TA NEA Logo
Τρίτη 30 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Μίνι τηλεσκόπιο διορθώνει την όραση
Ενα μίνι τηλεσκόπιο που εμφυτεύεται στα μάτια πασχόντων από προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδος ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) των ΗΠΑ. Το Εμφυτευόμενο Τηλεσκόπιο Μινιατούρα, όπως ονομάστηκε, αντικαθιστά τον φυσιολογικό φακό και μεγεθύνει κατά δύο φορές τις εικόνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της FDΑ.
Η «συνταγή» κατά του Αλτσχάιμερ
Η συστηματική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού και καρυδιών, η τακτική γυμναστική και η επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Η κατάθλιψη οδηγεί στην άνοια
Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν πως πιθανώς ευθύνονται γι’ αυτό αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου και παράμετροι του τρόπου ζωής.
Θα ανιχνεύουν το Άλτσχαϊμερ 10 χρόνια πριν την εμφάνισή του
Ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η νόσος συνδέεται με τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα. Με απλά λόγια, κάνοντας μια απλή εξέταση θα μπορούν όλοι να γνωρίζουν αν θα προσβληθούν από τη νόσο και μάλιστα 10 χρόνια πριν παρουσιαστούν τα συμπτώματα.
Βρήκαν τρόπο να υπολογίζουν πόσο θα ζήσουμε!
Αμερικανοί επιστήμονες συνδύασαν μια σειρά από «γονίδια της μακροζωίας» και βρήκαν τρόπο να προβλέπουν με ακρίβεια 77% εάν ένας άνθρωπος θα ζήσει ως τα 100 του χρόνια ή όχι. Τώρα, ετοιμάζουν μια ιστοσελίδα στην οποία θα μπορεί να εισάγει κανείς την αποκωδικοποίηση του DNA του, για να μάθει πόσο θα ζήσει!
Φάρμακο ζωής για την τρίτη ηλικία η 10λεπτη καθημερινή άσκηση
Διανύει καθημερινά περίπου 2 χλμ. με το ποδήλατο, από το σπίτι του έως τη δουλειά του και αντίστροφα, αλλά και όσες φορές χρειάζεται να κατέβει στο κέντρο των Ιωαννίνων για δουλειές χρησιμοποιεί το ποδήλατό του κάνοντας πετάλι για περίπου 8 χλμ.
Η γυμναστική προστατεύει από τις πτώσεις
Η συστηματική γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο πτώσης σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι πτώσεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές καθώς στέλνουν ετησίως στο νοσοκομείο εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους.
Γιατί κονταίνουμε καθώς μεγαλώνουμε
Καθημερινά, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν αυξομειώσεις του ύψους τους που μπορεί να φτάσουν τα 1,8 εκατοστά, αναφέρει η εφημερίδα Νιου Γιορ Τάιμς. Με άλλα λόγια, όλοι καθημερινά... συρρικνωνόμαστε και στη συνέχεια ανακτούμε το ύψος μας! Όταν, όμως, μεγαλώσουμε, η ανάκτηση γίνεται πολύ δύσκολη...
Το Άλτσχαϊμερ είναι... μεταδοτικό!
Οι σύζυγοι των ηλικιωμένων με νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας, διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους λοιπούς συνομηλίκους τους, να αναπτύξουν και οι ίδιοι τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.221 παντρεμένα ζευγάρια.
Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει το μυαλό
Η ακολούθηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει το μυαλό μας να διατηρηθεί υγιές καθώς γερνάμε, σύμφωνα με μία νέα, συνεχιζόμενη μελέτη.
Μάθε γιαγιά καράτε
Η εκπαίδευση των ηλικιωμένων ατόμων στις πολεμικές τέχνες θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να υποστούν κάταγμα σε περίπτωση πτώσης, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.
Γινόμαστε πιο διαλλακτικοί μετά τα 60
Το παλιό γνωμικό που πρεσβεύει ότι με τα χρόνια έρχεται η σοφία επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη, που δείχνει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις διενέξεις και τις διχογνωμίες σε σύγκριση με τους νεώτερους.
Ποδήλατο εναντίον της νόσου του Πάρκινσον
Η ποδηλασία, τονίζει αμερικανός καθηγητής Νευρολογίας, προσφέρει στους πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον την ευκαιρία να μην έχουν συμπτώματα όταν ποδηλατούν και έτσι να αισθάνονται φυσιολογικοί.
Ξεκλειδώνουν τα μυστικά της μακροζωίας
Μπορεί ένα χάπι άμβλωσης να παρατείνει τη ζωή της μύγας των φρούτων; Πόσο κοντά είναι οι επιστήμονες στο ελιξίριο της νεότητας; Οι έρευνες που έχουν θέσει ως στοίχημα να βάλουν φρένο στη γήρανση διεξάγονται ακόμη πιο εντατικά χρόνο με τον χρόνο. Οι ειδικοί όμως διευκρινίζουν πως η ανθρώπινη ηλικία έχει «ταβάνι».
Τα λίγα περιττά κιλά... προσθέτουν χρόνια στη ζωή!
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι τα περιττά κιλά μπορεί να μας σκοτώσουν, μια νέα αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι από μια ηλικία και μετά, οι υπέρβαροι ζουν περισσότερο από τους αδύνατους συνομηλίκους τους!
Με τη γυμναστική, γερνάμε καλύτερα
Η συστηματική γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα σωματικά και νοητικά, σύμφωνα με τέσσερις νέες μελέτες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».
Τα βιντεοπαιχνίδια καθυστερούν το χρόνο
Η εξόντωση των κακών, ο σχεδιασμός στρατηγικών πολέμου και το μπόουλινγκ δεν μοιάζουν επακριβώς με ό,τι θα συνιστούσε κανείς στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους για διασκέδαση ή γυμναστική. Και όμως, ίσως θα πρέπει να τα εντάξουν στη ζωή τους, εάν θέλουν να γεράσουν καλά - νοητικά και σωματικά...
Εξέταση ματιών στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Μία απλή οφθαλμολογική εξέταση ενδεχομένως να είναι ενδεικτική για τη διάγνωση της νόσου Aλτσχάιμερ, αρκετά πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Χάνετε την όσφρησή σας; Μπορεί να είναι Αλτσχάιμερ!
Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας δείκτης που θα ανιχνεύει τη νόσο του Άλτσχαϊμερ σε πολύ πρώιμο στάδιο, από τη νεαρή κιόλας ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η σωματική θερμοκρασία μειώνεται με την ηλικία
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος μειώνεται ελαφρά με το πέρασμα των δεκαετιών, με την μείωση αυτή να φτάνει τελικά να είναι έντονη στους ηλικιωμένους, με συνέπεια να κινδυνεύουν να περνούν απαρατήρητοι οι πυρετοί τους.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα