TA NEA Logo
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Να κοιμούνται τα παιδιά στο ίδιο ή σε ξεχωριστά δωμάτια;
Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα περιορισμού στον χώρο του σπιτιού, τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται από πολύ νωρίς μόνα τους, σε ξεχωριστά δωμάτια. Το σημαντικό είναι να γίνει αυτό προτού μπουν στο δημοτικό.
Οι επιπτώσεις των τσακωμών στο παιδί
Η λεκτική και ψυχολογική βία μεταξύ των γονιών έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ψυχισμό του μικρού παιδιού: φόβος διάλυσης της οικογένειας, ανασφάλεια και υποβάθμιση της αυτονομίας είναι μερικές από τις δυνητικές επιπτώσεις.
Μάθε, παιδί μου, κολύμπι από την... κούνια!
Το κολύμπι είναι κάτι που όλα τα παιδιά πρέπει να ξέρουν, ακόμα κι αν δεν πηγαίνουν ποτέ στην παραλία, διότι «παγίδες» νερού υπάρχουν παντού - από τα πάρκα και τις πλατείες έως την εξοχή, τις αυλές και τις... βεράντες μας.
Όταν το παιδί παρουσιάζει νυχτερινούς τρόμους...
Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι μια παροδική δυσλειτουργία του ύπνου στην παιδική ηλικία, η οποία όμως καταλαγιάζει όσο το παιδί μεγαλώνει. Οι τρόμοι συνήθως εκδηλώνονται 15 λεπτά έως 1 ώρα μετά τον ύπνο.
Tο παιδί που υπνοβατεί
Η υπνοβασία στα παιδιά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά τρομάζει τους γονείς. Είναι πιο συχνή σε μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ οι έρευνες τονίζουν τη γενετική της προδιάθεση. Εμφανίζεται συχνότερα στα ανήλικα αγόρια σε αναλογία 4 προς 1.
Παιδιά: Συμβουλές για ασφάλεια σε θάλασσα και βουνό
Όσοι κάνουν εκδρομές στη φύση με τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, διότι δεν θέλει και πολύ για να συμβεί κανένα ατύχημα. Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Κίνδυνος για τα νεογέννητα που κοιμούνται με τους γονείς τους
Τα νεογέννητα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου ακόμα και αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου γι' αυτό, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.
Παχυσαρκία, άσθμα και καρδιοπάθεια «αρχίζουν στη μήτρα»
Οι πιθανότητες των ενηλίκων να γίνουν παχύσαρκοι ή να παρουσιάσουν χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να καθορίζονται κατά την ενδομήτριο ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Πότε χορηγούνται φάρμακα στα παιδιά με τικ
Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται στις περιπτώσεις αυτές όπου τα τικ είναι επαναλαμβανόμενα, έντονα και παρεμβαίνουν σημαντικά με την ποιότητα της καθημερινότητας του παιδιού, πλήττοντας τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, την αυτοεκτίμησή του και την σχολική του απόδοση.
«Η εμμονή με το πάχος επισκιάζει άλλα, επικίνδυνα προβλήματα βάρους»
Το πρόβλημα των παιδιών με επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος επισκιάζεται από την «εμμονή» για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με μελέτη, ένα στα 17 παιδιά ηλικίας από 9 έως και 16 ετών είναι πάρα πολύ αδύνατο.
Ο ανεπαρκής ύπνος «χαλάει» τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών
Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά ή κοιμούνται ακατάστατα έχουν αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια κακή διατροφή, που ανοίγει το δρόμο στην παχυσαρκία, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Δανία.
Όταν το παιδί χαρίζει συνέχεια τα πράγματά του
Όταν ένα παιδί χαρίζει συνέχεια τα πράγματά του υπάρχει ενδεχόμενο να νιώθει μέσα του έντονα την ανάγκη για αποδοχή, την οποία προσπαθεί άθελά του να «εξαγοράσει» με δώρα.
Τα μικρόβια των γονιών ωφελούν τα βρέφη
Επί χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν στους γονείς να μη μοιράζονται τα μαχαιροπίρουνά τους με τα μωρά τους, ούτε να βάζουν την πιπίλα τους στο στόμα τους για να την καθαρίσουν, για να μην τους μεταδώσουν επιβλαβή μικρόβια. Νέα επιστημονικά ευρήματα αμφισβητούν ευθέως αυτή τη σύσταση.
Η πιπίλα βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία των μωρών
Η πιπίλα μπορεί να προστατεύει τα μωρά από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, επειδή βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Monash, στην Αυστραλία.
Παιδί: Η τηλεόραση πριν από τον ύπνο
Η τηλεοπτική εικόνα προσφέρει στο μικρό παιδί μια εύκολη και εύπεπτη ψυχαγωγία, αποφορτίζοντάς το από τις πιέσεις της ημέρας. Όταν όμως γίνεται καθημερινή της χρήση εις βάρος άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων,δημιουργεί υπερκινητικότητα, εκνευρισμό και αίσθημα σύγχυσης.
Τα τικ στην παιδική ηλικία
Τα τικ ορίζονται ως οι επαναληπτικές ακούσιες κινήσεις που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και μπορεί να είναι φωνητικές ή κινητικές. Όταν όμως είναι συχνές και έντονες, παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα του παιδιού.
Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αδειάζουν το πιάτο τους
Οι γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να αδειάσουν το πιάτο τους μπορεί άθελά τους να τροφοδοτούν την επιδημία της παχυσαρκίας, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Το μητρικό ένστικτο δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών
Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες μπορούν να αναγνωρίσουν εξίσου καλά το μοναδικό κλάμα του μωρού τους, υπό την προϋπόθεση ότι περνούν αρκετές ώρες της ημέρας μαζί του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η λευχαιμία των παιδιών αρχίζει στην εμβρυϊκή ζωή
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εντόπισαν την γενετική αιτία της πιο συχνής μορφής λευχαιμίας των παιδιών σε διεργασίες που συμβαίνουν κατά την εμβρυϊκή ζωή.
Παιδιά: Η ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια
Το πώς ένα παιδί διαχειρίζεται τη ζήλια του έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του αλλά και με το πόσο έντονα βιώνει την ματαίωση της μέχρι τώρα αποκλειστικότητάς του.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα