TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Αλγόριθμος υπολογίζει τις πιθανότητες παχυσαρκίας του μωρού
Οι πιθανότητες ενός μωρού να γίνει παχύσαρκο κατά την παιδική ηλικία μπορούν να υπολογιστούν με βάση έναν απλό αλγόριθμο, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Όταν το παιδί δεν βγάζει την πάνα
Όταν το παιδί αποτυγχάνει να ολοκληρώσει το αναπτυξιακό στάδιο του ελέγχου των σφιγκτήρων του, η στάση των γονιών είναι καθοριστικής σημασίας και ο έντονος έλεγχος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον ψυχισμό του παιδιού.
Ο αντίκτυπος της συναισθηματικής στέρησης στην παιδική ηλικία
Η μάνα για το παιδί είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο το οποίο δομεί τον συναισθηματικό του κόσμο και την ασφάλεια που θα νιώθει μέσα του. Ωστόσο, η φυσική παρουσία μίας μητέρας δεν εξασφαλίζει την συναισθηματική της παρουσία.
Η διαχείριση της ομοφυλοφιλίας από τους γονείς
Η ομοφυλοφιλία δεν είναι πρόβλημα και αδυναμία, αλλά βιώνεται με αυτόν τον τρόπο από το ίδιο το άτομο όταν εκείνη συγκρούεται με τον ηθικό του κόσμο. Η κοινωνική απόρριψη άλλωστε καραδοκεί.
Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάπτει το IQ του παιδιού
Ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την εβδομάδα στη διάρκεια της κυήσεως μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον δείκτη νοημοσύνης του αγέννητου μωρού σας, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.
Χαστούκια και φωνές αρρωσταίνουν την καρδιά των παιδιών
Οι γονείς που χαστουκίζουν τα παιδιά τους ή τους φωνάζουν, τα θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πλύμουθ.
Το παιδί που είναι επιλεκτικό στο φαγητό
Το στήθος, το γάλα στο μπιμπερό και το φαγητό στο πιάτο δεν είναι μόνο οχήματα ικανοποίησης της πείνας. Είναι σύμβολα αγάπης, εγγύτητας και ασφάλειας - και στο φαγητό το παιδί προβάλλει συχνά τις ματαιωμένες ανάγκες του.
Αλλαγή σχολείου στη μέση της χρονιάς
Η αλλαγή του σχολείου αποτελεί στρεσογόνο ορόσημο για τα παιδιά του δημοτικού, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις αλλαγές της ζωής. Θυμίζει άλλους σημαντικούς αποχωρισμούς και συμβολικές απώλειες που κάνουν το παιδί να χάνει προσωρινά τη σταθερότητα και την ασφάλειά του.
Οι δυσκολίες της εφηβείας και ο ρόλος του γονιού
Η περίοδος της εφηβείας είναι μια ψυχολογικά δύσκολη και προκλητική εποχή για τον έφηβο που την διανύει. Οι αλλαγές και τα ερωτηματικά στον ψυχισμό ενός εφήβου οδηγούν συχνά σε κύματα ανασφάλειας και αμφισβήτησης του εαυτού.
Ο ρόλος των συγγενών όταν χωρίζει ζευγάρι με παιδιά
Τα παιδιά που βιώνουν το διαζύγιο των γονέων τους έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια στο πλαίσιο των αλλαγών και το τελευταίο που χρειάζονται είναι συγγενείς να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».
Μειωμένη η γεύση στα παχύσαρκα παιδιά
Τα παχύσαρκα παιδιά δεν έχουν καλή γεύση, γι’ αυτό χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού για να γευθούν ό,τι τα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όταν το παιδί «βρέχει» το κρεβάτι του
Η νυχτερινή ενούρηση προκαλεί άγχος και ντροπή στο παιδί και στους γονείς του, αλλά η ενοχοποίησή του και η τιμωρία έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό του και επιδεινώνει το πρόβλημα.
Πρόβλημα η απιστία του γονιού για τα παιδιά κάθε ηλικίας
Τα παιδιά δεν είναι ποτέ υπεύθυνα για τα προβλήματα των γονιών τους, αλλά πολύ συχνά νιώθουν ότι είναι ή ότι είναι υπεύθυνα για να τα λύσουν. Και οι γονείς άθελά τους τα βάζουν σε αυτήν την θέση.
Όταν το παιδί τρομάζει στον ύπνο
Η σχέση μας με τον ύπνο είναι μια σχέση που μαθαίνεται. Η διαδικασία μάθησης ξεκινά από τους ίδιους τους γονείς οι οποίοι λειτουργούν ως μοντέλα συμπεριφοράς.
Η κακοποίηση, το διαζύγιο και τα παιδιά
Η βία πάντοτε αφήνει χνάρια, ακόμη και μετά το τέλος της. Όταν ένα διαζευγμένο ζευγάρι έχει παιδιά, η βία και ο έλεγχος συνεχίζονται υπό μία έννοια, μέσα από την αρνητική στάση του ενός, της άλλης ή και των δύο απέναντι στο παιδί.
Χαμηλό IQ για τα «παιδιά των φαστ φουντ»
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης απ’ ό,τι εκείνα που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.
Χαρτογράφησαν το DNA νεογέννητων μέσα σε δύο μέρες
Αλματώδη πρόοδο στην ανάλυση του γενετικού υλικού σοβαρά άρρωστων βρεφών πέτυχε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, οι οποίοι κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν ολόκληρο το γονιδίωμά τους μέσα σε 50 ώρες.
Ο κοκκύτης απειλεί και τους εμβολιασμένους
Έχετε περάσει τον κοκκύτη; Μην βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, διότι είναι πολύ πιθανό να κάνετε λάθος. Και αυτό, διότι ούτε το εμβόλιο που κάνουν τα παιδιά ούτε η νόσος καθ’ εαυτή παρέχουν μόνιμη ανοσία, γι’ αυτό και κάθε 3-5 χρόνια παρατηρούνται εξάρσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Γυναίκες και παιδιά, σώστε την καρδιά σας»
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου και οι ειδικοί ανά τον πλανήτη εκλιπαρούν τους γονείς να προσέξουν την καρδιά των παιδιών τους – και τις γυναίκες να αρχίσουν επιτέλους να φροντίζουν τη δική τους.
Πες μου το DNA σου, να σου πω το παιδί σου
Πες μου το DNA σου να σου πω τι παιδί θα φέρεις στον κόσμο: τέτοια τεστ διατίθενται αφειδώς προς πώληση στα... ράφια του Ιντερνετ. Πού όμως τελειώνει η αλήθεια και αρχίζει το ψέμα και από ποιο σημείο και έπειτα η επιστήμη ανοίγει το κουτί της Πανδώρας;
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα