TA NEA Logo
Τρίτη 28 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η υπερκινητικότητα μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα ακοής
Η υπερκινητικότητα των παιδιών μπορεί να έχει τις ρίζες της σε προβλήματα ακοής, αναφέρουν επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άινσταϊν, στη Νέα Υόρκη.
Οι εξάρσεις βίας στους εφήβους
Η βία αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους ο έφηβος προσπαθεί να διαχειριστεί τις δυσκολίες που βιώνει σε σχέση με την εξέλιξη της προσωπικότητάς του και την προσπάθεια ενοποίησης της ταυτότητάς του.
Οδηγός για καλή σχολική χρονιά
Η μετάβαση στην καθημερινή σχολική ρουτίνα δεν είναι εύκολη για τα παιδιά, ούτε για τους γονείς, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορεί κάποιος να κάνει για να πάνε όλα καλά.
Πως επηρεάζουν τα αδέλφια την υγεία μας
Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των αδελφών που έχει κάποιος - καθώς και η σειρά της γέννησής του - μπορεί να επηρεάσουν πολλούς παραμέτρους της υγείας του, από τις αλλεργίες έως το σωματικό βάρος.
Πως να βοηθήσετε το υπερκινητικό παιδί
Αν το παιδί σας πάσχει από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, χρειάζεται την βοήθειά σας για να το διαχειριστεί καλύτερα. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (NIMH) των ΗΠΑ παρέχει μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Πως να μιλήσετε στο παιδί για την σεξουαλική παρενόχληση
Το να κερδίσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη του παιδιού τους αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα, προκειμένου να τους εκμυστήρευθεί αν και ό,τι τον απειλήσει στο μέλλον, χωρίς να νιώθει ντροπή.
Η αντιμετώπιση της υπερφαγίας στα παιδιά
Η υγιής συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό διδάσκεται στα παιδιά από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζουν με συνέπεια και σταθερότητα τη σημασία της καλής διατροφής μέσα στο σπίτι, διότι τα διπλά μηνύματα μπερδεύουν το παιδί.
Ανήσυχος ύπνος στο παιδί
Όταν ένα παιδί κάνει ανήσυχο ύπνο, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να φροντίζουν να είναι ασφαλές και να μην χτυπήσει την ώρα του ύπνου, καθώς και να του εξασφαλίσουν ένα σταθερό ωράριο ύπνου και καθημερινότητας.
Ο εκφοβισμός στο σχολείο βλάπτει σοβαρά την υγεία
Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού κατά την παιδική ηλικία επιμένουν στην ενήλικη ζωή, με τα θύματά του να έχουν έως εξαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Χημικά στις συσκευασίες των τροφίμων παχαίνουν τα παιδιά;
Τα παιδιά που εκτίθενται σε δύο χημικές ουσίες που συχνά υπάρχουν στις συσκευασίες των τροφίμων, είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκα ή να παρουσιάσουν προδιαβήτη, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
FDA: «Προσοχή στα παιχνίδια με λέιζερ»
Τα παιχνίδια που διαθέτουν μικρά λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια ή ακόμα και τύφλωση, προειδοποιεί ο ανώτατος υγειονομικός οργανισμός των ΗΠΑ.
Γιατί «τρώει» το παιδί τα νύχια του
Η ονυχοφαγία είναι μια στοματική έξη μέσα από την οποία το παιδί επιτυγχάνει την αποσυμφόρηση από το άγχος, τη διαχείριση της νευρικότητάς του, την αποφυγή της πλήξης του και τη μεταμφίεση της μοναξιάς του.
Η ευφυΐα «εμπόδιο στη μητρότητα»
Η ευφυΐα της γυναίκας έχει σαφή συσχέτιση με την επιθυμία ή την απροθυμία της να αποκτήσει παιδιά - με τις πιο έξυπνες γυναίκες να είναι πιθανότερο να μην κάνουν οικογένεια, ισχυρίζεται ένα βρετανός ερευνητής.
Τα οφέλη του θηλασμού σε μητέρα και παιδί
Ο θηλασμός είναι μια συναισθηματική ανταλλαγή ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος και αποτελεί μία σημαντικότατη βάση του μετέπειτα ιερού αυτού δεσμού - και όσο νωρίτερα αρχίσει, τόσο το καλύτερο.
Η μετακόμιση και η ψυχολογία του παιδιού
Η αλλαγή του σπιτιού αποτελεί ένα στρεσογόνο γεγονός για ένα μικρό παιδί και παίρνει τη μορφή μίας συμβολικής αλλά και πραγματικής απώλειας, διότι αποτελεί αποχωρισμό από την έως πρότινος σταθερότητα στη ζωή του.
Εμπόδιο στη μάθηση το ξενύχτι στην παιδική ηλικία
Ο ύπνος αργά το βράδυ και η χαλαρή ρουτίνα στο πρόγραμμα του ύπνου μπορεί να πλήττουν τις νοητικές δεξιότητες των παιδιών, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Το παιδί-θύμα της σχολικής βίας
Το παιδί-θύμα σχολικής βίας μπορεί να έχει ένα ανεπιθύμητο φυσικό χαρακτηριστικό, να μοιάζει αδύναμο, να έχει μια μη αποδεκτή συμπεριφορά. Ο σωματότυπος και η έλλειψη φίλων μπορεί να το καθιστούν έναν ευκολότερο στόχο.
Να κοιμούνται τα παιδιά στο ίδιο ή σε ξεχωριστά δωμάτια;
Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα περιορισμού στον χώρο του σπιτιού, τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται από πολύ νωρίς μόνα τους, σε ξεχωριστά δωμάτια. Το σημαντικό είναι να γίνει αυτό προτού μπουν στο δημοτικό.
Οι επιπτώσεις των τσακωμών στο παιδί
Η λεκτική και ψυχολογική βία μεταξύ των γονιών έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ψυχισμό του μικρού παιδιού: φόβος διάλυσης της οικογένειας, ανασφάλεια και υποβάθμιση της αυτονομίας είναι μερικές από τις δυνητικές επιπτώσεις.
Μάθε, παιδί μου, κολύμπι από την... κούνια!
Το κολύμπι είναι κάτι που όλα τα παιδιά πρέπει να ξέρουν, ακόμα κι αν δεν πηγαίνουν ποτέ στην παραλία, διότι «παγίδες» νερού υπάρχουν παντού - από τα πάρκα και τις πλατείες έως την εξοχή, τις αυλές και τις... βεράντες μας.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα