TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η άσκηση όπλο εναντίον του Πάρκινσον
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει πληθώρα μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις, βελτίωση της διατροφής και χειρουργικές θεραπείες.
Με ασφάλεια στο τιμόνι μετά τα 60...
Η ασφάλεια στην οδήγηση απαιτεί πολύ περισσότερα από το να καταλαβαίνει κανείς τις πινακίδες και τον ΚΟΚ. Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ηλικιωμένους να οδηγούν με ασφάλεια.
Τι να τρώτε σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και τις κακές επιλογές, φαίνεται πως και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη διατροφή των ηλικιωμένων. Οι χαμηλές συντάξεις και οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να κάνουν περικοπές και στον τομέα της διατροφής, προκειμένου να επιβιώσουν.
Αν σας κουράζει το διάβασμα, ακούστε ένα... βιβλίο
Τα «ομιλούντα» βιβλία είναι ένας έξυπνος, εναλλακτικός τρόπος ακουστικής «ανάγνωσης». Σε χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία είναι τόσο διαδεδομένα, που περίπου το 60% των βιβλίων που εκδίδονται κυκλοφορεί και σε ακουστική έκδοση. Τα «ομιλούντα» βιβλία υπάρχουν και στη χώρα μας και μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν.
Ο χορός είναι έρωτας...
«Χορέψετε τα νιάτα να χαρείτε» προτρέπει το γνωστό νησιώτικο τραγούδι. Ποιος είπε όμως ότι ο χορός και το γλέντι είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των νέων; Κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύουν πως ακόμα κι αν τα χρόνια περάσουν η καρδιά παραμένει νέα και βάζουν τα γυαλιά στους ντροπαλούς με τις χορευτικές ικανότητές τους.
Δραστήρια προγράμματα για την τρίτη ηλικία
Ιδέες για διακοπές, ταξίδια, δωρεάν μαθήματα και δημιουργική απασχόληση που προσφέρουν σε ηλικιωμένους δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
Η ζωή θέλει να την ταξιδεύεις
Ράφτινγκ, βόλτα καβάλα σε ελέφαντα, παραμονή και φιλοξενία σε χωριό ανθρωποφάγων στα 60, στα 65 και στα 67; Φαντάζει εξωπραγματικό σε όσους θεωρούν ότι ο χρόνος είναι ο απόλυτος εχθρός και ότι η μέρα της συνταξιοδότησης και η έξοδος από την παραγωγική διαδικασία ψυχολογικά σημαίνει και έξοδο από το δικαίωμα στη ζωή. Για την κ. Αγγελική Παπάζογλου, ωστόσο, τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.
Οδηγός επιβίωσης μέχρι τα 100
Πολλά είναι αυτά που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να γίνει... αιωνόβιος: να νικήσει τα περιττά του κιλά, να φροντίσει να έχει περίμετρο μέσης κάτω από 100 εκατοστά αν είναι άντρας και κάτω από 88 αν είναι γυναίκα, να ελέγχει τακτικά την πίεση και το σάκχαρό του, να μην καπνίζει, να μην βάζει πολύ αλάτι στο φαγητό, να μην χωρίσει και να κοιμάται τουλάχιστον ένα εξάωρο κάθε βράδυ...
Ο πολύς ύπνος αυξάνει τη χοληστερίνη
Τελικά ούτε όταν πάρουμε σύνταξη δεν θα καταφέρουμε να «χορτάσουμε» ύπνο, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται πολλές ώρες αυξάνουν δραματικά τη χοληστερίνη τους.
Τα αληθινά σημάδια του Αλτσχάιμερ
Oι οικογενειακές συγκεντρώσεις προσφέρονται για να  παρατηρήσουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς ή φίλους μας και να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις που  έχει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα αλλά κυρίως στο  μυαλό τους.
Η γυμναστική προλαμβάνει τα εγκεφαλικά
Ιδιαίτερα ευεργετική στην αποτροπή των αγγειακών επεισοδίων στα ηλικιωμένα άτομα φέρεται πως είναι η άσκηση, αφού σχετίζεται με αύξηση του αριθμού των μεγάλης διαμέτρου αγγείων του εγκεφάλου καθώς επίσης και με αύξηση της ροής του αίματος στις τρεις μείζονες εγκεφαλικές αρτηρίες.
Προληπτικές εξετάσεις για κατάθλιψη μετά τα 70
Τελικά η μακροζωία μάλλον δεν είναι εγγύηση της ευτυχίας και της ικανοποίησης. Μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν επίσκεψη σε ψυχίατρο για διάγνωση κατάθλιψης στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, μετά την ηλικία των 70.
«Τρώγαμε με μέτρο και φθάσαμε τα 100»
Oι υπερήλικοι κάτοικοι των Λευκών Ορέων βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση υγείας- με δεδομένη βέβαια την ηλικία τους - και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διατροφή που έκαναν όλη τους τη ζωή.
Επικίνδυνη η μείωση της περιφερειακής όρασης
Το γλαύκωμα προκαλεί ποικίλου βαθμού απώλεια της περιφερειακής οράσεως και μερικές φορές οδηγεί στην τύφλωση. Μπορεί, όμως, να οδηγεί και σε τροχαία ατυχήματα, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι «κάτι τρέχει» με τα μάτια τους παρά μόνο όταν έχουν χάσει ποσοστό έως 40% της όρασής τους.
Τα καλά γηρατειά περνούν από το στομάχι
Οι θερμιδικές ανάγκες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο οργανισμός έχει στην τρίτη ηλικία μειωμένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, χρειάζεται όσα και στα 20 του - και αυτά, μόνο με τη σωστή διατροφή μπορεί να τα προμηθευτεί.
Είστε όσο αισθάνεστε;
Παρ' ότι δεν υπάρχουν θαυματουργά «μαντζούνια» που να αποτρέπουν το γήρας, μπορεί κανείς να αναχαιτίσει τις συνηθισμένες φθορές του με πολλούς τρόπους.
(Και) το ώριμο πρόσωπο θέλει την περιποίησή του...
Η αναζήτηση της «πηγής της νιότης» είναι παλιά όσο και ο χρόνος. Όταν το θέμα είναι οι πιο επιφανειακές ρυτίδες και η ενυδάτωση, υπάρχουν λύσεις ακόμα και για τις ώριμες επιδερμίδες.
Πως να φτιάξετε τη σχέση με την πεθερά σας
«Με το μέλι πιάνεις πιο πολλές μύγες απ' ό,τι με το ξίδι»: αυτή είναι η συμβουλή των ειδικών για να εξομαλυνθεί η σχέση ανάμεσα στις πεθερές και στις νύφες, που συχνά είναι κάτι παραπάνω από…εκρηκτική. Άλλωστε, τα μίση και τα πάθη δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνον δημιουργούν ανυπόφορη γκρίνια!
Ευεργετική δράση στον εγκέφαλο έχει το Ίντερνετ
Το «σερφάρισμα» στο διαδύκτυο διεγείρει κέντρα στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον έλεγχο λήψης αποφάσεων και το σύνθετο λογισμό ειδικά στους ηλικιωμένους. Αμερικανοί επιστήμονες συστήνουν ανεπιφύλακτα το ίντερνετ σε ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.
Τα «κλειδιά» για καλή ζωή στην τρίτη ηλικία
Το σφρίγος του ανθρώπου μπορεί να διατηρηθεί και μετά την ένατη δεκαετία της ζωής, με τις αρρώστιες και τις σωματικές δυσλειτουργίες να περιορίζονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν από το τέλος - αρκεί να υιοθετήσει κανείς μερικές απλές συνήθειες.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα