TA NEA Logo
Παρασκευή 26 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πρόωρα γερασμένες οι αρτηρίες των παχύσαρκων παιδιών
Οι αρτηρίες των παιδιών με πολλά περιττά κιλά έχουν μια δυσκαμψία που φυσιολογικά εκδηλώνεται στους ενήλικες με καρδιοπάθεια, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.
Το διαγώνισμα κάνει καλό στον εγκέφαλο
Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μαθητές που υποβάλλονται σε τακτικά διαγωνίσματα, έχουν βελτιωμένη μνήμη και ιδιαίτερα καλή ικανότητα μάθησης.
Αρχίζει η λειτουργία του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων
Όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που θα μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στη αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας ενός ανήλικου καρκινοπαθούς, προσφέρει το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων, η καθολική λειτουργία του οποία αρχίζει επίσημα μεθαύριο.
Ψυχολογικά προβλήματα για τα παιδιά της «οθόνης»
Όταν το παιδί παρακολουθεί για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση ή παραμένει στον υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια, βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσει ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η υπέρταση δεν έχει ηλικία
Αρτηριακή υπέρταση: μία πάθηση για μεγάλους; «Όχι», απαντούν κατηγορηματικά οι επιστήμονες. Η υπέρταση είναι συχνότερη, από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, στα παιδιά και στους εφήβους (περίπου το 1% -2%). Όσο για την αιτία σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται κυρίως στην παιδική παχυσαρκία ευθύνονται όμως και παθολογικοί παράγοντες.
Ένας στους δέκα μαθητές θύμα ενδοσχολικής βίας
Σκληρή είναι η καθημερινότητα των Ελληνόπουλων: το 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο τους, κυρίως στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου. Μάλιστα, οι θύτες μηχανεύονται νέους τρόπους να παρενοχλούν τους συμμαθητές τους, μέσω κινητού, email ή ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook).
ΕΦΕΤ: Αποσύρεται πιπίλα
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των προληπτικών Προγραμμάτων Επισήμου Ελέγχου για την Ποιότητα και την Ασφάλεια των τροφίμων, διαπίστωσε υπέρβαση, ως προς τις νιτροζώσιμες ουσίες, σε πιπίλα.
«Αντίδοτο» στις αλλεργίες οι σκύλοι, αλλά όχι οι γάτες
Όσοι έχουν στο σπίτι τους σκύλο μπορεί να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους ενάντια στις αλλεργίες, σε αντίθεση με όσους έχουν γάτα η οποία επιδεινώνει τη νοσογόνο κατάσταση.
Συμβουλές ασφαλείας στο σχολικό λεωφορείο
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θυμήστε στα παιδιά σας τους κανόνες ασφαλείας όταν μπαίνουν και όταν βγαίνουν από το σχολικό λεωφορείο. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΝSC) των ΗΠΑ παρέχει μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό
Εκτός από τον πρώτο αποχωρισμό βρέφους - μητέρας, που συντελείται τη στιγμή της γέννησης, ένας επόμενος λαμβάνει χώρα κατά την προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό.
Ο θηλασμός αδυνατίζει
Ακόμη ένα κίνητρο έχουν οι λεχώνες που δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν θα θηλάσουν το μωρό τους ή όχι: το αδυνάτισμα.Σε πρόσφατη καμπάνια που έκανε το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι μεταξύ των θετικών του θηλασμού είναι ότι μπορεί να κάψει έως 500 θερμίδες την ημέρα.
Γλίτωσε τις μεταγγίσεις με γονιδιοθεραπεία
Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά με επιτυχία την γονιδιοθεραπεία για να θεραπεύσουν έναν 18χρονο με βήτα θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία). Τρία χρόνια μετά τη θεραπεία, ο νεαρός άντρας έχει ακόμα λίγη αναιμία, αλλά δεν χρειάζεται πια μεταγγίσεις αίματος.
Τα «τεστ» πριν από το πρώτο κουδούνι
Καθώς το σχολικό κουδούνι πρόκειται σε λίγες ημέρες να χτυπήσει, το κρίσιμο ερώτημα για τα πρωτάκια είναι: «Eίναι το παιδί έτοιμο για το σχολείο;». Στο ερώτημα αυτό, οι επιστήμονες δίνουν σήμερα αξιόπιστη απάντηση με ειδικές - απλές - εξετάσεις που πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά.
Ένοχα για χοληστερίνη τα αντικολλητικά προϊόντα
Αντικολλητικές επιστρώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μαγειρικά σκεύη, σε αδιάβροχα ρούχα, ακόμα και σε συσκευασίες για ποπκόρν μικροκυμάτων, είναι πιθανό να αυξάνουν τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερίνης, σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ.
Γιατί είναι πιο συχνή η πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια
Από την ηλικία των επτά ετών μπαίνουν στην εφηβεία πολλά κορίτσια, γεγονός που αποδίδεται στα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα  με νέα αμερικανική μελέτη.
Το ψυχικό «τραύμα» μετά την επίθεση ζώου...
Oταν ένα παιδί δεχτεί επίθεση από ζώο, είτε το δαγκώσει είτε όχι, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει σύνδρομο μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Ρediatrics».
Έκζεμα προκαλεί ο υπερβολικός θηλασμός
Ο μακροχρόνιος θηλασμός ίσως αυξάνει αντί να μειώνει τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, η οποία εκδηλώνεται στο 12% των βρεφών, υποστηρίζουν ταϊβανοί ερευνητές.
Βοηθήστε το να αποκτήσει αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση θωρακίζει το παιδί απέναντι στις προκλήσεις της ζωής και το κάνει να βλέπει τα πράγματα με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, ακολουθήστε τις συμβουλές της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Λιγότερο στρες για όσους έχουν «χορτάσει» αγάπη από τη μάνα τους
Όταν κάποιος ως μωρό «χορτάσει» το συναίσθημα αγάπης από τη μητέρα του, στην ενήλική ζωή του έχει λιγότερο στρες, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιθανότητα να είναι αρκετά κοινωνικός, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων.
Κίνδυνος πρόωρου τοκετού από λάιτ αναψυκτικά
Πιθανή σχέση με πρόωρο τοκετό ενδέχεται να έχει η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα οποία συνήθως σημαίνονται ως λάιτ.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα