TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ποδήλατο εναντίον της νόσου του Πάρκινσον
Η ποδηλασία, τονίζει αμερικανός καθηγητής Νευρολογίας, προσφέρει στους πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον την ευκαιρία να μην έχουν συμπτώματα όταν ποδηλατούν και έτσι να αισθάνονται φυσιολογικοί.
Ξεκλειδώνουν τα μυστικά της μακροζωίας
Μπορεί ένα χάπι άμβλωσης να παρατείνει τη ζωή της μύγας των φρούτων; Πόσο κοντά είναι οι επιστήμονες στο ελιξίριο της νεότητας; Οι έρευνες που έχουν θέσει ως στοίχημα να βάλουν φρένο στη γήρανση διεξάγονται ακόμη πιο εντατικά χρόνο με τον χρόνο. Οι ειδικοί όμως διευκρινίζουν πως η ανθρώπινη ηλικία έχει «ταβάνι».
Τα λίγα περιττά κιλά... προσθέτουν χρόνια στη ζωή!
Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι τα περιττά κιλά μπορεί να μας σκοτώσουν, μια νέα αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι από μια ηλικία και μετά, οι υπέρβαροι ζουν περισσότερο από τους αδύνατους συνομηλίκους τους!
Με τη γυμναστική, γερνάμε καλύτερα
Η συστηματική γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα σωματικά και νοητικά, σύμφωνα με τέσσερις νέες μελέτες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».
Τα βιντεοπαιχνίδια καθυστερούν το χρόνο
Η εξόντωση των κακών, ο σχεδιασμός στρατηγικών πολέμου και το μπόουλινγκ δεν μοιάζουν επακριβώς με ό,τι θα συνιστούσε κανείς στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους για διασκέδαση ή γυμναστική. Και όμως, ίσως θα πρέπει να τα εντάξουν στη ζωή τους, εάν θέλουν να γεράσουν καλά - νοητικά και σωματικά...
Εξέταση ματιών στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Μία απλή οφθαλμολογική εξέταση ενδεχομένως να είναι ενδεικτική για τη διάγνωση της νόσου Aλτσχάιμερ, αρκετά πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Χάνετε την όσφρησή σας; Μπορεί να είναι Αλτσχάιμερ!
Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας δείκτης που θα ανιχνεύει τη νόσο του Άλτσχαϊμερ σε πολύ πρώιμο στάδιο, από τη νεαρή κιόλας ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η σωματική θερμοκρασία μειώνεται με την ηλικία
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος μειώνεται ελαφρά με το πέρασμα των δεκαετιών, με την μείωση αυτή να φτάνει τελικά να είναι έντονη στους ηλικιωμένους, με συνέπεια να κινδυνεύουν να περνούν απαρατήρητοι οι πυρετοί τους.
Η πείνα το «κλειδί» της νόσου Αλτσχάιμερ
Ελπίδες για θεραπεία και πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα της ορμόνης «λεπτίνη» που ευθύνεται για την όρεξη, συνδέονται άμεσα με την πρόκληση της νόσου.
Οι αντιρυτιδικές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Αρκετές από τις αντιρυτιδικές κρέμες που χρησιμοποιούνται ευρέως μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία για την Πρόληψη του Καρκίνου.
Τι πρέπει να ξέρουμε για την άνοια και το Αλτσχάιμερ
Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Ειδικοί από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών ενημερώνουν για το τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτήν την τόσο συχνή αιτία άνοιας.
Αλτσχάιμερ: η πρόληψη αρχίζει στα 40
Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι μελέτες που δείχνουν πως ό,τι βλάπτει την καρδιά (δηλαδή η αυξημένη χοληστερίνη, το υψηλό σάκχαρο, τα περιττά κιλά, το κάπνισμα και η αυξημένη πίεση) πλήττουν τελικά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτύξουμε μεγαλώνοντας νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας.
Άσκηση και κοινωνική ζωή καθυστερούν το γήρας
Οι ηλικιωμένοι που αθλούνται τακτικά, έχουν κοινωνική ζωή, δεν καπνίζουν και είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις πνευματικές τους ικανότητες, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Μύθοι & Αλήθειες για την διατροφή
Οι διατροφικοί μύθοι δύσκολα εγκαταλείπονται, ιδίως όταν έχεις μεγαλώσει με αυτούς. Γι' αυτό ακριβώς η επιστήμη της Διατροφής έρχεται να απενοχοποιήσει κάποιες τροφές, συνήθως αγαπημένες των ηλικιωμένων, όπως είναι το αυγό, το κρασί, τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες ψαριών, τα κατεψυγμένα λαχανικά κ.ά.
Πάρκινσον: Αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά και οι ελπίδες
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης είναι τα 63 χρόνια, δεν αποκλείεται η εμφάνισή της και σε πολύ νεώτερες ηλικίες. Υπολογίζεται ότι 10.000 άτομα στην χώρα μας πάσχουν από αυτήν.
Η άσκηση όπλο εναντίον του Πάρκινσον
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει πληθώρα μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις, βελτίωση της διατροφής και χειρουργικές θεραπείες.
Με ασφάλεια στο τιμόνι μετά τα 60...
Η ασφάλεια στην οδήγηση απαιτεί πολύ περισσότερα από το να καταλαβαίνει κανείς τις πινακίδες και τον ΚΟΚ. Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ηλικιωμένους να οδηγούν με ασφάλεια.
Τι να τρώτε σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και τις κακές επιλογές, φαίνεται πως και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη διατροφή των ηλικιωμένων. Οι χαμηλές συντάξεις και οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να κάνουν περικοπές και στον τομέα της διατροφής, προκειμένου να επιβιώσουν.
Αν σας κουράζει το διάβασμα, ακούστε ένα... βιβλίο
Τα «ομιλούντα» βιβλία είναι ένας έξυπνος, εναλλακτικός τρόπος ακουστικής «ανάγνωσης». Σε χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία είναι τόσο διαδεδομένα, που περίπου το 60% των βιβλίων που εκδίδονται κυκλοφορεί και σε ακουστική έκδοση. Τα «ομιλούντα» βιβλία υπάρχουν και στη χώρα μας και μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν.
Ο χορός είναι έρωτας...
«Χορέψετε τα νιάτα να χαρείτε» προτρέπει το γνωστό νησιώτικο τραγούδι. Ποιος είπε όμως ότι ο χορός και το γλέντι είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των νέων; Κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύουν πως ακόμα κι αν τα χρόνια περάσουν η καρδιά παραμένει νέα και βάζουν τα γυαλιά στους ντροπαλούς με τις χορευτικές ικανότητές τους.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα