TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να εκτιμούνται για κατάθλιψη
Την ανάγκη τακτικού ελέγχου των καρδιοπαθών ασθενών για κατάθλιψη τονίζουν οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Και το μυαλό θέλει τη… γυμναστική του
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο μυαλό αναπτύσσει νέες νευρικές συνάψεις όταν ο άνθρωπος μαθαίνει καινούρια πράγματα ή όταν αλλάζει τον τρόπο σκέψης του μετά από ψυχολογική θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος βρίσκεται σε αντικαταθλιπτική αγωγή.
«Μουσικοθεραπεία» κατά της υπέρτασης
Θεραπευτικές ιδιότητες φαίνεται πως έχει η «χαλαρού» τέμπο μουσική, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Μάλιστα τα αποτελέσματά της στη μείωση της πίεσης σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μετρήθηκαν επακριβώς και βρέθηκε πως η κλασική και η έθνικ ήχοι μειώνουν σημαντικά την πίεση.
Παχυσαρκία και τσιγάρο «σκοτώνουν» τα μάτια
Περίπου 400.000 Έλληνες πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας - μιας οφθαλμοπάθειας που συνήθως εκδηλώνεται μετά τα 65 χρόνια και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της οράσεως.
Αλήθειες και μύθοι για το Άλτσχαϊμερ
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ την προσεχή Κυριακή βρίσκει να πάσχουν από τη νόσο 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 26,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Τεστ σωτηρίας για το Άλτσχαϊμερ
Να προβλέπει το Αλτσχάιμερ με μία απλή αιματολογική εξέταση είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει ο δρ Κωνσταντίνος Λυκέτσος, που πραγματοποιεί τις έρευνές του στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο γάμος προστατεύει τη μνήμη
Το αν θα είναι κανείς ανύπαντρος ή διαζευγμένος στη μέση ηλικία, ως φαίνεται επηρεάζει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας όταν θα γεράσει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη ζέστη
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι το καλοκαίρι, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως θερμοπληξίας, θερμικής εξάντλησης, κραμπών και κόπωσης λόγω ζέστης, προειδοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ.
Η αισιοδοξία αποτρέπει έμφραγμα και εγκεφαλικό
Σημαντικός παράγοντας πρόκλησης εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι η αυθυποβολή, μιας και σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη οι άνδρες που πιστεύουν ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια από τους απαισιόδοξους.
«Γκρίζες ζώνες» στο τεστ κοπώσεως
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικοι ανεβαίνουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, όχι για να γυμναστούν, αλλά για να αξιολογηθεί η υγεία της καρδιάς τους. Πόσο αξιόπιστο, όμως, είναι το τεστ κοπώσεως;
«Όχι» σε εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη πάνω από τα 75
Να μην πραγματοποιούν εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη στους άνδρες που έχουν ξεπεράσει το 75ο έτος της ηλικίας τους, προτείνει στους γιατρούς ομοσπονδιακή επιτροπή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ελπίδες από πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αποδειχθεί τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ από ό,τι τα υπάρχοντα, επιβραδύνοντας σημαντικά την εξέλιξη της άνοιας.
Πόσο βοηθάει τη μνήμη η καλή χοληστερόλη
Η έλλειψη «καλής» (HDL) χοληστερόλης φαίνεται πως σχετίζεται με την εξασθένηση της μνήμης και την ανάπτυξη νόσου του Άλτσχαϊμερ αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας.
Σε ποια ηλικία «κόβεται» το σεξ;
Η κυρία Μαρία Κανακά, που συναντήσαμε στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι, όχι μόνο δεν είχε ενδοιασμό να μιλήσει για το σεξ -ή τον έρωτα, όπως φυσικά τον αισθάνεται και τον αναφέρει- αλλά περήφανη μας εξήγησε ότι ακόμη και σε αυτήν την ηλικία χαίρετε την γενετήσια πράξη με το σύζυγό της.
Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» της άσκησης στην τρίτη ηλικία
Η γυμναστική στην τρίτη ηλικία μπορεί να προσφέρει αρκετά σωματικά και ψυχικά οφέλη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς και κατ’ επέκταση μακροχρόνια ταλαιπωρία. Για να προστατευθείτε, ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες προπόνησης για... ώριμα σώματα.
Οι 70άρηδες φέρνουν τη νέα σεξουαλική επανάσταση
Ολοένα περισσότεροι 70χρονοι απολαμβάνουν καλό και συχνό σεξ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία. Η μελέτη έδειξε πως σε μια 30ετία (1971-2001) αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 70 ετών που απολαμβάνουν το σεξ.
Άνοια δεν σημαίνει πάντοτε Άλτσχαϊμερ
Η νόσος του Άλτσχαϊμερ αποτελεί την συνηθέστερη - αλλά όχι την μοναδική - αιτία άνοιας, ενώ κληρονομικό υπόβαθρο έχει μόνο στο 20% των περιπτώσεων. Το 80% των κρουσμάτων σχετίζεται με μη κληρονομικούς παράγοντες - λ.χ. με νοσήματα που επηρεάζουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
Η μετάβαση από τη νηστεία στο αρνί...
Όταν γίνεται απότομα η μετάβαση από την σχεδόν χορτοφαγική νηστίσιμη κουζίνα, στην πλούσια σε λίπη και χοληστερίνη κουζίνα της Ανάστασης, ο οργανισμός μπορεί να εκπλαγεί δυσάρεστα…
Τα μυστικά για καλά γηρατειά
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσπαθήσει να επιβραδύνει κανείς τον ρυθμό έκπτωσης του οργανισμού του, που φυσιολογικά επέρχεται με τον χρόνο. Ο βασικότερος είναι να προσπαθεί να διατηρείται ενεργός...
Πως αλλάζει ο χρόνος τις αισθήσεις
Ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του σε ολόκληρο το σώμα, από τον εγκέφαλό μέχρι τα οστά, ιδίως όταν δεν φροντίζει κανείς από νωρίς τον εαυτό του. Μοιραία, λοιπόν, επηρεάζονται και οι αισθήσεις μας - με την όραση και την ακοή να πλήττονται περισσότερο και συχνότερα
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα