TA NEA Logo
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Γιατί δεν περπατάνε τα μωρά
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί δεν περπατάνε τα μωρά, εάν δεν φτάσουν στον πρώτο χρόνο της ζωής τους; Οπως απαντά ο δρ Τζόζεφ Χίγκινς, καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell, η βάδιση καθυστερεί έως τους 11-12 μήνες της ζωής για πολλούς λόγους.
Κίνδυνος από τις σκνίπες
Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, τον νου σας στις σκνίπες: μπορεί να είναι μολυσμένες με το παράσιτο που προκαλεί λεϊσμανίαση στους ανθρώπους και τη νόσο κάλα αζάρ στους σκύλους - μία νόσο που συνήθως προσβάλλει το δέρμα, αλλά μπορεί να προσβάλλει και τα εσωτερικά όργανα (σπλάγχνα).
Πότε θέλει έλεγχο η ακοή του παιδιού
Η ωτίτιδα σπανίως αποτελεί αιτία σημαντικής μείωσης της ακοής. Εάν ένας γονιός έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον ακούει το παιδί του, πρέπει να το πει στον παιδίατρο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κάποιων εξετάσεων.
Συμβουλές προστασίας από τις «παγίδες» του καλοκαιριού
Πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στα παιδιά είναι τα ατυχήματα. Η πρόληψή τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού σωματείου Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος,  μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητά τους κατά 50%.
«Αθώες» οι κεραίες τηλεφωνίας για παιδικό καρκίνο
Νέα έρευνα που έγινε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η διαβίωση κοντά σε κεραία, δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, τουλάχιστον από τη φάση του εμβρύου έως την παιδική ηλικία».
Με το παιδί με ασφάλεια στη θάλασσα
Το παιχνίδι μέσα ή δίπλα στο νερό είναι η χαρά των παιδιών το καλοκαίρι, αρκεί να γίνεται με ασφάλεια, γεγονός που προϋποθέτει ότι οι γονείς θα βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Τις ορμόνες «χτυπάει» το πολύ κρέας
Οι ανήλικες που καταναλώνουν αρκετά συχνά κρέας, εμφανίζουν πρόωρα έμμηνο ρήση και μπορεί να έχουν μελλοντικά επιτυχή εγκυμοσύνη.
Πρωτοποριακή επέμβαση στους πνεύμονες βρέφους
Η πρώτη θωρακοσκοπική λοβεκτομή πνεύμονα σε βρέφος στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε ένα κοριτσάκι 17 μηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Μητέρα». Η μικρή ασθενής έχει ομαλή μετεγχειρητική πορεία και αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες.
Τα οφέλη από το υπαίθριο παιχνίδι
Το καλοκαίρι αποτελούσε κάποτε ευκαιρία για να παίξουν τα παιδιά έξω, στις αλάνες, στις πλατείες και στη θάλασσα. Στις μέρες μας όμως, είναι ευκαιρία για να παίξουν καθισμένα μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή της τηλεόρασής τους. Όμως το υπαίθριο παιχνίδι έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στα παιδιά.
Το χάμπουργκερ συμβάλει στο παιδικό άσθμα
Τα παιδιά που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα χάμπουργκερ την εβδομάδα και το συνοδεύουν με αναψυκτικό, αλλά και σαλάτα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα.
Η κατάθλιψη του τοκετού στον πατέρα
Ενας πατέρας στους δέκα παρουσιάζει κατάθλιψη της λοχείας, κατάσταση που οι ειδικοί πίστευαν ότι προσβάλλει μόνο τις μητέρες, σύμφωνα με νέα ανάλυση δεκάδες προγενέστερων κλινικών μελετών. Ο πατέρας διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης τρεις έως έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού και συχνά η κατάθλιψη του συνυπάρχει με κατάθλιψη στην μητέρα.
Προστασία των ματιών από τον ήλιο
Αν και η προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία πρέπει να απασχολεί μικρούς και μεγάλους, διεθνείς οφθαλμιατρικοί οργανισμοί όπως η Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία και ο Ρrevent Βlindness Αmerica προειδοποιούν ότι τα μάτια των παιδιών είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη UVΑ και στη UVΒ.
Εννέα στους δέκα γονείς παριστάνουν το γιατρό
Εννέα στους δέκα έλληνες γονείς χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακο χωρίς συμβουλή παιδιάτρου, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία τους. Την ίδια στιγμή, 14χρονες εμφανίζουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ οι διαταραχές ύπνου από τη χρήση κινητού είναι συχνό φαινόμενο.
Πιο έξυπνα τα παιδιά που λένε ψέματα από μικρά!
Τα νήπια που λένε ψέματα από νωρίς είναι πιθανότερο να τα καταφέρουν καλύτερα από τα άλλα αργότερα στη ζωή τους, υποστηρίζουν επιστήμονες. Διότι, εξηγούν, οι περίπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες που πρέπει να γίνουν για να διατυπωθεί ένα ψέμα αποτελούν δείκτη πρώιμης ευφυΐας του παιδιού.
Κατ' οίκον νοσηλεία για παιδιά με καρκίνο
Ελάττωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και ηρεμία για τους μικρούς ασθενείς: αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους του προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας της «Φλόγας» για παιδιά με καρκίνο που ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο έτος εφαρμογής του.
Ένα τηλεφώνημα αξίζει όσο μία αγκαλιά
Αποτελεσματική εξίσου με την αγκαλιά είναι η φωνή της μητέρας από το τηλέφωνο, στην περίπτωση που το παιδί –και όχι ο ενήλικας- αντιμετωπίζει μία δυσκολία και χρειάζεται στιγμιαία ανακούφιση.
Ηθική κρίση από... την κούνια
Tα βρέφη μπορούν να έχουν ηθική κρίση και να ξεχωρίζουν το καλό και το κακό από την ηλικία των έξι μηνών, φαινόμενο που καταδεικνύει ότι μάλλον γεννιούνται με έμφυτες τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες.
Οταν το μωρό βγάζει δόντια
Τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια μεταξύ του 4ου και του 7ου μήνα της ζωής τους. Για τους νέους γονείς, που αναρωτιούνται πώς θα καταλάβουν εάν πλησιάζει η ώρα για την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) παραθέτει τις χαρακτηριστικές ενδείξεις.
Ευάλωτα στις τροφικές αλλεργίες τα μωρά του χειμώνα
Τα μωρά που γεννιούνται φθινόπωρο ή χειμώνα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κάποια τροφική αλλεργία σε σύγκριση με όσα γεννιούνται άνοιξη ή καλοκαίρι, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.
Προστασία των παιδιών από τους αερόσακους
Oι αερόσακοι σχεδιάστηκαν για την προστασία των ενηλίκων και μολονότι έχουν την ικανότητα να σώζουν τη ζωή και των παιδιών σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος, η δύναμη και η ταχύτητα με την οποία ανοίγουν μπορεί να τραυματίσει σοβαρά τα μικρά παιδιά, αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός για την ασφάλεια των παιδιών Νemours Foundation.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα