TA NEA Logo
Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Είμαστε πιο καλοί γονείς από τους γονείς μας»
Στοιχεία των τελευταίων ερευνών ανατρέπουν την εικόνα που υπάρχει για τους σύγχρονους γονείς που τους θέλει αδιάφορους και ανεύθυνους. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο ευσυνείδητοι απ΄ ό,τι πριν από 20 χρόνια και επιλέγουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Είναι επίσης αποφασισμένοι να τους παρέχουν τα σωστά εφόδια.
Η πολλή τηλεθέαση επηρεάζει και την πίεση
Είναι γνωστό ότι οι πολλές ώρες τηλεόρασης και τα  πολλά βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν την υγεία των παιδιών, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα  εντοπίζει μια ακόμη βλαβερή συνέπεια: αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση τα παιδιά.
Η πρωτεΐνη που πυροδοτεί τις πρόωρες γεννήσεις
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν μια πρωτεΐνηκλειδί που πυροδοτεί τις πρόωρες γεννήσεις, κύρια αιτία για θανάτους και προβλήματα υγείας στα νεογέννητα.
Κατάθλιψη και στρες χτυπούν τα υπέρβαρα παιδιά
Από το νηπιαγωγείο αρχίζουν τα κοινωνικά προβλήματα των παιδιών με τα περίσσια κιλά αφού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Αpplied Developmental Science», τα υπέρβαρα αισθάνονται πιο μοναχικά και αγχώδη από τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.
Το τεστ Αpgar μετά τον τοκετό
Λίγο μετά τη γέννησή τους, τα μωρά εξετάζονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ελέγχουν πόσο καλά αντιμετώπισαν τη διαδικασία του τοκετού και πώς προσαρμόζονται στη ζωή έξω από τη μήτρα. Η αξιολόγηση του νέου οργανισμού γίνεται με το επονομαζόμενο τεστ Αpgar, το οποίο εφαρμόζεται 1 και 5 λεπτά μετά τη γέννηση των μωρών.
Πως να κάνετε αξέχαστα τα μπάνια των παιδιών σας
Όλοι θέλουμε οι διακοπές των παιδιών μας να είναι ιδιαίτερες. Η ψυχολόγος Λίντα Μπλερ εξηγεί στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου πώς να τις κάνουμε πραγματικά αξέχαστες. Το κλειδί είναι να τους αφιερώσουμε χρόνο αλλά να τους αφήσουμε και χώρο για να «αναπνέουν» ελεύθερα.
Όσο πιο δραστήρια είναι, τόσο πιο γρήγορα κοιμούνται
Μία νέα επιστημονική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι που λίγο-πολύ όλοι οι γονείς γνωρίζουν εμπειρικά: όσο πιο δραστήριο είναι ένα παιδί στη διάρκεια της ημέρας τόσο πιο γρήγορα θα κοιμηθεί το βράδυ.
Γιατί δεν βλεφαρίζουν τα μωρά
Οι γονείς των νεογέννητων μωρών παρατηρούν μερικές φορές ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: σπανίως κλείνουν τα ματάκια τους - με εξαίρεση βεβαίως τις ώρες που κοιμούνται. Γιατί; Ίσως γιατί κρατούν καλά ανοικτά τα μάτια τους, ώστε να «αποτυπώνουν» τον κόσμο που τα περιβάλλει...
Προστασία των παιδιών από τη γρίπη στην κατασκήνωση
Καθώς η κατασκηνωτική περίοδος συνεχίζεται, αρκετοί γονείς προβληματίζονται για τον κίνδυνο της νέας γρίπης. Ο δρ Τζέφρι Μπόσαμπ, ειδικός στις παιδικές λοιμώδεις νόσους από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ηackensack, στο Νιου Τζέρσι, δίνει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:
Οι παχύσαρκες μητέρες δεν βλέπουν τα κιλά των παιδιών τους
Η ικανότητα της μητέρας να εντοπίζει το πρόβλημα βάρους του παιδιού της φαίνεται πως εξαρτάται από το δικό της βάρος, με τις υπέρβαρες μητέρες να τείνουν να υποτιμούν, τελικά, τα πολλά κιλά του παιδιού τους.
Επαναλειτούργησε η καρδιά της μετά από 5 χρόνια
Η καρδιά της μικρής Χάνα Κλαρκ έχει αφήσει άφωνη την επιστημονική κοινότητα. Είχε σταματήσει να χτυπά και ξανάρχισε έπειτα από πέντε χρόνια. Από μόνη της! Οι ίδιοι οι γιατροί μιλούν για θαύμα, ενώ ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μ.Γιακούμπ δεν δίστασε ν’ αναγάγει στη σφαίρα της μαγείας το μοναδικό στα χρονικά περιστατικό.
Οι «κρίσεις» φέρνουν κορίτσια
Τη θεωρία των βιολόγων Trivers & Willard, σύμφωνα με την οποία το βιοτικό επίπεδο επηρεάζει το φύλο του παιδιού, έρχεται να ενισχύσει μία νέα έρευνα του Thomas Pollet από Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ο οργανισμός της μητέρας “σαμποτάρει” τη γονιμοποίηση όταν πρόκειται να γεννηθούν γιοι και στην περίπτωση που οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι καλές».
«Μηχανικό» φαγητό μπροστά στην ΤV
Τα παιδιά που βλέπουν διαφημίσεις τροφίμων στην τηλεόραση καταναλώνουν μηχανικά περισσότερα σνακ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να παχύνουν χωρίς να το καταλάβουν, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
Παιδιά: Όχι στις... διαλέξεις, ναι στη συζήτηση
Εάν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις γλωσσικές και εκφραστικές ικανότητές του, φροντίστε να το ακούτε όταν μιλάει και να συζητάτε για ό,τι θέλει. Αυτό συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, οι οποίοι μελέτησαν 275 οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά.
Αλλεργίες γονέων παιδεύουσι τέκνα
Είναι τεκμηριωμένο ότι χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, το ύψος και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά τους. Τι γίνεται, όμως, με τις αλλεργίες; Ως φαίνεται έχουν ισχυρή γενετική συνιστώσα - αν και όχι τόσο κλασική όσο θα περίμενε κανείς.
Ο φόβος για τον παιδίατρο
Η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια ή ακόμα και φόβο τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά, οπότε είναι σημαντικό να είναι όλοι όσο το δυνατόν πιο καλά ενημερωμένοι. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ, που ανήκει στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ), παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να πάνε όλα όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η σωστή θέση στο αυτοκίνητο για τα παιδιά
Τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών (και όχι έως 8 μηνών που συνιστάται έως σήμερα) καλό είναι να κάθονται σε παιδικά καθίσματα που «βλέπουν» προς τα πίσω, συνιστά η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».
Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών 
Ετυμολογικά, το παραμύθι σημαίνει «αυτό που είναι πλησίον ενός μύθου». Ο Φρόιντ έλεγε ότι οι μύθοι είναι όνειρα που αντανακλούν τη λειτουργία του ασυνείδητου. Η μαγεία των παραμυθιών έγκειται στη δύναμή τους να αποτυπώνουν με τη χρήση πολλαπλών συμβόλων θεματολογίες.
ΠΟΥ: Σε όλα τα μωρά το εμβόλιο για τη διάρροια
Σύσταση να εμβολιάζονται όλα τα μωρά εναντίον του ροταϊού εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο ροταϊός αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά, τα οποία μολύνονται από αυτόν πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους.
Γονείς, χαλαρώστε!
Η εποχή που αγχωμένοι και υπερπροστατευτικοί γονείς υποχρέωναν τα παιδιά τους να ακούνε Μπετόβεν πριν καν γεννηθούν, να αρχίζουν ξένες γλώσσες στα 3 τους και να προετοιμάζονται για την είσοδό τους σε ένα καλό πανεπιστήμιο από το νηπιαγωγείο, φτάνει στο τέλος της. Αν η νέα τάση είχε ένα σύνθημα, αυτό θα ήταν «γονείς χαλαρώστε».
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα