TA NEA Logo
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Μωρό κατά παραγγελία χωρίς καρκινικό γονίδιο
Ακόμη ένα μωρό που δεν κληρονόμησε το γονίδιο που προκαλεί καρκίνο του μαστού γεννήθηκε στη Βρετανία. Το έμβρυο πριν εμφυτευτεί στη μήτρα –τεχνητή γονιμοποίηση- είχε περάσει από γονιδιακό έλεγχο και είχε επιλεγεί ως «υγιής απόγονος» από τους γονείς του μεταξύ αρκετών άλλων εμβρύων.
«Επιδημία» τα προβλήματα ακοής σε παιδιά και εφήβους
Η απώλεια της ακοής παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις - και το ένα τρίτο της βλάβης οφείλεται στη δυνατή μουσική. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας, ήδη ένα στα οκτώ παιδιά και εφήβους πάσχει από απώλεια της ακοής λόγω μουσικής.
Όχι φαστ φουντ κοντά σε σχολεία
Οι έφηβοι που φοιτούν σε σχολικά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται κοντά σε φαστ φουντ, είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι σχολικές μονάδες απέχουν από τέτοιου είδους εστιατόρια.
Πώς να περάσετε καλή χρονιά με το παιδί
Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας με την αρχή της νέας χρονιάς είναι να υιοθετήσουμε ορισμένες συνήθειες που θα προασπίσουν την σωματική και την ψυχική τους υγεία για πάντα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) παρέχει μερικές συμβουλές που εξασφαλίζουν – στο μέτρο του δυνατού - ότι θα περάσετε μια καλή χρονιά με το παιδί.
Πέντε ετών και παχύσαρκο; Για πάντα παχύσαρκο…
Στην ηλικία των 5 ετών εδραιώνεται η παιδική παχυσαρκία σύμφωνα την έρευνα EarlyBird Diabetes που έγινε από την Ιατρική Σχολή της Πενίνσουλα στο Πλύμουθ.
Παίζοντας με τον κίνδυνο...
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι κατ΄ εξοχήν γιορτές των παιδιών. Τα παιχνίδια είναι σε πρώτη ζήτηση, όμως μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Πώς μπορούμε άραγε να επιλέξουμε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα βλαστάρια μας; Ακολουθώντας 20 βασικούς κανόνες που αφορούν την αγορά και την ασφάλειά τους...
Η κινέζικη κατάρα των παιχνιδιών
Η συσκευασία ήταν ελκυστική: ένα πρόσωπο μακιγιαρισμένο, τέσσερα χρώματα και ένα πινελάκι. Ελκυστική και η τιμή, 3 ευρώ. Η κρέμα «character make up» απευθυνόταν σε παιδιά...
Νέο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο
Ακόμα μεγαλύτερη προστασία εναντίον ενός μικροβίου που προκαλεί πολλές και σοβαρές ασθένειες στα μικρά παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους αναμένεται να προσφέρει ένα νέο εμβόλιο, το οποίο σύντομα θα μπει σε στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).
Ευάλωτα τα παιδιά στο στρες των γιορτών
Τα ταξίδια, οι επισκέψεις, τα δώρα, τα ψώνια και όλες οι άλλες εκδηλώσεις των ημερών μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες των παιδιών, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) - και συνιστά στους γονείς να λάβουν ορισμένα μέτρα.
Οι διαφημίσεις παχαίνουν τα παιδιά
Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ο αριθμός των διαφημίσεων τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη φαίνεται να σχετίζεται με τη συχνότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, τα παιδιά που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.
Οι κρυφές παθήσεις των εφήβων
Άγνοια και αμέλεια: έτσι εξηγούν οι ειδικοί τα αποτελέσματα νέας μελέτης σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των μαθητών λυκείου που ζουν και μεγαλώνουν στην περιφέρεια. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, να έχουν τερηδόνα, ακόμη και φύσημα στην καρδιά, χωρίς να το γνωρίζουν.
6 σημάδια SΟS στα παιδιά
Υψηλός πυρετός, πόνος στην κοιλιά, «σκυλώδης» βήχας, πονοκέφαλος που επιμένει, πυρετικοί σπασμοί και έμετος είναι τα SΟS συμπτώματα στα παιδιά, που δεν πρέπει να αγνοήσει ή να υποτιμήσει κανένας γονέας. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πόπη ΑναστασέαΒλάχου, προειδοποιεί τους γονείς για τα έξι ενοχλήματα των παιδιών που φαίνονται μερικές φορές «αθώα», αλλά μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές καταστάσεις (όπως η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα) ή να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις (όπως η αφυδάτωση, η περιτονίτιδα ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα). Επίσης, η κ. Βλάχου συμβουλεύει τους γονείς τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση.
Βία και παχυσαρκία από τηλεόραση - βιντεοπαιχνίδια
Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο επιρρεπή σε μια γκάμα προβλημάτων υγείας περιλαμβανομένης της βίας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος.
Ελπίδες για ενδομήτρια «διόρθωση» του συνδρόμου Down
Πείραμα που έγινε σε ποντίκια δίνει ελπίδες αναστολής ορισμένων εκ των επιδράσεων του συνδρόμου Down, πριν από τον τοκετό.
Σχέδιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας
Ένα στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν πρόβλημα με το βάρος τους, πριν καν ξεκινήσουν το σχολείο! Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά: το 20,7% των αγοριών και το 12,5% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα.
Η πολλή ΤV βλάπτει σοβαρά την υγεία
Αν θέλετε να διαφυλάξετε την υγεία του παιδιού σας, μην το αφήνετε να βλέπει πολλή τηλεόραση, συνιστούν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ και το Ιατρικό Κέντρο California Ρacific.
Σε «συσσωρευμένα γεγονότα» οφείλεται η εφηβική βία
Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών μπορούν να αρχίσουν έναν κύκλο δυσκολιών που τελικά καταλήγουν σε βία μετέπειτα στη ζωή τους, αλλά υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες παρέμβασης πριν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.
Παιδιά: Εξέταση στα μάτια πριν από τα 4 χρόνια
Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι στην οικογένειά τους οφθαλμολογικά προβλήματα, πρέπει να υποβάλλονται στην πρώτη τους οφθαλμολογική εξέταση προτού πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο, συνήθως έως τα 4 τους χρόνια, αναφέρει ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Directgov.
Τα «κλειδιά» στη σχέση σας με το παιδί σας
Η σχέση του κάθε παιδιού με τον γονιό του είναι μία σχέση μοναδική. Όταν η άνευ όρων  αγάπη κυριαρχεί, όχι ως επιταγή αλλά ως βίωμα,  τότε εκείνη αποτελεί μία ασπίδα προστασίας από  όσα απειλούν τα παιδιά  μας σήμερα...
Συμβουλές για τους κολικούς των νεογέννητων
Δύο στα δέκα μωρά παρουσιάζουν κολικούς, οι οποίοι αρχίζουν μετά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και συνήθως υποχωρούν έως ότου τα βρέφη γίνουν 3-4 μηνών, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα