TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Γιατί κονταίνουμε καθώς μεγαλώνουμε
Καθημερινά, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν αυξομειώσεις του ύψους τους που μπορεί να φτάσουν τα 1,8 εκατοστά, αναφέρει η εφημερίδα Νιου Γιορ Τάιμς. Με άλλα λόγια, όλοι καθημερινά... συρρικνωνόμαστε και στη συνέχεια ανακτούμε το ύψος μας! Όταν, όμως, μεγαλώσουμε, η ανάκτηση γίνεται πολύ δύσκολη...
Το Άλτσχαϊμερ είναι... μεταδοτικό!
Οι σύζυγοι των ηλικιωμένων με νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας, διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους λοιπούς συνομηλίκους τους, να αναπτύξουν και οι ίδιοι τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.221 παντρεμένα ζευγάρια.
Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει το μυαλό
Η ακολούθηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει το μυαλό μας να διατηρηθεί υγιές καθώς γερνάμε, σύμφωνα με μία νέα, συνεχιζόμενη μελέτη.
Μάθε γιαγιά καράτε
Η εκπαίδευση των ηλικιωμένων ατόμων στις πολεμικές τέχνες θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να υποστούν κάταγμα σε περίπτωση πτώσης, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.
Γινόμαστε πιο διαλλακτικοί μετά τα 60
Το παλιό γνωμικό που πρεσβεύει ότι με τα χρόνια έρχεται η σοφία επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη, που δείχνει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις διενέξεις και τις διχογνωμίες σε σύγκριση με τους νεώτερους.
Ποδήλατο εναντίον της νόσου του Πάρκινσον
Η ποδηλασία, τονίζει αμερικανός καθηγητής Νευρολογίας, προσφέρει στους πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον την ευκαιρία να μην έχουν συμπτώματα όταν ποδηλατούν και έτσι να αισθάνονται φυσιολογικοί.
Ξεκλειδώνουν τα μυστικά της μακροζωίας
Μπορεί ένα χάπι άμβλωσης να παρατείνει τη ζωή της μύγας των φρούτων; Πόσο κοντά είναι οι επιστήμονες στο ελιξίριο της νεότητας; Οι έρευνες που έχουν θέσει ως στοίχημα να βάλουν φρένο στη γήρανση διεξάγονται ακόμη πιο εντατικά χρόνο με τον χρόνο. Οι ειδικοί όμως διευκρινίζουν πως η ανθρώπινη ηλικία έχει «ταβάνι».
Τα λίγα περιττά κιλά... προσθέτουν χρόνια στη ζωή!
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι τα περιττά κιλά μπορεί να μας σκοτώσουν, μια νέα αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι από μια ηλικία και μετά, οι υπέρβαροι ζουν περισσότερο από τους αδύνατους συνομηλίκους τους!
Με τη γυμναστική, γερνάμε καλύτερα
Η συστηματική γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα σωματικά και νοητικά, σύμφωνα με τέσσερις νέες μελέτες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».
Τα βιντεοπαιχνίδια καθυστερούν το χρόνο
Η εξόντωση των κακών, ο σχεδιασμός στρατηγικών πολέμου και το μπόουλινγκ δεν μοιάζουν επακριβώς με ό,τι θα συνιστούσε κανείς στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους για διασκέδαση ή γυμναστική. Και όμως, ίσως θα πρέπει να τα εντάξουν στη ζωή τους, εάν θέλουν να γεράσουν καλά - νοητικά και σωματικά...
Εξέταση ματιών στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Μία απλή οφθαλμολογική εξέταση ενδεχομένως να είναι ενδεικτική για τη διάγνωση της νόσου Aλτσχάιμερ, αρκετά πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Χάνετε την όσφρησή σας; Μπορεί να είναι Αλτσχάιμερ!
Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας δείκτης που θα ανιχνεύει τη νόσο του Άλτσχαϊμερ σε πολύ πρώιμο στάδιο, από τη νεαρή κιόλας ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η σωματική θερμοκρασία μειώνεται με την ηλικία
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος μειώνεται ελαφρά με το πέρασμα των δεκαετιών, με την μείωση αυτή να φτάνει τελικά να είναι έντονη στους ηλικιωμένους, με συνέπεια να κινδυνεύουν να περνούν απαρατήρητοι οι πυρετοί τους.
Η πείνα το «κλειδί» της νόσου Αλτσχάιμερ
Ελπίδες για θεραπεία και πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα της ορμόνης «λεπτίνη» που ευθύνεται για την όρεξη, συνδέονται άμεσα με την πρόκληση της νόσου.
Οι αντιρυτιδικές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Αρκετές από τις αντιρυτιδικές κρέμες που χρησιμοποιούνται ευρέως μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία για την Πρόληψη του Καρκίνου.
Τι πρέπει να ξέρουμε για την άνοια και το Αλτσχάιμερ
Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Ειδικοί από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών ενημερώνουν για το τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτήν την τόσο συχνή αιτία άνοιας.
Αλτσχάιμερ: η πρόληψη αρχίζει στα 40
Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι μελέτες που δείχνουν πως ό,τι βλάπτει την καρδιά (δηλαδή η αυξημένη χοληστερίνη, το υψηλό σάκχαρο, τα περιττά κιλά, το κάπνισμα και η αυξημένη πίεση) πλήττουν τελικά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτύξουμε μεγαλώνοντας νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας.
Άσκηση και κοινωνική ζωή καθυστερούν το γήρας
Οι ηλικιωμένοι που αθλούνται τακτικά, έχουν κοινωνική ζωή, δεν καπνίζουν και είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις πνευματικές τους ικανότητες, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Μύθοι & Αλήθειες για την διατροφή
Οι διατροφικοί μύθοι δύσκολα εγκαταλείπονται, ιδίως όταν έχεις μεγαλώσει με αυτούς. Γι' αυτό ακριβώς η επιστήμη της Διατροφής έρχεται να απενοχοποιήσει κάποιες τροφές, συνήθως αγαπημένες των ηλικιωμένων, όπως είναι το αυγό, το κρασί, τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες ψαριών, τα κατεψυγμένα λαχανικά κ.ά.
Πάρκινσον: Αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά και οι ελπίδες
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης είναι τα 63 χρόνια, δεν αποκλείεται η εμφάνισή της και σε πολύ νεώτερες ηλικίες. Υπολογίζεται ότι 10.000 άτομα στην χώρα μας πάσχουν από αυτήν.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα