TA NEA Logo
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η εμμονή του παιδιού με το φαγητό
Το φαγητό πρέπει λίγο-πολύ να είναι ένα ουδέτερο αντικείμενο στο μυαλό του παιδιού - δίχως να δαιμονοποιείται για τους κινδύνους του (π.χ. πάχος) αλλά ούτε να εξιδανικεύεται για τα οφέλη ή την απόλαυσή του.
Αφήστε (λίγο) το μωρό να κλαίει
Mη σηκώνετε αμέσως τα μωρά από το κρεβάτι τους μόλις κλάψουν το βράδυ, αλλά καλύτερα να περιμένετε λίγο να ησυχάσουν μόνα τους, συνιστούν επιστήμονες από τη Μελβούρνη.
Γιατί πρέπει να αφήνουμε το μωρό να κλαίει
Μπορεί να σπαράζει η καρδιά μας και να νιώθουμε ενοχές, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν πρέπει να αρπάζουμε αμέσως στην αγκαλιά μας το μωρό όταν κλαίει αντί να κοιμάται ήσυχο στο κρεβατάκι του.
Κίνδυνος για τα παιδιά από τις ταμπλέτες του πλυντηρίου
Την προσοχή των γονιών στις ταμπλέτες που περιέχουν υγρά καθαριστικά για τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων εφιστούν οι ειδικοί, καθώς πέντε νήπια ηλικίας κάτω των 2 ετών τις έφαγαν και δηλητηριάστηκαν.
Τα υπερευαίσθητα παιδιά και η στάση των γονιών
Ενα πολύ ευαίσθητο παιδί συνήθως έχει χαμηλή εμπιστοσύνη στον εαυτό του, χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί σε μια καινούργια κατάσταση, αποφεύγει τις δοκιμασίες, έχει φόβο στην πιθανή κριτική από άλλους ανθρώπους, είναι ντροπαλό και συναισθηματικά ανεσταλμένο.
Πως αντιμετωπίζονται τα κινητικά τικ στα παιδιά
Τα κινητικά τικ μειώνονται όταν το παιδί εμπλακεί σε απορροφητικές δραστηριότητες όπως είναι το διάβασμα και το παιχνίδι, τείνουν να εκλείπουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ επιδεινώνονται με το στρες και την κόπωση.
Μήπως η σάκα του παιδιού σας καταστρέφει την πλάτη του;
Αν θέλετε να περάσει το παιδί ανώδυνα τη νέα σχολική χρονιά, επιλέξτε πολύ προσεκτικά την σχολική τσάντα που θα του αγοράσετε, ειδάλλως κινδυνεύει η υγεία της σπονδυλικής του στήλης.
Πρέπει να μιλάμε στο παιδί για τα οικονομικά προβλήματα;
Η προσδοκία ότι η απόκρυψη της αλήθειας από το παιδί έχει μαγικές ιδιότητες, είναι απατηλή. Δρα ανακουφιστικά στο εδώ και τώρα με την συλλογιστική ότι «η σιωπή είναι σοφότερη από τις λέξεις», αλλά μακροπρόθεσμα επιβαρύνει τον ψυχισμό του παιδιού.
Οξύ στρες στο παιδί από παρενόχληση
Τα συμπτώματα της διαταραχής από οξύ στρες διαρκούν από λίγες ημέρες έως και ένα μήνα και συμπεριλαμβάνουν απουσία συναισθηματικής απαντητικότητας στο περιβάλλον, απόσυρση και αμνησία για το τραυματικό γεγονός, επαναβίωση της απειλής, υπερβολικό άγχος και αϋπνία.
Ζήλεια και παλιμπαιδισμός για το νέο αδελφάκι
Το νέο μωρό πάντα απομυζά ως ένα βαθμό τον ενθουσιασμό, τα ζωντανά συναισθήματα, τον χρόνο και προσωρινά ένα μεγάλο μέρος της γονεϊκής αγάπης - και τα άλλα παιδιά βιώνουν απώλεια της μέχρι τώρα δεδομένης ασφάλειας και αποκλειστικότητας.
Όταν ο γονιός κάνει διακρίσεις στα παιδιά του
Η προτίμηση του ή των γονιών προς ένα παιδί, μπορεί να είναι επίπονη για όλα τα παιδιά, καθώς ακόμα και ο δέκτης της προτίμησης μπορεί να νιώθει άσχημα για την όλη συμπεριφορά προς το πρόσωπό του.
Θηλασμός: Άλλο το ιδανικό κι άλλη η πραγματική ζωή
Αδικες ενοχές δημιουργεί σε πολλές νέες μητέρες το δόγμα «καλύτερος ο αποκλειστικός θηλασμός», καθώς πολλές εργάζονται με πλήρες ωράριο και μοιραία αδυνατούν να θηλάζουν κάθε λίγες ώρες τα μωρά τους.
Πότε πρέπει να αρχίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν υπάρχει η ιδανική στιγμή για να μάθουν στο παιδί τους για το σεξ και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στο παιδί σε όσον αφορά στην μετέπειτα σεξουαλική του ζωή. Ωστόσο ιδανική χρονική στιγμή δεν υπάρχει.
Το πάχος αρρωσταίνει την καρδιά των παιδιών
Τα παχύσαρκα παιδιά εκδηλώνουν καρδιολογικά προβλήματα εν όσω βρίσκονται ακόμα στο Δημοτικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, όσα είχαν πολλά περιττά κιλά έπασχαν από τουλάχιστον ένα καρδιολογικό πρόβλημα, όπως η υπέρταση.
Οι καρδιοπάθειες στους νέους
Περίπου ένα στα εκατό παιδιά γεννιέται με κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα στην καρδιά του, που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά το υποψιάζεται ο παιδίατρος από ένα φύσημα που ακούει κατά την κλινική εξέταση του παιδιού.
Η δουλειά του πατέρα σχετίζεται με τις γενετικές ανωμαλίες
Οι άντρες που ασκούν ορισμένα επαγγέλματα, όπως καλλιτέχνες, φωτογράφοι, κομμωτές και μαθηματικοί, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με γενετική ανωμαλία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Χαμηλή ερωτική επιθυμία στον νέο πατέρα
Η απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ είναι ένα συχνό φαινόμενο στο ζευγάρι που φέρνει στον κόσμο ένα μωρό. Η περίοδος που διανύετε ως νέοι γονείς είναι μεταβατική καθώς προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στις επιταγές των νέων ρόλων σας.
Πως «χτίζεται» η εμπιστοσύνη στα παιδιά
Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης του παιδιού προς στον γονιό είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινά μόλις από την γέννηση ενός βρέφους, με τη μητέρα να αρχίζει να λειτουργεί ως υποκείμενο μιας άνευ όρων αγάπης.
Σκύλος στο σπίτι, λιγότερες λοιμώξεις για τα μωρά
Οι σκύλοι δεν είναι απλώς οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά ιδιαιτέρως οι καλύτεροι φίλοι για τα νεογέννητα μωρά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, η ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι προστατεύει τα μωρά από τις λοιμώξεις.
Ηλιακός κίνδυνος για τα παιδιά
Η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της ζωής για να προστατευτεί κανείς από τον καρκίνο του δέρματος, ο οποίος δίχως τα απαιτούμενα μέτρα θα τον απειλήσει στο μέλλον.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα