TA NEA Logo
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Αλλεργίες γονέων παιδεύουσι τέκνα
Είναι τεκμηριωμένο ότι χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, το ύψος και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά τους. Τι γίνεται, όμως, με τις αλλεργίες; Ως φαίνεται έχουν ισχυρή γενετική συνιστώσα - αν και όχι τόσο κλασική όσο θα περίμενε κανείς.
Ο φόβος για τον παιδίατρο
Η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια ή ακόμα και φόβο τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά, οπότε είναι σημαντικό να είναι όλοι όσο το δυνατόν πιο καλά ενημερωμένοι. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ, που ανήκει στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ), παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να πάνε όλα όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η σωστή θέση στο αυτοκίνητο για τα παιδιά
Τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών (και όχι έως 8 μηνών που συνιστάται έως σήμερα) καλό είναι να κάθονται σε παιδικά καθίσματα που «βλέπουν» προς τα πίσω, συνιστά η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».
Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών 
Ετυμολογικά, το παραμύθι σημαίνει «αυτό που είναι πλησίον ενός μύθου». Ο Φρόιντ έλεγε ότι οι μύθοι είναι όνειρα που αντανακλούν τη λειτουργία του ασυνείδητου. Η μαγεία των παραμυθιών έγκειται στη δύναμή τους να αποτυπώνουν με τη χρήση πολλαπλών συμβόλων θεματολογίες.
ΠΟΥ: Σε όλα τα μωρά το εμβόλιο για τη διάρροια
Σύσταση να εμβολιάζονται όλα τα μωρά εναντίον του ροταϊού εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο ροταϊός αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά, τα οποία μολύνονται από αυτόν πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους.
Γονείς, χαλαρώστε!
Η εποχή που αγχωμένοι και υπερπροστατευτικοί γονείς υποχρέωναν τα παιδιά τους να ακούνε Μπετόβεν πριν καν γεννηθούν, να αρχίζουν ξένες γλώσσες στα 3 τους και να προετοιμάζονται για την είσοδό τους σε ένα καλό πανεπιστήμιο από το νηπιαγωγείο, φτάνει στο τέλος της. Αν η νέα τάση είχε ένα σύνθημα, αυτό θα ήταν «γονείς χαλαρώστε».
Παχύσαρκα λόγω «ακινησίας» τα Ελληνόπουλα
H έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ενώ η κακή διατροφή ευθύνεται μόνο για ένα μικρό ποσοστό. Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Εργοφυσιολογίας της Γυμναστικής Ακαδημίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, περίπου το 65% των κρουσμάτων παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα οφείλεται στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μόνο το 18-20% των κρουσμάτων αυτών έχουν συνδεθεί με την κακή διατροφή.
Πότε θέλουν εγχείρηση τα «κρεατάκια»
Oι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα κρεατάκια όπως είναι ευρέως γνωστές) αφαιρούνται συνήθως σε παιδιά και σπανίως σε ενηλίκες για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ.
Εθισμένοι στο τσιγάρο από την εφηβεία...
Έκρηξη του καπνίσματος μεταξύ των Ελλήνων εφήβων δείχνουν πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το 80% περίπου των αγοριών αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 χρόνων - και μάλιστα ένα στα τέσσερα πριν και από τα 15 χρόνια. Με λίγα μόνο τσιγάρα, όμως, ο έφηβος των 12-13 χρόνων εθίζεται στη νικοτίνη. Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαίου, ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα Παναγιώτης Μπεχράκης, και η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, Πόπη Αναστασέα-Βλάχου, ενημερώνουν για τους μεγάλους κινδύνους από το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία και συμβουλεύουν τους γονείς πώς να το προλάβουν, αλλά και πώς να βοηθήσουν το παιδί να το εγκαταλείψει.
Οι κόρες... διαπλάθουν αριστερούς πατέρες!
Είναι γνωστό πως οι κόρες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον μπαμπά τους. Όμως η επιρροή τους μπορεί να είναι ακόμη βαθύτερη, καθώς φαίνεται ότι τους κάνουν και πιο... αριστερούς. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι μπαμπάδες αλλάζουν για τις θυγατέρες τους μέχρι και τα πολιτικά πιστεύω τους!
Όταν ο ύπνος... δεν παίρνει τα παιδιά
Οι διαταραχές ύπνου στην παιδική και την εφηβική ηλικία έχουν μελετηθεί λιγότερο από εκείνες των ενηλίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια καταγραφής και ταξινόμησης. Οι δυσκολίες στη μελέτη των προβλημάτων ύπνου κατά την παιδική ηλικία προέρχονται από το γεγονός ότι οι γονείς και συχνά οι ειδικοί τις θεωρούν μεταβατικές, που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν.
Το λίπος βασιλεύει στα παιδικά πιάτα
«Προσοχή στα παιδικά τρόφιμα»: αυτό συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς. Ο λόγος; Όταν ανέλυσαν τη θερμιδική τους αξία και την περιεκτικότητά τους σε λίπος και αλάτι, διαπίστωσαν πως αρκετά από τα σνακ που απευθύνονται στους μικρούς λάτρεις του φαγητού είναι οι ένοχοι που πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία.
Συμβουλές για άθληση με ασφάλεια
Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλήματα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αναπτυχθούν γερά και δυνατά, αλλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τους μικρούς αθλητές.
Η περιτομή σώζει ζωές
Νέα στοιχεία καταδεικνύουν πως η αφαίρεση τμήματος της ακροποσθίας του πέους –περιτομή- μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο από τη μετάδοση του HIV/AIDS αλλά και από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που ενοχοποιούνται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Πως να κάνετε πιο έξυπνο το παιδί σας
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έτειναν να πιστέψουν ότι η ευφυΐα εξαρτάται κυρίως από τα γονίδιά μας και ότι το περιβάλλον μάς επηρεάζει ελάχιστα. Η άποψη αυτή τώρα ανατρέπεται δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να μεγαλώσουν με πανέξυπνα παιδιά που δεν θα επηρεαστούν από τα δικά μας κληρονομικά ελαττώματα...
Τα «αντίδοτα» για το τραύλισμα
Τα παιδιά που τραυλίζουν συχνά νιώθουν ντροπή και άγχος όταν πρέπει να μιλήσουν, γεγονός που επιδεινώνει την κατάστασή τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ. Αν και η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά, οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί τους επίσης πρέπει να συνδράμουν.
«Μπανιέρα» για τους μικρούς εγκαυματίες
Με μία ειδική «μπανιέρα» για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων των παιδιών εξοπλίστηκε το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με στόχο την άμεση ανακούφιση και την καλύτερη φροντίδα των μικρών ασθενών.
Πως αντιμετωπίζονται οι άφθες στα παιδιά
Oι άφθες αποτελούν τη συχνότερη μορφή ενδοστοματικής εξέλκωσης στα παιδιά, ιδίως μετά την ηλικία των 10 ετών. Συνήθως είναι μικρές και επουλώνονται σε διάστημα μίας - δύο εβδομάδων, αλλά η ταλαιπωρία του παιδιού είναι μεγάλη, καθώς πονάει πολύ και είναι πιθανό να μην μπορεί να φάει. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε.
Η συμπεριφορά των παιδιών εξαρτάται από τον ύπνο
Αυτό που όλοι οι γονείς υποπτεύονται αλλά επιστημονικά δεν είχε τεκμηριωθεί ανακάλυψαν Φινλανδοί ερευνητές. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή 280 παιδιών διαπίστωσαν πως όντως ένας καλός ύπνος το βράδυ μειώνει την υπερκινητικότητα των παιδιών την ημέρα και βελτιώνει τη συμπεριφορά τους.
Κληρονομικό το άσθμα
Oι ενήλικοι με οικογενειακό ιστορικό  άσθματος έχουν έως εξαπλάσιες  πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο, αναφέρουν επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών  (CDC) στην Ατλάντα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα