TA NEA Logo
Τρίτη 30 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η πείνα το «κλειδί» της νόσου Αλτσχάιμερ
Ελπίδες για θεραπεία και πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα της ορμόνης «λεπτίνη» που ευθύνεται για την όρεξη, συνδέονται άμεσα με την πρόκληση της νόσου.
Οι αντιρυτιδικές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Αρκετές από τις αντιρυτιδικές κρέμες που χρησιμοποιούνται ευρέως μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία για την Πρόληψη του Καρκίνου.
Τι πρέπει να ξέρουμε για την άνοια και το Αλτσχάιμερ
Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Ειδικοί από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών ενημερώνουν για το τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτήν την τόσο συχνή αιτία άνοιας.
Αλτσχάιμερ: η πρόληψη αρχίζει στα 40
Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι μελέτες που δείχνουν πως ό,τι βλάπτει την καρδιά (δηλαδή η αυξημένη χοληστερίνη, το υψηλό σάκχαρο, τα περιττά κιλά, το κάπνισμα και η αυξημένη πίεση) πλήττουν τελικά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτύξουμε μεγαλώνοντας νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας.
Άσκηση και κοινωνική ζωή καθυστερούν το γήρας
Οι ηλικιωμένοι που αθλούνται τακτικά, έχουν κοινωνική ζωή, δεν καπνίζουν και είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις πνευματικές τους ικανότητες, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Μύθοι & Αλήθειες για την διατροφή
Οι διατροφικοί μύθοι δύσκολα εγκαταλείπονται, ιδίως όταν έχεις μεγαλώσει με αυτούς. Γι' αυτό ακριβώς η επιστήμη της Διατροφής έρχεται να απενοχοποιήσει κάποιες τροφές, συνήθως αγαπημένες των ηλικιωμένων, όπως είναι το αυγό, το κρασί, τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες ψαριών, τα κατεψυγμένα λαχανικά κ.ά.
Πάρκινσον: Αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά και οι ελπίδες
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης είναι τα 63 χρόνια, δεν αποκλείεται η εμφάνισή της και σε πολύ νεώτερες ηλικίες. Υπολογίζεται ότι 10.000 άτομα στην χώρα μας πάσχουν από αυτήν.
Η άσκηση όπλο εναντίον του Πάρκινσον
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει πληθώρα μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις, βελτίωση της διατροφής και χειρουργικές θεραπείες.
Με ασφάλεια στο τιμόνι μετά τα 60...
Η ασφάλεια στην οδήγηση απαιτεί πολύ περισσότερα από το να καταλαβαίνει κανείς τις πινακίδες και τον ΚΟΚ. Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ηλικιωμένους να οδηγούν με ασφάλεια.
Τι να τρώτε σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και τις κακές επιλογές, φαίνεται πως και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη διατροφή των ηλικιωμένων. Οι χαμηλές συντάξεις και οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να κάνουν περικοπές και στον τομέα της διατροφής, προκειμένου να επιβιώσουν.
Αν σας κουράζει το διάβασμα, ακούστε ένα... βιβλίο
Τα «ομιλούντα» βιβλία είναι ένας έξυπνος, εναλλακτικός τρόπος ακουστικής «ανάγνωσης». Σε χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία είναι τόσο διαδεδομένα, που περίπου το 60% των βιβλίων που εκδίδονται κυκλοφορεί και σε ακουστική έκδοση. Τα «ομιλούντα» βιβλία υπάρχουν και στη χώρα μας και μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν.
Ο χορός είναι έρωτας...
«Χορέψετε τα νιάτα να χαρείτε» προτρέπει το γνωστό νησιώτικο τραγούδι. Ποιος είπε όμως ότι ο χορός και το γλέντι είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των νέων; Κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύουν πως ακόμα κι αν τα χρόνια περάσουν η καρδιά παραμένει νέα και βάζουν τα γυαλιά στους ντροπαλούς με τις χορευτικές ικανότητές τους.
Δραστήρια προγράμματα για την τρίτη ηλικία
Ιδέες για διακοπές, ταξίδια, δωρεάν μαθήματα και δημιουργική απασχόληση που προσφέρουν σε ηλικιωμένους δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
Η ζωή θέλει να την ταξιδεύεις
Ράφτινγκ, βόλτα καβάλα σε ελέφαντα, παραμονή και φιλοξενία σε χωριό ανθρωποφάγων στα 60, στα 65 και στα 67; Φαντάζει εξωπραγματικό σε όσους θεωρούν ότι ο χρόνος είναι ο απόλυτος εχθρός και ότι η μέρα της συνταξιοδότησης και η έξοδος από την παραγωγική διαδικασία ψυχολογικά σημαίνει και έξοδο από το δικαίωμα στη ζωή. Για την κ. Αγγελική Παπάζογλου, ωστόσο, τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.
Οδηγός επιβίωσης μέχρι τα 100
Πολλά είναι αυτά που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να γίνει... αιωνόβιος: να νικήσει τα περιττά του κιλά, να φροντίσει να έχει περίμετρο μέσης κάτω από 100 εκατοστά αν είναι άντρας και κάτω από 88 αν είναι γυναίκα, να ελέγχει τακτικά την πίεση και το σάκχαρό του, να μην καπνίζει, να μην βάζει πολύ αλάτι στο φαγητό, να μην χωρίσει και να κοιμάται τουλάχιστον ένα εξάωρο κάθε βράδυ...
Ο πολύς ύπνος αυξάνει τη χοληστερίνη
Τελικά ούτε όταν πάρουμε σύνταξη δεν θα καταφέρουμε να «χορτάσουμε» ύπνο, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται πολλές ώρες αυξάνουν δραματικά τη χοληστερίνη τους.
Τα αληθινά σημάδια του Αλτσχάιμερ
Oι οικογενειακές συγκεντρώσεις προσφέρονται για να  παρατηρήσουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς ή φίλους μας και να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις που  έχει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα αλλά κυρίως στο  μυαλό τους.
Η γυμναστική προλαμβάνει τα εγκεφαλικά
Ιδιαίτερα ευεργετική στην αποτροπή των αγγειακών επεισοδίων στα ηλικιωμένα άτομα φέρεται πως είναι η άσκηση, αφού σχετίζεται με αύξηση του αριθμού των μεγάλης διαμέτρου αγγείων του εγκεφάλου καθώς επίσης και με αύξηση της ροής του αίματος στις τρεις μείζονες εγκεφαλικές αρτηρίες.
Προληπτικές εξετάσεις για κατάθλιψη μετά τα 70
Τελικά η μακροζωία μάλλον δεν είναι εγγύηση της ευτυχίας και της ικανοποίησης. Μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν επίσκεψη σε ψυχίατρο για διάγνωση κατάθλιψης στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, μετά την ηλικία των 70.
«Τρώγαμε με μέτρο και φθάσαμε τα 100»
Oι υπερήλικοι κάτοικοι των Λευκών Ορέων βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση υγείας- με δεδομένη βέβαια την ηλικία τους - και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διατροφή που έκαναν όλη τους τη ζωή.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα