TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ψηλή γυναίκα, υγιές παιδί
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ψηλότερες μητέρες τείνουν να γεννούν πιο υγιή παιδιά, με λιγότερες πιθανότητες βρεφικού θανάτου, ελλιπούς βάρους ή μικρού αναστήματος. Επίσης, η καλή διατροφή στην εφηβεία και η καθυστέρηση του γάμου και της απόκτησης παιδιών οδηγούν σε μεγαλύτερο ύψος στις γυναίκες.
Ακόμα και οι «ξυλιές» φέρνουν βία
Oσοι γονείς πιστεύουν ότι με το ξύλο συνετίζουν τα παιδιά τους, όχι μόνον αποτυγχάνουν αλλά πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο, αναφέρει η επιθεώρηση «Ρediatrics» της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Η προστασία των παιδιών από την ωτίτιδα
Η μέση ωτίτιδα είναι από τις συχνές και επώδυνες νόσους της παιδικής ηλικίας, προσβάλλοντας τα τρία στα τέσσερα παιδιά. Ένα από τα βοηθήματα που συχνά συνιστώνται για προστασία από αυτήν είναι ο ψευδάργυρος. Πρόσφατες μελέτες όμως δεν κατόρθωσαν να βρουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.
Ισορροπώντας μεταξύ καριέρας και μητρότητας
Πολλές γυναίκες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και στη  μητρότητα. Το αίσθημα ικανοποίησης όμως μέσα από αυτούς τους - συχνά αντιφατικούς - ρόλους, δεν είναι δεδομένο...
Γερό να ΄ναι, αρκεί να ΄ναι κορίτσι...
Η επιστήμη σήμερα δίνει τη δυνατότητα επιλογής φύλου με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 99%. Όμως τα ηθικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά, αφού σύμφωνα με νόμο του 2005 η επιλογή φύλου απαγορεύεται και είναι δυνατή μόνη σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος.
«Αδυνατίζει» τα μωρά η γυμναστική στην εγκυμοσύνη
Η ελαφριά άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού μελλοντικά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία.
Το έμβρυο ξεχωρίζει χαρές και λύπες της εγκύου
Η χαρά της εγκύου μεταδίδεται στο έμβρυο, ακριβώς όπως γίνεται και με τη θλίψη της, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ναγκασάκι στην Ιαπωνία οι οποίοι μελέτησαν την αντίδραση των εμβρύων σε δέκα εγκύους κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Οι γονείς φοβούνται τα εμβόλια
Oι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα εμβόλια προστατεύουν την υγεία των παιδιών τους, αλλά o ένας στους τέσσερις έχει την αγωνία ότι μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό σε υγιή παιδιά, ενώ ο ένας στους οκτώ έχει αρνηθεί να κάνει στο παιδί του τουλάχιστον ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια, αναφέρει η επιθεώρηση «Ρediatrics».
Όταν το γάλα φέρνει κοιλόπονο...
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με την αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει σωστά ένα σάκχαρο που λέγεται λακτόζη, το οποίο υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επικίνδυνα υλικά στις λαμπάδες
Κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών τα σχολεία είναι κλειστά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, όπου και συμβαίνουν πολλά από τα παιδικά ατυχήματα. Για να τα αποφύγουμε, χρειάζεται κατάλληλη υποδομή, όπως κάγκελα και τζάμια ασφαλείας, καθώς και σωστή επίβλεψη.
Οι άντρες με νταντά γίνονται άπιστοι
Όταν ένα μωρό το προσέχει νταντά και όχι η μητέρα του, έχει πολλές πιθανότητες ως ενήλικας να είναι άπιστος στη σχέση ή στο γάμο του.
Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εμφανίζουν τα ελληνόπουλα
Το τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία στα περισσότερα ελληνόπουλα είναι το αγελαδινό γάλα. Για την πρόληψη της αλλεργίας, οι επιστήμονες συνιστούν τον μητρικό θηλασμό, «υποαλλεργικά» γάλατα και ειδική υποαλλεργική διατροφή.
Πόσα μεταλλαγμένα γονίδια κληρονομούν τα παιδιά
Τα παιδιά κληρονομούν από τους γονείς τους λιγότερες γενετικές μεταλλαγές απ' ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που αποκωδικοποιούν το γονιδίωμα μιας ολόκληρης οικογένειας.
Τι κακομαθαίνει τα παιδιά
Πίσω από ένα κακομαθημένο  παιδί βρίσκεται πάντα η σκιά  ενός γονιού που δεν θέτει όρια στο μεγάλωμά του. Τα όρια και οι κανόνες συμπεριφοράς δεν είναι προϊόν γενετικής προδιάθεσης, αλλά αποτέλεσμα του πλαισίου μέσα στο οποίο το παιδί γεννιέται και μεγαλώνει. Κατ΄ αρχήν, λοιπόν, τα παιδιά είναι αθώα!
«Κακοί» βαθμοί λόγω… βιντεοπαιχνιδιών
Αρνητικές συνέπειες στην απόδοση των μαθητών στο σχολείο, αλλά και στη μαθησιακή λειτουργία έχουν τα βιντεοπαιχνίδια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Οι επιπτώσεις των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών
Η ενασχόληση με βίαια βιντεοπαιχνίδια μπορεί να αυξήσει τις επιθετικές σκέψεις και συμπεριφορές και να μειώσει την ικανότητα των παικτών να συναισθάνονται και να σέβονται τους άλλους, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες που ανέλυσαν 130 σχετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 130.000 παίκτες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Εντείνουν τον πόνο οι άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία
Παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς έχουν διπλάσιες πιθανότητες ως ενήλικες να υποφέρουν από χρόνιο πόνο.
Έφτιαξαν προφυλακτικά για 12χρονους
Προφυλακτικό με ιδιαίτερο μικρό μέγεθος θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελβετία, μετά από κρατική έρευνα η οποία έδειξε πως οι έφηβοι από 12 έως 14 ετών δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα προστασίας στη σεξουαλική επαφή.
Νέο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο
Ένα νέο εμβόλιο για την προστασία των βρεφών και των νηπίων (ηλικίες έως 5 ετών) από ένα βακτήριο που προκαλεί πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα και άλλα σοβαρά νοσήματα ενέκρινε προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Εξαιρετικά» επικίνδυνο το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά
Καρδιαγγειακούς κινδύνους από την ηλικία των 13 ετών εμφανίζουν τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Οι πιο συχνοί είναι η αύξηση χοληστερίνης και η σκλήρυνση των αρτηριών.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα