TA NEA Logo
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ελπίδες για ενδομήτρια «διόρθωση» του συνδρόμου Down
Πείραμα που έγινε σε ποντίκια δίνει ελπίδες αναστολής ορισμένων εκ των επιδράσεων του συνδρόμου Down, πριν από τον τοκετό.
Σχέδιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας
Ένα στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν πρόβλημα με το βάρος τους, πριν καν ξεκινήσουν το σχολείο! Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά: το 20,7% των αγοριών και το 12,5% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα.
Η πολλή ΤV βλάπτει σοβαρά την υγεία
Αν θέλετε να διαφυλάξετε την υγεία του παιδιού σας, μην το αφήνετε να βλέπει πολλή τηλεόραση, συνιστούν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ και το Ιατρικό Κέντρο California Ρacific.
Σε «συσσωρευμένα γεγονότα» οφείλεται η εφηβική βία
Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών μπορούν να αρχίσουν έναν κύκλο δυσκολιών που τελικά καταλήγουν σε βία μετέπειτα στη ζωή τους, αλλά υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες παρέμβασης πριν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.
Παιδιά: Εξέταση στα μάτια πριν από τα 4 χρόνια
Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι στην οικογένειά τους οφθαλμολογικά προβλήματα, πρέπει να υποβάλλονται στην πρώτη τους οφθαλμολογική εξέταση προτού πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο, συνήθως έως τα 4 τους χρόνια, αναφέρει ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Directgov.
Τα «κλειδιά» στη σχέση σας με το παιδί σας
Η σχέση του κάθε παιδιού με τον γονιό του είναι μία σχέση μοναδική. Όταν η άνευ όρων  αγάπη κυριαρχεί, όχι ως επιταγή αλλά ως βίωμα,  τότε εκείνη αποτελεί μία ασπίδα προστασίας από  όσα απειλούν τα παιδιά  μας σήμερα...
Συμβουλές για τους κολικούς των νεογέννητων
Δύο στα δέκα μωρά παρουσιάζουν κολικούς, οι οποίοι αρχίζουν μετά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και συνήθως υποχωρούν έως ότου τα βρέφη γίνουν 3-4 μηνών, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.
Δωρεάν φρούτα εναντίον παχυσαρκίας
Δωρεάν φρούτα και λαχανικά θα διανέμονται στα σχολεία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία. ΄Ετσι εκφράζεται η ελπίδα ότι τα 1 στα 5 παιδιά της Ε.Ε. (περίπου 22 εκατομμύρια) που θεωρούνται υπέρβαρα, θα εγκαταλείψουν τις κακές διατροφικές συνήθειες.
Εντερικά προβλήματα σε παιδιά προκαλεί το ρύζι
Αν κα το ρύζι θεωρείται ότι έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες να προκαλέσει τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή μορφή εντερικής φλεγμονής σε ορισμένα βρέφη,
Αρτηρίες μεσήλικα έχουν τα παχύσαρκα παιδιά
Ακόμα και από την ηλικία των 10 ετών, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν τις αρτηρίες 45χρονων και παρουσιάζουν καρδιακές ανωμαλίες ιδιαίτερα δυσοίωνες για την ενήλικη ζωή τους, δείχνει σειρά ερευνών στις ΗΠΑ.
«Πιο εύκολα μεγαλώνεις κορίτσι»
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΒaaF (του Βρετανικού Συλλόγου για την Υιοθεσία και την Ανατροφή), τα αγόρια αποδεικνύονται μεγαλύτερος «μπελάς» για τους γονείς: συνήθως παίρνουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο και κινδυνεύουν περισσότερο να «μπλέξουν».
Χιλιάδες Ελληνόπουλα θύματα κακοποίησης
Τα παιδιά μαρτυρούν στα χέρια των μεγάλων, σπάνια όμως κάποιος ακούει το κλάμα τους: σύμφωνα με εκτιμήσεις 5.000 έως 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας κακοποιούνται ή παραμελούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς
Περίπου ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, με αυτή στις πρωτεΐνες των καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, να δείχνει να αυξάνεται στα νήπια και στα μικρά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών.
e-κπαιδεύοντας τους γονείς
Τα σύγχρονα παιδιά μεγαλώνουν με το διαδίκτυο και οι γονείς μοιραία ακολουθούν - και πολλοί από αυτούς μαθαίνουν να αγαπούν το Ίντερνετ, το οποίο για τους νέους δεν αποτελεί μόνο μέσο ψυχαγωγίας αλλά σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση και «παράθυρο» στον κόσμο.
Γερά δόντια από τη βρεφική ηλικία
Η καλή φροντίδα των δοντιών πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς, πριν καν αρχίσει να βγαίνει το πρώτο δόντι ενός μωρού. Στη σχολική ηλικία τα παιδιά πρέπει ήδη να έχουν αποκτήσει τις συνήθειες που θα διαφυλάξουν την υγεία των δοντιών και των ούλων τους για μια ζωή.
Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά της τεχνητής γονιμοποίησης
Ολοένα περισσότερα παιδιά γεννιούνται έπειτα από τεχνητή γονιμοποίηση. Το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς είναι αν και πότε πρέπει να το μάθουν. Η απάντηση είναι «ναι» - και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Άσε το γλυκό, διότι θα αποτύχεις στη ζωή σου!
Τα μυστικά της πρόκλησης στο μυαλό μας θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο καθηγητής Ψυχολογίας Γουόλτερ Μίστσελ στις ΗΠΑ. Είναι ο ίδιος ο οποίος πριν από χρόνια βρήκε ότι μπορεί να προβλέπει τις δυνατότητες των παιδιών να γίνουν νέοι με αυτοπεποίθηση με τη βοήθεια ενός πειράματος.
Προστατεύστε τα παιδιά από τις αρρώστιες των θρανίων
Αναπνευστικές ιώσεις, γρίπη, γαστρεντερίτιδες, ανεμοβλογιά και ψείρες στα μαλλιά μεταδίδονται στις τάξεις και ταλαιπωρούν τους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Απλά πρακτικά μέτρα - όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, το κόψιμο των μακριών μαλλιών και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος - μπορεί συχνά να προλάβουν ή να περιορίσουν μια τέτοια μεταδοτική ασθένεια. Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα-Βλάχου ενημερώνει γονείς και παιδιά για τις σχολικές ασθένειες και συμβουλεύει πώς να τις προλάβουν και να τις αντιμετωπίσουν. Παράλληλα, τους καθησυχάζει για τον φόβο της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας.
Επικίνδυνες οι εντριβές με οινόπνευμα
Το οινόπνευμα μπορεί να τσούζει όταν το ρίχνει κανείς σε κοψίματα και γρατσουνιές, αλλά πολλοί γονείς το χρησιμοποιούν για να δροσίζουν τα παιδιά τους όταν έχουν πυρετό επειδή δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο δέρμα. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο.
Προστασία από τα μικρόβια στο σχολείο
Όποιος έχει μικρό παιδί, ξέρει καλά πόσο εύκολα μεταδίδονται βακτήρια, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί μεταξύ των παιδιών στο σχολείο. Για να προστατεύσετε το παιδί σας, ακολουθήστε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα