TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Μεταφράζουν» το κλάμα του μωρού
Μία νέα τεχνολογία που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού αναμένεται να ενσωματωθεί στις μελλοντικές συσκευές ενδοεπικοινωνίας. Έτσι, οι γονείς θα ξέρουν εάν το μωρό πεινάει, διψάει, πονάει ή απλώς αισθάνεται μοναξιά…
Ευεργετική η μουσική για τα παιδιά
Τα μαθήματα μουσικής βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αναφέρουν ειδικοί, επισημαίνοντας ότι τα σχολεία που δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκμάθηση μουσικών οργάνων στερούν τους μαθητές τους από ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης του εγκεφάλου τους.
Ο πονοκέφαλος στα παιδιά
Μερικά παιδιά, παρ' όλο που σε γενικές γραμμές είναι υγιή, παρουσιάζουν πονοκεφάλους κάθε λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Όπως αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, οι πονοκέφαλοι σπάνια αποτελούν σύμπτωμα κάποιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης.
«Ένοχες» οι γιαγιάδες για την παιδική παχυσαρκία
Όσα παιδιά μεγαλώνουν οι γιαγιάδες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, ενώ τα παιδιά που πηγαίνουν νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά που τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να πάρουν παραπανίσια κιλά.
Ποια παιδιά κινδυνεύουν από ωτίτιδα
Oι ωτίτιδες είναι συνηθισμένες στα παιδιά και μπορεί να είναι χρόνιες. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών εξηγεί πως τα αγόρια παρουσιάζουν συχνότερα ωτίτιδες από τα κορίτσια και προσθέτει πως υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που συντελούν ώστε τα παιδιά να παρουσιάσουν ωτίτιδα.
Τα παιδιά που λατρεύουν τα γλυκά ίσως έχουν κατάθλιψη
Μπορεί όλα τα παιδιά να αγαπούν τα γλυκά, αλλά εκείνα που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις γλυκές γεύσεις ενδέχεται να πάσχουν από κατάθλιψη ή στο μέλλον να αναπτύξουν αλκοολισμό.
«Στοπ» στην παιδική παχυσαρκία με παραδοσιακές συνήθειες
Έως 40% θα μπορούσαν να μειωθούν τα περιστατικά παιδικής παχυσαρκίας αλλάζοντας, απλώς, τρεις καθημερινές συνήθειες.
Καθαρά Δευτέρα χωρίς...κακοτοπιές
Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, παρόλα αυτά οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το έθιμο αυτό γίνεται συχνά αιτία ατυχημάτων.
Οι γονείς δεν «βλέπουν» τα κιλά του παιδιού τους
Οι μισές μητέρες και οι τέσσερις στους δέκα πατέρες δεν αναγνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι παχύσαρκο, ενώ το 75% των μαμάδων και το 77% των μπαμπάδων δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά τους έχουν βάρος παραπάνω από το κανονικό, είναι δηλαδή υπέρβαρα.
Βλαστοκύτταρα για την εγκεφαλική παράλυση
Με τη χρήση βλαστοκυττάρων προσπαθούν οι επιστήμονες να αντιμετωπίσουν την εγκεφαλική παράλυση δύο Ελληνόπουλων. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες, αλλά οι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία κλινικής εφαρμογής.
Πότε το μωρό πεινάει...
Πολλοί νέοι γονείς που αποκτούν το πρώτο τους παιδί αναρωτιούνται με αρκετή δόση άγχους πώς θα καταλάβουν εάν το μωρό τους κλαίει επειδή πεινάει. Ο οργανισμός για τα παιδιά Νemours Foundation λέει πως υπάρχουν μερικές πολύ χαρακτηριστικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το μωρό πεινάει.
Μεγαλώνοντας παιδιά με σύνδρομο Ντάουν
Tο σύνδρομο Down,  που όλοι αναγνωρίζουμε στον όρο «μογγολισμό», είναι μία γενετική πάθηση η οποία  επηρεάζει τη νοητική,  σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός  παιδιού. Είναι αρκετά  διαδεδομένο και αφορά  περίπου 1 ανά 800 γεννήσεις.
Το κάπνισμα της εγκύου βλάπτει την πίεση του μωρού
Οι έγκυοι που καπνίζουν, προκαλούν βλάβες στο σύστημα ρύθμισης της πίεσης των αγέννητων μωρών τους - και οι βλάβες αυτές μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου των βρεφών, προειδοποιούν σουηδοί ερευνητές.
Συμβουλές για ασφαλή παιχνίδια
Τα παιχνίδια υποτίθεται ότι αποτελούν πηγή χαράς, μάθησης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά, συχνά όμως και αιτία τραυματισμών. Το Νοσοκομείο Παίδων Lucile Ρackard, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, εξέδωσε οδηγίες για να βοηθήσει τους γονείς να διαλέγουν ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά τους.
Εξέταση αίματος αποκαλύπτει το φύλο του εμβρύου
Μία εξέταση αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια το φύλο του παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση είναι αναγκαία σε περιπτώσεις κληρονομικών παθήσεων, κάτι που σήμερα απαιτεί επεμβάσεις όπως η αμνιοπαρακέντηση.
Ο εμβολιασμός στην βρεφική ηλικία
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ, υπηρεσία των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (ΝΙΗ), διατυπώνει μερικές συμβουλές προς τους γονείς ώστε να γίνει η διαδικασία του εμβολιασμού των βρεφών όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.
Το γυμνό, τα παιδιά και οι προκλήσεις του
Το σώμα μας λένε ότι είναι ο καθρέφτης του  εαυτού μας. Η υποκειμενικότητα είναι ο  πρωταγωνιστής σε αυτή την ιστορία, όπου το  σώμα γίνεται ένας σημαντικός δίαυλος ταυτότητας, αυτοεκτίμησης, πηγή συγκρούσεων, αποστερήσεων ή και  απολαύσεων, που σε όλη τη  διάρκεια της ζωής μας βρίσκονται σε ένα διαρκές και  δυναμικό γίγνεσθαι.
Η αντιμετώπιση των πυρετικών σπασμών
Όταν ένα παιδί έχει υψηλό πυρετό, μπορεί να παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς. Οι σπασμοί αυτοί φοβίζουν πολύ τους γονείς, παρ΄ ότι οι ειδικοί λένε πως δεν σημαίνουν επιληψία ή εγκεφαλική βλάβη, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις είναι σοβαροί και συνήθως υποχωρούν μόνοι τους.
Λιγότερο καταθλιπτικοί οι έφηβοι που κοιμούνται νωρίς το βράδυ
Οι νέοι που κοιμούνται νωρίς το βράδυ έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και να κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα μικρόβια κάνουν καλό στα παιδιά
Νέες ενδείξεις πως δεν πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε αποστειρωμένο περιβάλλον βρήκαν επιστήμονες από το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα