TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πιο πιθανή στα παιδιά η χρόνια ηπατίτιδα Β
Οι πιθανότητες να μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β (συμβολίζεται HBV), εξαρτάται από την ηλικία που έχει κανείς όταν μολύνεται, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Απαραίτητος ο έλεγχος για συγγενείς καρδιοπάθειες στα μωρά
Οι συγγενείς (εκ γενετής) καρδιοπάθειες αποτελούν κύρια αιτία νηπιακής θνησιμότητας στη Δύση. Ωστόσο, με τις εξετάσεις πριν από τη γέννηση ανιχνεύεται μόλις το ένα στα τέσσερα κρούσματα συγγενούς καρδιοπάθειας, ενώ η εξέταση των νεογέννητων επίσης είναι πολύ πιθανό να μη διαγνώσει το σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα ενός μωρού.
Ψυχολογική στυτική δυσλειτουργία εμφανίζουν οι έφηβοι
Μπορεί να είναι σπάνιο αλλά και οι έφηβοι εκδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Γερά ποτήρια οι Έλληνες έφηβοι
Το αλκοόλ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης των εφήβων στην χώρα μας. Μάλιστα όπως δείχνει νέα μελέτη, τα «σκληρά» ποτά όπως ειναι το ουίσκι και το αλκοόλ, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών τους, την ώρα που οι ευρωπαίοι συνομήλικοι τους παραγγέλνουν αυστηρά μπίρα όταν βγαίνουν έξω.
Προστασία από την αλλεργική ρινίτιδα
Η άνοιξη μπορεί να ταλαιπωρήσει πολύ τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα, αλλά ευτυχώς με μερικά απλά προληπτικά μέτρα μπορείτε να τα βοηθήσετε, αναφέρει αμερικανός ειδικός.
Βρέθηκε καρκινογόνο ραδόνιο σε σχολεία
Το στοιχείο «ραδόνιο» που έχει εντοπιστεί σε εννέα σχολεία της Ξάνθης και του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα ενοχοποιείται για 20.000 περιστατικά παιδικής λευχαιμίας κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Γιατροί από το ΑΠΘ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Με «βαρύ» DΝΑ ένα στα 10 Ελληνόπουλα
Το γονιδιακό «ταβάνι» της παχυσαρκίας φαίνεται πως έχουν χτυπήσει τα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα όσα παιδιά ήταν «γραφτό» να γίνουν παχύσαρκα να έγιναν! Αυτό καταγράφει νέα έρευνα που για πρώτη φορά δείχνει πως μπήκε φρένο στους ρυθμούς αύξησης του βάρους στους μαθητές Δημοτικού τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο αυτισμός γιατρεύεται με αγάπη...
Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή αυτισμού στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο έχουμε 400- 500 νέες διαγνώσεις σε παιδιά. «Το πρόβλημα αφορά όλους μας και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», λένε γονείς και φίλοι των ασθενών.
Το νερό «σβήνει» την παχυσαρκία
Η τοποθέτηση ψυκτών στα σχολεία, η διανομή μπουκαλιών με νερό στις σχολικές αίθουσες και τα μαθήματα για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία το νερό μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες των παιδιών να αποκτήσουν περιττά κιλά, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Πως γίνεται άσθμα η ρινίτιδα
Όταν ένα παιδί είναι αλλεργικό, τα συμπτώματα μπορούν να μεταφερθούν από το ένα όργανο στο άλλο ή να επιδεινωθούν χρόνο με τον χρόνο. Αν και δεν αποκλείεται η αλλεργία να υποχωρήσει με τα χρόνια, δεν ισχύει εδώ η περίπτωση να «σκληραγωγηθεί» ή να συνηθίσει ο οργανισμός, και αν δεν δοθεί προσοχή, είναι πιο πιθανό να υπάρξει επιδείνωση. Έτσι η απλή ρινίτιδα μπορεί να γίνει άσθμα.
Μαθητές κουρασμένοι από χάι τεκ ξενύχτι
Πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο τους χάνουν οι έφηβοι και η αιτία δεν είναι μόνο η σιωπηλή επανάσταση απέναντι στους κανόνες του σπιτιού. Σήμερα, τα βιντεοπαιχνίδια, τα κινητά τηλέφωνα και η βραδινή περιήγηση στο Διαδίκτυο στερούν ακόμη περισσότερο τους εφήβους από την αγκαλιά του Μορφέα- τόσο, που οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό.
Προστασία δίπλα στην ανοιξιάτικη θάλασσα
Καθώς ο καιρός γλυκαίνει, ολοένα και περισσότερες οικογένειες μπαίνουν στον πειρασμό να περάσουν μερικές ώρες στην παραλία, σε μια ανοιξιάτικη βόλτα. Επειδή όμως οι εχθροί καραδοκούν εκεί που δεν τους περιμένουμε, ακολουθήστε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΡ), για να μη βρεθείτε προ απροόπτων. ? Να προσφέρετε στα παιδιά άφθονο νερό και ροφήματα χωρίς ανθρακικό, ακόμα κι αν δεν σας λένε ότι διψάνε. ? Να έχετε τον νου σας τον καιρό.
Αϋπνία αναπτύσσουν τα παιδιά που κοιμούνται αργά
Τα παιδιά, που οι γονείς τους τα αφήνουν να κοιμούνται αργά, παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινδυνεύουν με αϋπνία για την υπόλοιπη ζωή τους ή έστω να αποκτήσει ο οργανισμός τους τη συνήθεια να κοιμάται πάντα πολύ αργά.
«Αθώα» η τηλεόραση στη βρεφική ανάπτυξη
Κατά πόσο η τηλεόραση κάνει καλό ή κακό στην ανάπτυξη των βρεφών έχει προκαλέσει τον διχασμό των επιστημόνων και των γονέων. Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ δείχνει ότι δεν προκαλεί τίποτα απ' τα δύο.
Ελπίδες για θεραπεία της αλλεργίας στα φιστίκια
Μέχρι την ηλικία των δυόμισι ετών, ο Ράιαν δεν μπορούσε να φάει ούτε ένα χιλιοστό του φιστικιού - θα ήταν μοιραίο για τη ζωή του. Σήμερα, στα επτά του χρόνια, μπορεί να φάει έως και 15 φιστίκια την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν του αρέσουν ιδιαίτερα βέβαια, αλλά αυτό είναι επουσιώδες...
Το φαγητό της γιαγιάς... παχαίνει τα Ελληνόπουλα
Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η γιαγιά που μαγειρεύει στο σπίτι, το παράδειγμα των παχύσαρκων γονιών αλλά και το περιορισμένο χαρτζιλίκι που τα παιδιά καταθέτουν στα fast food, είναι κάποιοι από τους λόγους που τα Ελληνόπουλα εμφανίζουν τριπλάσια ποσοστά παχυσαρκίας σε σύγκριση με παιδιά μεταναστών από ανατολικές χώρες που ζουν στη χώρα μας.
Η μητρική αγάπη ασπίδα στο στρες
Η μητρική τρυφερότητα αλλάζει την έκφραση ορισμένων γονιδίων στα παιδιά, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν πιο ήπιες σωματικές αντιδράσεις στο στρες. Αντιθέτως, η παραμέληση ή κακοποίηση στην παιδική ηλικία, απ' όποιον κι αν προέρχεται, προκαλεί γενετικές αλλοιώσεις που καθιστούν τα θύματα βιολογικά πιο ευαίσθητα στο στρες.
Το παιχνίδι βοηθάει τη μάθηση
Νέες μελέτες υποδηλώνουν ότι το παιχνίδι και τα συχνά διαλείμματα είναι εξίσου σημαντικά για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών με την ανάγνωση, την επιστήμη και τα μαθηματικά και ότι η καθημερινή ύπαρξη χρόνου για εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά τη συμπεριφορά, τη συγκέντρωση, ακόμα και τους βαθμούς των μαθητών.
Με μικρότερη ευφυΐα τα παιδιά από 40άρηδες μπαμπάδες
Μέχρι πρόσφατα μελετούνταν τα προβλήματα που θα μπορούσε να αναπτύξει ένα παιδί, όταν η μητέρα του κυοφορήσει σε μεγάλη ηλικία. Νέα έρευνα φέρνει στο φως τι συμβαίνει όταν ο πατέρας είναι μεγάλης ηλικίας.
Βρέθηκε ο τρόπος για να φάει το παιδί ό,τι δεν του αρέσει
Στην επιστήμη της ψυχολογίας ήταν, τελικά, κρυμμένος ο τρόπος που μπορείτε να πείσετε ένα παιδί να καταναλώνει τρόφιμα που δεν ήθελε ούτε να δει…
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα