TA NEA Logo
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πότε θέλουν εγχείρηση τα «κρεατάκια»
Oι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα κρεατάκια όπως είναι ευρέως γνωστές) αφαιρούνται συνήθως σε παιδιά και σπανίως σε ενηλίκες για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ.
Εθισμένοι στο τσιγάρο από την εφηβεία...
Έκρηξη του καπνίσματος μεταξύ των Ελλήνων εφήβων δείχνουν πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το 80% περίπου των αγοριών αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 χρόνων - και μάλιστα ένα στα τέσσερα πριν και από τα 15 χρόνια. Με λίγα μόνο τσιγάρα, όμως, ο έφηβος των 12-13 χρόνων εθίζεται στη νικοτίνη. Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαίου, ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα Παναγιώτης Μπεχράκης, και η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, Πόπη Αναστασέα-Βλάχου, ενημερώνουν για τους μεγάλους κινδύνους από το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία και συμβουλεύουν τους γονείς πώς να το προλάβουν, αλλά και πώς να βοηθήσουν το παιδί να το εγκαταλείψει.
Οι κόρες... διαπλάθουν αριστερούς πατέρες!
Είναι γνωστό πως οι κόρες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον μπαμπά τους. Όμως η επιρροή τους μπορεί να είναι ακόμη βαθύτερη, καθώς φαίνεται ότι τους κάνουν και πιο... αριστερούς. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι μπαμπάδες αλλάζουν για τις θυγατέρες τους μέχρι και τα πολιτικά πιστεύω τους!
Όταν ο ύπνος... δεν παίρνει τα παιδιά
Οι διαταραχές ύπνου στην παιδική και την εφηβική ηλικία έχουν μελετηθεί λιγότερο από εκείνες των ενηλίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια καταγραφής και ταξινόμησης. Οι δυσκολίες στη μελέτη των προβλημάτων ύπνου κατά την παιδική ηλικία προέρχονται από το γεγονός ότι οι γονείς και συχνά οι ειδικοί τις θεωρούν μεταβατικές, που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν.
Το λίπος βασιλεύει στα παιδικά πιάτα
«Προσοχή στα παιδικά τρόφιμα»: αυτό συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς. Ο λόγος; Όταν ανέλυσαν τη θερμιδική τους αξία και την περιεκτικότητά τους σε λίπος και αλάτι, διαπίστωσαν πως αρκετά από τα σνακ που απευθύνονται στους μικρούς λάτρεις του φαγητού είναι οι ένοχοι που πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία.
Συμβουλές για άθληση με ασφάλεια
Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλήματα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αναπτυχθούν γερά και δυνατά, αλλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τους μικρούς αθλητές.
Η περιτομή σώζει ζωές
Νέα στοιχεία καταδεικνύουν πως η αφαίρεση τμήματος της ακροποσθίας του πέους –περιτομή- μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο από τη μετάδοση του HIV/AIDS αλλά και από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που ενοχοποιούνται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Πως να κάνετε πιο έξυπνο το παιδί σας
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έτειναν να πιστέψουν ότι η ευφυΐα εξαρτάται κυρίως από τα γονίδιά μας και ότι το περιβάλλον μάς επηρεάζει ελάχιστα. Η άποψη αυτή τώρα ανατρέπεται δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να μεγαλώσουν με πανέξυπνα παιδιά που δεν θα επηρεαστούν από τα δικά μας κληρονομικά ελαττώματα...
Τα «αντίδοτα» για το τραύλισμα
Τα παιδιά που τραυλίζουν συχνά νιώθουν ντροπή και άγχος όταν πρέπει να μιλήσουν, γεγονός που επιδεινώνει την κατάστασή τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ. Αν και η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά, οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί τους επίσης πρέπει να συνδράμουν.
«Μπανιέρα» για τους μικρούς εγκαυματίες
Με μία ειδική «μπανιέρα» για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων των παιδιών εξοπλίστηκε το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με στόχο την άμεση ανακούφιση και την καλύτερη φροντίδα των μικρών ασθενών.
Πως αντιμετωπίζονται οι άφθες στα παιδιά
Oι άφθες αποτελούν τη συχνότερη μορφή ενδοστοματικής εξέλκωσης στα παιδιά, ιδίως μετά την ηλικία των 10 ετών. Συνήθως είναι μικρές και επουλώνονται σε διάστημα μίας - δύο εβδομάδων, αλλά η ταλαιπωρία του παιδιού είναι μεγάλη, καθώς πονάει πολύ και είναι πιθανό να μην μπορεί να φάει. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε.
Η συμπεριφορά των παιδιών εξαρτάται από τον ύπνο
Αυτό που όλοι οι γονείς υποπτεύονται αλλά επιστημονικά δεν είχε τεκμηριωθεί ανακάλυψαν Φινλανδοί ερευνητές. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή 280 παιδιών διαπίστωσαν πως όντως ένας καλός ύπνος το βράδυ μειώνει την υπερκινητικότητα των παιδιών την ημέρα και βελτιώνει τη συμπεριφορά τους.
Κληρονομικό το άσθμα
Oι ενήλικοι με οικογενειακό ιστορικό  άσθματος έχουν έως εξαπλάσιες  πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο, αναφέρουν επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών  (CDC) στην Ατλάντα.
Πιο πιθανή στα παιδιά η χρόνια ηπατίτιδα Β
Οι πιθανότητες να μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β (συμβολίζεται HBV), εξαρτάται από την ηλικία που έχει κανείς όταν μολύνεται, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Απαραίτητος ο έλεγχος για συγγενείς καρδιοπάθειες στα μωρά
Οι συγγενείς (εκ γενετής) καρδιοπάθειες αποτελούν κύρια αιτία νηπιακής θνησιμότητας στη Δύση. Ωστόσο, με τις εξετάσεις πριν από τη γέννηση ανιχνεύεται μόλις το ένα στα τέσσερα κρούσματα συγγενούς καρδιοπάθειας, ενώ η εξέταση των νεογέννητων επίσης είναι πολύ πιθανό να μη διαγνώσει το σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα ενός μωρού.
Ψυχολογική στυτική δυσλειτουργία εμφανίζουν οι έφηβοι
Μπορεί να είναι σπάνιο αλλά και οι έφηβοι εκδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Γερά ποτήρια οι Έλληνες έφηβοι
Το αλκοόλ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης των εφήβων στην χώρα μας. Μάλιστα όπως δείχνει νέα μελέτη, τα «σκληρά» ποτά όπως ειναι το ουίσκι και το αλκοόλ, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών τους, την ώρα που οι ευρωπαίοι συνομήλικοι τους παραγγέλνουν αυστηρά μπίρα όταν βγαίνουν έξω.
Προστασία από την αλλεργική ρινίτιδα
Η άνοιξη μπορεί να ταλαιπωρήσει πολύ τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα, αλλά ευτυχώς με μερικά απλά προληπτικά μέτρα μπορείτε να τα βοηθήσετε, αναφέρει αμερικανός ειδικός.
Βρέθηκε καρκινογόνο ραδόνιο σε σχολεία
Το στοιχείο «ραδόνιο» που έχει εντοπιστεί σε εννέα σχολεία της Ξάνθης και του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα ενοχοποιείται για 20.000 περιστατικά παιδικής λευχαιμίας κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Γιατροί από το ΑΠΘ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Με «βαρύ» DΝΑ ένα στα 10 Ελληνόπουλα
Το γονιδιακό «ταβάνι» της παχυσαρκίας φαίνεται πως έχουν χτυπήσει τα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα όσα παιδιά ήταν «γραφτό» να γίνουν παχύσαρκα να έγιναν! Αυτό καταγράφει νέα έρευνα που για πρώτη φορά δείχνει πως μπήκε φρένο στους ρυθμούς αύξησης του βάρους στους μαθητές Δημοτικού τα τελευταία πέντε χρόνια.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα