδια, οι συγκρουσιακές ενδοοικογενεικές σχέσεις, η ελλειμματική σχέση του παιδιού με την μητέρα, η δυσαρμονία της δεύτερης με το σώμα της και τα διατροφικά λάθη της οικογένειας που το παιδί μιμείται και αναπαράγει παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παιδική παχυσαρκία.
Οταν το παιδί είναι υπερκινητικό και παρορμητικό
Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι μια νευροβιολογική διαταραχή η οποία εμφανίζεται στα παιδιά σχολικής ηλικίας και δημιουργεί πολλά προβλήματα στο σχολείο και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Η κακοποίηση «υπονομεύει για πάντα την υγεία»
Οι επιπτώσεις της κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία και της έλλειψης της γονεϊκής αγάπης μπορεί να διαρκέσουν μία ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα