TA NEA Logo
Τρίτη 30 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Επικίνδυνη η μείωση της περιφερειακής όρασης
Το γλαύκωμα προκαλεί ποικίλου βαθμού απώλεια της περιφερειακής οράσεως και μερικές φορές οδηγεί στην τύφλωση. Μπορεί, όμως, να οδηγεί και σε τροχαία ατυχήματα, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι «κάτι τρέχει» με τα μάτια τους παρά μόνο όταν έχουν χάσει ποσοστό έως 40% της όρασής τους.
Τα καλά γηρατειά περνούν από το στομάχι
Οι θερμιδικές ανάγκες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο οργανισμός έχει στην τρίτη ηλικία μειωμένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, χρειάζεται όσα και στα 20 του - και αυτά, μόνο με τη σωστή διατροφή μπορεί να τα προμηθευτεί.
Είστε όσο αισθάνεστε;
Παρ' ότι δεν υπάρχουν θαυματουργά «μαντζούνια» που να αποτρέπουν το γήρας, μπορεί κανείς να αναχαιτίσει τις συνηθισμένες φθορές του με πολλούς τρόπους.
(Και) το ώριμο πρόσωπο θέλει την περιποίησή του...
Η αναζήτηση της «πηγής της νιότης» είναι παλιά όσο και ο χρόνος. Όταν το θέμα είναι οι πιο επιφανειακές ρυτίδες και η ενυδάτωση, υπάρχουν λύσεις ακόμα και για τις ώριμες επιδερμίδες.
Πως να φτιάξετε τη σχέση με την πεθερά σας
«Με το μέλι πιάνεις πιο πολλές μύγες απ' ό,τι με το ξίδι»: αυτή είναι η συμβουλή των ειδικών για να εξομαλυνθεί η σχέση ανάμεσα στις πεθερές και στις νύφες, που συχνά είναι κάτι παραπάνω από…εκρηκτική. Άλλωστε, τα μίση και τα πάθη δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνον δημιουργούν ανυπόφορη γκρίνια!
Ευεργετική δράση στον εγκέφαλο έχει το Ίντερνετ
Το «σερφάρισμα» στο διαδύκτυο διεγείρει κέντρα στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον έλεγχο λήψης αποφάσεων και το σύνθετο λογισμό ειδικά στους ηλικιωμένους. Αμερικανοί επιστήμονες συστήνουν ανεπιφύλακτα το ίντερνετ σε ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.
Τα «κλειδιά» για καλή ζωή στην τρίτη ηλικία
Το σφρίγος του ανθρώπου μπορεί να διατηρηθεί και μετά την ένατη δεκαετία της ζωής, με τις αρρώστιες και τις σωματικές δυσλειτουργίες να περιορίζονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν από το τέλος - αρκεί να υιοθετήσει κανείς μερικές απλές συνήθειες.
Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να εκτιμούνται για κατάθλιψη
Την ανάγκη τακτικού ελέγχου των καρδιοπαθών ασθενών για κατάθλιψη τονίζουν οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Και το μυαλό θέλει τη… γυμναστική του
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο μυαλό αναπτύσσει νέες νευρικές συνάψεις όταν ο άνθρωπος μαθαίνει καινούρια πράγματα ή όταν αλλάζει τον τρόπο σκέψης του μετά από ψυχολογική θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος βρίσκεται σε αντικαταθλιπτική αγωγή.
«Μουσικοθεραπεία» κατά της υπέρτασης
Θεραπευτικές ιδιότητες φαίνεται πως έχει η «χαλαρού» τέμπο μουσική, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Μάλιστα τα αποτελέσματά της στη μείωση της πίεσης σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μετρήθηκαν επακριβώς και βρέθηκε πως η κλασική και η έθνικ ήχοι μειώνουν σημαντικά την πίεση.
Παχυσαρκία και τσιγάρο «σκοτώνουν» τα μάτια
Περίπου 400.000 Έλληνες πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας - μιας οφθαλμοπάθειας που συνήθως εκδηλώνεται μετά τα 65 χρόνια και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της οράσεως.
Αλήθειες και μύθοι για το Άλτσχαϊμερ
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ την προσεχή Κυριακή βρίσκει να πάσχουν από τη νόσο 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 26,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Τεστ σωτηρίας για το Άλτσχαϊμερ
Να προβλέπει το Αλτσχάιμερ με μία απλή αιματολογική εξέταση είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει ο δρ Κωνσταντίνος Λυκέτσος, που πραγματοποιεί τις έρευνές του στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο γάμος προστατεύει τη μνήμη
Το αν θα είναι κανείς ανύπαντρος ή διαζευγμένος στη μέση ηλικία, ως φαίνεται επηρεάζει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας όταν θα γεράσει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη ζέστη
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι το καλοκαίρι, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως θερμοπληξίας, θερμικής εξάντλησης, κραμπών και κόπωσης λόγω ζέστης, προειδοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ.
Η αισιοδοξία αποτρέπει έμφραγμα και εγκεφαλικό
Σημαντικός παράγοντας πρόκλησης εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι η αυθυποβολή, μιας και σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη οι άνδρες που πιστεύουν ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια από τους απαισιόδοξους.
«Γκρίζες ζώνες» στο τεστ κοπώσεως
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικοι ανεβαίνουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, όχι για να γυμναστούν, αλλά για να αξιολογηθεί η υγεία της καρδιάς τους. Πόσο αξιόπιστο, όμως, είναι το τεστ κοπώσεως;
«Όχι» σε εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη πάνω από τα 75
Να μην πραγματοποιούν εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη στους άνδρες που έχουν ξεπεράσει το 75ο έτος της ηλικίας τους, προτείνει στους γιατρούς ομοσπονδιακή επιτροπή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ελπίδες από πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αποδειχθεί τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ από ό,τι τα υπάρχοντα, επιβραδύνοντας σημαντικά την εξέλιξη της άνοιας.
Πόσο βοηθάει τη μνήμη η καλή χοληστερόλη
Η έλλειψη «καλής» (HDL) χοληστερόλης φαίνεται πως σχετίζεται με την εξασθένηση της μνήμης και την ανάπτυξη νόσου του Άλτσχαϊμερ αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα