TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Το χαρτζιλίκι είναι μάθημα ζωής
Το χαρτζιλίκι που δίνουν οι γονείς στα παιδιά μπορεί να μην είναι το σημαντικότερο έξοδο του οικογενειακού προϋπολογισμού, ωστόσο αποτελεί ένα από τα βασικότερα μαθήματα ζωής που θα τους παραδώσουν, αφού θεωρείται μέθοδος διαπαιδαγώγησης στην οικονομική διαχείριση. Γι' αυτό, η χορήγησή του πρέπει να γίνεται με ορισμένους κανόνες.
Μάθε παιδί μου να τρως
Σύμφωνα με τους εδικούς, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε στην ενήλικη ζωή μας γεύσεις που δεν είχαμε δοκιμάσει όταν ήμασταν παιδιά. Γι' αυτό και η γεύση μας πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίς - στην πρώτη τριετία της ζωής, για την ακρίβεια...
Η υπέρταση πάει... σχολείο
H υπέρταση χρόνια δεν κοιτά, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Οι επιστήμονες από τη πλευρά τους, χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς παιχνίδι στις αλάνες και στα πάρκα και τρέφονται με μπέργκερ, πίτσες και σουβλάκια, αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή του κακού.
«Πόνεσα όταν το παιδί έφυγε για σπουδές»
Οι Έλληνες γονείς κατά κανόνα βιώνουν επώδυνα την απομάκρυνση των παιδιών από την οικογενειακή εστία - ίσως διότι στα περισσότερα σπίτια και οι δύο γονείς από τη στιγμή που γεννιέται το παιδί αρχίζουν να κάνουν μόνο πράγματα που αφορούν αυτό, λειτουργώντας μόνο ως γονείς πια και ξεχνώντας ότι είναι και σύντροφοι.
Το ντύσιμο στο κρύο
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) δίνει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά ζεστά τον χειμώνα.
Τιμωρούνται για το βάρος τους τα παχύσαρκα παιδιά
Τον ρατσισμό και το στίγμα βιώνουν από την ηλικία του δημοτικού τα παχύσαρκα παιδιά και μάλιστα από τους συνομιλήκους τους που είναι αδύνατοι και πιο «αποδεκτοί» από την κοινωνία.
Η ανατροφή νικά τα γονίδια
Υπάρχει αμοιβαία σχέση ανάμεσα στο γενετικό υπόστρωμα ενός παιδιού, στα γονίδια που έχει και σε συγκεκριμένη συμπεριφορά που θα εκδηλώσει στο μέλλον, αναφέρουν Έλληνες ειδικοί. Και εξηγούν ότι το παιδί γεννιέται με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά που, αν δεν βρεθούν μέσα στο κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, ίσως να μην εκδηλωθούν ποτέ ή στο μέγιστο της αποδοτικότητάς τους.
Μωρό κατά παραγγελία χωρίς καρκινικό γονίδιο
Ακόμη ένα μωρό που δεν κληρονόμησε το γονίδιο που προκαλεί καρκίνο του μαστού γεννήθηκε στη Βρετανία. Το έμβρυο πριν εμφυτευτεί στη μήτρα –τεχνητή γονιμοποίηση- είχε περάσει από γονιδιακό έλεγχο και είχε επιλεγεί ως «υγιής απόγονος» από τους γονείς του μεταξύ αρκετών άλλων εμβρύων.
«Επιδημία» τα προβλήματα ακοής σε παιδιά και εφήβους
Η απώλεια της ακοής παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις - και το ένα τρίτο της βλάβης οφείλεται στη δυνατή μουσική. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας, ήδη ένα στα οκτώ παιδιά και εφήβους πάσχει από απώλεια της ακοής λόγω μουσικής.
Όχι φαστ φουντ κοντά σε σχολεία
Οι έφηβοι που φοιτούν σε σχολικά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται κοντά σε φαστ φουντ, είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι σχολικές μονάδες απέχουν από τέτοιου είδους εστιατόρια.
Πώς να περάσετε καλή χρονιά με το παιδί
Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας με την αρχή της νέας χρονιάς είναι να υιοθετήσουμε ορισμένες συνήθειες που θα προασπίσουν την σωματική και την ψυχική τους υγεία για πάντα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) παρέχει μερικές συμβουλές που εξασφαλίζουν – στο μέτρο του δυνατού - ότι θα περάσετε μια καλή χρονιά με το παιδί.
Πέντε ετών και παχύσαρκο; Για πάντα παχύσαρκο…
Στην ηλικία των 5 ετών εδραιώνεται η παιδική παχυσαρκία σύμφωνα την έρευνα EarlyBird Diabetes που έγινε από την Ιατρική Σχολή της Πενίνσουλα στο Πλύμουθ.
Παίζοντας με τον κίνδυνο...
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι κατ΄ εξοχήν γιορτές των παιδιών. Τα παιχνίδια είναι σε πρώτη ζήτηση, όμως μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Πώς μπορούμε άραγε να επιλέξουμε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα βλαστάρια μας; Ακολουθώντας 20 βασικούς κανόνες που αφορούν την αγορά και την ασφάλειά τους...
Η κινέζικη κατάρα των παιχνιδιών
Η συσκευασία ήταν ελκυστική: ένα πρόσωπο μακιγιαρισμένο, τέσσερα χρώματα και ένα πινελάκι. Ελκυστική και η τιμή, 3 ευρώ. Η κρέμα «character make up» απευθυνόταν σε παιδιά...
Νέο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο
Ακόμα μεγαλύτερη προστασία εναντίον ενός μικροβίου που προκαλεί πολλές και σοβαρές ασθένειες στα μικρά παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους αναμένεται να προσφέρει ένα νέο εμβόλιο, το οποίο σύντομα θα μπει σε στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).
Ευάλωτα τα παιδιά στο στρες των γιορτών
Τα ταξίδια, οι επισκέψεις, τα δώρα, τα ψώνια και όλες οι άλλες εκδηλώσεις των ημερών μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες των παιδιών, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) - και συνιστά στους γονείς να λάβουν ορισμένα μέτρα.
Οι διαφημίσεις παχαίνουν τα παιδιά
Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ο αριθμός των διαφημίσεων τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη φαίνεται να σχετίζεται με τη συχνότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, τα παιδιά που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.
Οι κρυφές παθήσεις των εφήβων
Άγνοια και αμέλεια: έτσι εξηγούν οι ειδικοί τα αποτελέσματα νέας μελέτης σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των μαθητών λυκείου που ζουν και μεγαλώνουν στην περιφέρεια. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, να έχουν τερηδόνα, ακόμη και φύσημα στην καρδιά, χωρίς να το γνωρίζουν.
6 σημάδια SΟS στα παιδιά
Υψηλός πυρετός, πόνος στην κοιλιά, «σκυλώδης» βήχας, πονοκέφαλος που επιμένει, πυρετικοί σπασμοί και έμετος είναι τα SΟS συμπτώματα στα παιδιά, που δεν πρέπει να αγνοήσει ή να υποτιμήσει κανένας γονέας. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πόπη ΑναστασέαΒλάχου, προειδοποιεί τους γονείς για τα έξι ενοχλήματα των παιδιών που φαίνονται μερικές φορές «αθώα», αλλά μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές καταστάσεις (όπως η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα) ή να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις (όπως η αφυδάτωση, η περιτονίτιδα ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα). Επίσης, η κ. Βλάχου συμβουλεύει τους γονείς τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση.
Βία και παχυσαρκία από τηλεόραση - βιντεοπαιχνίδια
Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο επιρρεπή σε μια γκάμα προβλημάτων υγείας περιλαμβανομένης της βίας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα