TA NEA Logo
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Δωρεάν φρούτα εναντίον παχυσαρκίας
Δωρεάν φρούτα και λαχανικά θα διανέμονται στα σχολεία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία. ΄Ετσι εκφράζεται η ελπίδα ότι τα 1 στα 5 παιδιά της Ε.Ε. (περίπου 22 εκατομμύρια) που θεωρούνται υπέρβαρα, θα εγκαταλείψουν τις κακές διατροφικές συνήθειες.
Εντερικά προβλήματα σε παιδιά προκαλεί το ρύζι
Αν κα το ρύζι θεωρείται ότι έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες να προκαλέσει τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή μορφή εντερικής φλεγμονής σε ορισμένα βρέφη,
Αρτηρίες μεσήλικα έχουν τα παχύσαρκα παιδιά
Ακόμα και από την ηλικία των 10 ετών, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν τις αρτηρίες 45χρονων και παρουσιάζουν καρδιακές ανωμαλίες ιδιαίτερα δυσοίωνες για την ενήλικη ζωή τους, δείχνει σειρά ερευνών στις ΗΠΑ.
«Πιο εύκολα μεγαλώνεις κορίτσι»
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΒaaF (του Βρετανικού Συλλόγου για την Υιοθεσία και την Ανατροφή), τα αγόρια αποδεικνύονται μεγαλύτερος «μπελάς» για τους γονείς: συνήθως παίρνουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο και κινδυνεύουν περισσότερο να «μπλέξουν».
Χιλιάδες Ελληνόπουλα θύματα κακοποίησης
Τα παιδιά μαρτυρούν στα χέρια των μεγάλων, σπάνια όμως κάποιος ακούει το κλάμα τους: σύμφωνα με εκτιμήσεις 5.000 έως 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας κακοποιούνται ή παραμελούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς
Περίπου ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, με αυτή στις πρωτεΐνες των καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, να δείχνει να αυξάνεται στα νήπια και στα μικρά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών.
e-κπαιδεύοντας τους γονείς
Τα σύγχρονα παιδιά μεγαλώνουν με το διαδίκτυο και οι γονείς μοιραία ακολουθούν - και πολλοί από αυτούς μαθαίνουν να αγαπούν το Ίντερνετ, το οποίο για τους νέους δεν αποτελεί μόνο μέσο ψυχαγωγίας αλλά σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση και «παράθυρο» στον κόσμο.
Γερά δόντια από τη βρεφική ηλικία
Η καλή φροντίδα των δοντιών πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς, πριν καν αρχίσει να βγαίνει το πρώτο δόντι ενός μωρού. Στη σχολική ηλικία τα παιδιά πρέπει ήδη να έχουν αποκτήσει τις συνήθειες που θα διαφυλάξουν την υγεία των δοντιών και των ούλων τους για μια ζωή.
Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά της τεχνητής γονιμοποίησης
Ολοένα περισσότερα παιδιά γεννιούνται έπειτα από τεχνητή γονιμοποίηση. Το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς είναι αν και πότε πρέπει να το μάθουν. Η απάντηση είναι «ναι» - και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Άσε το γλυκό, διότι θα αποτύχεις στη ζωή σου!
Τα μυστικά της πρόκλησης στο μυαλό μας θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο καθηγητής Ψυχολογίας Γουόλτερ Μίστσελ στις ΗΠΑ. Είναι ο ίδιος ο οποίος πριν από χρόνια βρήκε ότι μπορεί να προβλέπει τις δυνατότητες των παιδιών να γίνουν νέοι με αυτοπεποίθηση με τη βοήθεια ενός πειράματος.
Προστατεύστε τα παιδιά από τις αρρώστιες των θρανίων
Αναπνευστικές ιώσεις, γρίπη, γαστρεντερίτιδες, ανεμοβλογιά και ψείρες στα μαλλιά μεταδίδονται στις τάξεις και ταλαιπωρούν τους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Απλά πρακτικά μέτρα - όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, το κόψιμο των μακριών μαλλιών και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος - μπορεί συχνά να προλάβουν ή να περιορίσουν μια τέτοια μεταδοτική ασθένεια. Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα-Βλάχου ενημερώνει γονείς και παιδιά για τις σχολικές ασθένειες και συμβουλεύει πώς να τις προλάβουν και να τις αντιμετωπίσουν. Παράλληλα, τους καθησυχάζει για τον φόβο της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας.
Επικίνδυνες οι εντριβές με οινόπνευμα
Το οινόπνευμα μπορεί να τσούζει όταν το ρίχνει κανείς σε κοψίματα και γρατσουνιές, αλλά πολλοί γονείς το χρησιμοποιούν για να δροσίζουν τα παιδιά τους όταν έχουν πυρετό επειδή δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο δέρμα. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο.
Προστασία από τα μικρόβια στο σχολείο
Όποιος έχει μικρό παιδί, ξέρει καλά πόσο εύκολα μεταδίδονται βακτήρια, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί μεταξύ των παιδιών στο σχολείο. Για να προστατεύσετε το παιδί σας, ακολουθήστε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ.
Ευρωπαϊκό ρεκόρ στα υπέρβαρα παιδιά για την Ελλάδα
Πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο  στην παιδική παχυσαρκία κατέχει η  Ελλάδα, ενώ πολύ υψηλά είναι τα  ποσοστά της νόσου και στον ενήλικο πληθυσμό.Το δυτικό μοντέλο διατροφής, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της άσκησης από τις μικρές ηλικίες έχει δώσει στην παχυσαρκία διαστάσεις πανδημίας.
Το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο
Το ξύλο είναι η χείριστη μορφή τιμωρίας για τα παιδιά, ένα μέσο κυρίως εκτόνωσης των γονιών και όχι συνετισμού ή σωφρονισμού των παιδιών. Ιδανικός τρόπος για να συνετίσουμε το παιδί είναι ο διάλογος, δηλαδή να αναζητήσουμε την αιτία της όποιας συμπεριφοράς του.
Συμβουλές για υγιεινά σνακ
Τα παιδιά πάντοτε αναζητούν κάτι να τσιμπολογήσουν. Αντί να τους δίνετε μπισκότα και πατατάκια, θέστε στη διάθεσή τους πολλά και διαφορετικά υγιεινά σνακ, συνιστά η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία.
Νόσος Fabry: αναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια
Κάνει την εμφάνιση της στην παιδική ηλικία, αλλά είναι τόσο «ύπουλη» που δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι του συμβαίνει. Όπως κάθε ασθένεια όμως, δίνει «σημάδια» που αν «διαβαστούν» σωστά από τους ειδικούς τα οφέλη για τους ασθενείς είναι τεράστια καθώς με τη κατάλληλη θεραπεία τα συμπτώματα εξαφανίζονται!
Ένα λίτρο γάλα την ημέρα για τα παιδιά
Ένα λίτρο γάλα την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη μέχρι σήμερα, πρέπει να πίνουν βρέφη, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Και αυτό, διότι το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D η οποία, εκτός από γερά οστά, φαίνεται ότι προσφέρει προστασία από καρκίνο, διαβήτη και καρδιοπάθειες.
Ακόμα και μωρά προσβάλλει πλέον ο νεανικός διαβήτης
Συχνουρία (ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας), έντονη δίψα, ξηροστομία, κόπωση: τα «σημάδια» αυτά συχνά περνούν απαρατήρητα από τους γονείς. Εάν όμως, το παιδί παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από ανησυχητική απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη για φαγητό, τότε ο συνηθέστερος ύποπτος είναι ο νεανικός διαβήτης.
Παιδιά και εφήβους «χτυπά» η ανορεξία
Μάχη με τις διατροφικές διαταραχές δίνουν ολοένα περισσότερα παιδιά, τα οποία φτάνουν στο σημείο να τρέφονται με μόλις μισό μήλο την ημέρα ή ένα καρότο για να μην παχύνουν! Κι όμως, όταν αντικρίζουν το σκελετωμένο είδωλο τους στο καθρέφτη φαντάζει στα μάτια τους…παχύσαρκο, με αποτέλεσμα να καταδικάζουν τον εαυτό τους στην απόλυτη πείνα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα