TA NEA Logo
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ο εθισμός των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στον εθισμό.
Η μνήμη και οι επιδόσεις στο σχολείο
Ημειωμένη εργασιακή μνήμη, και όχι η χαμηλή ευφυΐα, μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά παιδιά αποτυγχάνουν στο σχολείο, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.
Το πρωινό κρατά αδύνατους τους εφήβους
Το πρωινό βοηθά τους εφήβους να αδυνατίσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, όσοι τρώνε ένα υγιεινό πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) απ΄ ό,τι όσοι παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας - ακόμα κι αν στο  τέλος της ημέρας έχουν καταναλώσει περισσότερες θερμίδες... 
Πότε επιτρέποντα τα παυσίπονα στα παιδιά
Η χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά, ακόμα κι αν αυτά μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς χωρίς ιατρική συνταγή, πρέπει πάντοτε να γίνεται υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου.
Αναγκαία η ενυδάτωση για τα παιδιά
Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, η επαρκής ενυδάτωση των παιδιών είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας τους, αλλά είναι δύσκολο να βεβαιώνεται ένας γονιός ότι το παιδί του πίνει αρκετά υγρά όταν αυτό πηγαίνει στο σχολείο.
Τα παιδιά θύματα της σοουμπίζ
Το φαινόμενο των «ενήλικων παιδιών» συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο της ενασχόλησης της τηλεόρασης. Δεν αντιλαμβάνονται οι γονείς ότι έτσι άθελά τους κακοποιούν, παραμορφώνουν την παιδικότητα και υπονομεύουν τις δυνατότητες του παιδιού τους να εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο;
Η παχυσαρκία είναι κληρονομική
Αμαρτίες γονέων... παχαίνουν τέκνα, αφού όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη τα παιδιά δεν κληρονομούν μόνο τα χαρακτηριστικά των γονιών τους αλλά και τα περιττά κιλά τους.
Η πρόληψη της έλλειψης σιδήρου
Μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ένα στα τρία παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας εμφανίζουν σιδηροπενία - δηλαδή χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό - που επιφέρει πολλά δεινά στην υγεία.
Το πρωινό που χρειάζονται τα παιδιά
Μελέτες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας έχουν δείξει ότι ενώ όλα τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τρώνε καθημερινά ένα πλήρες γεύμα το πρωί (συνήθως δημητριακά και γάλα ή τοστ με γάλα, καθώς και χυμό φρούτων), μετά την ηλικία των 7-8 ετών αρχίζουν σταδιακά να το εγκαταλείπουν
Επιδημία διαβήτη σε παιδιά και εφήβους
Τα οκτώ στα δέκα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με το χάσιμο λίγων κιλών και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα.
«Όχι στις αλεσμένες τροφές»
Η πολτοποιημένη τροφή κάνει κακό στα μωρά, προειδοποιεί η Τζιλ Ρέιπλι, ειδική της UΝΙCΕF, απορρίπτοντας την άποψη που θέλει τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής ως τον ιδανικότερο για τα βρέφη μετά τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες. Σύμφωνα με τη Ρέιπλι μάλιστα, η πολτοποιημένη τροφή είναι δυνατόν να εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.
Πού βλάπτει και πού ωφελεί ο ήλιος
Oλοένα και πιο επικίνδυνος γίνεται για το δέρμα μας ο ήλιος κάθε χρόνο και είναι ενδεικτικό ότι οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν ως δείκτη προστασίας των αντηλιακών τον 50 και όχι τον 30, όπως μέχρι πρόσφατα.
Μην σας ανησυχούν οι φανταστικοί φίλοι
Όταν τα παιδιά «αποκτούν» και μιλούν για έναν φανταστικό φίλο που έχουν, οι γονείς συνήθως θορυβούνται και ανησυχούν. Όπως, όμως, εξηγεί η δρ Τζέιν Κόλινς, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Great Οrmond Street, στο Λονδίνο, οι φανταστικοί φίλοι είναι πολύ συνηθισμένοι στα μικρά παιδιά.
Και διαταραχές ύπνου έχουν τρία στα τέσσερα παιδιά με κατάθλιψη
Τρία στα τέσσερα παιδιά με κατάθλιψη υποφέρουν επίσης από διαταραχές ύπνου, αναφέρει η επιθεώρηση «Sleep». Η σχετική μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ με εθελοντές 533 παιδιά μέσης ηλικίας 11,7 ετών.
Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά
Εάν ένα παιδί δεν κοιμάται αρκετά, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δυσκολίες συγκέντρωσης στο σχολείο, οξυθυμία και δυσκολίες στην πρωινή έγερση, ενώ η έλλειψη ύπνου έχει σχετισθεί και με την υπερκινητικότητα.
Το βούρτσισμα των δοντιών βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών!
Εμπόδιο στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να αποτελέσει η κακή στοματική υγεία. Μελέτη σε 163 παιδιά ηλικίας 2,5 έως 7 ετών έδειξε ότι όσα αντιμετώπιζαν τερηδόνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ύψος και σωματικό βάρος ενώ παρατηρήθηκε ότι έπειτα από την αποκατάσταση των οδοντικών προβλημάτων αυξήθηκε το βάρος και το ύψος των παιδιών.
Πρόβλημα για 6 στα 10 παιδιά η βαριά τσάντα
Έξι στα δέκα παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη εξαιτίας της υπερβολικά βαριάς σχολικής τσάντας που κουβαλούν, αλλά και της κακής στάσης που έχουν όταν κάθονται στο θρανίο ή διαβάζουν τα μαθήματά τους.
Παιδικά τρόφιμα «πνιγμένα» στο λίπος
Δημητριακά με μέλι για πρωινό που έχουν περισσότερες θερμίδες και αλάτι από τα σοκολατένια. Γιαούρτια με γεύσεις φρούτων που περιέχουν λιγότερα λίπη από τα απλά, αλλά περισσότερες θερμίδες. Πατατάκια με ηλιέλαιο που έχουν σχεδόν τις μισές θερμίδες από αυτά με ελαιόλαδο. Τα τρόφιμα που προορίζονται για τα παιδιά συχνά δεν είναι αυτό που φαίνονται...
Πως να ασκούνται με ασφάλεια τα παιδιά
Η συστηματική γυμναστική - είτε αυτό σημαίνει ενασχόληση με κάποιο σπορ είτε παιχνίδι στην αλάνα - ωφελεί με πολλούς τρόπους την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών. Ωστόσο, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, ώστε τα παιδιά να αποφύγουν τους τραυματισμούς.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα