TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ανακαλούνται παιδικά καρότσια λόγω ακρωτηριασμού
Η βρετανική εταιρεία παιδικών καροτσιών MacLaren ανακάλεσε ένα εκατομμύριο ελαττωματικά καροτσάκια της που είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ μετά από αίτημα της Αμερικανικής Επιτροπής Ασφάλειας των Καταναλωτών (CPSC).
Λίγη αυστηρότητα στο σπίτι δεν βλάπτει τα παιδιά
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πειθαρχημένο περιβάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες όπως η κατανόηση, η αυτοπειθαρχία και η εργατικότητα. Με άλλα λόγια, να γίνουν πιο επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους.
Το σεξ χωρίς προφυλάξεις από τις μεγαλύτερες απειλές
Η λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν μόλις πέντε παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία, θα μπορούσαν να αποτρέπουν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως και να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά περίπου 5 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παιδιά: Αδυνατίζει ο ύπνος το Σαββατοκύριακο
Εάν θέλετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το περιττό σωματικό βάρος, φροντίστε να τα αφήνετε να κοιμούνται πολύ τα Σαββατοκύριακα, συνιστούν ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που μελέτησαν 5.159 παιδιά, ηλικίας 5 έως 15 ετών.
Και τώρα, το μυστικό του… ευτυχισμένου γάμου
Μετά το μυστικό του επιτυχημένου γάμου (μια γυναίκα πιο έξυπνη από τον άντρα και τουλάχιστον πέντε χρόνια μικρότερή του) που ανακάλυψαν την περασμένη εβδομάδα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανακάλυψαν το μυστικό του ευτυχισμένου γάμου. Ποιο είναι; Κάνετε παιδιά – πολλά παιδιά!
Με μαθησιακές δυσκολίες 1 στους 4 μαθητές
Το 25% των μαθητών στη χώρα μας αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν δυσκολίες τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινωνική ζωή των παιδιών.
Επιθετικά τα παιδιά που βλέπουν πολλή τηλεόραση
Όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθούν τα παιδιά των τριών ετών, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να συμπεριφέρονται επιθετικά, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.
Τα «σημάδια» της σκολίωσης
Η σκολίωση εκδηλώνεται όταν η σπονδυλική στήλη σχηματίζει μη φυσιολογική καμπύλη, προκαλώντας πόνο ή άλλα ενοχλήματα στους μικρούς ασθενείς. Τα κορίτσια αναπτύσσουν συχνότερα σκολίωση απ΄ ό,τι τα αγόρια και δίχως θεραπεία κινδυνεύουν να υποστούν μεγαλώνοντας μόνιμα προβλήματα, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Άκρον, στις ΗΠΑ.
Εμβόλια: Σωτήρια, αλλά ξεχασμένη «ασπίδα» της υγείας
Τα εμβόλια αποτελούν την καλύτερη μέθοδο για την προστασία των παιδιών από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Με τη βοήθειά τους, ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης τείνουν να εκλείψουν. Δυστυχώς, οι γονείς συχνά ξεχνούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με συνέπεια να τα αφήνουν ακάλυπτα, θέτοντας έτσι την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.
Τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία
Ολοένα και λιγότερες Ελληνίδες αποφασίζουν να θηλάσουν τα μωρά τους, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο αποκλειστικός θηλασμός στη χώρα μας δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή σίτισης του νεογέννητου. Ωστόσο, ο θηλασμός έχει μόνο καλά να προσφέρει σε μητέρα και μωρό.
Η πρώτη επαφή με το μωρό
Χιλιάδες ερωτήσεις γυρίζουν στο μυαλό της νέας μητέρας τον πρώτο χρόνο του παιδιού της.Η αγωνία της να κάνει ό,τι καλύτερο, ό,τι πιο σωστό για το πολύτιμο απόκτημά της, η ανάγκη της να νιώσει ασφαλής και, κυρίως, το όνειρο και η ελπίδα της να πετύχει στον πιο σημαντικό και υπεύθυνο για τη ζωή της ρόλο είναι συναισθήματα που όλες οι μητέρες μοιράζονται.
«Οι φωνές των γονιών είναι το νέο ξύλο»
Η επιστήμη έχει καταλήξει με πολυάριθμες μελέτες και οι περισσότεροι γονείς έχουν συμμορφωθεί: το ξύλο στα παιδιά είναι αντιπαιδαγωγικό. Τι συμβαίνει όμως με τις φωνές και τα ουρλιαχτά που για πολλούς έχουν αντικαταστήσει ως παιδαγωγική μέθοδος τις παραδοσιακές ξυλιές στον πισινό;
Ετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού...
Η διαδικασία προετοιμασίας του βρεφικού δωματίου είναι μια από τις μοναδικές και τρυφερές στιγμές.Το μωρό θα χρειαστεί ένα δικό του δωμάτιο, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά άνετο, ενώ καλό είναι να βρίσκεται κοντά στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του.
Πότε χρειάζεται αντιβίωση για το συνάχι
Τελικά, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γιατροί είναι πρόθυμοι να χορηγήσουν αντιβιοτική αγωγή σε ένα παιδί με συνάχι, εάν τα ρινικά εκκρίματά του είναι πράσινα, διότι πιστεύουν ότι το πράσινο υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη.
Πως να εντοπίσετε τις ψείρες
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ), μια υπηρεσία των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζει ότι οι ψείρες στα μαλλιά δεν αντανακλούν την κοινωνική θέση ή την προσωπική υγιεινή ενός παιδιού. Και παρέχει μερικές συμβουλές για να τις εντοπίζετε καλύτερα.
Σημάδια αυτισμού εμφανίζουν τα πρόωρα βρέφη
Σημάδια αυτισμού σε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν καταδείξει πως τέτοια συμπτώματα μπορεί να μετατραπούν σε κανονικό αυτισμό όταν τα βρέφη φτάσουν στην παιδική ηλικία.
Όλα τα μωρά στην... κούνια τους
Να μοιράζεται ο γονιός το κρεβάτι του με το μωρό του; Ή να μην το μοιράζεται; Αυτό είναι το ερώτημα έπειτα από τη δημοσιοποίηση νέας βρετανικής έρευνας, που δείχνει πως το να κοιμάται ένα βρέφος στη γονική κλίνη αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου.
Οι αιτίες της λαρυγγίτιδας
Η λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή στον λάρυγγα, τον στενό «σωλήνα» στον λαιμό, όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Όταν παρουσιάσουν φλεγμονή οι φωνητικές χορδές, η φωνή βραχνιάζει και μπορεί να φθάσει στο σημείο να είναι ένας ψίθυρος που με το ζόρι ακούγεται.
Προβλήματα στην όραση εμφανίζουν τα πρόωρα
Η αύξηση επιβίωσης στα πρόωρα βρέφη, έχει προκαλέσει και κατακόρυφη αύξηση βρεφών που εμφανίζουν προβλήματα όρασης, λόγω ανώμαλης ανάπτυξης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Ο καρκίνος της εγκύου μπορεί να περάσει στο έμβρυο
Βρετανοί και Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι τα καρκινικά κύτταρα της εγκύου μπορεί να μεταδοθούν στο έμβρυο που κυοφορεί. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια και οι αληθινές πιθανότητες της μετάδοσης είναι ελάχιστες.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα