TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Όλα τα μωρά στην... κούνια τους
Να μοιράζεται ο γονιός το κρεβάτι του με το μωρό του; Ή να μην το μοιράζεται; Αυτό είναι το ερώτημα έπειτα από τη δημοσιοποίηση νέας βρετανικής έρευνας, που δείχνει πως το να κοιμάται ένα βρέφος στη γονική κλίνη αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου.
Οι αιτίες της λαρυγγίτιδας
Η λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή στον λάρυγγα, τον στενό «σωλήνα» στον λαιμό, όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Όταν παρουσιάσουν φλεγμονή οι φωνητικές χορδές, η φωνή βραχνιάζει και μπορεί να φθάσει στο σημείο να είναι ένας ψίθυρος που με το ζόρι ακούγεται.
Προβλήματα στην όραση εμφανίζουν τα πρόωρα
Η αύξηση επιβίωσης στα πρόωρα βρέφη, έχει προκαλέσει και κατακόρυφη αύξηση βρεφών που εμφανίζουν προβλήματα όρασης, λόγω ανώμαλης ανάπτυξης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Ο καρκίνος της εγκύου μπορεί να περάσει στο έμβρυο
Βρετανοί και Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι τα καρκινικά κύτταρα της εγκύου μπορεί να μεταδοθούν στο έμβρυο που κυοφορεί. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια και οι αληθινές πιθανότητες της μετάδοσης είναι ελάχιστες.
To παιδικό στρες «κόβει» χρόνια από τη ζωή
Μια τραυματική παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε πιο πρώιμο θάνατο, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η έκθεσή τους βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 17.000 εθελοντές.
Ένα στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα
Ένα στα 10 μωρά που έρχονται κάθε χρόνο στον κόσμο (περίπου 13 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη), γεννιούνται πριν από την ώρα τους και περίπου το ένα στα 13 χάνει λόγω της προωρότητας τη ζωή του, αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός για την υγεία των παιδιών Μarch of Dimes.
Τα παιδιά μας θα ζήσουν ως τα 100
Περισσότερα από ένα στα δύο παιδιά που γεννήθηκαν στη Δύση από το 2000 και μετά, θα ζήσουν έως τα 100 τους χρόνια – και μάλιστα θα ζήσουν καλά, με λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή απ’ ό,τι εμείς. Αν μάλιστα φροντίσουν να δουλεύουν λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα ισχύει, μπορεί το προσδόκιμο της ζωής τους να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Μόνα στο σπίτι... και υπέρβαρα
Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι λιγότερο υγιή και έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων οι οποίες δεν εργάζονται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ευάλωτες οι ηλικίες κάτω των 5 ετών στις δηλητηριάσεις
Ιδιαίτερα ευάλωτα στις δηλητηριάσεις είναι τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, το 79% των δηλητηριάσεων στις ηλικίες κάτω των 14 ετών συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών.
Εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη
Έγκριση κυκλοφορίας των δύο εμβολίων Pandemrix και Focetria κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά την θετική γνωμοδότηση που έδωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).
Διερευνάται θάνατος μετά από εμβολιασμό με Cervarix
Προσωρινή εξαίρεση του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, αποφάσισε η τοπική υγειονομική αρχή του Κόβεντρι στη Βρετανία, μετά το θάνατο μιας δεκατετράχρονης, λίγες ώρες μετά τη λήψη Cervarix.
Προβλήματα υγείας αναπτύσσουν τα παιδιά εργαζόμενων μητέρων
Ανθυγιεινές συνήθειες αποκτούν τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων που αργότερα εξελίσσονται σε «κακή υγεία» ενώ οι μητέρες που ασχολούνται τον απαραίτητο χρόνο με την ανάπτυξη των παιδιών τους «μεγαλώνουν γερά παιδιά»!
Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιών
Ακόμη και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας, η οποία έδειξε πως κι αν ακόμη οι γονείς λένε ψέματα «για το καλό του παιδιού», χάνουν τελικά την εμπιστοσύνη του.
Νέα γρίπη: Άρχισαν οι δοκιμές των εμβολίων σε εγκύους
Οι έγκυοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εάν μολυνθούν από τον ιό Α(Η1Ν1) σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα ποσοστά θνησιμότητας των εγκύων από τη νέα γρίπη είναι υψηλά και φτάνουν στο 6% των θυμάτων. Γι' αυτό και το πανδημικό εμβόλιο άρχισε να δοκιμάζεται σε αυτές.
Σωτήριος έλεγχος πριν από τα σπορ
Oι ανήλικοι αθλητές πρέπει να ελέγχονται με καρδιογράφημα για να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν καρδιολογικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους αιφνιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης, αναφέρει η «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής».
Μην αφήνετε το μωρό να κλαίει όλη τη νύχτα
Πώς να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όταν η μέθοδος «αφήστε το να κλάψει», η μοναδική που γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, είναι τόσο ανελέητη; Κι όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» υπάρχουν λιγότερο σκληροί τρόποι, όπως βεβαιώνει μια εξαντλημένη μητέρα ενός μωρού 15 μηνών.
«Σ΄αγαπάω αλλά μόνο όταν δεν κάνεις αταξίες»
Πριν από 50 χρόνια και πλέον, ο ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς είπε ότι το να αγαπάμε απλώς τα παιδιά μας δεν είναι αρκετό. Και τόνισε ότι πρέπει να τα αγαπάμε άνευ όρων γι΄ αυτό που είναι, όχι γι΄ αυτό που κάνουν.
Εμβόλιο ΗΡV και στα αγόρια
Την επέκταση της χρήσης και στα αγόρια ενός εμβολίου που χορηγείται ήδη στα κορίτσια για την προστασία από τους ιούς ΗΡV συνιστά ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ. Το εμβόλιο λέγεται Gardasil και προστατεύει από ορισμένα στελέχη των ιών ΗΡV που ευθύνονται για τους καρκίνους του πέους και του πρωκτού στους άντρες.
Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό
Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό αποτελεί για το παιδί έναν από τους σημαντικότερους αποχωρισμούς στη ζωή του. Ο αποχωρισμός ταυτίζεται με μία συμβολική απώλεια και κάθε παιδί τη νοηματοδοτεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Βάλτε λαχανικά στην πίτσα των παιδιών
Η συμμετοχή των παιδιών στο μαγείρεμα είναι το αλατοπίπερο της συνταγής που προτείνει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά! Άλλωστε, έχει περάσει εδώ και χρόνια από τη θεωρία στην πράξη: τα τέσσερα παιδιά του κινούνται με άνεση στον πάγκο εργασίας. Το αποτέλεσμα; Δοκιμάζουν τα πάντα!
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα