TA NEA Logo
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
To παιδικό στρες «κόβει» χρόνια από τη ζωή
Μια τραυματική παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε πιο πρώιμο θάνατο, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η έκθεσή τους βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 17.000 εθελοντές.
Ένα στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα
Ένα στα 10 μωρά που έρχονται κάθε χρόνο στον κόσμο (περίπου 13 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη), γεννιούνται πριν από την ώρα τους και περίπου το ένα στα 13 χάνει λόγω της προωρότητας τη ζωή του, αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός για την υγεία των παιδιών Μarch of Dimes.
Τα παιδιά μας θα ζήσουν ως τα 100
Περισσότερα από ένα στα δύο παιδιά που γεννήθηκαν στη Δύση από το 2000 και μετά, θα ζήσουν έως τα 100 τους χρόνια – και μάλιστα θα ζήσουν καλά, με λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή απ’ ό,τι εμείς. Αν μάλιστα φροντίσουν να δουλεύουν λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα ισχύει, μπορεί το προσδόκιμο της ζωής τους να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Μόνα στο σπίτι... και υπέρβαρα
Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι λιγότερο υγιή και έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων οι οποίες δεν εργάζονται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ευάλωτες οι ηλικίες κάτω των 5 ετών στις δηλητηριάσεις
Ιδιαίτερα ευάλωτα στις δηλητηριάσεις είναι τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, το 79% των δηλητηριάσεων στις ηλικίες κάτω των 14 ετών συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών.
Εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη
Έγκριση κυκλοφορίας των δύο εμβολίων Pandemrix και Focetria κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά την θετική γνωμοδότηση που έδωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).
Διερευνάται θάνατος μετά από εμβολιασμό με Cervarix
Προσωρινή εξαίρεση του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, αποφάσισε η τοπική υγειονομική αρχή του Κόβεντρι στη Βρετανία, μετά το θάνατο μιας δεκατετράχρονης, λίγες ώρες μετά τη λήψη Cervarix.
Προβλήματα υγείας αναπτύσσουν τα παιδιά εργαζόμενων μητέρων
Ανθυγιεινές συνήθειες αποκτούν τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων που αργότερα εξελίσσονται σε «κακή υγεία» ενώ οι μητέρες που ασχολούνται τον απαραίτητο χρόνο με την ανάπτυξη των παιδιών τους «μεγαλώνουν γερά παιδιά»!
Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιών
Ακόμη και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας, η οποία έδειξε πως κι αν ακόμη οι γονείς λένε ψέματα «για το καλό του παιδιού», χάνουν τελικά την εμπιστοσύνη του.
Νέα γρίπη: Άρχισαν οι δοκιμές των εμβολίων σε εγκύους
Οι έγκυοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εάν μολυνθούν από τον ιό Α(Η1Ν1) σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα ποσοστά θνησιμότητας των εγκύων από τη νέα γρίπη είναι υψηλά και φτάνουν στο 6% των θυμάτων. Γι' αυτό και το πανδημικό εμβόλιο άρχισε να δοκιμάζεται σε αυτές.
Σωτήριος έλεγχος πριν από τα σπορ
Oι ανήλικοι αθλητές πρέπει να ελέγχονται με καρδιογράφημα για να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν καρδιολογικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους αιφνιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης, αναφέρει η «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής».
Μην αφήνετε το μωρό να κλαίει όλη τη νύχτα
Πώς να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όταν η μέθοδος «αφήστε το να κλάψει», η μοναδική που γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, είναι τόσο ανελέητη; Κι όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» υπάρχουν λιγότερο σκληροί τρόποι, όπως βεβαιώνει μια εξαντλημένη μητέρα ενός μωρού 15 μηνών.
«Σ΄αγαπάω αλλά μόνο όταν δεν κάνεις αταξίες»
Πριν από 50 χρόνια και πλέον, ο ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς είπε ότι το να αγαπάμε απλώς τα παιδιά μας δεν είναι αρκετό. Και τόνισε ότι πρέπει να τα αγαπάμε άνευ όρων γι΄ αυτό που είναι, όχι γι΄ αυτό που κάνουν.
Εμβόλιο ΗΡV και στα αγόρια
Την επέκταση της χρήσης και στα αγόρια ενός εμβολίου που χορηγείται ήδη στα κορίτσια για την προστασία από τους ιούς ΗΡV συνιστά ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ. Το εμβόλιο λέγεται Gardasil και προστατεύει από ορισμένα στελέχη των ιών ΗΡV που ευθύνονται για τους καρκίνους του πέους και του πρωκτού στους άντρες.
Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό
Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό αποτελεί για το παιδί έναν από τους σημαντικότερους αποχωρισμούς στη ζωή του. Ο αποχωρισμός ταυτίζεται με μία συμβολική απώλεια και κάθε παιδί τη νοηματοδοτεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Βάλτε λαχανικά στην πίτσα των παιδιών
Η συμμετοχή των παιδιών στο μαγείρεμα είναι το αλατοπίπερο της συνταγής που προτείνει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά! Άλλωστε, έχει περάσει εδώ και χρόνια από τη θεωρία στην πράξη: τα τέσσερα παιδιά του κινούνται με άνεση στον πάγκο εργασίας. Το αποτέλεσμα; Δοκιμάζουν τα πάντα!
Στα θρανία και... βλέπουμε
Άνοιξαν τα σχολεία όλης της χώρας, ωστόσο θα βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των υγειονομικών αρχών. Έτσι, στην περίπτωση που σε μια τάξη ή σχολική μονάδα καταγραφεί αλυσίδα κρουσμάτων, τότε οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπεί λουκέτο, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση.
Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες του κεφαλιού
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έγινε στη Βρετανία, οι ψείρες είναι η δεύτερη αιτία που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους γονείς μετά τη μηνιγγίτιδα. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», μελέτες έχουν καταδείξει ότι κάποια στελέχη ψείρας δεν σκοτώνονται από τα περισσότερα προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας.
Πρόληψη πριν κτυπήσει το κουδούνι
Nα κάνετε τα εμβόλια των παιδιών που έχετε αμελήσει, να ελέγξετε την όραση και την ακοή στα πρωτάκια, να εξετάσετε για τυχόν σκολίωση όσα μπαίνουν στην εφηβεία και να κάνετε οπωσδήποτε τρίπλεξ καρδιάς σε όσα πρόκειται να ασχοληθούν με αθλήματα. Παράλληλα, να θωρακίσετε τον οργανισμό των μαθητών έναντι των λοιμώξεων με γερό πρωινό και καλό σπιτικό φαγητό.
Το χαμομήλι καταπραΰνει τους κολικούς του μωρού
Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, το χαμομήλι καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων, ενώ ποικίλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει πως αποτελεί ένα χρήσιμο, απλό, φθηνό και αρκετά αποτελεσματικό «φάρμακο» κατά των κολικών.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα